2019-12-05 547 瀏覽
PMQ今期有畫展 作為藝文青 當然要去觀摩觀摩 便陪友人去 由香港站到PMQ路途遙遠 乘搭一條又一條的長電梯 又行過長長斜坡及樓梯後 難免會感到口乾 查查附近的手調飲品店 便找到位於路口當眼位置的台式飲品店 曾聽說是台灣藝人丫頭開的店舖茶飲佔了餐牌的大多數 更有氣泡飲 咖啡 可可 牛奶 及鮮奶茶系列 更可加配珍珠 奶蓋及芋圓《桂花烏龍》桂花及烏龍茶的比例很好 兩者不會蓋過對方的情況下 味道亦濃郁 更+$6加了爆漿珍珠 不得了 咬下時的口感很爽 而且味道亦同茶十分配 推薦大家👍🏻《蜂蜜普洱鮮奶茶》感覺比較像港式奶茶 即使加了蜂蜜 但不太甜 可惜茶味被牛奶掩蓋了+$6的白玉珍珠 不過不失

桂花烏龍

蜂蜜普洱鮮奶茶
2019-11-03
桂花烏龍
蜂蜜普洱鮮奶茶
2019-12-02 391 瀏覽
行過中環,見到呢間茶飲店好過癮,諗住買返杯打卡,煩惱之際應該係店員的女士話青草鮮奶茶好有特色,不過有部分人未必接受到隻味。就係因為呢句我覺得擔當試伏者,原來佢所講的未必接受到係因為成杯飲品好似涼粉+奶的感覺,配搭真係獨特,但怪得黎又清新,所以我最後真係飲曬,我覺得下次可以正正經經試其他基本款,完。

2019-12-02 199 瀏覽
First time trying out at this place, i order osmanthus flowers with cocoa milk. The osmanthus is strong, so does the cocoa.
桂花可可牛奶
桂花可可牛奶
2019-10-26 569 瀏覽
香柚檸檬氣泡飲 - $26呢杯飲品原本想嗌少甜少冰,但店員講氣泡飲品味道係劃一,酸甜度全部黎自生果本身再加梳打水,無添加任何糖水。味道方面,好飲。好適合夏天既時候飲用,柚子同檸檬酸甜度岩岩好,飲落好醒神。鍾意飲清新水果飲品既你就唔好錯過啦!
香柚檸檬氣泡飲 - $26

2019-10-25 403 瀏覽
某日同朋友路過呢間"不要對我尖叫,日常茶間"餐廳名字特別,其實呢間只係賣飲品既店鋪,不過見個名甘特別又甘岩口渴就買左黎試,一杯係桂圓烏龍茶,另一杯係水果茶,兩杯都係微糖,不過水果茶那杯微糖也有點甜,味道一般,桂圓烏龍就很有茶味。挺好喝的。
外賣自取
2019-10-22 403 瀏覽
As a bubble tea lover, I’m always up for trying new drinks but this brown sugar pearl milk hype has gone a little too out of control. Some places do it right but it is brown sugar pearls in fresh milk after all so most of them taste pretty much the same.Happy to see this relatively newer joiner that focuses on tea drinks with a slightly smaller menu than that of most tea shops out there. I had wintermelon honey chrysanthemum tea with sweet potato and taro bubble, and my friend got an osmanthus o
I had wintermelon honey chrysanthemum tea with sweet potato and taro bubble, and my friend got an osmanthus oolong tea with white pearl bubble. Both were light, refreshing with pleasant tea flavours and they easily make the best thirst quenchers for summer. The sweet potato bubbles and taro bubbles were chewy and not too sweet, while the white pearls reminded me of Chinese glutinous rice dumpling dough. I liked the sweet potato and taro bubbles better as they were bouncier with more flavours.
Definitely going back for more with this quality and wallet-friendly $20ish price tag.
2019-07-20
2019-09-24 860 瀏覽
最鍾意芋圓/珍珠口感,呢間新開台茶,有曬二樣今日點左凍香柚子荔枝水果茶,本身以為有水果響裏面,原來得香柚同荔枝味道,選擇微甜,不過都頗甜,芋圓q彈口感一流,如果大粒d同份量多d會較好😀趕時間就唔好飲呢間,因為由落單到攞飲品要等15分鐘
最鍾意芋圓/珍珠口感,呢間新開台茶,有曬二樣

趕時間就唔好飲呢間,因為由落單到攞飲品要等15分鐘
2019-09-16 619 瀏覽
又一個喺中環食完飯嘅晚上🌙-💃🏻: 啊~~ 我好飽啦!🚶🏻‍♂️: 咁唔買芋圓飲架啦喎💃🏻: 我地散步左過去先啦☺️-💃🏻: 嘩, 上次飲唔到桂花烏龍, 今日仲有呀😍🚶🏻‍♂️: 又話飽😒💃🏻: 飲茶可以解膩🙃-🥤桂花烏龍 加地瓜芋圓 (微糖)桂花烏龍茶底好清香, 係舒暢嘅感覺☺️桂花味較淡, 正好帶出烏龍茶嘅茶香~~💯Perfect match💯一飲就已經變左心心眼😍而芋圓亦仍然煙韌❤️雖然食飽飽, 但再飲一杯都無問題🙌🏻-
又一個喺中環食完飯嘅晚上🌙
💃🏻: 啊~~ 我好飽啦!
🚶🏻‍♂️: 咁唔買芋圓飲架啦喎
💃🏻: 我地散步左過去先啦☺️
💃🏻: 嘩, 上次飲唔到桂花烏龍, 今日仲有呀😍
🚶🏻‍♂️: 又話飽😒
💃🏻: 飲茶可以解膩🙃
🥤桂花烏龍 加地瓜芋圓 (微糖)
桂花烏龍茶底好清香, 係舒暢嘅感覺☺️
桂花味較淡, 正好帶出烏龍茶嘅茶香~~
💯Perfect match💯
一飲就已經變左心心眼😍
而芋圓亦仍然煙韌❤️
雖然食飽飽, 但再飲一杯都無問題🙌🏻
外賣自取
2019-09-16 428 瀏覽
中午食完飯熱到就快中暑最好就買杯台式茶飲消消暑咁岩行過係扶手電梯下既不要對我尖叫 又冇人排隊 於是就決定買佢蜂蜜普里加爆爆珍珠D茶有好濃既蜂蜜味爆珠係熱情果味兩隻都唔差 不過唔太夾😂
中午食完飯熱到就快中暑
最好就買杯台式茶飲消消暑
蜂蜜普里茶加爆爆珍珠

蜂蜜普里加爆爆珍珠
D茶有好濃既蜂蜜味
爆珠係熱情果味
兩隻都唔差 不過唔太夾😂
2019-09-14 454 瀏覽
覺得附近嘅喜茶同Starbucks太overpriced,今日同事話我知終於發現有值得試嘅奶茶啦🤤店員幾有禮貌,我話唔需要飲管,拎住走就得,我返屋企再用環保飲管。店員即刻建議不知佢先攪勻畀我帶走,好細心👏🏻我揀咗蜂蜜普洱鮮奶茶加地瓜芋圓🥤因爲自己好怕糖漿,我問可唔可以走甜,店員話入面只有加蜂蜜,即刻放心哂😝普洱鮮奶茶味道天然好清新,地瓜芋圓有真地瓜味,軟硬啱啱好👍🏻一直心思思想再飲😋

一直心思思想再飲😋

蜂蜜普洱鮮奶茶加地瓜芋圓
2019-09-12
下午茶
蜂蜜普洱鮮奶茶加地瓜芋圓
  • 蜂蜜普洱鮮奶茶
2019-09-10 413 瀏覽
地瓜芋圓桂花鮮奶茶 $32本身好驚奶茶味會搶過桂花味,但呢杯既桂花味都幾出,清清甜甜,同鮮奶茶呢個配搭比想像中更加夾。要讚下地瓜芋圓做得唔錯,細細粒好易咬,軟軟糯糯夠哂煙韌,而且真係食到少少地瓜同芋頭味,好值得加配。-金桔桂花氣泡飲 $26雖然無得較甜度,但甜度都算適中。金桔味比較重,加左梳打夏天飲岩岩好。整體黎講呢杯既味道清清淡淡,唔中意重口味既可以叫呢杯。-依家啲台式飲品鋪郁啲都要三、四十蚊先有細細杯野飲,呢道廿幾蚊有咁既份量真係算抵飲。
地瓜芋圓桂花鮮奶茶 $32

金桔桂花氣泡飲 $26
雖然無得較甜度,但甜度都算適中。

2019-09-09 289 瀏覽
之前去中環成日經過呢間茶飲店,覺得門口勁得意,次次都無機會飲,點知呢日返工,親愛的BFF外賣畀我菊花冬瓜茶 $18冬瓜加菊花會唔會好甜?事實係一D都唔會!呢兩樣嘢加埋原來好清新,特別係天氣好熱嘅時候真係超級解渴,菊花花香好濃,用冬瓜嘅甜去補足,一D都唔會鎖喉,反而會令你想追加多一杯!加上樽身設計搞鬼,可以話係打卡必備呢~

菊花冬瓜茶 $18
菊花冬瓜茶

冬瓜加菊花會唔會好甜?事實係一D都唔會!
2019-09-04 299 瀏覽
好耐冇飲水果茶 呢間「不要對我尖叫」之前成日飲 今日黎到中環擺花街附近食飯就再買一杯解渴難得兩點零鐘都算過咗最多人嘅時間 唔使排隊 我想飲啲清啲淡啲嘅嘢飲叫咗杯香柚荔枝水果茶 $24 微糖30% 微冰30% 加地瓜芋圓 $6其實之前都飲咗好多次 今日呢杯有啲失望 叫咗微糖30%仲係覺得好甜 可能叫咗微冰 如果多返啲冰就會沖返淡啲個味道整體黎講 服務質素好好 我地叫微糖 職員有特別同我地解釋微糖唔係70% 另外職員喺製作飲品嘅時候對其他排梗隊嘅客人都好有禮貌咁叫佢地等等 讚👍🏻

叫咗杯香柚荔枝水果茶 $24
微糖30% 微冰30%
加地瓜芋圓 $6

2019-08-31 597 瀏覽
呢日經過中環見到呢間飲料舖個名咁搞笑,所以入去睇睇。見到個餐牌啲飲品亦都唔算貴,普通茶🍵唔使$20就有一杯。由於朋友揸車,所以急急腳買咗兩杯就走人,再加上好多人排隊買緊,冇影到舖個環境。佢有宣傳單張講緊而家喺City Super有期間限定店,所以唔使一定要去中環或者高鐵站先試到👍🏻。我要左🥭香柚荔枝水果茶($24),個味道幾清新,荔枝味唔會太過重,因為好驚嗰啲好假嘅荔枝糖漿味😖,而且水果茶唔會太甜非常唔錯。冰唔多,但夠哂凍,唔會整淡杯茶。呢度冇得揀份量,不過大細都啱啱好👍🏻。最重要係呢度個膠杯好靚,好啱打卡。我朋友就要左洛神蜂蜜菊花🌻($22) ,同樣都係老茶裝配方,佢嗰杯我就冇試過味喇,不過我樣仲靚過我個杯哈哈🙈。總括嚟講,我以為打卡店會好貴,但竟然唔係,呢度大部份都只係廿幾蚊內有交易。而且呢度比較特別嘅係佢有氣泡飲品,下次再經過會試下。最後就係店員會好sweet🥰咁用筆寫上客人個名同埋飲品係乜,首字好靚哈哈見到都幾開心🥳。

香柚荔枝水果茶

香柚荔枝水果茶

洛神蜂蜜菊花

2019-08-31
2019-08-22 447 瀏覽
午飯過後買飲品是現在夏天必定要做的事,經過中環這間台式飲品店,看到名字有點特別,加上看到有熟悉的臉孔也在排隊,於是跟著一起排。每次在台式飲品店前,我都有選擇困難症,因為種類實在是太多了。正當我考慮喝什麼時,朋友就跟我推介了桂花奶茶,說這裡的花茶很香很好味。貪小便宜的我當然要點少冰少甜。不用等多久就拿到飲品了,桂花鮮奶茶真的有很香的花味,奶茶也很滑。不過即使點了少甜也甜得驚人,我想這是我暫時喝過的台式奶茶裡最甜的了。喝了半杯已經覺我好濟好飽。