2011-11-13 53 瀏覽
之前行過見到呢間新開張,是吃串燒+車仔麵的,今日剛好行過就黎試下,店裡只有一個阿婆,沒有客人,本來以為佢仲未營業,但見阿婆有招呼,朋友又想吃牛腩,就決定入去試吓!間鋪得12個位左右,每枱都見到有一大碗蒜粒,唔知係唔係必落的呢?呢度價錢唔算好平,下午茶2餸1麵 23蚊同平時3餸1麵 28蚊,咪又係照計......囧我叫咗娃娃菜,蘿蔔,日式叉燒河粉,朋友叫了豆卜,日式叉燒,秘製原粒牛坑腩,腩汁粗麵,成間鋪得阿婆一個,佢煮麵果陣有其他客都招呼唔切走埋,過咗8min煮好第一碗麵,以為係我的,但發現湯色好深,原來係...............阿婆把麵和餸調轉了,因為實在唔想把破戒的限額用在這裡,阿婆本來都以為佢無做錯,但睇番張紙就主動幫我地煮過(相信都只係把配料再過水重新分配),再過咗5min,真係2碗都做好了見到個湯左邊同右邊2種顏色就知佢其實過腩汁唔係過得好乾淨,個湯底都係類似佢雞殼煮的那種,娃娃菜普通,蘿蔔好甜好淋,而日式叉燒就............真係全瘦叉燒,一點脂肪都沒有,入口仲食到d肉響口裡化成肉碎的口感,好唔好食真係見仁見智朋友的牛坑腩是要10蚊的,所以給我試咗一舊,我覺得都
一大碗蒜粒
蘿白娃娃菜日式叉燒腩汁粗麵.....
娃娃菜,蘿蔔,日式叉燒河粉,6.5分
日式叉燒
豆卜,日式叉燒,秘製原粒牛坑腩,腩汁粗麵
朋友的牛坑腩是要10蚊的,所以給我試咗一舊,我覺得都幾淋又彈,我朋友就話好好吃,有個好似老闆的後生仔都問咗一吓個牛腩得唔得,我朋友話唔錯,另外店外有張大海報寫會送14蚊以下串燒,之前問咗阿婆係唔係有,結果原來係無得揀的,只送2隻燒雞翼,不過都好過無啦,
燒雞翼,7.5分
燒雞翼表面灑上五香粉,食落幾香幾juice,唔錯

我記得好久之前這個位置是做快餐店的,對面就係學校,相信應該長做長有,不過宜家轉咗做車仔麵,份量唔係特別多又唔係特別好食又唔係特別平座位又少,相信再不改善很難做得長............................
2011-10-28
一大碗蒜粒
燒雞翼,7.5分
  • 燒雞翼
  • 牛坑腩
  • 蘿蔔
當日9月25日,相約 6 位朋友到太子警察會 BBQ!我提早 1 小時出門口,專程走到旺角醫肚打底! 之前,見到 Openrice 新餐廳資料中,找到一間 <伊喬生日式街頭麵 >;怎料我沿豉油街行到街尾,但找不到! 大約的地址反而有間尚貼上紅紙的車仔麵店 <中華車仔麵 >。由於,時間關係,還是在此落腳吧! 原來,我一直想找的日式街頭麵店已經換上新店名賣車仔麵!店子頗為細小及格攝! 位於豉油街街尾,隔離是酒店及酒樓。大概一半已被廚房佔用;店內只有 4 張木桌連木椅!十分簡約的裝潢!如果,不是黑色招牌上的紅蕃茄裝飾,真是不太起眼! 一位年輕型男老闆很健談! 他背後有高人教路,怎樣將食物烹調得好味!他推介我食牛腩,用上牛坑腩,肉質嫩滑且入味!可惜,我對牛肉敏感,無緣一試! 真是不講不知!這裡負責煮車仔麵的竟然是一位黑人! 當然,他的膚色不至於黑到在黑夜中只見他一對眼!哈哈! 老闆向我介紹他時,他還跟我 say Hello! 他很 funny & nice! 此外,店內播放著側田的國語歌!看他的口形,似乎他也識唱!利害呀! 這裡以車仔麵及串燒作為主打食物,其次

尚貼上紅紙的車仔麵店 <中華車仔麵 >
店內只有 4 張木桌連木椅!十分簡約的裝潢!

一位年輕型男老闆很健談!

真是不講不知!這裡負責煮車仔麵的竟然是一位黑人!
當然,他的膚色不至於黑到在黑夜中只見他一對眼!哈哈!

這裡以車仔麵及串燒作為主打食物,其次飲品有汽水、港式飲品及啤酒。

串燒: $8 ~ $26 不等, ( 原味 / 小辣 / 大辣 ) 包括:雞中翼、娃娃菜、豬肉串、牛肉串........
車仔麵: $26 - 三餸一麵 ( 12:00 後供應 ) *不包飲品
配料:任選 3 款:娃娃菜、豆卜、牛丸、蘿蔔.......!每款 +$6 :鹵水雞翼 x 2、鹵水豬大腸、豬皮........每款 +$7 :西洋菜雲吞 x 2、秘製牛坑腩........
麵類:河粉、油麵、幼麵、粗麵、米粉、通粉 +$5:公仔麵 +$5:烏冬。
車仔麵 order 紙

日式叉燒 + 炸蝦餅 + 通粉:$22 ( 下午茶特價 )
我不選擇丸類及菜類,唯獨是不用加錢這兩款是自家貨色!
日式叉燒有兩塊,味道調教得不錯!肉質尚算鬆軟!缺乏日式叉燒的甜味及肥美!
炸蝦餅咬開見到的是八爪魚?!
剛剛煎好熱辣辣!很香口美味!
若果,炸蝦餅能增添彈牙感會更好食!
通粉是老闆喜歡的食物之一。因此,特意加入選擇當中!好讓食客也能品嚐得到!
他告訴我通粉比較其他麵類要煮多一點時間,要等上好幾分鐘!這裡的通粉比坊間的更有嚼感!大粒薄身!依然保持彈牙口感!
連我也被感染喜歡食通粉呀!
湯底毫無味精的味道!相當好喝!
加入不少蒜粒,香味濃郁!況且少油較為健康美味!
日式叉燒 + 炸蝦餅 + 通粉
炸蝦餅咬開見到的是八爪魚?!

黑人煮的車仔麵,與香港人煮的無分別!果然有水準!
廿多元的下午茶,已是合理價錢!
可惜,位置不太就腳!

埋單後,正值當時下著雨,老闆還提醒我,小心行路!真細心!

希望小店繼續努力!
2011-09-25
車仔麵 order 紙
日式叉燒 + 炸蝦餅 + 通粉
店內只有 4 張木桌連木椅!十分簡約的裝潢!
尚貼上紅紙的車仔麵店 <中華車仔麵 >
  • 通粉