2019-05-20 3596 瀏覽
同同事食生日飯,由於壽星中意食中菜,我地搵左中華匯館同佢慶生首先點左黑魚子流心蛋,流心蛋黃唔會太漏,配埋黑魚子香味,味道唔錯,幾夾再嚟一個話梅南瓜酸酸甜甜咁,南瓜幾硬身,唔會好林,話梅嘅酸味入晒南瓜🎃係幾特別同開胃嘅前菜下一道係花雕醉乳鴿酒味唔算好濃,但啱啱好入晒乳鴿肉,啖啖乳鴿肉都有好香花雕味肉身結實,好味古法炆鱔,用冬菇同菜配鱔,加上好好味嘅醬汁,啖啖鱔肉,味道一流最緊要冇骨話梅豬手,同話梅南瓜未到差唔多,係豬手嘅口感唔同,煙煙韌韌豬手皮勁厚好正,入口都係酸尾尾,好味既宮廷貴妃雞,雞肉嫩滑,唔會諧,半隻四個食剛剛好我中意佢簡簡單單又入味意想不到係呢道油雞縱法邊豆,炒起來好香好爽好好味又似四季豆又似豆角,味道真不錯食完想再叫一碟主食就叫左沙嗲牛肉炒腸粉呢個又係意想不到嘅好食竟然辣辣地再加沙嗲汁嘅香味撈埋腸粉真係好好味一煲份量約兩個食左右,四個唔夠食太好味糖水就叫咗蛋白杏仁茶和雪山棗薑茶湯圓,個人好鍾意食蛋白杏仁茶,勁香好重杏仁味,蛋白都好多,朋友就比較中意湯圓,薑味夠香濃總括來說,味道同菜式都唔錯,好多菜式都想食但試唔到咁多款,第一次叫左啲推介既菜式,好幾道都意想不到既好食當然,價錢

再嚟一個話梅南瓜

下一道係花雕醉乳鴿
酒味唔算好濃,但啱啱好入晒乳鴿肉,啖啖乳鴿肉都有好香花雕味
肉身結實,好味

最緊要冇骨

話梅豬手,同話梅南瓜未到差唔多,係豬手嘅口感唔同,煙煙韌韌
豬手皮勁厚
好正,入口都係酸尾尾,好味既
宮廷貴妃雞,雞肉嫩滑,唔會諧,半隻四個食剛剛好
我中意佢簡簡單單又入味

意想不到係呢道油雞縱法邊豆,炒起來好香好爽好好味
又似四季豆又似豆角,味道真不錯
食完想再叫一碟

主食就叫左沙嗲牛肉炒腸粉
呢個又係意想不到嘅好食
竟然辣辣地
再加沙嗲汁嘅香味
撈埋腸粉真係好好味
一煲份量約兩個食左右,四個唔夠食
太好味

當然,價錢不菲啊......😂四個食左2300幾!!!
一年一次生日就是要破費
  • 話梅豬手
  • 話梅南瓜
  • 花雕醉乳鴿
  • 油雞縱法邊豆
  • 沙嗲牛肉炒腸粉
2019-05-09 2851 瀏覽
2019年4月28日。雨。中環。好耐冇同屋企人飲茶喇~呢日就去中環嘆下茶喇~呢間餐廳喺士丹利街,陸羽茶莊對面門面都幾靚,入面更加唔使講!餐具都非常高雅,碗碟都有鑲金邊,高級的感覺~辣炒大荳芽肉末薯粉,$180呢個薯粉神奇嘅地方在於食材口感非常豐富~有爽脆嘅大荳芽、煙韌嘅薯粉、仲有軟腍嘅肉末一啖就食到各種質感而且薯粉只有微辣,好適合春天濕濕漉漉嘅天氣~叉燒焗餐包,$54叉燒包個皮係餐包,所以甜甜地配埋入面嘅叉燒包餡,鹹甜平衡得當又幾滋味喎~黑魚子鮑魚芋盒,$98食豪啲嘅選擇有呢個造型滿分嘅黑魚子鮑魚芋盒擺喺面嘅鮑魚瞬間成為眾人焦點~以點心嚟講,呢隻鮑魚唔算細,上面仲有啲黑魚子,令呢個點心更加矜貴~下面嘅炸芋盒亦夠鬆脆,組合新鮮,味道都唔錯~酥炸魷魚鬚,$80飲茶梗係鍾意食香口嘢喇~呢個魷魚鬚又炸得幾好,脆漿同魷魚緊貼,魷魚雖然煙韌,但唔會咬緊都咬唔開調味亦都適中,唔會超級鹹香煎客茶粿,$54呢個茶粿幾得意,外皮煙韌,似糯米糍餡就有花生鹹肉咁,鍾意佢個口感~
2019年4月28日。雨。中環。
好耐冇同屋企人飲茶喇~
呢日就去中環嘆下茶喇~

呢間餐廳喺士丹利街,陸羽茶莊對面
門面都幾靚,入面更加唔使講!
餐具都非常高雅,碗碟都有鑲金邊,高級的感覺~
辣炒大荳芽肉末薯粉

辣炒大荳芽肉末薯粉,$180
呢個薯粉神奇嘅地方在於食材口感非常豐富~
有爽脆嘅大荳芽、煙韌嘅薯粉、仲有軟腍嘅肉末
一啖就食到各種質感
而且薯粉只有微辣,好適合春天濕濕漉漉嘅天氣~

叉燒焗餐包,$54
叉燒包個皮係餐包,所以甜甜地
配埋入面嘅叉燒包餡,鹹甜平衡得當
又幾滋味喎~
黑魚子鮑魚芋盒,$98
食豪啲嘅選擇有呢個造型滿分嘅黑魚子鮑魚芋盒
擺喺面嘅鮑魚瞬間成為眾人焦點~
下面嘅炸芋盒亦夠鬆脆,組合新鮮,味道都唔錯~
酥炸魷魚鬚

酥炸魷魚鬚,$80
飲茶梗係鍾意食香口嘢喇~
調味亦都適中,唔會超級鹹

香煎客茶粿,$54
呢個茶粿幾得意,外皮煙韌,似糯米糍
餡就有花生鹹肉咁,鍾意佢個口感~
2019-04-28
5 分鐘 (堂食)
辣炒大荳芽肉末薯粉
酥炸魷魚鬚
2019-05-05 165 瀏覽
肥雞早排去咗中環同屋企人試食一間聽聞好高質素嘅中菜館叫做中華會館一到去嗰班人都算多都坐爆咗 一開波天氣已哋計埋個涼拌花甲試下先啦佢呢個涼拌花甲幫我哋去曬喝啖啖肉非常之貼心好啦主菜係做嗌咗蜂巢鳳尾蝦炸粉脆麵炸得好酥脆去埋擔擔著個蝦好似食緊日式天婦羅大不過係中華版本再整多個鹵水鵝肝佢阿哥呢因為唔係燒係鹵水嘅所以比較相呢係冇咁油膩跟住再嗌咗個貴州酸湯魚咁佢入面呢用咗寧波將佢嘅魚呢係用炸過嘅石斑 石斑不嬲都係越號香華個湯有少少蝕錢酸菜魚微微㗎喇仲有少少芋媽感覺咁肥雞不嬲好鍾意飲嘅杏汁白肺湯見到呢度有唉呀試下啦哇個咸濕真係超香港買豬肺食埋落去淋再整多個酸辣次佢啲似係真係用魚翅整成嘅一梳梳非常之好呀再嗌多個魚湯煮三鮮年糕個味道比較淡少少但係更加想得出如同埋年糕嘅香味跟住再嗌多個石窩海味撈粗麵入面有鮑魚有魚有蝦重點係個汁撈埋啲粗麵落去呢淡淡索曬海鮮嘅精髓
2019-04-09
2019-05-03 191 瀏覽
鄉下仔出省城,今日同貴族親戚去到中環高級餐廳食飯。細佬我無見過世面,開頭仲以為貴族親戚帶我去麻雀館,點知睇真d原來係中菜廳。搞到好似將自由女神像當成觀世音菩薩一樣咁失禮。入面嘅裝潢當然係好帶格調,滲透出一陣優雅嘅氣派。碟都靚過人。睇咗眼個菜牌,都係俾親戚話事,話晒佢請。睇緊中途就上咗個開胃小食,酸酸地嘅白木耳。之後有精緻嘅蘿蔔糕,香脆嘅外皮,味道,口感都一流。應該係炸雲吞,外脆內香,配合底下嘅沙律醬香而不膩。貴族不愧係貴族,飲餐茶,食餐飯都要食翻隻鮑魚,雖然細隻但極為精緻,佢話算係咁都唔錯。但只有一隻。佢咁獨食,遲下實變成天煞孤星,注定孤獨終老。講笑啫鹵水鵝掌翼,非常優秀,鹵水汁好香,鮮味秋葵炒牛柳,有芥末味,翻甜的,牛柳好鮮嫩。炒薯粉,有豆芽同肉碎,有一點點辣。
鄉下仔出省城,今日同貴族親戚去到中環高級餐廳食飯。
搞到好似將自由女神像當成觀世音菩薩一樣咁失禮。
入面嘅裝潢當然係好帶格調,滲透出一陣優雅嘅氣派。
碟都靚過人。
睇咗眼個菜牌,都係俾親戚話事,話晒佢請。
睇緊中途就上咗個開胃小食,酸酸地嘅白木耳。
之後有精緻嘅蘿蔔糕,香脆嘅外皮,味道,口感都一流。
應該係炸雲吞,外脆內香,配合底下嘅沙律醬香而不膩。
佢咁獨食,遲下實變成天煞孤星,注定孤獨終老。
講笑啫
鹵水鵝掌翼,非常優秀,鹵水汁好香,鮮味
秋葵炒牛柳,有芥末味,翻甜的,牛柳好鮮嫩。
炒薯粉,有豆芽同肉碎,有一點點辣。
2019-05-01 2447 瀏覽
難得友人影完婚紗相,相約共聚分享開心事,她在西環工作,我的另一半在銅鑼灣,選擇中間位置一起進餐應該ok 吧!中式古典清雅佈置,枱面放上了特式的裝飾瓶,原來從前是用來保存茶葉的,旁邊的是烏龍冷泡茶。話梅南瓜$60比較少吃的涼拌菜,用話梅調好的鹹酸汁加在本身有甜味的南瓜中,味道ok,惟南瓜有些是爽口,有些是粉口。花雕醉乳鴿$180其實每次上菜,經理/部長如有空檔,都會過來告知我們餸菜的特色之處,真是細心,花雕先發酵一星期,後混合調味配料浸2天,才加入頂鴿浸泡,鴿子肉厚但嫩滑,花雕的香甜滲透在鴿肉內,吃後口中還留下餘香,一點也不嗆喉!古法燜去骨大鱔$188/份少吃有骨魚的我,他們特意點了這個給我吃,大鱔真的連一小根魚骨都沒有,軟綿綿的肉,滑嫩嫩的皮,醬汁濃度適中,味道剛剛好。油雞縱法邊豆$180通常吃法邊豆都是冷吃的,今晚吃這碟是熟炒,爽脆清甜,不會因煮過而失去爽脆,反之還多點清甜,用了油雞縱菌切片同炒,菌片用醬油等調味料炒熟,夠味且帶點煙韌。瑤柱貴妃雞 $280用上三黃雞煮成,雞件有雞味,雞皮帶點點的油脂,頗甘香,不蘸薑蓉味道也不錯,這碟薑蓉用來送飯會應會很美味的(可惜沒吃白米飯) 。話梅

話梅南瓜$60

花雕醉乳鴿$180

古法燜去骨大鱔$188/份

油雞縱法邊豆$180

瑤柱貴妃雞 $280

話梅豬手 $280

用上話梅的酸與豬手同煮,讓豬肉更快腍軟,豬皮入口鬆、軟、化,膠質入口不感肥膩,豬肉勁腍,甜甜酸酸,有點像豬脚薑,但豬皮這裡

沙爹炒腸粉 $180

今晚又沒有吃飯;沙爹炒河吃得多,用上腸粉配搭,就選他吧!薄切牛肉,肉嫩且腍,雖沙爹醬汁味道足夠,但也遮蓋不了牛肉自家的牛味,腸粉輕微炒過,加上好味的醬汁,很快又吃盡了。

雪山棗薑茶湯丸 $48/碗

個人較喜歡他,因薑的濃香味與甜度調配得合我口味,湯丸外皮軟熟,應是新鮮包成的,黑芝麻餡香少甜,只有兩粒份量略厭不足。

2019-04-25
2019-04-29 178 瀏覽
有個外國朋友黎左香港旅行,佢話想食香港點心,我就訂左中華匯館同佢食返個Lunch先鐵觀音 ($60)鐵觀音係用銅茶壺裝住,成件事好古色古香開胃小菜 – 白雲耳 ($30)落完單無幾耐就上左個開胃小菜,白雲耳浸左係陳醋入面,夠酸夠開胃!滷水掌翼 ($120)滷得好入味,滑滑地好有骨膠原騰椒豬手 ($180)豬手好爽口,食完先會感覺到果陣小辣味,又幾惹味叉燒焗餐包 ($36)餐包甜甜地,咬完都唔會變形,半肥瘦既叉燒好夠味!薑蔥牛肉角 ($36)香脆既外皮浸過高湯之後得返個邊係脆脆地,但都好香! 入面係牛肉球既味道,好食!安蝦鹹水角 ($36)鹹水角外皮又脆又煙韌,2種質感! 入面係滿滿既碎肉粒同香菇,真係真材實料!香草鵝肝脆雲吞 ($36)好香香草味,雲吞皮炸到卜卜脆,佢地既炸物好出色!!! 好好食乾煸醉雞窩 ($320)雞肉嫩滑有酒味,最驚喜係個龍眼肉,食得出佢既甜味係新鮮既龍眼,搞到我連龍眼肉都食埋沙嗲牛肉炒腸粉 ($180)炒腸粉保持到蒸腸粉咁滑嫩,但多左一絲絲炒過既油香味沙嗲牛肉碎係滑嫩,而且辣辣地,加埋又幾惹味!清湯蘿蔔和牛 ($360)和牛半肥瘦,煮到好腍,個湯都好清甜好好飲食

鐵觀音 ($60)
鐵觀音係用銅茶壺裝住,成件事好古色古香

開胃小菜 – 白雲耳 ($30)

滷水掌翼 ($120)
滷得好入味,滑滑地好有骨膠原

騰椒豬手 ($180)
豬手好爽口,食完先會感覺到果陣小辣味,又幾惹味

叉燒焗餐包 ($36)
餐包甜甜地,咬完都唔會變形,半肥瘦既叉燒好夠味!

薑蔥牛肉角 ($36)

安蝦鹹水角 ($36)

香草鵝肝脆雲吞 ($36)

乾煸醉雞窩 ($320)

沙嗲牛肉炒腸粉 ($180)
炒腸粉保持到蒸腸粉咁滑嫩,但多左一絲絲炒過既油香味
沙嗲牛肉碎係滑嫩,而且辣辣地,加埋又幾惹味!

清湯蘿蔔和牛 ($360)
和牛半肥瘦,煮到好腍,個湯都好清甜好好飲

食完之後,朋友深深咁愛上左香港點心!!
2019-04-27 146 瀏覽
姑丈姑媽由上海來港遊玩幾天,當然要盡地主之誼的時候,帶他們去購物是指定動作,更要帶他們去吃一些美食, 晚上去了中環(中華匯館) 餐廳設計裝潢得來好優雅,坐得很舒服, 能讓他們享受高質素的晚餐, 這次行程的安排,我自己都覺得值得一讚。醋雲耳,餐前小吃,爽口、酸酸甜甜好開胃。 杏汁燉白豬肺湯,用料相當十足,好多白果肉,湯底煲到奶白色,用心的烹調。蜂巢鳳尾蝦,用原隻的爽口彈牙的鳳尾蝦,再用軟滑的芋泥包裹著,炸得外脆內軟,賣相十分美觀吸引。話梅炆豬手,張厚肉的豬手炆至軟淋,非常有質感再配上甜甜的話梅,入哂味道,十分配合。金貝雞米炒粉絲,將江瑤柱拆絲炸香,再配上加上嫩口的芽菜一起炒爽口的粉絲,十分惹味。各色小點,分別有芝麻卷、合桃酥等細細件一口,好有心思。陳皮紅豆沙,不會太甜,紅豆軟綿綿,好香陳皮味道。

醋雲耳,餐前小吃,爽口、酸酸甜甜好開胃。

各色小點,分別有芝麻卷、合桃酥等細細件一口,好有心思。

陳皮紅豆沙,不會太甜,紅豆軟綿綿,好香陳皮味道。
2019-04-24 140 瀏覽
今日放工突然好想食中菜所以就試下食呢間雖然話係中菜,地方裝修都一啲都唔傳統,菜色都好新𩓙特別。首先坐低侍應就問我地要咩茶。佢list左幾隻之後,我地覺得佢既自家制冷泡烏龍茶最特別,所以就揀左泥試下。佢既味道好甘香,而且十分解渴,絕對係非一般茶樓用既茶。我地見menu咁多野,就捒左幾款出面食唔到既菜色。首先泥既係滷水鵝肝。鵝肚平時食得多,但係真係未試過中西合璧咁食,估唔到其實佢地出奇地夾!入口首先有香香既滷水味(話哂都浸左好耐),好入味,咬落鵝肝既味道同佢獨有既質感先慢慢出泥,真係好有驚喜。之後我地又叫左鹿兒島豚肉叉燒,比起普通叉燒,佢呢度既叉燒真係好鬆軟,好林,煙韌得泥好有肉味。就連叉燒呢樣咁普遍既菜色都做得好特別。之後驚喜不斷,下一道菜係花鵰醉⋯乳鴿。首先,道菜上既時候都已經覺得佢色味俱佳。原來佢地係用三十年既高級花鵰去泡製呢道菜,唔怪得知食落除左好重既乳鵨肉味之外,香香既既花鵰味真係齒頰留香,唔會好似平時普通醉雞既酒味咁,好快散發哂。而佢既古法燜鱔同三蔥燜和牛肩肉都燜得好入味而且好林,一啲都唔痴牙!上湯蝦球伊面個蝦球好爽口同有鮮味,食得出係好新鮮。最後,我地都叫左佢地好出名既即焗蛋
今日放工突然好想食中菜所以就試下食呢間
雖然話係中菜,地方裝修都一啲都唔傳統,菜色都好新𩓙特別。

冷泡茶

滷水鵝肝

鹿兒島豚肉叉燒

花鵰醉乳鵨

三葱燜和牛肩
古法燜鱔
和牛肩

上湯蝦球燜伊麵

上湯蝦球伊面個蝦球好爽口同有鮮味,食得出係好新鮮。

最後,我地都叫左佢地好出名既即焗蛋撻,紅棗芝麻湯圓,桃膠燉蛋同黃金馬拉糕全部都令人回味。其中因爲蛋撻個皮係新鮮焗出,所以好鬆脆。真係好正呀!

雖然個價錢比普通餐廳高,但係因為食物質素好高,菜式都十分新穎,物超所值。所以話一分錢一分貨真係冇錯架!

冷泡茶
古法燜鱔
和牛肩
上湯蝦球燜伊麵
2019-04-22 221 瀏覽
今晚有開心事 值得同媽咪慶祝下 就帶佢去中環食好嘢先😙 呢間中菜廳好隱蔽好private 如果唔係咁橋上網見過介紹真係唔識有呢間高級中菜廳😂坐低開壼茶 waiter就會問你想食咩 介紹下今晚有咩推介咁 服務幾好😛 落左單之後 好快就上咗個前菜 - 涼拌白木耳 平時黑木耳就食得多 原來白木耳更加養顏同可以抗氧化😯 涼拌用左浙醋 酸酸微微幾開胃😛三小碟就岩哂 可以試多幾款唔同嘅頭盤😝 我就覺得金磚豆腐同鹿兒島叉燒最好食 豆腐個皮真係炸得好鬆脆 但入邊嘅豆腐又好嫩滑🤤 好考功夫👍 鹿兒島叉燒就用料高質 一啲豬嘅騷味都冇 仲要煮得好淋🤤 媽咪話無牙都食得😂杏汁燉白肺雖然飲得出用咗好濃嘅杏仁去磨成 每一啖都飲緊杏汁😋 但係豬肺我就覺得失色左d 唔係好夠味同爭啲口感🤔我哋試咗廚師推介嘅古法炆去骨大鱔 古法炆既醬汁超濃郁又唔會過鹹 一上枱已經聞到好香😍😍 去骨大鱔實在太方便食啦 啱晒我呢啲懶人 大鱔肉質好厚好實肉 條鱔勁新鮮 啖啖肉咁食真係味覺既享受🥰仲有一個係我最鍾意食嘅銀絲焗釀鮮蟹蓋 waiter介紹話係足二兩蟹肉! 入面真係超多蟹肉㗎 好飽滿🤤🤤 不過有少少蟹碎骨 要小心啲食 但蟹肉味真係超鮮

前菜  涼拌白木耳

杏汁燉白肺

古法炆去骨大鱔

銀絲焗釀鮮蟹蓋

仲有一個係我最鍾意食嘅銀絲焗釀鮮蟹蓋 waiter介紹話係足二兩蟹肉! 入面真係超多蟹肉㗎 好飽滿🤤🤤 不過有少少蟹碎骨 要小心啲食 但蟹肉味真係超鮮甜 食到停唔到口😋
乾扁醉雞窩
另外仲叫咗個廚師推介嘅乾扁醉雞鍋 醉雞味唔算好重 鍋上會揮發左啲 旨在取其味😛 配料既龍眼超甜 一定要食埋😝 整份份量都幾多 三個人食先食得哂😂

今晚除左食物高質 仲要讚下waiter 好醒目好留心客人嘅需要👍
2019-04-21
前菜  涼拌白木耳
杏汁燉白肺
古法炆去骨大鱔
銀絲焗釀鮮蟹蓋
2019-04-17 123 瀏覽
話咁快又到星期日,今日同屋企人去左中華匯館飲茶,匯館無論環境同服務質素都長期維持到高水準,今次都唔例外醋汁白木耳 藤椒豬手豬手肥瘦適中麻中帶辣,加埋白木耳一齊食剛好平衡了一點點既油膩感石榴餃晶凝通透既石榴汁外皮包裹着新鮮既蝦肉同元貝,一口一粒焗叉燒餐包,咸水角比起平時酒樓既餐包鬆軟好多而且咸水角都處理得好好,炸得恰到好處,外脆內軟黑魚子鮑魚芋盒賣相矜貴精緻,香滑既芋泥配上香脆口質,鮑魚軟滑唔痴牙蝦腸腸粉晶瑩剔透,若隱若現透出內裏既餡料,用料實在小籠包皮薄外汁,精華湯汁清爽唔油膩沾上鎮江醋味道最好黑松露香菇包外型像真度高,入口鬆軟又有濃濃既黑松露味道南瓜泡飯 用料非常豪華,一大隻鮮鮑魚加入大量海鮮,湯底加上新鮮既南瓜汁感覺好清新最後仲食左蛋撻,蛋散,薑汁湯圓同桃膠燉奶作結
藤椒豬手
醋汁白木耳

醋汁白木耳 藤椒豬手
石榴餃

石榴餃
晶凝通透既石榴汁外皮包裹着新鮮既蝦肉同元貝,一口一粒
焗叉燒餐包
咸水角

焗叉燒餐包,咸水角

黑魚子鮑魚芋盒
賣相矜貴精緻,香滑既芋泥配上香脆口質,鮑魚軟滑唔痴牙

蝦腸
腸粉晶瑩剔透,若隱若現透出內裏既餡料,用料實在

小籠包
皮薄外汁,精華湯汁清爽唔油膩沾上鎮江醋味道最好

黑松露香菇包
外型像真度高,入口鬆軟又有濃濃既黑松露味道

南瓜泡飯

最後仲食左蛋撻,蛋散,薑汁湯圓同桃膠燉奶作結
藤椒豬手
醋汁白木耳
2019-04-15 1799 瀏覽
週末跟家人來飲茶,頭一次係中菜館食點心,因為通常係食晚飯,但這次令我感覺到一間好既中菜館無論晚市定午飯點心都同樣出色。由先講一講環境,打開重重的大門,中式裝修加上西式酒櫃盡入眼簾。餐枱上既碗筷都充滿中國色彩,以雀鳥為主題既擺設同碟,色彩繽紛。侍應服務很貼心,給我哋小木架擺袋,而且主動加茶,送上每一碟菜式都會略為介紹。由於係我哋既brunch,所以大部分都點左點心。首先上左藤椒豬手同白木耳做開胃菜,呢兩碟夾既味道夾到十足,建議一齊食,白木耳酸酸甜甜又爽口,可以解辣。焗叉燒餐包的包皮非常鬆軟,餡料份量適中,很好吃 。石榴餃內有蝦肉,元貝混合香檳,石榴汁做的外皮,一啖食落好清新而且能嚐出淡淡酒香。陳川粉排骨的排骨蒸得肉質嫩滑,而且醃的很入味。黑松露同野菌一向味道都很夾,係呢個包度體現左。咸水角炸得外鬆脆內軟糯,大推 ~另外叫左南瓜海鮮泡飯有大大隻鮮鮑魚,用料新鮮所以湯汁都好鮮甜呢,加埋米通又脆又軟增加口感。甜品的話,酥皮蛋撻的酥皮真係極度鬆化,層層都一致地好薄,而且奶香蛋味十足,不點會後悔的,一定要番 quota 食! 整體點心做得出色過茶樓或者專門的點心店,真的物有所值呢!

由於係我哋既brunch,所以大部分都點左點心。

焗叉燒餐包的包皮非常鬆軟,餡料份量適中,很好吃 。

陳川粉排骨的排骨蒸得肉質嫩滑,而且醃的很入味。

黑松露同野菌一向味道都很夾,係呢個包度體現左。

咸水角炸得外鬆脆內軟糯,大推 ~

整體點心做得出色過茶樓或者專門的點心店,真的物有所值呢!
  • 藤椒豬手
  • 酥皮蛋撻
  • 灌湯小籠包
2019-04-14 1320 瀏覽
今晚肥妹仔去到一間中菜廳到食中餐,聽聞呢一間中菜廳嘅水準好高, 肥妹仔都好期待。涼拌花甲 $128我哋一開始叫咗個涼拌花甲作為頭盤,花甲肉好大粒,而且佢嘅味道調得好好,好香蒜蓉麻油味,炸蒜粒亦都好多。蜂巢鳳尾蝦$80呢一個蜂巢鳳尾蝦超級好食,佢係用咗一啲芋泥包住隻蝦去炸, 芋泥蓉好綿好密,好香, 蝦爽口同彈牙, 炸到脆卜卜,超級好食。鹵水鵝肝$88肥妹仔煎鵝肝就食得多,鹵水就未試過。原來鹵水都可以同鵝肝好夾,佢嘅鵝肝係一咬落去又係入口即溶。貴州酸湯魚$880呢一個酸湯魚用咗斑 同普寧醬去烹調,佢嘅湯底係超級濃味,條魚係先攞去炸再攞上湯去煥,個湯微酸,但係就吊出條魚嘅鮮味,條魚冇乜骨魚,啖啖都係魚肉,超級好食。酸辣翅$580呢一個酸辣翅好特別,因為佢唔係用普通醋去煮,係用咗新鮮檸檬汁,食得出同平時嘅酸辣湯好唔同,翅用咗金鉤翅,非常之名貴。杏汁白肺湯$120超濃杏仁味,唔講就好似飲緊一碗鹹嘅杏仁糊一樣咁香濃。入邊嘅豬肺好爽口,一啲異味都冇。魚湯煮三鮮年糕$380呢一個上海年糕並唔係普通年糕,佢入面有斑肉,蝦同其他海鮮配料,所以飲落去一啲都唔單調,非常鮮味。石窩海味撈粗麵$320呢個撈粗麵呢

涼拌花甲 $128

蜂巢鳳尾蝦$80

鹵水鵝肝$88

貴州酸湯魚$880

酸辣翅$580
杏汁白肺湯$120

魚湯煮三鮮年糕$380

石窩海味撈粗麵$320
呢個撈粗麵呢都好特別㗎,因為佢入面唔係平時我哋用嘅甜豉油咁樣,係用咗海味汁去撈,食落去都特別鮮甜。

冷泡茶$70
2019-04-09
2019-04-13 694 瀏覽
今日要過黎中環做少少私人野,同隻佬攪掂之後,行左上蘭桂芳睇下有咩食。諗住坐底傾下,見到呢間中華會館既食評都唔錯,入黎飲個茶食個包慢慢吹 !!都知道唔平架喇,但 "嘆" 對我係好重要,星期日周圍都多人 !! 都真係慢慢嘆下 ~~ 呢道都真係水滾茶靚,我地叫左鐵觀音,係我好鍾意既茶味 !! 個水壺唔重,但堅熱 !! 唔錯 ~我地每人叫左杯竹蔗矛根,出面熱到死 !! 侍應 SALE,我都好想試下 !! 自制唔甜,都唔錯呀 ~~ 透心涼 !! 貼心地仲有熱既俾你選擇 ~ 仲有個前菜醋雲耳👍🏻付應見我地睇左好耐都唔知點咩好,佢推介我地幾樣野,好值得試下,例如有呢個騰椒豬手,酸酸辣辣好開胃,我以為自己食唔到,不過試落又OK 喎 !! 隻佬仲唔怕死,食左D椒添,佢話好正 ! 唔係死辣,有少少酸味 !! 個豬手好入味又爽口 ~ 呢個果然係一個開胃菜 !!之後呢個又係推介,佢地既叉燒,個個食完都話唔錯 !! 果然唔錯 ~~ 入口好淋 !! 豬肉味好香 ~~ 如果再燶少少就 PREFECT 啦 !!之後黎既係小籠包,見每枱都叫,我地都唔執輸試下 ~ 入面湯汁好多,個皮勁薄 !! 入面既肉唔會太鬆散,唔錯

之後黎既係小籠包,見每枱都叫,我地都唔執輸試下 ~ 入面湯汁好多,個皮勁薄 !! 入面既肉唔會太鬆散,唔錯 !

燒賣,估唔到蝦既量仲多過豬肉,呢個菇味仲好出添!高質!

香草鵝肝脆雲吞,坦白講,呢個堅食唔出。哈哈 ~ 個香草太強勁 !! 蓋哂 ~ 不過都係好脆口 !! 唔錯既選擇 ~ 如果唔點沙律醬咁多,應該食到鵝肝味 !

睇黎眼闊肚窄既我 ... 又黎料喇 !! 見到個 沙嗲牛肉炒腸粉咁大碟,好驚呀 !! 嘩!沙嗲好好味呀,係個牛肉太碎,個腸粉都好滑好入味!呢個...話飽既我都不停食 😅

之後再黎既係我好鍾意既松露鮮菌冬菇包!堅正,你估唔到佢係煎到個外層咁脆,入口仲要勁多菇!呢個堅驚喜!
另一個係薑蔥牛肉角,我係俾佢個名吸引到,呢個又係好攪笑,佢黎到只係睇到埋蔥,咬落去脆架,個汁冇令到隻餃淋,我地睇個樣似係出面既沙律蝦餃 🤣🤣 入面牛肉好香,有莞茜,但我餐還好,好在唔太大陣味,唔係我就食唔到!有一堆大蔥一齊食,好野味 👍🏻

之後就叫左每樣一件試下,有香檳石榴粿同黑魚子鮑魚芋盒,個石榴粿我食唔出個皮有香檳,但入面勁多帶子!反而個芋盒唔錯,個鮑魚好淋身,個黑魚子咸咸地好帶出個味,唔錯 👍🏻

最黎仲為食到要叫甜品🤣🤣 我隻佬話佢咁大個人未食過菲林,有冇攪錯!呢個芝麻卷都真係依家冇咩邊道有,見到冇理由唔叫!芝麻味好濃,勁鍾意!最後就係馬拉糕 😋

2019-04-07
  • 松露鮮菌冬菇包
2019-04-13 141 瀏覽
難得放假同媽媽去食個茶 因為之前客人推薦呢度啲點心呢度感覺好典雅而又加左少少西洋氣息坐位好舒適 各位員工服務好好 佢地會好自動自覺幫你斟茶  俾毛巾你擦手等講野食喇騰椒豬手麻辣汁配上泡椒 再加埋凍豬手豬手食落有爽脆gei感覺 輕輕gei辣味刺激住你gei味覺令我更開胃香草鵝肝脆雲吞係金黃色炸雲吞 入面有鵝肝 雖然油脂唔係好多但食落口味同味道都相當配合炸雲吞 再配上有少少酸gei沙律醬 減去左油炸感香檳石榴棵用石榴汁做gei外皮 包住香檳汁餡香甜好味 而且口味好清新 食落好fresh筍尖鮮蝦餃晶瑩剔透gei蝦餃皮 配上爽口鮮甜gei蝦肉仲有陣陣竹筍香氣叉燒焗餐包焗到香噴噴 熱辣辣即刻拎俾你個面好香軟 外皮仲有蜜汁入面gei叉燒多汁又香濃香煎客家茶棵從來都無諗過茶棵係可以用煎gei但味道係出奇地夾 軟軟gei皮煎到有少少焦香再配上鹹鹹gei茶棵 好好食鮑魚雞粥個粥好綿 鮑魚鮮味入晒落個粥度鮑魚爽口 雞肉都煮得好滑見媽媽食得好滋味鹹酸菜豬肚湯米粉豬腸爽口 有胡椒香辣及鹹酸菜刺激 分外開胃米粉配上鹹鹹酸酸嘅湯汁 令人唔可以停口蜜汁蛋散佢個蛋散入口起鬆化 一般嘅簡直無得拎黎比較加埋清甜嘅蜜糖 好
難得放假同媽媽去食個茶 因為之前客人推薦呢度啲點心

蜜汁蛋散

佢個蛋散入口起鬆化 一般嘅簡直無得拎黎比較
加埋清甜嘅蜜糖 好味
2019-04-12 135 瀏覽
若要在中環找到高級食府,垂手可得。(中華匯館)雖負以年輕之名,卻正直年華之時,相當得志,為中菜系注入新活力,打響頭砲,滿足橫跨三代人的味蕾。門面金碧輝煌,宮廷味十足,相當有氣勢。大門放有玻璃椅子,盡顯氣派。六點半準時開席,不用OT,不用為用金錢思前想後,或許想法庸俗,但可謂成了社會成功人士的生活寫照。chiu chow goose liver,入口細膩,如絲般滑,富鵝油香。deep-fried prawns with taro,大蝦肉質幼嫩濕潤,口感爽彈。fried drunken chicken in casserole,我十分欣賞其汁濃醇厚兼有花雕酒香,配入多種滋補藥材。雞隻肉質柔滑,自身帶清甜味,配合醬汁,勾出香鮮。 simmered gourper fin in chiu chow style,我一向不太喜歡魚腥味,友人卻吃得滋味,津津樂道。此菜式採用魚高湯做底,增香甜鮮濃味。東星斑魚鮫富膠質,膏香,肉質部位比魚身更細緻更香滑,如豆腐滑。simmered rice pudding with assorted seafood,亦是刻意用上醇濃魚湯,配有斑片及大蝦。年糕味較清淡,卻

門面金碧輝煌,宮廷味十足,相當有氣勢。

大門放有玻璃椅子,盡顯氣派。

simmered rice pudding with assorted seafood,亦是刻意用上醇濃魚湯,配有斑片及大蝦。年糕味較清淡,卻勾出魚鮮。

walnut cookies with chilled sesame roll,不甜不膩,清新,可口,用料上乘。