2013-08-16
是日剪完頭毛,心血來潮想食日本野,本想去食大埔中心的「飯堂」八鯨料理,點知撞正Lunch Time勁多人,而且自己一個又勁難等位,最後決定放棄轉戰他方。腦中突然閃過呢間丼丼屋食堂,又未試過,就此起行。一去到其實場內都有唔少人,不過好彩無人龍,結果都算係可以即刻入座,不過其實場地座位位置設計錯誤,加上員工較少(感覺都唔太熟手),有唔少位置好錯配。明明有Bar台位,但我一個人都會派去超級長台嘅一角,認真騎呢!坐低後梗係睇下有咩食先!見到有款夏日限定嘅「特上盛大蝦海鮮丼」,雖然真係好吸引,但對我呢啲窮人嚟講真係有啲Over Budget(仲要係午餐),所以最後都係放棄。之後就睇下有咩「午市精選」,正所謂「夏日熱辣辣」,真係唔太想食豬扒飯呢啲熱野,有滑蛋都係咁話!睇到呢個什綿剌身丼,咁多料,我心動鳥!午市就只送了飲品,剛好想吃點蔬菜,就加錢點了沙津,不過質素真的有點強差人意,只感受到芝麻醬、芝麻醬同芝麻醬。飲品方面,食日本餐點面豉湯是常識吧。另外,也感受到員工數量真的有點不足(加上新手?),點餐後差不多等了15-20分鐘才上菜,還好刺身丼的質素極高,補足了不足處。說回刺身丼,各種刺身鮮味十足,