不要對我尖叫 位於中環嘅正中心,喺香港已經有幾間分店,由台灣嘅藝人 - 丫頭一步步咁將 不要對我尖叫 帶到去世界各地😌.由於我本身唔太飲奶茶類飲品,所以我比較常叫嘅係桂花烏龍加珍珠🧋.不得不提佢哋嘅桂花味真係超濃但唔會好假,珍珠亦同其他店舖嘅唔同,超級彈牙👍🏻由於珍珠已經有少少甜味,想健康啲嘅話可以茶底走甜,因為珍珠本身用糖水浸住已經有甜味帶到入成杯茶入面🥰.中環附近需要行上行落,特別係熱起上嚟就最適合叫番杯😋
中環附近需要行上行落,特別係熱起上嚟就最適合叫番杯😋
2023-09-01 221 瀏覽
中環有好多唔同既台灣茶飲店,但我獨獨比較喜歡飲呢間,因為佢哋茶味清甜,款式又多,近排見到推出左鳳梨柳橙青茶,清茶配上鳳梨嘅香味,加上我又揀選左少甜少冰,好清新,吾太甜好飲🤗而且以家仲有吾同味嘅窩夫餅,下次再想食下午茶嘅時候可以試下
2023-08-31
外賣自取
每次經過呢間舖頭第一個感覺就係店面好尷尬😅 呢間來自台灣嘅手搖飲品店都幾受歡迎👏🏻款式以各種花茶同果茶爲主打🍐 第一次是感覺比起其他連鎖店質素高⭐️ 蜂蜜普洱鮮奶茶 🧋⭐️地瓜芋圓 🍠普洱比起一般嘅茶底更加濃但帶茶香🍵配上蜂蜜同鮮奶入口順滑得黎唔會澀帶清甜感🍯整體感覺唔會好人工感❤️ 地瓜芋圓口感偏實但係芋味比較濃🍡⭐️ 不要對我尖叫,日常茶間 (中環大厦) (中環)📍 中環擺花街23-39號中環大厦地下H23號舖
蜂蜜普洱鮮奶茶

⭐️ 蜂蜜普洱鮮奶茶 🧋
⭐️地瓜芋圓 🍠

⭐️ 不要對我尖叫,日常茶間 (中環大厦) (中環)
📍 中環擺花街23-39號中環大厦地下H23號舖
蜂蜜普洱鮮奶茶
事情發生喺5月5號中午3點幾中環擺花街分店本身開開心心嘅星期五 打算同同事飲試過幾次都覺得幾好飲嘅手搖飲品輕鬆吓 點知受到一肚氣😡見網上外賣平台外賣自取淨係可以揀聽日 所以打去分店問佢哋今日仲接唔接單 個女職員話可以喺apps照落聽日攞 佢哋會照今日做不過要等半個鐘 點知3點50分落到中環分店 同一個女職員話你揀聽日咁就聽日先有 我哋幫你唔到你自己打返比網上外賣平台cancel張單啦比人老點都算啦我: 唔該咁我想問如果而家再買嘅話要等幾耐佢: 你見唔見後面有幾多隻杯等緊啊?!我答你唔到㗎喎小姐🙄冇得今日落單咪直接講截咗單 點解要老點人 特登去分店一轉都要啲時間😩態度仲要咁西可能而家經濟好咗 越嚟越多人幫襯 所以唔珍惜我哋呢啲淨係叫一兩杯嘅小客啦😔😔😔
事情發生喺5月5號中午3點幾中環擺花街分店
冇得今日落單咪直接講截咗單
點解要老點人 特登去分店一轉都要啲時間😩
態度仲要咁西
2023-04-25 334 瀏覽
經過Lyndhurst Terrac見到個幾特別所以試下. Ordered香柚荔枝水果茶 &玫瑰荔枝烏龍茶. 算係好多人排隊. Price 來說不貴,但名字relatively特別之外, Flavour 不太好, Fruit Tea 都不是好多水果的。朋友的玫瑰荔枝烏龍茶說他的toosweet and cant really taste the Oolong Tea.

玫瑰荔枝烏龍茶.

算係好多人排隊. Price 來說不貴,
20 分鐘 (外賣自取)
2023-02-23 492 瀏覽
一向都好鍾意飲茶飲嘅我,會成日試不同品牌嘅茶飲,之前成日經過呢間茶飲店,都會買下侞不同款嘅飲品,今次叫左玫瑰荔枝烏龍茶,味道好好,好香玖瑰味,烏龍茶又好清!我叫開少甜少冰,味道啱啱好!推介👍
2023-02-23
  • 玫瑰荔枝烏龍茶
2023-01-31 474 瀏覽
一直有飲開不要對我尖叫行過中環 推薦朋友一起去飲點知 唔知係咪太耐無黎定係星期日的中環係咁行入舖頭2位店員一直背向收銀 一個整飲品 一個行黎行去等了一陣才有人過來落完單後朋友發現飲品內的配料需要另外下單店員說該飲品未製作可以加回於是朋友就補回差價總共等了半小時拿到飲品時發現配料加錯杯跟店員反映後店員就馬上繼續背向門口完全沒有反應 太匪夷所思…幾十蚊換來一杯柚子水跟很難飲的拿鐵加粒粒如果加不了也可以早提醒客人而不是隨手加在一杯飲料內吧可能太多生意 櫃檯內擺滿滿滿的飲品所以店舖不在意一兩單生意的客人但完全跟剛開店時有禮貌的感覺不一樣了
一直有飲開不要對我尖叫
於是朋友就補回差價
總共等了半小時
拿到飲品時發現配料加錯杯
跟店員反映後店員就馬上繼續背向門口
完全沒有反應 太匪夷所思…
幾十蚊換來一杯柚子水跟很難飲的拿鐵加粒粒
如果加不了也可以早提醒客人
而不是隨手加在一杯飲料內吧
可能太多生意 櫃檯內擺滿滿滿的飲品
所以店舖不在意一兩單生意的客人
但完全跟剛開店時有禮貌的感覺不一樣了
2022-09-26 819 瀏覽
同事們為了開心之星期五…下午茶時段會叫飲品外賣速遞今次選了- 不要對我尖叫 日常茶間因午餐吃了豐富燒肉LIKE;飲品我挑選了烏龍茶底玫瑰荔枝烏龍(固定甜度及冰)飲了一啖,初嚐到荔枝甜味帶玫瑰花香,之後就烏龍茶醇味不要對我尖叫 日常茶間 總結:值得一試!
同事們為了開心之星期五…下午茶時段會叫飲品外賣速遞
今次選了- 不要對我尖叫 日常茶間

玫瑰荔枝烏龍茶

因午餐吃了豐富燒肉LIKE;飲品我挑選了烏龍茶底

玫瑰荔枝烏龍(固定甜度及冰)
飲了一啖,初嚐到荔枝甜味帶玫瑰花香,之後就烏龍茶醇味

不要對我尖叫 日常茶間 總結:值得一試!
2022-08-26
下午茶
玫瑰荔枝烏龍茶
2022-08-24 676 瀏覽
去到中環想飲嘢茶狼又無咗咁就試下呢間 愛文芒厚奶沙冰中哂伏 好難飲 死甜 奶又稀明明就無人等緊但係杯嘢等咗好耐慢手慢腳咁去整😑總結呢間可能飲茶類會有保障啲奶蓋就不了但係都無下次
去到中環想飲嘢

呢間可能飲茶類會有保障啲
奶蓋就不了
但係都無下次

2022-06-29 985 瀏覽
今日繼續喺中環捐窿捐罅,由於天氣好熱,同事提議去外賣APP搵啲有折扣嘅台式飲品消暑,最後我哋就揀咗依間「不要對我尖叫」。門面好特別,所以我起初對依間台式飲品都充滿期望。我好鍾意飲水果茶,所以我今日就特別叫咗一杯香柚荔枝水果茶,不過我就覺得有少少失望。香柚荔枝水果茶 $26我平時周圍飲水果茶,我覺得依杯冇乜茶香,同埋我鍾意有水果肉嘅水果茶,可惜依杯冇,感覺同我平時飲嘅水果茶有好大嘅分別。雖然外賣APP折扣後$26,不過應該下次都會試返其他品牌。

門面好特別,所以我起初對依間台式飲品都充滿期望。

香柚荔枝水果茶 $26

香柚荔枝水果茶

雖然外賣APP折扣後$26,不過應該下次都會試返其他品牌。
2022-06-22
2022-06-02 734 瀏覽
裝修得幾靚,但一比完錢望入去發現間店好亂。整飲料張枱好多倒瀉左嘅液體⋯似乎店內冷氣壞左令員工好難受⋯物品放置很亂。本來佢裡面亂我都唔應該理,但眼見量杯掉左落地,員工執上來用水隨便一沖又繼續用,隔一陣又整跌另一個,感覺好差。然後我同朋友分別兩杯飲品又等左足十分鐘先出,最後發現原來一早整好,放左在暗處漏左出。。。同行朋友嘅奶茶叫左正常甜飲落似微甜;叫左微甜嘅似走甜。我果杯抺茶柚子氣泡飲品⋯可能係配搭問題,飲完感覺好多抺茶粉在口內。

似乎店內冷氣壞左令員工好難受⋯

10 分鐘 (外賣自取)
$30 (其他)
2022-05-16 813 瀏覽
更新:網民提供情報係藍店,source話之前莊思敏去飲然後店舖感謝佢幫襯。個人認為未必算真係藍店,似明星幫襯完出post多謝,但立場唔清晰🤔請自行判斷!.題外話,中環大館開返啊亦有新展覽主題好多嘢睇,行完之後好頸渴咁啱見到附近依間茶飲店,個名都好熟頗有少名氣,係台灣藝人丫頭開嘅台式飲品店,香港係第一間海外分店,聲稱特別請台中有四十年歷史老茶莊配製茶飲。其實飲品款式方面都算豐富,除了果茶珍珠奶茶芋圓之外,亦有養生系列例如桃膠、花茶。👓桃膠蘋果茉莉 $42配料上其實好豐富好似飲緊一碗桃膠糖水,當然有咁嘅配料質素令價錢唔平🤣用飲管啜真係每啖都有桃膠感覺到好養生,但整體都係偏甜所以飲完唔算好解渴。評分:7/10👓桂花烏龍 $22/M桂花味都幾清新、茶底出,成杯飲品清幽,覺得走甜都冇問題!叫咗少甜都係偏甜,佢嘅飲品大部份都係甘所以留意番睇吓有冇得微糖或者再少甜啲,另外要攪勻啲否則真係飲到底超甜,越飲越頸渴😂評分:7/10👓伯爵鮮奶茶 $28/M第一啖飲落係有淡淡伯爵茶葉香,不過始終唔夠香伯爵茶味,都係偏重奶味,奶比例多反而飲唔到茶底,冇乜奶茶嗰種感覺,反而有少少失望唔算好飲。同樣叫咗少甜但都偏甜

👓桃膠蘋果茉莉 $42
評分:7/10
👓桂花烏龍 $22/M
桂花味都幾清新、茶底出,成杯飲品清幽,覺得走甜都冇問題!
評分:7/10
👓伯爵鮮奶茶 $28/M
第一啖飲落係有淡淡伯爵茶葉香,不過始終唔夠香伯爵茶味,都係偏重奶味,奶比例多反而飲唔到茶底,冇乜奶茶嗰種感覺,反而有少少失望唔算好飲。同樣叫咗少甜但都偏甜。
評分:6/10
2022-01-30 879 瀏覽
伯爵奶茶加白玉珍珠中杯盛惠$34很多人說他好好喝 但我不認同1.非常淡沒有味道 好像是忘記了落糖🤮完全沒有味道跟水差不多 就好像同一杯奶茶加了10次水 2. 珍珠黏在一團😡😡😡😡😡😡😡 只拍了照片忘了拍影片 珍珠黏得很實你如何上下倒轉揈他還是始終一團野😄😄😄完全不理解為什麼這樣的質素也可以給客人?店員落單粗心大意 我說少冰結果變了微冰店內有五六個店員但係多數在聊天難飲到我要申請一個帳戶上來寫評價
伯爵奶茶加白玉珍珠中杯盛惠$34
很多人說他好好喝 但我不認同

就好像同一杯奶茶加了10次水

2. 珍珠黏在一團😡😡😡😡😡😡😡

完全不理解為什麼這樣的質素也可以給客人?
店員落單粗心大意 我說少冰結果變了微冰
店內有五六個店員但係多數在聊天
難飲到我要申請一個帳戶上來寫評價
2022-01-14 729 瀏覽
🌹玫瑰鮮奶茶+白玉珍珠 $28+6 本身見到玫瑰味都驚佢會好假好化學呢度嘅玫瑰味偏淡但都飲得出可能因為茶味比奶味重所以配合埋一齊好清新🍃 白玉珍珠甜甜哋不過略顯硬咗少少。🌼冬瓜菊花+白玉珍珠 $18+6 呢杯嘅甜味主要靠冬瓜露 菊花就帶翻啲小清新白玉同上面一樣為杯嘢飲增加口感
冬瓜菊花

🌹玫瑰鮮奶茶+白玉珍珠 $28+6
本身見到玫瑰味都驚佢會好假好化學
呢度嘅玫瑰味偏淡但都飲得出
可能因為茶味比奶味重所以配合埋一齊好清新🍃
白玉珍珠甜甜哋不過略顯硬咗少少。

🌼冬瓜菊花+白玉珍珠 $18+6
呢杯嘅甜味主要靠冬瓜露
菊花就帶翻啲小清新
白玉同上面一樣為杯嘢飲增加口感
下午茶
冬瓜菊花
2022-01-04 550 瀏覽
之前行街嘅時候見到成日都排長龍😗,今日經過呢間舖嘅時候終於都未冇咁多人排。🤩呢間台茶店嘅飲品有好多選擇😎,我地揀咗同一樣嘅飲品“蜂蜜普洱鮮奶茶”。🥳不過1杯+地瓜芋圓”、另1杯就+“寒天晶球”。呢間配料確實都唔錯。😍“地瓜芋圓” 細細粒,煙煙韌韌,口感幾好,飲品唔會蓋過芋圓嘅味道。“寒天晶球” 外形好似一粒粒嘅透明水晶,口感爽口彈牙,有少少甜味。至於杯飲品”蜂蜜普洱鮮奶茶”就普通咗少少,飲到蜂蜜味。

不過1杯+地瓜芋圓”、另1杯就+“寒天晶球”。

呢間配料確實都唔錯。😍

至於杯飲品”蜂蜜普洱鮮奶茶”就普通咗少少,飲到蜂蜜味。