2020-03-04 193 瀏覽
今天到銅鑼灣有些事做,提前半小時到了。那就先想吃個午餐吧在渣甸街附近走,走著走著轉入了有檔口的小巷經過此店,見到門外好似貼了好多報導而三才這名字好像很耳熟。所以決定入去試店舖不是好大,圓桌,有好多客都是獨自來吃而下單模式也是非常快,基本大家都知道自己要吃什麼一坐下直接跟店員呼亮行。上菜也快我第一次來吃,所以貪心一點。選了 魚蛋魚片頭米粉,吃麵都先喝湯,我覺得湯底還好無特別但主角魚蛋的確很出色,爽口彈牙又大粒魚片挺香鯪魚味再加辣油一起吃,整碗麵生色不少
今天到銅鑼灣有些事做,
提前半小時到了。那就先想吃個午餐吧
在渣甸街附近走,走著走著轉入了有檔口的小巷
經過此店,見到門外好似貼了好多報導
而三才這名字好像很耳熟。所以決定入去試

店舖不是好大,圓桌,有好多客都是獨自來吃
而下單模式也是非常快,基本大家都知道自己要吃什麼
一坐下直接跟店員呼亮行。上菜也快

我第一次來吃,所以貪心一點。
選了 魚蛋魚片頭米粉,
吃麵都先喝湯,我覺得湯底還好無特別
但主角魚蛋的確很出色,爽口彈牙又大粒
魚片挺香鯪魚味
再加辣油一起吃,整碗麵生色不少

出到黎銅鑼灣點都想食返幾間先返屋企💛貴價既選擇當然有好多不過一個人晚餐既平價粉麵之選係呢間啦係希慎廣場對面由渣甸坊條窄街行到尾就到啦舖頭唔算大 入面有好多好順眼既poster ✋🏻☝🏻平時好怕粉麵小店污糟痴立立但呢到好光猛乾淨😚落單後好快就到牛腩好有味 肥瘦度適中牛丸都唔錯 基本 彈牙同埋每碗粉麵都有蒜葱跟埋 我個人都中意撈晒配料落碗麵到所以個湯仲好有蒜味 岩岩好 唔係食完好大陣口氣味個隻😋個個都介紹炸魚皮不過我一個人食唔到咁多無叫啦下次黎會試埋ps老闆話而家呢個時勢生意好唔穩定入貨都唔敢太大手🥺大家一齊支持良心小店啦🥳
出到黎銅鑼灣點都想食返幾間先返屋企💛

入貨都唔敢太大手🥺
大家一齊支持良心小店啦🥳
牛腩牛丸粉
2020-02-21 148 瀏覽
在openrice做功課時 見到好多人推介佢地 自家制既 魚旦 同埋 墨魚蝦條 打算來個魚旦蝦條雙併河粉 可惜 蝦條 同 河粉都賣哂😢😢😢 唯有 轉食 魚旦片頭粗麵落單後好快就有得食 食前 將 涉匙d 香蔥 乾蒜放落碗麵度 即刻幫個湯底倍添香味 令人食慾大增👍🏻👍🏻👍🏻 比起魚片 最鍾意食片頭 貪佢個層炸過既皮😆 三才既片頭係咁多面都被炸皮覆蓋 好正😋 片頭比魚片香口N倍 大家都要試下~佢地好出名既自家制魚旦 真係彈牙爽口 仲要勁香魚味 超一流 so far食過最好食既白魚旦!!!仲有一樣都係必試 但我忘了影相!鍾意食辣既 一定要食佢個自家制辣椒醬!!好似我咁唔太食得辣 只要在‘but’辣醬時 隔左d辣油 就無咁辣 食落去係超級香!!!因為佢地個辣椒醬有乾蔥!!我‘but’左d辣椒醬料落spoon 用來點魚旦片頭 每啖麵都夾d辣椒醬料送來食 真係好正~咁好食既潮式粉麵 單併先$30 雙併$36 完全係超值!希望下次食到墨魚蝦條啦~
魚旦片頭粗麵

魚旦片頭粗麵
2020-02-10 158 瀏覽
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈銅鑼灣平價良心粉麵檔💛大部分手打,又好食😌近排要努力抗疚,但又要出街🤦🏻‍♂️為咗減低風險,唯有去食黃店💛因為冇乜內地人食😌銅鑼灣飲食消費一直都比較高,所以今日就介紹一間價錢平既粉麵檔,佢地d魚蛋,水餃都係手打既😌-🍜 #牛腩牛雜米粉加底 🍜($47)牛腩新鮮紋得夠淋😌唔會好柴口🤨牛雜就最中意牛腸,夠晒味😲食落好重牛香油味,唯一唔好處係d米粉太碎😛.🍝 #牛肚河粉加底 🍝($41)真男人就一定會加底😛因為咁樣先會夠食😂牛肚都夠淋既😌佢個辣椒油自家製,食落惹味😌河粉就唔會太碎,幾好食😂總結來說 想食平野就去食啦😂-🎈 銅鑼灣渣甸坊48號采怡閣地下6號舖平均傷害:$40好味值:6.5/10
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 #菠蘿王子經濟圈
銅鑼灣平價良心粉麵檔💛大部分手打,又好食😌
近排要努力抗疚,但又要出街🤦🏻‍♂️
為咗減低風險,唯有去食黃店💛因為冇乜內地人食😌

🍜 #牛腩牛雜米粉加底 🍜($47)
牛腩新鮮紋得夠淋😌唔會好柴口🤨
牛雜就最中意牛腸,夠晒味😲
食落好重牛香油味,唯一唔好處係d米粉太碎😛

🍝 #牛肚河粉加底 🍝($41)
真男人就一定會加底😛因為咁樣先會夠食😂
牛肚都夠淋既😌佢個辣椒油自家製,食落惹味😌
河粉就唔會太碎,幾好食😂

總結來說 想食平野就去食啦😂
🎈 銅鑼灣渣甸坊48號采怡閣地下6號舖
平均傷害:$40
好味值:6.5/10
2020-02-05 139 瀏覽
全部黃店都係之前食落,唔敢約人出街住,就黎冇貨了😷🧺約fd係銅鑼灣食晚飯,諗住食平啲但又想幫襯黃店,結果佢話食三才,我不敢相信,原來cwb仲有$30蚊樓下又有得坐嘅食店。🔹西洋菜餃河 $28個日冇乜胃口諗住清清地嗌咗西洋菜餃食,水餃皮好滑!皮薄餡靚成功勾起食慾😀加咗少少辣椒油,唔會勁刺激勁辣type,但加完就成碗都好香,河粉都係大大碗食唔晒。🔸墨魚蝦條餃河 $34間鋪係小巷入面,真心勁抵食,附近返工黎食可以慳下lunch錢~/三才魚蛋粉麵銅鑼灣渣甸坊48號采怡閣地下6號舖
全部黃店都係之前食落,唔敢約人出街住,就黎冇貨了😷🧺

🔹西洋菜餃河 $28

🔸墨魚蝦條餃河 $34

三才魚蛋粉麵
銅鑼灣渣甸坊48號采怡閣地下6號舖
2020-01-06
2020-02-01 139 瀏覽
突然好想食地道魚旦粉麵~經過呢到記得朋友話有間叫三才,幾好食!呢間鋪頭都幾隱閉,如果唔係朋友指引帶路,平時真係絕對唔會經過。鋪頭乾淨企理,仲要大排長龍!睇黎真係有番咁上下水準我地嗌左牛腩韮菜餃粗麵、牛什韮菜餃粗麵,加多個炸魚皮!份量都尚算OK,牛什好食無異味,韮菜餃充滿韮菜餡,岩哂我!我幾鐘意食個粗麵~彈牙有口感的麵質。炸魚皮好食呀,炸到脆卜卜但一啲都唔會過油~抵讚性價比都幾高!一碗麵都係三十幾蚊左右,足料又好食!黎銅鑼灣又想食粉麵的話,可以一試三才

鋪頭乾淨企理,仲要大排長龍!睇黎真係有番咁上下水準

我地嗌左牛腩韮菜餃粗麵、牛什韮菜餃粗麵,加多個炸魚皮!
炸魚皮好食呀,炸到脆卜卜但一啲都唔會過油~抵讚

2020-01-21 127 瀏覽
抵食之選這天相約了朋友在銅鑼灣逛街,逛街前先吃個下午茶醫醫肚子吧,一向愛吃粉面的朋友便提議找間粉面餐廳。我們走進一條小街,裡頭有不同種類的餐廳,人流不算太多,但唯獨有間吃粉面的餐廳人流很多,坐無虛席外,在餐廳門口更排了一條長長的隊伍,粉面正合我們心意,再加上人排我排的心態,我們便決定試試他。排隊其間,待應先給餐牌我們選擇食物,因為是下午茶時間,光顧粉面還有三選一的食物送,可選菜/炸魚皮/飲品。餐廳的裝潢偏向簡單樸素,環境乾淨,待應廚師們的效率也挺快的,坐下不久,點的食物已經送到。墨魚蝦條河粉河粉滑身,清湯湯底,較清淡健康,墨魚蝦條鮮甜彈牙,墨魚味濃,餡料還有粟米和蝦,用料豐富實在,不錯吃。菜心隨下午茶附送的菜心,菜心新鮮,配上蠔油,健康又夾的組合。總括而言,餐廳有效率食物質素亦不錯。在銅鑼灣區,一般餐廳消費都較昂貴,這間下午茶$33已包一個粉面還附送一樣食物,實屬抵食之選。
抵食之選

墨魚蝦條河粉

菜心
隨下午茶附送的菜心,菜心新鮮,配上蠔油,健康又夾的組合。

雖然話而家市道淡靜左,但出街食飯都依然唔平得去邊,記得幾年前在銅鑼灣工作,午餐食個車仔麵唔飽肚都要四十幾蚊,所以當我知道三才魚蛋粉麵到今時今日仲做倒三十幾蚊一個粉,仲可以食得嘅,真係要講句抵食到喊。三才小小一間魚蛋粉店,可以從佢牆上貼上米豬蓮、迷你連儂牆同五一poster,知道佢係一間黃店,不過隱身喺渣甸坊的鐵皮檔後面依然咁多人幫趁,明顯唔係單純因為政治取向,而真係抵食同好食。粉麵由$28至$33,雙拼加$6,最貴嘅四寶河都係$43,跟麵餐仲可以加$5有熱飲或加$7有凍飲,最平嘅話$33已經可以有一碗粉一杯熱飲,喺邊度搵。魚蛋魚片河($36)三才聲稱有自設工場,佢地嘅魚蛋同魚片確係幾彈口同食得出魚味,明顯唔係一般街市貨色,個人覺得魚片比魚蛋更弾牙好食。河粉幾薄幾滑,湯底清清地,食完都唔會口渴,我鍾意食辣就會加啲辣椒油。另外,三才嘅粉麵都有加蔥花同炸蒜片,不過會用湯匙分開上。牛腩拼墨魚蝦條粗麵($39)牛腩幾腍唔黏牙,墨魚蝦條好彈牙,因為加左牛腩,所以湯底係腩汁底,就咁食唔加辣味道已經唔錯,粗麵仲好爽口。好多粉麵店如果想飲嘢通常都只有散叫,三才就可以跟麵餐加錢,我同朋友叫左凍柚子蜜同凍西

魚蛋魚片河($36)

魚蛋魚片河

牛腩拼墨魚蝦條粗麵($39)

牛腩拼墨魚蝦條粗麵

好多粉麵店如果想飲嘢通常都只有散叫,三才就可以跟麵餐加錢,我同朋友叫左凍柚子蜜同凍西洋菜蜜,都係各加$7,味道唔會太甜。
凍柚子蜜 & 凍西洋菜蜜

總結,食材新鮮,食得出唔係普通街市貨,麵量都夠夠,食完唔會好似冇食左陣風咁,一碗麵加一杯凍飲平均都係$40,非常抵食!
凍柚子蜜 & 凍西洋菜蜜
2020-01-13 110 瀏覽
每次帶唔同朋友去試「新」餐廳,其實我都有 d 緊張。訂檯時已確實沒有時間限制!香港寸金尺土,在旺區食晚餐有時段限制是非常了解,驚 d 朋友,對我期望太高。口味嘅嘢,真係人人唔同。再講,話明「新」餐廳自己都未試過架,都唔知好唔好食今次試嘅呢間餐廳係九龍城,d 人話,手打墨魚丸全港出名最好食。當日第一餐,叫左兩碗墨丸豬肉丸加紫菜腩汁底嘅河粉。睇起來,普普通通,冇咩特別。試啖湯先,嘩~d 湯底真係幾正。清清甜甜嘅鮮味,飲落去,仲可以感受到,個陣老火味,潤下潤下。河粉都幾爽口,係我鍾意個款。
每次帶唔同朋友去試「新」餐廳,其實我都有 d 緊張。
當日第一餐,叫左兩碗墨丸豬肉丸加紫菜腩汁底嘅河粉。
2020-01-11 148 瀏覽
今日放工唔想食得太heavy,所以去揾間粉麵食。去到銅鑼灣希慎廣場附近,見到有間良心小店,裝修同傳統粉麵店有d唔係好同,所以決定入去試一試。粉麵都有好多選擇,魚旦、水餃、牛什乜都有,仲可以配粗麵、幼麵、米粉、米線、河粉等。今日突然想食撈麵,所以揀咗牛什撈麵。個撈麵好大碟,牛什夠哂入味,加埋個湯一齊撈,味道一流。講咗食健康d,當然唔少得碟油菜,可以揀生菜、菜心同芥蘭,我就揀咗碟蠔油生菜,生菜夠哂新鮮,份量都唔少。繼續支持良心小店!

個撈麵好大碟,牛什夠哂入味,加埋個湯一齊撈,味道一流。

繼續支持良心小店!
2019-12-29 245 瀏覽
銅鑼灣有好多食粉面既鋪頭,無他既,都係因為快,食個速食lunch 唔洗等位。而呢間三才,一間位於坐街食粉面既鋪頭,係狹窄既行人路,竟然有一行人等緊入去。基於諗唔到食咩 同 人等我又等既心態,就決定一齊等試試佢。就算我係得一位,都等咗四五個字,心諗有無咁好食🤔🤔可能想客人流轉快D,未入坐排緊隊已經落緊單,一入去坐低就有得食。都好既,唔洗等完又等。一坐低無耐碗粉就上,食粉面第一件事當然要試下個湯濕下個口先。味精感唔算強,無果種味精"拿"喉嚨既感覺。魚蛋同魚片都真係有魚味,有鮮味而加工魚蛋係唔會有。但個西洋菜餃就比想像中有少少跌watts ,西洋菜本身個味道應該好強好香,但隻餃出唔到隻菜味,飲啖水清一清都唔太覺有增強,希望下一次食會改進。
就算我係得一位,都等咗四五個字,心諗有無咁好食🤔🤔
西洋菜餃魚蛋河
西洋菜餃魚蛋河
2019-12-27 263 瀏覽
.又係懲罰黃店系列!你今日罰咗未?哩間黃店位於銅鑼灣一條內街,雖然位置比較隱蔽,但係長期都有人龍,因為真係好抵食。.我地食嘅時間大概係20:30,店員出嚟好有禮貌地講唔好意思,因為好多嘢都賣晒,而我哋成為咗當晚最後兩位客人😂.魚蛋魚片河($36)• 由於大部分粉麵麵賣晒,就轉食米粉。魚蛋同魚片都好鬆軟彈牙,有魚味但唔腥!湯底就比較清淡,加小小辣椒油就啱晒。整體來講真係平價高質!睇嚟要懲罰多佢幾次先得!.餐名:魚蛋魚片河價錢:$36評分:7.5/10餐廳:三才魚蛋粉麵 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣渣甸坊48號采怡閣地下6號舖#HKFPcwb #HKFPchinese #HKFP💛.

餐名:魚蛋魚片河
價錢:$36
評分:7.5/10
餐廳:三才魚蛋粉麵 (銅鑼灣)
地址:銅鑼灣渣甸坊48號采怡閣地下6號舖
#HKFPcwb #HKFPchinese #HKFP💛
  • 魚旦魚片河
2019-12-23 193 瀏覽
最好味竟然唔係魚丸?叫咗個紫菜4寶面,有豬肉丸、貢丸、魚丸、魚皮餃。叫外賣都比齊曬係舖頭食面嘅所有調味品,有齊曬咸菜、辣油、醋、炸蒜,好有誠意!紫菜好脆,好味,其次係魚皮餃都好夠味,唔會有腥味,正!貢丸有啲可惜係無冬菇,我比較鍾意有冬菇會香啲。豬肉丸都唔錯,我最唔鍾意係魚丸,雖然有好多報導話係店主自己整,但真心覺得麻麻地....可能唔係好夠味啦。湯底整體都好味,有分湯,同埋面都ok,外賣都好快手就有,good!

紫菜好脆,好味,其次係魚皮餃都好夠味,唔會有腥味,正!

貢丸有啲可惜係無冬菇,我比較鍾意有冬菇會香啲。

外賣自取
銅鑼灣好少有港式粉麵店係良心小店,估唔到係人少嘅窄巷比我搵到呢一間超級高質勁抵食嘅三才!!!💛·銅鑼灣來講真係良心價,30幾蚊就有一碗。我哋叫咗墨魚蝦條麵同西洋菜餃拼鮮蝦雲吞麵、炸魚皮、油菜。·墨魚蝦條超級彈牙,第一次食墨魚同蝦組成嘅春卷,即刻覺得南_嗰啲好一般🤔西洋菜餃唔係道道都有得食,難得佢仲係多西洋菜少豬肉,好大方🤤鮮蝦雲吞就正常,蝦滑彈牙。湯底冇味精,得淡淡的蔥香,配埋生麵,唔會口渴。·自製炸魚皮真係極高質,薄得來又脆,好似食薯片咁開心🥳·油菜就麻麻哋,啲芥蘭有啲硬身,唔完美但可接受。·只不過呢個價錢喺銅鑼灣真係好鬼抵,唔食對唔住自己🤩-墨魚蝦條麵 | $33西洋菜餃拼鮮蝦雲吞麵 | $34油菜 | $15炸魚皮 | $15-三才魚蛋粉麵 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸坊48號采怡閣地下6號舖-
墨魚蝦條麵

自製炸魚皮

自製炸魚皮真係極高質,薄得來又脆,好似食薯片咁開心🥳
油菜

油菜就麻麻哋,啲芥蘭有啲硬身,唔完美但可接受。
只不過呢個價錢喺銅鑼灣真係好鬼抵,唔食對唔住自己🤩
墨魚蝦條麵 | $33
西洋菜餃拼鮮蝦雲吞麵 | $34
油菜 | $15
炸魚皮 | $15
三才魚蛋粉麵 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸坊48號采怡閣地下6號舖
墨魚蝦條麵
自製炸魚皮
  • 炸魚皮
今日同同事來食下午茶,2:30-6:00pm有優惠(3選1:送炸魚皮/油菜/飲品) 好抵食,難怪咁多客人。地方雖然小,但都光猛乾淨。女侍應好直率、男侍應比較有耐性。出名魚蛋、魚片、牛什,我們就每人選了不同的品嚐。包括了油菜(菜芯、芥蘭、生菜)、炸墨魚條、牛丸、魚蛋、魚片等,也可選米線、米粉、麵我選了牛腩魚蛋湯河+炸魚皮牛腩好入味好易咬、香軟又配上腩汁,魚蛋彈牙口感不錯,河粉軟滑;炸魚皮必點,好脆口好大塊,金黃色的;

地方雖然小,但都光猛乾淨。女侍應好直率、男侍應比較有耐性。

牛腩魚蛋湯河
炸魚皮

我選了牛腩魚蛋湯河+炸魚皮

2019-12-03
5 分鐘 (堂食)
牛腩魚蛋湯河
炸魚皮