2025-01-06 1052 瀏覽
愉景新城行完街🛍️突然好想食小籠包💨枱上面有小茶壺用黎泡茶🍵胎菊·普洱·鐵觀音·人蔘烏龍·茉莉龍井~五款茶葉可以揀🫖🤎上湯小籠包咬開小籠包✨皮薄肉饀鮮味湯汁爆滿~🤎羊肚菌松茸雲吞雞燉湯(兩位用) 雲吞皮薄夠滑✨湯品鮮甜菌味香濃🤎青菜煨面湯底清爽鮮美🥣麵條吸收了湯汁精華💫口感滑順🤎椰子濃湯小雲吞椰子湯底味夠甜香與小雲吞鮮美形成良好搭配👍🏻🤎梅菜鮮肉酥餅梅菜味咸香😋濃郁口感~肉質鮮嫩多汁💦外皮酥脆可口💥
胎菊·普洱·鐵觀音·人蔘烏龍·茉莉龍井~五款茶葉可以揀🫖

🤎上湯小籠包
咬開小籠包✨皮薄肉饀鮮味湯汁爆滿~

🤎羊肚菌松茸雲吞雞燉湯(兩位用)
雲吞皮薄夠滑✨湯品鮮甜菌味香濃

🤎梅菜鮮肉酥餅
梅菜味咸香😋濃郁口感~肉質鮮嫩多汁💦外皮酥脆可口💥
  • 梅菜鮮肉酥餅
2025-01-01 1031 瀏覽
這間上海菜館走高檔路線,裝潢雅緻富中式格調,店內處處都是古代風設計,充斥著古色古香的優雅氣息,而且餐廳採用半開放式設計,令環境感覺開揚,坐位亦寬敞舒適。入座後隨即端上各式各樣的精美茶包以供選擇,包括人參烏龍、茉莉花茶、鐵觀音、普洱等。連茶具都格外精緻,每位客人均有自己的小茶壺。我們所選的人參烏龍入口清香撲鼻,質感順滑,茶味獨特,既有人參的甘甜鮮潤,同時不乏烏龍茶的醇厚回甘,喉韻強勁。羊城烤腩煲賣相不俗,價錢相宜,羊腩肉質鮮嫩細緻,口感彈而不韌,膠質豐富。羊肉炆得軟滑入味,肉味濃而不膩,且不腥不膻,醬汁富有柱候及南乳味道,配料有大量腐竹、馬蹄、冬菇等,吸入滿滿醬汁後份外惹味。彩椒金菇宮崎A4和牛炒飯份量十足,米飯粒粒分明,乾身爽口,油份亦適中,和牛粒肉味香濃。狗不理烤餅外皮帶脆,包著滿滿濃郁的湯汁,卻不會過份油膩,肉餡大件豐厚,豬肉夾雜不少韮菜,味道香濃。

入座後隨即端上各式各樣的精美茶包以供選擇,

2024-12-29 1011 瀏覽
去開candy Park睇戲,經過就順便就同朋友嚟呢一間上海嘢試吓。啲嘢食唔錯,服務又好,下次會再嚟!首先試咗佢個花雕醉雞,酒味濃郁但係又唔會好重,啲雞全部都係雞髀肉好滑。所以之後我哋即刻嗌多個口水雞,口水雞有啲辣但係個雞嘅質感都係一樣咁滑捋捋。跟住就係個粒粒帶子炒飯,炒得好香但係又唔會好鹹好硬。裏面仲有好多粒帶子啊,全部都好軟熟。甜品方面我哋嗌咗酒釀丸子,啲酒味好香,丸子煙靭,餐後再飲埋杯豆漿簡直一流。希望下次可以再嚟試吓佢其他嘢食啦!

希望下次可以再嚟試吓佢其他嘢食啦!
2024-12-22 1122 瀏覽
步入上海名居,仿佛走進一個充滿傳統中國風的世界。茶芥也別具特色,每人一壺茶,可選擇普洱、人參烏龍等心水茶品,很適合不同口味的顧客。首先品嚐到的是招牌菜麻醬腐皮卷,麻醬風味濃郁,搭配著軟淋的腐皮,帶有豆香,內含木耳和蘿蔔,還有少量金菇,爽、軟及淋的口感也有,層次豐富。接著品嚐到的醬油拌海鮮,是一道冷盤小食,海蜇、蝦、蟶子和八爪魚仔混合,醬汁清新不過度濃烈,蝦肉爽口有彈性,蟶子十分大隻,海鮮下方還擺盛著清爽的青瓜,極為開胃。緊接著的狗不理烤餅,3個一份,小心燙口,包裹著濃郁的湯汁,大小恰到好處,猶如小籠包的變形,帶來了不同的驚喜,豬肉7分瘦3分肥,不會過份油膩,記得趁熱品嚐。最後一道菜金湯津白,金湯濃厚地掛在津白上,充滿誘人的味道,津白新鮮入味,擺盤精緻,為整餐增添了一絲精緻感。

2024-12-19
2024-12-21 784 瀏覽
愉景新城新開的上海店好耐無黎呢邊,原來已經轉了唔少商店。去酒樓當然要揀茶飲先啦,小茶壺泡茶有五款茶葉供客人自己選擇🫖,包括:胎菊、普洱、鐵觀音、人蔘烏龍及茉莉龍井。🌟小籠包🌟汁多肉香,唔錯呀👍🌟花膠螺頭雲吞雞湯🌟材料份量十足,亦唔係味精湯🍵🌟四川擔擔麵🌟花生🥜同辣味🌶適中,麵既份量亦好夠呢🍜~🌟蓮藕苗炒肥牛🌟都幾辣,肥牛份量亦唔少🐂由於份量都大份,最後想叫甜品都食唔到了😂~~呢間餐廳的裝修很是不錯呢
愉景新城新開的上海店
好耐無黎呢邊,原來已經轉了唔少商店。

🌟小籠包🌟
汁多肉香,唔錯呀👍

🌟花膠螺頭雲吞雞湯🌟
材料份量十足,亦唔係味精湯🍵

🌟四川擔擔麵🌟
花生🥜同辣味🌶適中,麵既份量亦好夠呢🍜~

🌟蓮藕苗炒肥牛🌟
都幾辣,肥牛份量亦唔少🐂

由於份量都大份,最後想叫甜品都食唔到了😂~~

呢間餐廳的裝修很是不錯呢

2024-12-20 715 瀏覽
有一個紋身嘅後生仔,態度超級差,飛包茶葉喺枱面,。年糕「梅」,回鍋肉太鹹,茶壺太細,好容易會倒瀉。限時90分鐘,但未夠鐘就趕人走。擔擔面無湯。食物差,服務差。下次唔會再嚟!
有一個紋身嘅後生仔,態度超級差,飛包茶葉喺枱面,。
年糕「梅」,回鍋肉太鹹,茶壺太細,好容易會倒瀉。
限時90分鐘,但未夠鐘就趕人走。
擔擔面無湯。
食物差,服務差。
下次唔會再嚟!
2024-12-13
2024-12-16 765 瀏覽
最近好想食小籠包,就去左間性價比好高既上海茶居餐廳👍🏻👍🏻又試多左幾款食物都好正😉我哋首先試咗爽口魚皮冷盤,呢個冷盤真係好開胃!魚皮薄脆,搭配一啲酸甜嘅醬汁,食落去既清新又爽口,真係開啟咗我哋嘅食慾。🥰🥰接住,我哋點咗上海鮮肉小籠包,呢個小籠包真係一絕!😇個皮薄得嚟又Q彈,咬落去一口就流出咗濃郁嘅肉汁,肉餡鮮嫩,味道正宗,食完真係令人回味無窮。😜然後,我哋試咗黑糖流心糍粑,😋呢個甜品真係好特別!外層糯米皮滑順,裡面流出嚟嘅黑糖醬汁香甜,😎😎另外,我哋仲試咗狗不里鮮肉包子,呢個包子皮薄餡多,肉質鮮嫩,味道真係一流,配埋一啲醬油食,簡直係絕配。😌接下來,我哋再點咗帶子炒飯,呢個炒飯粒粒分明,帶子新鮮,炒得香噴噴,搭配埋啲青菜,整體味道非常均衡,真係好好味。😋最後,甜品方面我哋選咗桂花酒釀丸子,呢個丸子外面滑滑的,裡面包住香甜嘅酒釀,桂花嘅香氣撲鼻而來,食落去既香甜又有層次感,真係一個完美嘅收尾。😆😆

1K
愉景新城成日比人一種親子商場感覺,朋友介紹位於二樓的「上海名居」主打摩登清新上海菜,小朋友都無任歡迎👏🏼,餐廳主推多款點心,素菜款式,連素食者都經考量,重點推介其特色滬菜。有趣係可以自己選擇喜歡的菜葉、有五款自家製菜葉可簡:包括胎菊、普洱、鐵觀音、人蔘烏龍及苿莉龍井茶,客大可自行洗茶再品茶🍵,水滾茶靚!鐵觀音淡淡回甘清香,有清熱作用、小小的茶壺🫖別樹一格,體驗不錯。麻醬腐皮捲:腐皮包裹普紅蘿蔔絲、粉絲、木耳、金菇等增加口感,配上毫不吝嗇的胡麻醬,帶來芝麻醬香,素食得黎都幾清新同飽肚。醬油拌海鮮:好特別的涼拌菜式,有八爪魚🐙、蟶子、大蝦🍤、海蜇、仲有潮式魚皮所有調料已經蘸上清新醬香,仲有莞茜仲其更清新,一啖接一啖。蟹粉拌飯:食得出用上隔夜飯炒的蛋炒飯,粒粒分明有咬口,仲好夠鑊氣!只係簡單用鹽調味就好顯出廚師功架。用上小蠟燭輕輕助熱用瓦煲呈上的蟹粉,濃稠得很下飯,一絲絲蟹肉,完美沾上蟹黃,鮮,甚至食到海水味,而且價錢合宜。京醬肉絲配肉饃烤餅:一道經典名菜, 鹹甜適中、醬香濃郁風味獨特, 夾饃烤餅非常酥脆, 配在一起進食口感很好👍🏽 總結:值得二誠的高質滬菜 整體有驚喜到吹入荃灣上海菜之選

總結:
值得二誠的高質滬菜 整體有驚喜
到吹入荃灣上海菜之選

2024-12-07 1429 瀏覽
係荃灣呢個匯聚美食嘅地方搵上海菜,就會發現愉景新城嘅上海名居。店鋪採用中式設計,地方闊落,坐位適舒。今次叫左幾款常見嘅上海菜,份量頗多,味道亦唔錯,晚市價錢亦算合理。爆汁生煎包食上海菜當然唔少得生煎包啦,呢個生煎包份量比平時嘅稍為大一點,外層鬆脆,肉汁豐富,建議襯熱食。過橋金湯翡翠苗推薦比鍾意食疏菜的朋友,有超多份量的豆苗同金菇,再配上香濃的雞湯,自由決定浸泡時間,青啲熟啲任君選擇。大排湯拉麵傳統的上海炸排骨拉麵相信無人會陌生,呢度嘅豬扒大大塊,炸得酥脆香口,抵食!十年陳皮豆沙鍋餅大推呢個陳皮豆沙餅,香甜得嚟又有些少陳皮同豆沙嘅香味,份量足夠3-4人用花雕雞花雕味香濃,雞肉嫩滑,份量差唔多有半隻雞,誠意推薦。韮菜魚肉過橋水餃以為同過橋豆苗一樣都有湯,試菜才發現原來過橋水餃係冇湯嘅,唯有當佢係蒸水餃。水餃都幾大粒,比起常見嘅豬肉水餃清爽得多,幾乎無乜油膩感。

爆汁生煎包

過橋金湯翡翠苗

大排湯拉麵

十年陳皮豆沙鍋餅

花雕雞
花雕味香濃,雞肉嫩滑,份量差唔多有半隻雞,誠意推薦。

韮菜魚肉過橋水餃
2024-12-03 1186 瀏覽
上星期朋友專程來接我下班,順道去愉景新城試一家新開張的滬菜🥡🥢店內到處可見各種中式建築元素,食物亦很不錯,性價比頗高! ─────── ୨ৎ ─────── ➵ 酸菜炒魚片($88)|♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎➵ 蟹粉拌飯($128)|♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎➵ 花雕醉雞($88)|♥︎♥︎♥︎♥︎♡ 十分推薦酸菜炒魚片,魚片非常爽脆,調味很足;蟹黃醬和飯分開上菜,蟹黃醬用蠟燭保暖,確保每一口都新鮮熱辣🙂‍↕️花雕醉雞是一道涼菜,雞肉吸滿酒香,不過浸太久會變苦,要趁早吃喔🐓 店員服務態度亦非常好,如果蟹粉拌飯放久了變涼,還可以要求安排換一碟新的熱蟹粉,很細心!👍🏻飯後坐久一點和朋友聊天也不會被請離場,而且$300就能點到三道菜,性價比很不錯!整體而言是令人滿意的用餐體驗,推薦!

─────── ୨ৎ ───────

➵ 酸菜炒魚片($88)|♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎
➵ 蟹粉拌飯($128)|♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎
➵ 花雕醉雞($88)|♥︎♥︎♥︎♥︎♡

2024-11-13
2024-12-02 1035 瀏覽
貽菊茗茶有5款揀,淡淡飄香,無咖啡因之選。花膠螺頭干貝雲吞雞燉湯燉湯十分清甜!湯料仍然保留香味,好明顯雲吞吸收咗湯精華,齒頰留香。清蒸大閘蟹雌雄蟹有分別,一般嚟講雌會鮮嫩啲,不過呢隻雄唔點蟹醋都得,內裏蟹膏好金黃,鮮味十足。蟹粉豆苗蟹粉份量一啲都唔吝嗇!肉眼可見密絲蟹肉,橄欖油撈蟹肉,唔使額外調味都有提鮮作用。薑茶湯圓(2粒)薑味同紅糖味都好突出,湯圓細細粒,但皮好薄,芝麻饀靚。蟹粉小籠包一咬爆汁,very juicy,食之前最好圍一圍紙巾,容易彈到件衫。蟹粉拌飯炒飯底,軟硬乾濕程度拿捏啱啱好,蟹黃顏色吸睛!雖然蛋炒飯份量好多,但蟹粉量足夠清碟,而且有爐keep住温度,唔怕凍晒👍🏼座位好闊落,有唔同種類,呢兩邊可坐12人
貽菊
茗茶有5款揀,淡淡飄香,無咖啡因之選。

花膠螺頭干貝雲吞雞燉湯

清蒸大閘蟹

蟹粉豆苗

薑茶湯圓(2粒)
薑味同紅糖味都好突出,湯圓細細粒,但皮好薄,芝麻饀靚。

蟹粉小籠包

座位好闊落,有唔同種類,呢兩邊可坐12人
2024-11-27
【🥁荃灣愉景新城|🫖上海名居】愉景新城成日被人有親子商場感覺,其實都有成熟之選,今次和半素食朋友嚟到「上海名居」品嘗清新摩登上海菜,餐廳有唔少點心及素菜款式,素食者一齊嚟都可以有唔少野揀!.🥕小茶壺泡茶有五款茶葉供客人自己選擇,包括:胎菊、普洱、鐵觀音、人蔘烏龍及茉莉龍井。最近我成日飛成日食,我揀咗胎菊,有清熱氣嘅作用。小小茶壺加入茶葉和滾水,體驗感覺一流。.🥕麻醬腐皮卷清新無肉冷盤,腐皮包上紅蘿蔔、粉絲等,淋上麻醬,都幾飽肚。.🥕花膠螺頭干貝雲吞雞燉湯小盅仔二人份量,材料好足,一啲都唔少野。花膠好滑,滋陰養顏,雲吞好好食。.🥕上海炒年糕鑊氣十足,炒得好香口惹味,加埋豆瓣醬真係一流,而份量都好大,細食人士注意‼️.🥕上海春卷炸到脆脆,點醋食非常滿足,係我最鍾意食嘅點心呢。.🥕欖菜四季豆拌素雞素食之選,以冷盤嚟講比想像中大碟,絕非前菜感覺,簡直是小菜size。四季豆斜切,爽口新鮮,加上素雞絲,口味口感都好啱我!.
【🥁荃灣愉景新城|🫖上海名居】

🥕小茶壺泡茶

🥕麻醬腐皮卷
清新無肉冷盤,腐皮包上紅蘿蔔、粉絲等,淋上麻醬,都幾飽肚。

🥕花膠螺頭干貝雲吞雞燉湯

🥕上海炒年糕

🥕上海春卷
炸到脆脆,點醋食非常滿足,係我最鍾意食嘅點心呢。

🥕欖菜四季豆拌素雞

2024-11-22
2024-11-21 1020 瀏覽
荃灣有間中式餐廳想試很久,今日終於有空試一試。一入到去超古色古香的中國庭園設計環境,座位寬闊舒適。 餐廳內的杯、碗及碟都印有水墨畫圖案、更融合餐廳內的中式設計。採用一人一壺的紫砂茶壺,可帶出茶香。 蟹粉拌麵超多蟹肉及濃濃的蟹黃味、麵條夠彈性爽口。撈完拌麵吸收晒蟹粉的鮮味,食過不停。花膠螺頭干貝雲吞雞燉湯非常多料的湯,有花膠、螺頭、干貝、雲吞雞在湯入面。飲完好保身及暖身,湯呈金黃色證明真材實料,用雞來燉製。雞的精華融落湯底,飲落好重雞味及螺頭味道,湯的味道帶點螺頭嘅清甜味。炒鱔糊鱔糊份量超多,非常肥味,食落好新鮮爽口彈牙,加埋韭黃去抄,非常香。醬汁亦調配得好香濃。整碟菜式陪飯很好味。
採用一人一壺的紫砂茶壺,可帶出茶香。

蟹粉拌麵

花膠螺頭干貝雲吞雞燉湯

炒鱔糊
2024-11-19
  • 炒鱔糊
  • 花膠螺頭干貝雲吞雞燉湯
  • 蟹粉拌麵
2024-11-17 1262 瀏覽
裝修乾淨企理又帶有特色得來空間闊落,坐得舒服,最適合朋友家人歡聚。十分讚賞這裏每個員工都笑容滿面顧客至上。【茗茶】店員用木盒裝着獨立包裝的茶葉,有五款口味選擇,每人都可以品嚐自己喜歡的茶,烏龍茶和茉莉香味清新。【上湯小籠包】熱辣辣的小籠包,中間包着濃濃的湯汁,係水準以上的小籠包。【蟹粉拌飯】端出來的時候蟹黃醬汁是煲仔裝着,底下還有明火一路預熱,蛋炒飯的份量足夠四人分享。不論是在自己的碗內攪拌,或是直接倒進煲內吃都可以品嚐都蟹肉的甜味。【紅燒獅子頭】肥瘦適中,肉的香味十足,用來拌飯一流。【醬燒茄子】預先用油爆香過的茄子很軟腍惹味,配着咸香肉碎醬汁,真的好好吃。

茗茶

上湯小籠包

蟹粉拌飯

【紅燒獅子頭】肥瘦適中,肉的香味十足,用來拌飯一流。

2024-11-14
茗茶
上湯小籠包
2024-11-16 1323 瀏覽
我一向都怕試新嘢,通常都唔啱食。好食就bonus,相反就無下次。今日嚟到荃灣,臨急臨忙先嚟摷食肆,最後決定嚟呢樹。。qrcode落單,茶又唔洗開,直接俾茶葉自己沖。埋單就收加一 🤷‍♂️,茶錢。只係問過侍應攞牙簽,同埋見會抹枱。。侍應們都𥄫實啲枱,邊枱離開,係咪驚大家 “走塑” 😂。一般食肆都收加一服務費而沒有什麼服務 😂,香港文化 🤦$108 蟹粉拌麵:出餐跟個茶蠟放底,都唔係好明咩意思。放低又咩都無講,唔知點入手。雖則話裝飾但又唔靚,都幾多餘。。我擺到最尾先吃 🤷‍♂️。味道腥甜,唔係唔好食但又唔可以叫好食,因為都成百蚊所以先食晒,蟹黃麵一百蚊就唔好咁高要求,食咗算,反正無下次 😛$42 小籠包(4件):皮薄尚可,囊得住高湯。最深刻肉餡微酸,食落無咁漏。但唔係我平時接觸開嘅味道,顏色偏粉紅。$26 南乳豬手:豬手唔夠色,食落唔係好夠南乳,汁呈稀狀不會杰撻撻。花生唔夠透。個人喜歡再淋啲。$8 人參烏龍:初飲似功夫茶。後段一直帶甜。甜住走,都幾啱飲。茶具崩嘅都出客,係咪要刮手先可以銷毀?!😂 要有特色所以用佢,但就俾個崩嘅人 😒整體嚟講,肯定無下次。都係適合做街坊生意,特登去食就無需要。同
今日嚟到荃灣,臨急臨忙先嚟摷食肆,最後決定嚟呢樹。。
同埋喺收銀上聽句“多謝”真係好難。總覺得電子落單出餐付費係有必要,至少螢幕會出現“多謝”。人呢:得嘞!/ 拍咭呢度!🤷‍♂️

2024-11-13