2017-05-13
魚蛋粉!係香港可能好多地方都有,佢亦都好能夠代表到本地既飲食文化。不過,真係要搵間好食,製作有heart,性價比高既魚蛋粉。。。其實好難。。。。不過呢間,真心ok !!只能說雖然佢只係魚蛋粉店,不過佢既食物卻性價比高,返去再幫襯既指數都好高🙈👍🏿時間大約晚上8點黎到門口,呢間野燈光通明,都好容易就望到,不過因為店鋪外既呢條街,成條都有d臨時攤檔係度,所以條路都比較窄,位置有少少隱蔽。一嚟到餐廳門口,旁邊幅牆已經有一個超大型嘅餐牌,路經嘅朋友可以睇睇之餘,可能平時等緊位嘅朋友亦都可以睇吓食啲乜先🙈食物款式,以致價錢,都一目了然👍🏿👍🏿入到黎睇返個正宗嘅餐牌先,除咗有多款嘅粉麵俾人選擇之外,客人一如以往,可以揀選自己鍾意嘅麵條,另外亦都設有將湯麵轉撈麵,加底及雙併既選擇比客人選擇👍🏿👍🏿飲品亦都有唔少款式比客人選擇👍🏿🍹🍹順帶一提,佢哋呢度都竟然有提供下午茶優惠,睇真啲,都真係幾抵食喎!!好啦介紹嗰間餐廳,係時候要講下嘢食啦!落order先!第一時間黎既係呢個炸魚皮,如果食魚蛋粉,就好似同打邊爐一樣,就點可以冇炸魚皮呢🤣呢個炸魚皮唔錯,食落去感覺唔會係放左太耐果d黎,無走到氣👍🏿用黎點湯食
飲品亦都有唔少款式比客人選擇👍🏿🍹🍹
好啦介紹嗰間餐廳,係時候要講下嘢食啦!落order先!
呢個炸魚皮唔錯,食落去感覺唔會係放左太耐果d黎,無走到氣👍🏿用黎點湯食,真係一流!😋
呢個係蠔油芥蘭,佢嘅份量都唔細,芥蘭鮮甜,加上好香嘅蠔油味 (唔知佢呢支係咪好靚嘅蠔油黎呢),好快就成碟清晒😛
黎都主菜啦!呢個係雙拼既雲吞牛腩粗麵👍🏿
一次過試晒兩種呢度其中最出名嘅美食。先講一上枱,匙羹上嘅係蔥花同炸蒜,餐廳亦都好細心咁將呢啲配料放喺匙羹上邊,等客人可以自己鍾意落幾多就落幾多👍🏿(小編就梗係落晒啦,因為好好食架一定係🤤)
再講個湯底,係正常嘅魚蛋粉清湯,唔會食到有味精既感覺,清得黎,但係又有啲味道咁,總之就清清地好舒服,正常魚蛋粉嘅湯底🙈
麵質方面,佢呢個粗麵好好食,軟硬度適中,亦都唔會話有好大陣鹼水味等等👍🏿起碼食落唔會似橡筋先🙈
呢度就講講個雲吞同牛腩啦!雲吞食得出係佢哋自家製嘅,一啖咬落去,滲出陣陣嘅麻油香味,入面亦都配有鮮蝦,真係皮薄涵靚😀👍🏿絕對同意係佢地既招牌菜之一!
牛腩方面,佢哋將牛腩設成條狀,睇得出係一半肥一半瘦,呢個比例做得非常之好,因為將舊牛腩一放落口,就即刻溶左啦😭真係好好食,因為完全冇一種食到un既情況,配合埋清清地嘅湯底,甚至乎呢度都係好出名嘅辣椒油,成件事真係無得輸😛👍🏿👍🏿👍🏿
總括而言,呢度食咗咁多野都唔使$120,喺銅鑼灣來講你好架真係好好,食得飽之餘,仲要係食啲咁好食嘅嘢!
不過以小編所知,呢度其實另外都有一個招牌菜,就係佢哋嘅炸蝦條,因為當晚有唔少客人係想食呢個炸蝦條嘅,但係已經賣晒😧同時河粉又賣曬。。
所以如果大家真係有心去試,可以早少少去,因為呢間野都真係幾旺,賣晒就真係唔無🙈
食得辣嘅朋友亦都可以試吓佢哋嘅招牌辣椒油,都真係好香架!😋