2025-01-20 319 瀏覽
呢次叫嘅外賣 其中一樣蒸餃被換成薄餅 但店員無一個通知我 我攞嘅時候只係話我知邊幾袋係我就算 我知道唔係俾錯係佢哋自己擅自更改食物 因為貼係嗰袋上面張單寫明換咗 即係話我除咗不知不覺間被人更改落單食物之外 連更改嘅食物都無得選擇 我可唔可以理解為如果我堂食叫咗一種食物佢缺貨就可以隨便換第二種放係我枱面 但一粒聲都唔出我就要全單接受呢? 相信店員自己係其他店食都唔會希望發生咁嘅情況卦 兩個字講哂離譜 就算下午落更休息都唔會咁對客人嘛 雖然我未必幫襯多只係區區七百幾元
外賣自取
2025-01-16 416 瀏覽
📍上海婆婆 @shanghai.po.po味道:⭐️⭐️⭐️⭐️❶上海小籠包 $45一咬落去 湯汁隨即流出 湯汁濃郁同時又鮮甜🤙🏻而且餡料所選用嘅豬肉都好鮮嫩🐖建議大家趁熱食 一旦凍左就可能會影響味道😌❷桂花蜜汁火方 $118呢個即係金華火腿+饅頭+腐皮🤟🏻用薄薄嘅饅頭包住由桂花蜜汁熬煮而成嘅金華火腿🐽再伴以脆卜卜嘅腐皮同時一齊食👻食落甜咸交織 味道層次豐富🥰❸黃金四季豆 $78四季豆口感脆嫩🌳 加入咗大量嘅咸蛋黃去烹調🥚每條四季豆都被咸蛋黃包圍住🫢兩者二合為一 好邪惡 但好惹味🫶🏻❹川辣肉末炒薯粉 $82紅薯粉係平時食到比較幼身+有扭紋嘅嗰種🤲🏻食到口感十足 好煙韌🦷加入咗肉碎同香料一齊炒 食落香辣又惹味😋❺綠茶芋泥餅 $28綠茶芋泥餅既外層係綠茶口味既麻糬 內層就係芋泥💚外皮食落帶點嚼勁 內層就綿軟滑順🤓甜度岩岩好 值得一試~🦭
📍上海婆婆 @shanghai.po.po

綠茶芋泥餅既外層係綠茶口味既麻糬 內層就係芋泥💚
外皮食落帶點嚼勁 內層就綿軟滑順🤓
甜度岩岩好 值得一試~🦭
2025-01-14 358 瀏覽
呢餐喺「上海婆婆」真係食得幾滿足,每道菜都有驚喜,值得分享俾大家!陳年花雕醉雞 $88醉雞係佢哋嘅招牌,雞肉鮮嫩多汁,帶有陣陣花雕酒香,食落唔會太濃烈又唔會無味,平衡得啱啱好。雞皮滑溜帶有膠質感,連埋湯汁一齊拌飯,真係一流!賣相亦幾吸引,鋪得整整齊齊,睇住都開胃。鮑魚大蝦粉絲煲 $188呢個煲絕對係全晚亮點!鮑魚同大蝦都好新鮮,鮑魚有彈性,大蝦肉質爽甜。粉絲吸晒底汁精華,帶少少辣味,非常惹味,食完仲想添多碗飯!個煲端出嚟熱辣辣,成碟香氣逼人,真係好滿足。四川擔擔麵 $75擔擔麵辣度適中,麻香十足,面條彈牙,唔會煮到淋晒。配料亦幾豐富,花生碎同辣醬混埋一齊,好有層次感。唯一小小美中不足係份量偏細,食完會覺得未夠喉。紅糖糍粑 $48甜品糍粑外層炸得脆口,內裡煙韌,紅糖醬汁甜而不膩,幾有上海風味。4件$48性價比算高,適合朋友一齊分享。松子大黃魚 $178黃魚煎得外脆內嫩,松子增添咗香氣,魚肉無腥味,仲保持住嫩滑嘅口感。用嚟拌埋白飯食,有一種家常菜嘅親切感。銀芽炒鱔糊 $114鱔肉好入味,炒得幾乾身,仲有銀芽嘅清新爽口中和咗啲油膩感。份量都幾足,適合多人一齊夾菜。總括嚟講,呢間餐廳環境舒適有

陳年花雕醉雞 $88

鮑魚大蝦粉絲煲 $188

四川擔擔麵 $75

紅糖糍粑 $48

松子大黃魚 $178

銀芽炒鱔糊 $114

總括嚟講,呢間餐廳環境舒適有質感,服務員態度都好親切,雖然價錢中上,但食物質素對得住價錢,適合打卡同家人朋友聚餐。下次一定會再試其他菜式!
2025-01-14 345 瀏覽
今日同爸爸落樓下食 我哋食到9點都仲有好多人入去食陳年花雕醉雞個醉雞酒味好重 啲雞都好入味 仲要好多都係雞髀位 而且上餸速度都好快👍🏻干貝賽螃蟹賽螃蟹係傳統嘅上海菜 佢唔會好鹹 而且有好多蛋白 份量好足 感覺都好健康🤩酸菜福花菜炒牛仔肉碟牛仔肉就炒得好惹味 而且仲有好多椰菜花同酸菜 好開胃 熱辣辣 好好味🤤排骨擔擔麵個擔擔麵好貼心 喺揀嘅時候就已經可以揀辣另上 好啱我呢啲唔係好食得辣嘅人 個擔擔麵花生味好重 而且仲有粒粒花生 個排骨啱啱新鮮炸起😋上海小籠包最後就梗係要嗌上海最出名嘅小籠包啦 個皮真係好薄 一咬落去啲汁仲要噴出嚟添 好正 下次有機會一定要再食🤤
今日同爸爸落樓下食 我哋食到9點都仲有好多人入去食

陳年花雕醉雞

干貝賽螃蟹

酸菜福花菜炒牛仔肉

排骨擔擔麵

上海小籠包
2025-01-13 281 瀏覽
上海婆婆位於荃灣如心廣場一期,店內裝潢典雅,古色古香的裝飾營造出濃郁的上海風情。上海炒年糕,這道菜的口感層次豐富,年糕軟糯而不粘牙,搭配有小白菜……等,的醬料濃郁醇厚,甜中帶鹹,完美地襯托出年糕的風味。淮揚酸辣湯,湯汁酸辣適中,酸味來自精心熬製的米醋,酸而不澀,恰到好處地喚醒了味蕾,讓人忍不住多喝幾口。辣味則來自於適量的胡椒粉,辣而不燥,形成一種獨特的口感。湯中的食材豐富多樣,有嫩滑的豆腐、脆爽的木耳、鮮美的香菇等,每一口都能品嚐到不同的食材帶來的驚喜,口感層次分明。韭黃炒鱔糊,這道菜的口感鮮嫩可口,鱔魚肉質緊實而富有彈性,韭黃的加入為這道菜增添了一抹清香,與鱔魚的鮮美完美融合,使得整道菜的口感更加豐富,韭黃也保持了脆嫩的口感,兩者搭配在一起,令人回味。川辣麻婆豆腐,豆腐口感嫩滑,輕輕一咬便能感受到其細膩的質地,辣味濃郁而不失層次,辣中帶香,搭配的肉末鮮美多汁,與豆腐的嫩滑形成鮮明對比,辣而不燥,香而不膩,非常惹味。

一行幾個人叫咗好多道菜,整體體驗唔錯,講講個人感受。擔擔麵:呢碗擔擔麵睇落就好吸引,紅通通嘅湯底夠晒濃郁,芝麻香味十足,辣度適中,唔會太刺激,但啱啱好刺激味蕾。麵條軟硬適中,唔會過腍,配埋面上啲肉碎,真係一流!不過分量偏少,食完仲有啲唔夠喉。酒釀丸子:甜甜地嘅酒釀湯,帶有淡淡嘅米香味,丸子煙韌又彈牙,口感好滿足。呢道菜清清地,食完啲重口味菜之後嚟一碗,啱啱好平衡返。蒜泥白肉:豬肉切得薄薄哋,配埋蒜泥醬汁,味道濃郁又唔會太膩。青瓜絲帶嚟一啲清新感,增添層次,算係幾開胃嘅一道菜。清蒸雞:雞肉爽口滑嫩,雞皮帶有少少膠質,啱啱好唔會太油膩,湯汁有少少紅棗味,幾滋潤,但味道略嫌普通,唔算突出。紅燒魚:魚肉炸得香脆,外層吸滿咗紅燒汁,酸甜味道幾突出,加埋啲松子,增添咗口感。不過魚骨較多,食嘅時候要小心啲。炒鰻魚豆芽:鰻魚肉質鮮嫩,炒得幾入味,豆芽保持爽口,整體都幾有鑊氣,呢道菜係我比較滿意嘅一樣。招牌粉絲煲:粉絲吸晒啲湯汁,幾夠味,蝦同鮑魚都好新鮮,入口彈牙。湯底帶少少辣,食落暖笠笠,非常惹味。甜品拼盤(芝麻餅、炸奶黃):芝麻餅外層香脆,內裏仲帶少少韌,幾有咬口。炸奶黃唔會太甜,口感鬆軟,奶味濃郁
一行幾個人叫咗好多道菜,整體體驗唔錯,講講個人感受。

甜品拼盤(芝麻餅、炸奶黃):芝麻餅外層香脆,內裏仲帶少少韌,幾有咬口。炸奶黃唔會太甜,口感鬆軟,奶味濃郁,幾適合食完一餐嚟個完美句號。

整體嚟講,呢間餐廳菜式種類多,味道唔錯,價錢亦都合理,適合一家大細或者朋友聚餐!服務仲要好好!!
2025-01-06 232 瀏覽
今晚,我們一家四口一齊晚餐,由於今早送別姑姐/姑婆勞碌了一個早上,就在屋企附近晚餐。🌻 京蔥牛肉包 (3個)$48好味! 即叫即做,熱辣辣,有肉汁,推薦(掛住食唔記得影相😅)🌻 雞絲海蜇 $78都算大碟,好多海蜇,反而雞絲得幾條,海蜇好爽口🌻 醬香金錢牛展 $75(個人覺得肴肉口感好啲,鍾意肴肉多啲)牛展都好林🌻淮揚軟兜 (鱔糊跟4片夾餅) $148鱔糊好大碟,味道一般,鱔亦不是好新鮮似的,都可以一試🌻 上海小籠包 4隻 $45皮唔算好簿,都有肉汁

🌻 京蔥牛肉包 (3個)$48
好味! 即叫即做,熱辣辣,有肉汁,推薦
(掛住食唔記得影相😅)

🌻 雞絲海蜇 $78
都算大碟,好多海蜇,反而雞絲得幾條,海蜇好爽口

🌻 醬香金錢牛展 $75
(個人覺得肴肉口感好啲,鍾意肴肉多啲)牛展都好林

🌻淮揚軟兜 (鱔糊跟4片夾餅) $148
鱔糊好大碟,味道一般,鱔亦不是好新鮮似的,都可以一試

🌻 上海小籠包 4隻 $45
皮唔算好簿,都有肉汁
2025-01-05
10 分鐘 (堂食)
今日係荃灣如心廣場行街後食飯,見到中庭有間上海婆婆👵分店,門面好開揚好闊落,有很多卡位坐得舒服。冷盤三小拼(肴肉、江南小排骨、三喜烤夫)中 三小拼賣相吸引,最鍾意涼拌肴肉,透明肥膏+深紅色肉質好靚。咬落肥膏個部位似食啫喱入口即溶;肉部份鹹香實實的,唔錯👍。酸辣湯(位)酸辣湯幾好味,多料無渣。味道偏酸只是少辣。雪菜魚羹🥣依款湯清清地幾好味😋。魚片🐟份量好足。雲吞麵🍝個麵底好好食🤤,麵軟身可以大啖食,配少少🤏豆瓣醬更正!雲吞啖啖肉好彈牙!炒蝦🍤D蝦幾大隻,連殼。蝦肉質感彈牙。

冷盤三小拼(肴肉、江南小排骨、三喜烤夫)中

酸辣湯(位)
酸辣湯幾好味,多料無渣。味道偏酸只是少辣。

雪菜魚羹🥣
依款湯清清地幾好味😋。魚片🐟份量好足。

雲吞麵🍝

炒蝦🍤
D蝦幾大隻,連殼。蝦肉質感彈牙。

• 雪菜魚羹
  • 酸辣湯
2024-12-24 302 瀏覽
好似好耐冇食上海菜,好想食小籠包,喺荃灣附近就去咗食上海婆婆,平日夜晚去人都好多坐得都好舒服,由於好肚餓,我哋都叫咗好多嘢食,有蟹粉小籠包、菠蘿黑醋排骨、黃金炒飯、酸辣湯雲吞、紅糖糍粑😏見到有張蟹粉系列,我哋本身都鍾意食,於是就揀咗蟹粉小籠包,呢個小籠包好多汁,而且入面夾雜着蟹粉都幾好食菠蘿黑醋排骨,份量都唔少,幾惹味叫咗個黃金炒飯,炒得好好粒粒分明,而且蝦好多份量好足酸辣湯雲吞,呢個份量啱啱好,一人幾粒雲吞,再加一細碗湯仔,佢個酸辣湯好啱味唔算太辣,而且雲吞皮薄餡靚,好食最後食上海菜必叫紅糖糍粑,上海婆婆嘅糍粑係紅糖包裹住喺入面,但脆卜卜一樣好好食😏今餐食得好滿意,而且性價比都好高

菠蘿黑醋排骨,份量都唔少,幾惹味

叫咗個黃金炒飯,炒得好好粒粒分明,而且蝦好多份量好足

今餐食得好滿意,而且性價比都好高
2024-12-11 287 瀏覽
✅蟹粉撈麵呢碟蟹粉撈麵一上枱就聞到陣陣蟹香,好吸引!麵條煮得啱啱好,夠彈牙唔會爛晒,口感一流。蟹粉醬好濃稠,鮮味十足,仲帶少少甜味,每一啖都好滿足🥹✅砂鍋花膠雲吞雞(小)呢個砂鍋真係暖胃之選,湯底好鮮甜,應該係用雞湯慢慢熬出嚟,入口好有層次。花膠爽滑又吸晒湯汁,食落好嫩滑,口感一流。雲吞餡料飽滿,豬肉同蝦仁比例啱啱好,咬落去好有口感。雞肉都好嫩滑,完全唔柴。一煲幾樣嘢,味道好豐富又滿足,啱曬冷天享用。✅排骨擔擔麵(辣另上)擔擔麵係另一個亮點,麵條煮得好彈牙,掛滿濃郁嘅芝麻醬,香滑得嚟好有層次。排骨份量唔少,肉質嫩滑,仲有少少焦香味。辣醬分開嚟上好貼心,可以自己控制辣度。我試咗加少少辣醬,辣味香而唔嗆,配埋芝麻醬嘅濃香係啱啱好😋✅生煎包(3個)生煎包真係一個驚喜!底部煎得金黃香脆,好有焦香味,包嘅皮又夠軟,唔會太厚或者太硬。咬開之後湯汁爆滿,鮮甜又唔覺油膩,內餡係豬肉為主,味道偏清淡,食落唔會太重口呢幾道菜都好有水準,特別係蟹粉撈麵同砂鍋花膠雲吞雞,真係值得回味。如果下次再嚟,生煎包一定會再點,仲想試埋其他菜式!
✅蟹粉撈麵

✅砂鍋花膠雲吞雞(小)

✅排骨擔擔麵(辣另上)

✅生煎包(3個)

2024-12-08 324 瀏覽
上海婆婆如心分店 , 主打精緻傳統上海菜式 , 俘虜不少粉絲, 佈置簡潔明亮, 充滿中國色彩。 上海小籠包/4隻 $45剛剛蒸起的小籠包 , 皮薄而柔韌, 大口咬下時 , 爆出滋味的肉汁,味道鮮香吸引。炸一口小饅頭/4個 $25剛剛炸起的小饅頭 , 炸到金黃酥脆,外脆內軟 , 沾上煉奶 , 簡單又好吃。砂鍋雲吞雞/小 $102奶白湯底 , 鮮甜濃郁,雞肉好鮮嫩, 雲吞皮薄餡豐富,娃娃菜吸收湯底精華, 特別柔軟美味。乾煸四季豆 $78四季豆表面焦香帶脆口感, 加入了肉碎、蒜頭、薑、乾葱爆香快炒, 特別惹味爽脆, 拌飯一流。排骨湯麵 $65剛剛炸起的排骨 , 炸到金黃香脆, 香氣十足 , 外皮香脆, 肉質軟嫩 , 與滑溜的麵條, 滋味搭配 。黑糖冰粉配芋圓蜜豆 / $28滑捋捋的冰粉 , 晶瑩 Q彈,芋圓煙靭嚼勁, 入口冰冰涼涼, 充滿黑糖的甜香。

上海小籠包/4隻 $45

炸一口小饅頭/4個 $25

砂鍋雲吞雞/小 $102

乾煸四季豆 $78

排骨湯麵 $65

黑糖冰粉配芋圓蜜豆 / $28

2024-11-28 259 瀏覽
荃灣的上海婆婆,復古的裝飾和暖色調的燈光,及溫馨舒適的環境,是享受美食的理想之地。首先品嚐的是砂鍋粉皮魚頭湯,粉皮的細膩與魚頭的鮮美完美融合,湯汁濃郁而不膩,每一口都能感受到食材的新鮮和湯底的深厚。紅燒豆腐則是一道色香味俱全的佳餚,外皮經過恰到好處的煎炸,呈現出微微的金黃色,內裏依舊保持着豆腐的嫩滑,紅燒汁的甜鹹平衡,讓人忍不住一嘗再嘗。宮廷炒飯是這裏的招牌之一,每一口都能吃到鮑魚的鮮美、雞粒的香醇以及蝦仁的彈牙,這些高級食材的搭配,讓簡單的炒飯也變得奢華起來。最後是蘿蔔絲餡餅,雖然看似簡單,但蘿蔔絲的清脆與餅皮的酥軟相得益彰,簡單的調味更能突顯食材本身的清甜,讓人回味。在上海婆婆,無論是口感還是味道,都讓人難以忘懷。這裏的美食不僅僅是味蕾的享受,更是一次文化的體驗。

2024-11-25 347 瀏覽
最近如心廣場有許多新食店,所以夜晚放工多了一啲新選擇,今日來上海婆婆晚飯。新店裝修都幾典雅,帶點古色古香,店子細細,但晚市坐滿人。茶位每人$6蚊,排骨擔擔麵小辣先上,麵的份量頗多,口感煙韌有致,重點係湯底有好多肉碎和花生碎,食落好香口。排骨口感夠肉夠,肉質亦彈牙。砂鍋雲吞雞(小)湯頭熱辣辣好清甜,入面的津白好多,岩晒鍾意食菜的我。仲有雲吞和雞肉,仲有金華火腿的咸香,作為餐湯,飲得又食得!松子雞米配叉子,雞米一啲都唔油,炒得好香口,而且切得細細粒好入味,松子增加左口感。叉子鋪滿芝麻,釀入雞米,真係好好食,我最愛呢道菜!鱔糊炒年糕,大大一盤料足年糕又多,鱔食得出彈牙,加上濃油醬醋去炒,煙韌又入味。幾道菜份量都幾多,基本上二人食已經好夠,最後飽到食唔落甜品。呢間分店服務幾好,大件又抵食。
新店裝修都幾典雅,帶點古色古香,店子細細,但晚市坐滿人。
2024-11-13
2024-11-24 200 瀏覽
泡椒鳳爪$68爽脆開胃🤤唔算好辣上海小籠包(4隻)$45每個小籠包都充滿了鮮甜的湯汁,外皮厚薄適中,一口咬落去,肉汁四溢,再醮上生姜絲浙醋,可減除油膩感,更加好食🤤一口小饅頭(蒸/炸)(4個)必叫炸饅頭,炸饅頭外脆,咬落是柔軟質感,再配上煉奶,甜而不膩婆婆粒粒炒飯$82一上台已聞到炒飯香氣撲鼻!米飯炒到粒粒分明,配上臘腸、蝦仁🍤及蛋!味道鹹淡適中😋蟹粉炒粉皮 $118粉皮炒至香氣四溢,口感Q彈煙韌,再吸盡蟹膏蟹粉的鮮味🥰,每一啖都令人欲罷不能,食完一啖又一啖!醬燒肉未茄子🍆$75十分惹味!送飯一流綠茶芋泥餅 $28綠茶的清新配上芋泥的香甜。外皮酥脆,綠茶的微甘與芋泥的香甜,在口中形成完美平衡💚整體味道清爽而不腻黑糖冰粉$28冰粉係透明長條狀,口感滑捋捋,再配埋芋圓、蜜豆,口感豐富美味,餐後黎一份冰粉,正啊!紅糖糍粑$48外皮香脆,口感軟糯,配埋紅糖,超好味😋
泡椒鳳爪$68
爽脆開胃🤤唔算好辣

上海小籠包(4隻)$45

一口小饅頭(蒸/炸)(4個)

婆婆粒粒炒飯$82

蟹粉炒粉皮 $118

醬燒肉未茄子🍆$75
十分惹味!送飯一流

綠茶芋泥餅 $28

黑糖冰粉$28

紅糖糍粑$48
外皮香脆,口感軟糯,配埋紅糖,超好味😋
  • 紅糖糍粑
  • 婆婆粒粒炒飯
2024-11-24 165 瀏覽
上海菜食肆連鎖店之中 我shortlist嘅只有上海婆婆 除咗分店多 亦因為價錢合理 食物保持穩定水準-🥒小黃瓜拌海蜇先嚟一小碟涼拌彈牙海蜇 令胃口大開-🥓桂花蜜汁火方切片金華火腿色澤棗紅 用冰糖蜂蜜水浸過無數次 鹹味大大減低 席前淋上桂花糖水 即時清香撲鼻 火方鹹甜相間 再夾埋脆炸腐皮🥠青瓜🥒同刈包 一啖食入口 真係令人一吃難忘-🥢婆婆粗炒老抽醬油勁上色 粗條麵掛汁 味濃唔算鹹 韌度亦剛好 食到底部 難得又唔會成碟都係油-🫔紅糖糍粑我嘅必吃甜品‼️ 糍粑軟糯黏牙 紅糖漿小甜唔膩 令我食唔停口🤪

🥒小黃瓜拌海蜇
先嚟一小碟涼拌彈牙海蜇 令胃口大開