2017-01-31 701 瀏覽
今日起身喺附近食嘢,我發現有好多鋪頭都冇開。我揀咗好耐,最尾都係揀咗上海姥姥。一行入去,冇乜人。兩個人,食揀咗四樣嘢。雲吞清湯麵湯入面有四粒雲吞🤗,有少少蔥花,同埋麵。雖然雲吞嘅餡料好紮實,但係佢嘅餡料同小籠包嘅餡料好似。雲吞嘅餡料系肉😅,我個人鍾意食鮮蝦多啲😌。而個面就唔係我鍾意食嘅面,個面比我嘅感覺好麵粉feel🤔。蔥油餅喺菜單入面有蔥油餅嘅相😌,所以之前我已經知道蔥油餅係咩樣。佢唔係餅,而係好似一個麵包嘅形狀。原來佢係一個酥皮餅,入面有蔥。上菜時,佢係熱辣辣嘅。所以食佢嗰陣時小心啲,唔係嘅話會整親個咀。佢嘅蔥唔多😒,酥皮好酥😂,但係食完會好口乾。以我食完佢之後,我個人都係比較鍾意傳統嘅蔥油餅。生煎包生煎包有三粒,底面脆口,不過油得濟。生煎包嘅餡料唔係好多,同時間都冇乜湯汁。唔會再想食嘅感覺。小籠包小籠包一籠有四粒,仲有一碟仔薑絲附送。小籠包餡料都多嘅,不過唔係咁多湯汁。雖然佢上菜嘅時候好多煙,感覺俾人係岩岩出爐咁,但係食落唔係,我覺得可以再熱啲。小籠包加紅醋食,係配嘅。我覺得食小籠包加紅錯食嘅時候,好有食水餃嘅味道🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️,搞到我好想食水餃😫😫😫。菜單嘅選擇唔多,價錢亦唔
今日起身喺附近食嘢,我發現有好多鋪頭都冇開。
我揀咗好耐,最尾都係揀咗上海姥姥。一行入去,冇乜人。
兩個人,食揀咗四樣嘢。

雲吞清湯麵

蔥油餅

生煎包

小籠包

菜單嘅選擇唔多,價錢亦唔平。上海姥姥對比xx 婆婆,都係後者比較選擇多同埋好食。🙈
小籠包
雲吞麵
2017-01-23 431 瀏覽
食完一籠又接一籠,一個人食左兩籠小籠包都算系皮薄餡靚,小籠包一上台時熱辣辣的,即叫即蒸,唔系蒸定放系度收晒水果d,落完單要等十分鐘左右,不過這時間值得等,用筷子夾的時候要小心,要用埋湯匙盛著,如果唔用,皮太薄好易會穿,因為內裡肉汁比較多,小籠包是用半肥豬肉的,食落香口不鬆散唔太實,咀嚼的時候肉汁佈滿整個口腔,不太油膩,食小籠包最怕皮厚尤其系皮封口的位置,成舊粉甘,但呢個小籠包完全沒呢個問題,值得一食
食完一籠又接一籠,一個人食左兩籠小籠包
2017-01-14 432 瀏覽
一家去上海姥姥食飯,有老有嫰,係劣食天堂的天水圍,上海姥姥都算唔錯,係劣之中無咁劣,所以長期晚飯時間,門口都有大量人排隊。今日早食飯,見WALK IN 有位先入去。叫左小籠包、炸銀絲卷、擔擔麵、炸豬扒呢D 大路食物,味道還可以。今次寫呢篇主要係想講 ”砂窩醃篤鮮“,係咸到有苦味,未試過食咁難食的野,大家食左一啖,就停晒手,無人再食第二啖。首先個湯底已經好咸,你唔會去飲,裡面的腩肉夠晒足料,不過咸到有苦味,基本食左一啖,唔吐返出來係因為個人禮貌,所以最後D 腩肉係原封不動,無人食,小棠葉和百葉得個幾舊,唔做大晒鬼,所以盡量清左菜和百葉。唔明點解可以煮成咁。

今日早食飯,見WALK IN 有位先入去。

唔明點解可以煮成咁。
2017-01-07
2017-01-12 329 瀏覽
同朋友食慶祝生日飯,朋友想食上海野見附近新開上海姥姥都未食過,就今晚上試下順手慶祝埋! 餐廳地方都幾大幾闊落,座位都算舒服!醉雞好好味,好有酒香味,醉雞肉質好嫩滑好入味,師傳好有心機將醉雞排得好靚靚,又切得每件好平均SIZE大細適中,雞皮仲好爽口一d都唔肥,好好味!招牌小籠包,size岩岩好一口一隻,小籠包d皮好薄,餡料好多又多汁,一口咬落去d汁多到流出黎,d肉汁幾好味,餡料既肉又夠味!排骨炒粗麵,炒得幾好色水好靚,雖然有d油,但味道唔錯,粗麵食落都有d似烏東但比烏東好食既,排骨夠淋又夠味,份量仲要幾多下!紅油抄手,少少辣幾好味,雲吞包得好實淨冇散開晒,皮薄餡料多,食落啖啖肉,好味!酸辣湯,唔算好辣好足料,都唔錯!最後難得呢到有雷沙湯圓,當然唔會放過.仲要都好好食,湯圓唔會太厚皮,一咬芝麻糊慢慢流出黎,好有小時侯既感覺,好回味! 因為而家真係唔係度度都有得食!
酸辣湯,唔算好辣好足料,都唔錯!
2016-09-24 784 瀏覽
服務態度好差囉。…本人禁飛排隊攞位等咗差唔多兩個鐘。咁我哋四個人去食,禁飛禁咗三至四人位,當嗌到我地個飛號碼既時候,個服務員問我地系唔系四個人。之後我話系啊,跟住個服務員帶我地入去坐低。咁當時我地三個人入去先既…因為媽媽行開左就叫我地入去先,轉頭先番黎。咁好啦跟住我地坐低個服務員呢就走黎問我地乜你地唔系四個人咩。之後我話系啊距轉頭行過嚟。個服務員即刻同我講你地未齊人起身讓俾下一張飛嘅人坐…齊咗人先再等過啦。我聽距講完興過火屎。乜依家做生意系咁樣架咩…咩服務態度。
90 分鐘 (堂食)
2016-06-25 1488 瀏覽
上次試過馬鞍山果間上海姥姥, 感覺不錯. 今日做收工, 在銀座又見到上海姥姥剛剛開左, 不過今日老婆不在身邊, 自己試住先! 咦, 不過裝修好似唔多一樣, 呢間暗D, 但都有大大個姥姥在牆上!雖然要排一陣隊,不過好彩我一個人都唔駛等好耐. 因為太肚餓就無心機慢慢睇佢個menu, 雖然之前馬鞍山食過好多次, 但今次都係穩穩陣陣叫左個擔擔麵同醉雞.好彩黎到個樣同menu都差唔多. 醉雞d酒味幾香, 都好多肉食. 個擔擔麵都幾大碗, 個湯好啱我口味! 少少辣又夠曬香, 值得一讚佢個麵真係有彈牙到, 同平時食其他地方嘅真係口感有d唔同, 手拉真係可能唔同d 掛.埋單爽在無茶錢無加一, 上海菜咁嘅價位算係咁啦呢d口味應該啱曬d長輩, 好想試下個醃篤鮮, 下次同屋企人黎應該可以再試, 再抵d!Btw環境有格調, 空間感都好夠, 不過見幾多人出面排隊就費事坐太耐.值得一戰再戰!
醉雞
擔擔麵

埋單爽在無茶錢無加一, 上海菜咁嘅價位算係咁啦

值得一戰再戰!
2016-06-24
15 分鐘 (堂食)
醉雞
擔擔麵