2023-11-24 1338 瀏覽
// 𝘼𝙚𝙨𝙩𝙝𝙚𝙩𝙞𝙘 𝙅𝙖𝙥𝙖𝙣𝙚𝙨𝙚 𝙃𝙞𝙙𝙙𝙚𝙣 𝙂𝙚𝙢 𝙒𝙝𝙚𝙧𝙚 𝘾𝙪𝙡𝙞𝙣𝙖𝙧𝙮 𝙈𝙚𝙚𝙩𝙨 𝘼𝙧𝙩 - 𝙎𝙖𝙣𝙬𝙖 𝙅𝙤 ⛩ //-Well-situated in the heart of Kowloon City, 𝐒𝐚𝐧𝐰𝐚 𝐉𝐨 is an upscale restaurant that has just been newly renovated with modern yet aesthetic interior designs, masterfully harmonizing three traditional Japanese cuisines of sushi, teppanyaki, and robatayaki to impress all diners.-☞ 𝐂𝐫𝐚𝐛 𝐃𝐞𝐠𝐮𝐬𝐭𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐌𝐞𝐧𝐮 - 𝐇𝐊$𝟏𝟓𝟖𝟎 𝐏𝐞𝐫 𝐏𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧 (𝐅𝐨𝐮𝐫 𝐏𝐚𝐱 𝐌𝐢𝐧𝐢𝐦𝐮𝐦)Specially curated as a seasonal offering, the menu features nine-course winter delight
Specially curated as a seasonal offering, the menu features nine-course winter delights that showcase the sublime flavors of fresh crabs sourced from various regions, presenting drool-worthy yet fusion dishes crossing both traditional robatayaki techniques and Western culinary concepts.
Exquisitely composed of Appetizers 3 Kinds, seven crab dishes including Fresh Hairy Crab with Tosa Vinegar Jelly, Matsuba Crab Legs Hot Pot, Miso Crab Meat with French Toast, Seaweed Tempura with Crab Meat Caviar (one of our fav), Teppanyaki Snow Crab Legs (Beautifully seasoned with succulent and tender texture!), Matsuba Crab Meat Soup, and Sea Urchin Crab Meat Rice with Matsutake, as well as Seasonal Fruits; every luxurious dish represents the exquisite craftsmanship of the seasonal offerings.
// 𝟏𝟎% 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐫𝐠𝐞 🔝 //
ʙs-ᴘᴊ-ǫᴘʟ-ᴏʟ-sᴄɴ
2023-07-28 1133 瀏覽
Special Minced Chicken Sticks:The dish was artfully presented, with each skewer adorned with a vibrant assortment of fresh vegetables. The minced chicken was tender and packed with flavor, seasoned to perfection with a harmonious blend of spices. The hint of smokiness from the grill added a delightful touch, making it an instant favorite.Homemade Chicken Meatballs:The texture was spot on - moist and succulent, with an explosion of flavors in every bite. The accompanying dipping sauce provided a
Homemade Chicken Meatballs:
The texture was spot on - moist and succulent, with an explosion of flavors in every bite. The accompanying dipping sauce provided a delightful tanginess that complemented the meatballs beautifully. I couldn't help but savor each one slowly to fully appreciate the chef's expertise in crafting these delectable treats.
Australian M5 Wagyu Beef Brisket:
The marbling of the Wagyu was simply divine, resulting in a melt-in-your-mouth tenderness that was second to none. The chef's deft hand in seasoning and grilling this premium beef cut elevated it to a level of perfection that left me in awe. It was a true indulgence, and I relished every morsel.
2023-06-05
2023-06-06 1259 瀏覽
九龍城飯宵夜 唔一定要食泰國菜嘅😎 今晚介紹嘅超高質爐端燒就係一個好唔錯嘅選擇🤤 宜家逢星期四至六 9:30後入座就可以用7折嘅價錢 試到高端日式餐廳師傅親手係你面前燒嘅爐端燒啦🥰 地下設有鐵板燒吧枱同卡位 樓上亦有壽司 刺身等其他日式料理😋宵夜Menu主要有燒海鮮 野菜 佐酒小食同肉類 每款食材非常新鮮 原汁原味❤️ 店員服務亦好周到 唔同食物會為你更換不同餐具🍴 又會主動添茶👍🏻 今晚我哋食左以下食物 仲要全部都好滿意🤤海鮮:炭燒活鮑魚海鮮選材非常新鮮 有幾彈牙唔需要多講🥹 加左醬汁更能帶出鮑魚鮮甜味👍🏻燒日本生蠔燒到岩岩好 外皮乾身 一啖咬落去爆哂蠔汁出嚟🦪 紫蘇花作點綴效果唔錯炭燒聖子皇燒完嘅聖子肉質仲好嫩 火候控制真係非常出色 食到食材最好嘅狀態👅佐酒小食:燒明太子豆腐必食推介‼️ 完全係驚喜之作 油揚燒到勁香口 上面舖滿左燒過嘅明太子 不愧為佐酒小食 一定要試🤤肉類:日本佐賀和牛海膽串又係必試推介 油脂豐富嘅和牛炭燒過逼出油香 加上鮮甜嘅馬糞海膽 呢個組合真係無得輸🥹 牛舌爽口彈牙 厚切牛舌極為高質🥰日本黑豚肉五花腩黑豚五花腩肥瘦比例真係好正 厚切炭燒只需簡單調味已經好好食😋日

海鮮:

日本黑豚肉五花腩

日本豚肉蘆筍卷
薄燒豚肉包住蘆筍 爽甜嘅蘆筍減少豚肉油膩感🌟
2023-05-27 1236 瀏覽
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧依間餐廳喺門口已經好友日式庭園風格,門口已經覺得裝飾好有風格,高級優雅,我哋揀咗一個鐵板蘭一人前,入到去原來別有洞天有五層,要睇返食啲咩而安排去唔同嘅層數!蘭 一人前 $468前菜沙律和茶碗蒸沙律又多咗沙律菜配上蘆薈粒和松子,沙律醬汁酸酸甜甜,食落開胃,另外茶碗蒸呢個碗係好靚嘅天藍色橢圓蛋型設計,入邊加入左蟹肉芡,口感嫩滑食落暖胃另外飲品方面呢我哋同朋友一齊揀咗巨峰提子乳酪梳打同埋乳酸梳打燒時令海鮮第一個開始上碟嘅海鮮係鮑魚,佢嘅外邊邊位係燒至脆口,炭燒至整個鮑魚,然後將佢切片,擺盤真係好靚,鮑魚口感煙韌彈牙大有少少醬油調味,火候控制得不錯吞拿魚魚鮫其中一個我好鍾意食嘅菜式,油脂十足,除咗肉質嫩滑,膠質亦都很豐富!肉粉紅嫩滑!配搭酸汁同埋蘿蔔蓉食咗落去都唔覺得肥膩!燒物盛分別有冬菇,牛肉和阿波尾雞!冬菇豐富多汁牛肉配搭青椒仔最好味嘅係阿波尾雞,肉質爽脆嫩滑而且肉味香濃!迷你和牛丼呢個和牛丼真係喜出望外,因為佢勁多汁同重牛肉味,充滿脂香,平時呢都比較少食澱粉質嘅我今次都忍唔住成碗食晒最後再加上抹茶芝士蛋糕做甜品如果唔想錯過其他好介紹,記得

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

蘭 一人前 $468

前菜
沙律和茶碗蒸

燒時令海鮮

吞拿魚魚鮫

燒物盛
分別有冬菇,牛肉和阿波尾雞!
冬菇豐富多汁
牛肉配搭青椒仔
最好味嘅係阿波尾雞,肉質爽脆嫩滑
而且肉味香濃!

迷你和牛丼

最後再加上抹茶芝士蛋糕做甜品

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

三和敘 (九龍城)
九龍城福佬村道46號地下

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧
2023-05-25 1021 瀏覽
為左打破大家對九龍城嘅刻板印象,我決定去九龍城搵啲特別嘅餐廳去試。行到福佬村道嘅時侯,我就比一間有落地大玻璃加上金屬嘅嘅和式餐廳所吸引,睇餐牌原來爐端燒,日式壽司、刺身都有嘅日式餐廳。爐端燒相對上食得比較少,一於試下新嘢。蘭 一人前 $468前菜沙律和茶碗蒸日式沙律菜配上蘆薈粒和松子。而茶碗蒸就用左天藍色嘅橢圓形蛋殼設計,蒸蛋就加入左銀杏和蟹肉,口感幼細又嫩滑。燒時令海鮮是日嘅海鮮係活鮑魚,鮑魚用左炭燒燒至金黃色再打卡,充滿醬油嘅香氣而口感又彈牙。吞拿魚魚鮫吞拿魚魚鮫放在石盤上面再加上綠植物做裝飾,盡顯高貴嘅感覺。魚鮫左名係比較鮮嫩,師傅煎到外層乾身,再配搭酸汁和蘿蔔蓉。魚肉部分非常嫩滑又多汁。燒物盛三款串燒分別為冬菇、牛肉、阿波尾雞翼。火喉控制得相當好,串燒有焦香和光澤,個人最鍾意阿波尾雞翼,迷你和牛丼平時出面食鐵板燒多數都係炒飯,今次見到和牛丼真係有一種眼前一亮嘅感覺。可以見到和牛片香煎完仲有半生熟嘅粉紅色,入口即化又充滿牛脂香。抹茶芝士蛋糕好嘅一餐當然唔少得甜品,抹茶味香濃又有回甘。三和敘 (九龍城)九龍城福佬村道46號地下
為左打破大家對九龍城嘅刻板印象,我決定去九龍城搵啲特別嘅餐廳去試。行到福佬村道嘅時侯,我就比一間有落地大玻璃加上金屬嘅嘅和式餐廳所吸引,睇餐牌原來爐端燒,日式壽司刺身都有嘅日式餐廳。爐端燒相對上食得比較少,一於試下新嘢。

蘭 一人前 $468

前菜
沙律和茶碗蒸

燒時令海鮮

吞拿魚魚鮫

燒物盛

迷你和牛丼

抹茶芝士蛋糕
好嘅一餐當然唔少得甜品,抹茶味香濃又有回甘。

三和敘 (九龍城)
九龍城福佬村道46號地下
2023-05-22 2116 瀏覽
三和敘,見字如意,適合三人敍,就如我們仨。三個朋友,各有不同,但能和而不同;朋友相處之道也。三和敘 跟九龍城的格調不同,有種鬧市中的寧靜感。木門前,竹屏後;陽光穿透玻璃灑進室內,一片通透明亮。畢竟優雅地吃飯才是正經事,吃的都很別緻,蘭的菜式呈現出日式庭院的景貌 。蘭  一人前 茶杯中彷彿看到抽象的山水畫,茶碗蒸的小碗綴有白色櫻花朵朵。茶碗蒸的特別之處在於加入蟹汁,令味道更鮮甜;前菜沙律有松子和蘆薈,豪不馬虎。炭燒原隻鮑魚放有鮑魚的珍珠米色貝殼放在園藝石上,貝殼在陽光下照耀出幻彩的炫光。園藝石縫中有植物生長,紅綠對比;體驗到園藝的美學,如置式庭院。鮑魚軟腍不硬,這份燒時令海鮮擺盤精緻,賞心悅目。燒吞拿魚鮫外皮香脆,肉量足肉質滑。燒物盛有雞全翼,和牛,鮮冬菇;燒得香口多汁。迷你和牛丼配味噌湯 相比起乾身的炒飯,我更喜歡這個迷你和牛丼,是這中午的另一亮點,令人驚喜! 和牛香氣十足,熟度和油脂比例剛好;白飯顆顆,濕潤飽圓,加上伴汁實在好下飯。簡單說就是好吃!青檸梳打清新味蕾;抹茶蛋糕配粒粒紅豆,微甜可人。爐端燒Robatayaki $468
三和敘,見字如意,適合三人敍,就如我們仨。

三個朋友,各有不同,但能和而不同;朋友相處之道也。

蘭  一人前

茶杯中彷彿看到抽象的山水畫,茶碗蒸的小碗綴有白色櫻花朵朵。

炭燒原隻鮑魚

鮑魚軟腍不硬,這份燒時令海鮮擺盤精緻,賞心悅目。

迷你和牛丼配味噌湯

青檸梳打清新味蕾;抹茶蛋糕配粒粒紅豆,微甜可人。

爐端燒Robatayaki $468

午餐
去九龍城通常都係食泰式串燒,呢日夜晚同fd 興致勃勃,想搵間靚靚哋嘅餐廳食宵夜,吹水直落!比我地發現咗呢間高質日本料理餐廳- 三和敍🇯🇵,食爐端燒🔥 !佢樓高5 層,有提供omakase、鐵板燒、爐端燒、壽司等餐飲服務!今次我哋見佢宵夜時段做7️⃣折優惠❗酒精飲品仲買1送1❗ 咁抵優惠嘅價錢就享受到酒店級嘅水準,緊係揀佢啦! 佢哋嘅食材大部分都係日本新鮮空運到港!食材質素實係有保證而且用真炭火去燒,食落更有風味!食物主要分成 4大類,包括海鮮🦞、燒野菜🥒、佐酒小食🍻、肉類🍖!選擇唔算好多,但都有齊我最鍾意嘅食物❤️! 落完order後主廚會係bar 枱前即叫即燒,望住佢整會有種期待感,而且見到廚房環境同食材都會用保鮮紙包住,好衛生💯! 🦞燒海鮮類🦞🔸燒北寄貝$135、 炭燒活鮑魚$135、燒日本生蠔$90食得出食材真係好新鮮,而且擺盤精美,燒得火喉剛好🤤!嚟到真係一定要試試海鮮!睇得又食得!全歸功主廚用耐心處理食材+製作! 🍆燒野菜+小食🍢 🔸日本蕃薯$48、 辛口胡麻茄子燒$48、 秋葵$42、 日本冬菇$35、 燒明太子豆腐$84唔想全部都食肉所以都點返D蔬菜平衡一下!經燒烤去煮

🦞燒海鮮類🦞
🔸燒北寄貝$135、 炭燒活鮑魚$135、燒日本生蠔$90

🍆燒野菜+小食🍢

唔想全部都食肉所以都點返D蔬菜平衡一下!經燒烤去煮嘅蔬菜真係特別好食,不會太乾,仍然保留蔬菜整身嘅水份同口感🥰! 蕃薯一邊燒一邊就已經聞聞令人難以抗拒嘅香氣😋! 燒明太子豆腐見到都好震撼,冇諗過係一磚磚,仲以為係一串串!滿滿嘅明太子配上外脆內軟嘅豆腐磚,真係必食之選!

🥓燒肉類🍖
🔸牛舌$83、 日本阿波美雞翼$48、 日本黑豚肉五花腩$53、 特製免治雞肉棒$48、 雞胸軟骨$32、 雞腎$36

不得了,佢雞翼嘅雞皮燒到勁乾脆🐔,但肉質依然鮮嫩多汁!且而大大隻!7折後嘅價錢真係好抵!另外肥美、厚厚嘅牛舌同雞腎,都係必食👍🏻!易咬又爽口!真係部新鮮食材先會做到!冇花冇假,堅出色!

宵夜
  • 燒明太子豆腐
2023-05-17 1412 瀏覽
💛🤍🧡九龍城𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 • 臯🥢平時食泰國菜就會去到九龍城覓食,估唔到依度有「棟」高質日料餐廳😳餐廳高五層,每層都有唔同日料,有鐵板燒、爐端燒、壽司🍣今次就嚟3樓呢度食Omakase🤭❣️臯-廚師發辦❣️ $780/ppl依個廚師發辦都幾豐富,款式多,食得好滿足🤤食完沙律同埋茶碗蒸就到廚師發辦嘅前菜啦!💜網燒北寄貝水雲醋💜有烤香味柔嫩帶爽口 易入口,水雲草類同髮菜,調味後酸酸甜甜好開胃🤍日本長崎縣小長井真生蠔🤍新鮮飽滿 味道清甜,口感清爽💛醬油燒時令真鯛白子💛咬落有爆漿口感,質地濃稠香滑,醬油燒後令白子帶微鹹味💚炭火燒太刀魚💚入口有炭燒香同魚油香,山椒粉嘅存在解膩提鮮🩷壽司10貫🩷火箭魷魚-鮮嫩滑溜,口感帶韌性好特別野生真鯛-肉質柔嫩,鮮甜深海池魚-魚油豐富,口感滑嫩赤貝-爽脆鮮甜,非常新鮮白蝦-晶瑩剔透,肉質非常柔軟,入口鮮甜黃金池魚-鮮甜嫩滑,有彈性小肌-鰶嘅幼魚,有咬口仲好鮮美中拖羅-油花適中,食到魚油香肉香拖羅-油花分布完美,入口即化 油脂四溢海膽-日本銀次郎紫海膽,飽滿濃香🩵卷物🩵干飄卷-小卷包裹住香甜軟身嘅干飄,有解膩作用玉子-香甜蛋味濃,質感綿密🧡味噌湯🧡味噌湯唔會太鹹,
💛🤍🧡

茶碗蒸
💜網燒北寄貝水雲醋💜
網燒北寄貝水雲醋
🤍日本長崎縣小長井真生蠔🤍
新鮮飽滿 味道清甜,口感清爽
日本長崎縣小長井真生蠔
💛醬油燒時令真鯛白子💛
咬落有爆漿口感,質地濃稠香滑,醬油燒後令白子帶微鹹味
醬油燒時令真鯛白子
💚炭火燒太刀魚💚
入口有炭燒香同魚油香,山椒粉嘅存在解膩提鮮
炭火燒太刀魚
🩷壽司10貫🩷
火箭魷魚-鮮嫩滑溜,口感帶韌性好特別
野生真鯛-肉質柔嫩,鮮甜
深海池魚-魚油豐富,口感滑嫩
赤貝-爽脆鮮甜,非常新鮮
壽司
白蝦-晶瑩剔透,肉質非常柔軟,入口鮮甜
黃金池魚-鮮甜嫩滑,有彈性
小肌-鰶嘅幼魚,有咬口仲好鮮美
中拖羅-油花適中,食到魚油香肉香
壽司
拖羅-油花分布完美,入口即化 油脂四溢
海膽-日本銀次郎紫海膽,飽滿濃香
🩵卷物🩵
干飄卷-小卷包裹住香甜軟身嘅干飄,有解膩作用
卷物
玉子-香甜蛋味濃,質感綿密
玉子
🧡味噌湯🧡
味噌湯唔會太鹹,用料豐富🥣又鮮又好飲!
味噌湯
🖤甘物🖤
朱古力窩夫-甜甜嘅朱古力窩夫,夾心為朱古力雪糕,味道超濃郁
甘物
餐廳除咗有提供Omakase,仲有定食套餐同埋單點,一樣都係咁高質🤭BTW記得save post,方便向店員查詢有關廚師發辦啦❣
📍三和叙 (九龍城)
📍九龍城福佬村道46號地下
2023-05-06
10 分鐘 (堂食)
臯-廚師發辦
玉子
味噌湯
甘物
2023-05-15 355 瀏覽
這晚去吃這晚去吃日式鐵板燒🤤意想不到在九龍城區隱藏了這麼大型的日本料理餐廳,樓高5層,其中1樓是專門供應的鐵板燒的樓層💗內裝優雅貴氣。這次點了Summer Tasting Menu (一人前$1380),共有8道菜,十分豐富,無論用餐環境丶服務丶料理質素,都很令人滿意。🔶鮮北寄貝海膽水雲酢物前菜有鮮嫩彈牙的鮮北寄貝,配以甘甜海膽,以及微酸滑順的水雲醋,新鮮開胃。🔶藁燒新鮮鯖魚煙燻過的野生鯖魚,魚味特別濃郁,口感肥美。🔶花膠天婦羅伴乾貝柱雞湯沒想到花膠也可以用來作天婦羅,還配以新鮮熬製超濃雞汁🤤滿滿骨膠原很滋補。吃之前可先把花膠天婦羅放入雞湯浸一下🫶🏻花膠外在香脆,入口腍軟即化,令人很有驚喜。🔶鐵板海膽大蝦伴松茸菇醬用了大大隻沙巴虎蝦,以松茸菇醬混和海膽成為醬汁,虎蝦入口十分彈牙鮮甜,充滿鮮味的海膽醬汁絕對是這道菜的靈魂。🔶羊肚菌釀帶子雞肉羊肚菌內釀了帶子丶雞肉丶雞軟骨,咬下去更有口感,味道香濃入味。🔶鐵板佐賀和牛西冷三文治是店家的人氣菜式🤤在這tasting menu 也可品嚐到喔!厚切和牛滑嫩得很,肉質柔軟肉汁滿滿 ,油脂好豐富,入口即化。🔶季節清湯是日湯品為日本舞茸菇清湯,湯料還有

🔶鮮北寄貝海膽水雲酢物

🔶藁燒新鮮鯖魚
煙燻過的野生鯖魚,魚味特別濃郁,口感肥美。

🔶花膠天婦羅伴乾貝柱雞湯

🔶鐵板海膽大蝦伴松茸菇醬

🔶羊肚菌釀帶子雞肉

🔶鐵板佐賀和牛西冷三文治

🔶季節清湯
是日湯品為日本舞茸菇清湯,湯料還有瑤柱和海帶,鮮香清爽,吃完飽飽的一餐,這湯亦減低了膩感。

🔶甜品
水信玄餅清透如水晶球,上面灑上了沖繩黑糖和黃豆粉,入口彈滑滿有層次,
配以日本士多啤梨,清新香甜。

2023-05-13 310 瀏覽
位於九龍城的 [三和叙」是一個結集傳統日本料理三大菜式,壽司、鐵板燒、爐端燒及和食的日式餐飲槪念,餐廳地方寬敞,分開三層處理不同料理,並設有VIP房,由多位經驗豐富的主廚主理,嚴選時令食材,非常高質素,開放式廚房的設計,配以典麗雅致的和式裝潢,非常有氛圍,而且顧客服務做得非常細緻,貼心👍🏻👍🏻今日午市黎試吓鐵板燒,發現有多款套餐超級抵食,由 $ 398 起豐儉由人,除了食材質素高之外,廚師的用心烹調和尤如藝術品的餐具和擺盤,無論味覺和視覺也是享受,如此質素真心性價比超高😋😋✨梅 一人前 Ume For one $ 468🦆▪️法國鴨肝意大利黑醋及燒汁 鴨肝用兩種不同食材和醬汁處理,鴨肝厚身煎得外脆內軟,配意大利黑醋汁一向是最佳拍擋,最特別係煎日本淮山,又脆又軟糯,口感十足另外一款日本燒汁配沙律菜,醬汁味道香甜,鴨肝配合蔬菜一齊食可以中和油膩,非常唔錯🐟▪️甘鯛配南瓜海膽黑松露醬 鯛魚用上立鱗燒的烹調方法,一邊睇住師傅用滾油淋在魚皮上面,魚皮口感超級香脆,魚肉細滑,配合海膽黑松露醬味道甘甜香滑,帶有陣陣黑松露香氣,精彩🥩▪️美國牛肉薄燒 點了五成熟,牛肉油花滿滿,包住香蒜及細香蔥,邊食邊流肉汁

✨梅 一人前 Ume For one $ 468

🦆▪️法國鴨肝意大利黑醋及燒汁

🐟▪️甘鯛配南瓜海膽黑松露醬

🥩▪️美國牛肉薄燒
點了五成熟,牛肉油花滿滿,包住香蒜及細香蔥,邊食邊流肉汁,有三款鹽可以自行調味,分別有海鹽,岩鹽,昆布鹽,我比較喜歡昆布味道,煙靭好有口感,配合牛肉能帶出鮮味

🍚▪️櫻花蝦炒飯
炒飯好吃的關鍵就在飯粒分明,且不濕不乾,師傅完全做到了,食材簡單,但又豐富,珍珠米飯,雞蛋,香蔥,甘荀粒,蔬菜粒,洋蔥,櫻花蝦,這碗炒飯香氣四射,調味適中,好食到一粒飯都無剩

🍲▪️季節湯~麵豉湯用上赤味噌,加上海帶和油揚,味道清甜濃郁

🥗▪️有機野菜沙律 ~蘆薈,藜麥,葵花籽,新鮮沙律菜,很少食到這個配搭,清甜健康又好食

🍯▪️茶碗蒸~蛋蒸得超級香滑,材料有蟹肉,銀杏,雞肉,蒸蛋吸收晒其他材料嘅味道好鮮美

🍫▪️甜品~窩夫朱古力醬配上福岡士多啤梨,窩夫唔太甜,賣相精緻又好食

☕️▪️飲品~熱咖啡非常香濃,滿滿日式咖啡香味

• 法國鴨肝意大利黑醋及燒汁
  • 甘鯛配南瓜海膽黑松露醬
2023-05-13 273 瀏覽
位於九龍城福佬村道的三和叙是一家提供Teppanyaki鐵板燒的餐廳,提供高品質的日式燒烤菜式,其中最受歡迎的菜式是梅一人前。梅一人前包含了多種菜式,包括法國鴨肝意大利黑醋及燒汁、甘鯛配南瓜海膽黑松露醬、美國牛肉薄燒和櫻花蝦炒飯。每一道菜式都以高品質的食材和精心的烹調技巧呈現,每一口都能感受到食材的鮮味和烤制的香氣。其中,法國鴨肝是梅一人前的亮點之一,口感鮮嫩,搭配意大利黑醋及燒汁,酸甜味道搭配得恰到好處,讓人回味無窮。甘鯛配南瓜海膽黑松露醬也是一道不容錯過的菜式,魚肉鮮嫩,搭配南瓜和海膽的味道,更是美味無比。美國牛肉薄燒的肉質鮮嫩多汁,口感極佳,是肉食愛好者的最愛。櫻花蝦炒飯則是以新鮮的櫻花蝦烹調,米飯口感Q彈,搭配櫻花蝦的鮮甜味道,讓人一口接一口。除了菜品的美味,三和叙的服務也非常周到。服務員總是笑容滿面地迎接客人,而且非常細心地介紹每一道菜式,讓客人更能體驗到美食的樂趣。餐廳的環境也非常舒適,簡約的裝潢和柔和的燈光,讓人感到放鬆舒適。總的來說,三和叙是一家非常值得推薦的餐廳。他們的菜品不僅美味,而且精心烹調,服務也非常周到,讓人感受到日本餐廳的風格和氛圍。如果你想要品嚐高品質的日

總的來說,三和叙是一家非常值得推薦的餐廳。他們的菜品不僅美味,而且精心烹調,服務也非常周到,讓人感受到日本餐廳的風格和氛圍。如果你想要品嚐高品質的日式燒烤菜式,不妨來試試三和叙的梅一人前,相信你一定會愛上這裡的美食。
-來九龍城除咗食泰國嘢之外原來仲有一間隱世高質日本料理😋/▫️Sanwa-Jo Summer's Tasting Menu $1,380/一人前▫️/—鮮北寄貝海膽水雲酢物—前菜夠晒凍冰冰❄️水雲爽口,酸酸地好開胃配合北寄貝同海膽更加清新及打開味蕾/—藁燒新鮮鯖魚—一入口夠晒煙熏味仲有少量蔥花帶出鯖魚新鮮味道,一啲都唔腥質地好軟腍冇骨,適合大人小朋友食👍🏻/—鐵板海膽大蝦伴松茸菇醬—大蝦選用咗沙巴虎蝦🦐蝦肉冇落太多調味充滿海蝦質地,夠爽口彈牙醬汁好惹味,更能帶出海蝦鮮甜味/—羊肚菌釀帶子雞肉—羊肚菌包裹住北海道帶子粒、雞胸軟骨肉、蘆筍一啖食晒口感夠晒豐富醬汁由紅酒+羊肚菌精華煮成好香濃,味道互相輝映😋/—花膠天婦羅伴乾貝柱雞湯—花膠天婦羅第一次食外皮炸到脆卜卜,一啲都冇油膩感花膠仲保持到軟腍口感天婦羅可以直接蘸乾貝柱雞湯最後仲可以飲晒碗湯🥣/—鐵板佐賀和牛西冷三文治—佐賀和牛西冷肉質軟腍肉味香濃,食落充滿肉汁夠晒juicy用烘過嘅麵包夾住食好惹味,一試難忘🐮/—季節清湯—海帶同松茸製成嘅清湯清淡得來,更能飲出材料真鮮味仲可以減低飯後嘅油膩感/—時令水果—黑糖水信玄餅,配上士多啤梨好清甜,為晚
來九龍城除咗食泰國嘢之外
原來仲有一間隱世高質日本料理😋
—鮮北寄貝海膽水雲酢物—
前菜夠晒凍冰冰❄️
水雲爽口,酸酸地好開胃
配合北寄貝同海膽
更加清新及打開味蕾
—藁燒新鮮鯖魚—
一入口夠晒煙熏味
仲有少量蔥花帶出鯖魚新鮮味道,一啲都唔腥
質地好軟腍冇骨,適合大人小朋友食👍🏻
—鐵板海膽大蝦伴松茸菇醬—
大蝦選用咗沙巴虎蝦🦐
蝦肉冇落太多調味
充滿海蝦質地,夠爽口彈牙
醬汁好惹味,更能帶出海蝦鮮甜味
—羊肚菌釀帶子雞肉—
羊肚菌包裹住北海道帶子粒、雞胸軟骨肉、蘆筍
一啖食晒口感夠晒豐富
醬汁由紅酒+羊肚菌精華煮成
好香濃,味道互相輝映😋
—花膠天婦羅伴乾貝柱雞湯—
花膠天婦羅第一次食
外皮炸到脆卜卜,一啲都冇油膩感
花膠仲保持到軟腍口感
天婦羅可以直接蘸乾貝柱雞湯
最後仲可以飲晒碗湯🥣
—鐵板佐賀和牛西冷三文治—
佐賀和牛西冷肉質軟腍
肉味香濃,食落充滿肉汁夠晒juicy
用烘過嘅麵包夾住食
好惹味,一試難忘🐮
—季節清湯—
海帶同松茸製成嘅清湯
清淡得來,更能飲出材料真鮮味
仲可以減低飯後嘅油膩感
—時令水果—
糖水信玄餅,配上士多啤梨
好清甜,為晚餐畫上完美句號❤️
食完真係好似飛咗轉日本咁🇯🇵
掛住日本嘅你不妨來試吓🥰
2023-05-12 255 瀏覽
今日去咗九龍城決定食餐豐富lunch,係時候好好獎勵一下自己😋乘機走去食好嘢😂之前聽過朋友推介呢間居酒屋,剛巧今天又在九龍城工作。三和叙’係一間多元化日式居酒屋,樓高五層。每一層負責主打不同嘅日本料理,地下是爐端燒、二樓是鐵板燒、三樓是壽司刺身、最高二層主要包場,私隱度極高。無論裝修擺設、服務都一流👍🏻最欣賞店員殷勤招待,呢份熱誠我都被打動❤️食物質素好有水準!期待下一次再嚟食!Teppanyaki 鐵板燒午市御膳梅  一人前 - $468✦有機野菜沙律沙律菜新鮮爽脆,色澤鮮艷。✦茶碗蒸蛋上層特別加了蟹芡汁,記得攪勻一齊食味道會更加鮮味。入面有銀杏、元貝同冬菇,蛋香味濃,好滑溜。✦法國鴨肝意大利黑醋及燒汁    法國鴨肝用二種做法「雙層口味」分別用上黑醋同燒汁,鴨肝油脂豐富。店員建議先食黑醋果邊,再食燒汁味道會更佳。將淮山蓉片煎香配以意大利黑醋,味道相當夾,口感層次豐富。另一邊燒汁配洋蔥一齊食,口感好爽脆。✦甘鯛配南瓜海膽黑松露醬師傅先將甘雕放鐵架上,逐層逐層灑上熟油,令魚鱗隨即撐起形成立鱗效果,好特別🤩這樣做法令魚鱗更香脆,仍可保持魚肉嫩滑。店員建議食嘅時候,連皮肉點醬一齊食口感會更豐

Teppanyaki 鐵板燒午市御膳
梅  一人前 - $468

✦有機野菜沙律
沙律菜新鮮爽脆,色澤鮮艷。
✦茶碗蒸蛋

✦法國鴨肝意大利黑醋及燒汁

✦甘鯛配南瓜海膽黑松露醬
師傅先將甘雕放鐵架上,逐層逐層灑上熟油,令魚鱗隨即撐起形成立鱗效果,好特別🤩這樣做法令魚鱗更香脆,仍可保持魚肉嫩滑。店員建議食嘅時候,連皮肉點醬一齊食口感會更豐富!

✦美國牛肉薄燒
美國牛肉5成熟恰到好處,能夠鎖住牛肉肉汁,油脂豐富,口感軟腍,每片牛肉卷住大量蔥蒜好香濃,夠哂惹味!配上三種鹽調味,海草鹽、岩鹽同昆布鹽,帶出牛肉鮮味,各有千秋。

✦櫻花蝦炒飯
炒飯加入大量蔥花、櫻花蝦、蘿蔔粒,炒至金黃色,粒粉分明,口感彈牙,好好食~

甜品~芝士蛋糕
2023-05-09
午餐
同朋友嚟咗呢間高級日本餐廳豪嘆鐵板燒料理⸝⸝ 𓆸成棟有5層, 全部都係屬於「三和叙」, 餐廳裝潢走和式奢華風格, 融合傳統日本料理中嘅三大菜式, 包括鐵板燒、爐端燒、和食, 各款日本料理均分佈喺唔同嘅樓層, 地下係爐端燒, 2樓係鐵板燒專區, 3樓則主打omakase🍣, 而最高嘅2層就係VIP房間, 私隱度高!好鍾意呢度樓底高, 好有空間感, 用餐環境非常舒適, 感覺好relax☺️~𓌉◯𓇋⸝⸝ 鮮北寄貝海膽水雲酢物北寄貝同海膽都好鮮甜, 配上珊瑚肉及海藻絲, 酸酸甜甜, 感覺開胃又清新~𓌉◯𓇋⸝⸝ 藁燒新鮮鯖魚煙燻過嘅鯖魚香氣四溢, 魚肉鮮嫩, 有迷人嘅燻香𓌉◯𓇋⸝⸝ 花膠天婦羅伴乾貝柱雞湯第一次食花膠天婦羅, 感覺特別又好食, 花膠仲有養顏功效呢😍!3件都好大塊, 口感爽滑, 配上自家製乾貝柱雞湯汁, 味道鮮美𓌉◯𓇋⸝⸝ 鐵板大蝦伴海膽松茸菇醬呢個菜式相當出色!虎蝦肉質新鮮彈牙, 肉身飽滿鮮美, 大蝦以海膽汁燒熟再配上香濃嘅松茸菇醬, 增添一份獨突嘅香氣, 令人滿足!𓌉◯𓇋⸝⸝ 北海道帶子配九州華味雞釀羊肚菌係一道相當有心思嘅菜式💕 羊肚菌內釀入雞胸軟骨肉、北海道帶子粒、蘆筍, 搭
同朋友嚟咗呢間高級日本餐廳豪嘆鐵板燒料理⸝⸝ 𓆸

𓌉◯𓇋⸝⸝ 鮮北寄貝海膽水雲酢物

𓌉◯𓇋⸝⸝ 藁燒新鮮鯖魚
煙燻過嘅鯖魚香氣四溢, 魚肉鮮嫩, 有迷人嘅燻香

𓌉◯𓇋⸝⸝ 花膠天婦羅伴乾貝柱雞湯

𓌉◯𓇋⸝⸝ 鐵板大蝦伴海膽松茸菇醬

𓌉◯𓇋⸝⸝ 北海道帶子配九州華味雞釀羊肚菌
係一道相當有心思嘅菜式💕 羊肚菌內釀入雞胸軟骨肉、北海道帶子粒、蘆筍, 搭配紅酒及羊肚菌精華, 餡料豐富, 廚師調配嘅醬汁完全帶出食材嘅鮮味!

𓌉◯𓇋⸝⸝ A5佐賀和牛三文治
📢成個晚餐嘅主角隆重登場❗️選用A5佐賀和牛西冷製作🥩, 燒至5成熟, 中間仍然保持半熟狀態, 和牛油花分布細緻均勻, 在口腔中油脂爆發!肉質軟嫩, 富肉味, 而且無筋, 牛味十足!
一口咬下有和牛柔軟與脂香肉味, 中間嘅醬汁亦能解膩兼提升肉味, 配合微脆兼有牛油香嘅多士一齊享用, 非常滋味🤤!

最後有季節清湯同精緻嘅甜品為今次嘅晚餐畫上完美句號❣️
  • A5佐賀和牛三文治
九龍城福佬村道係我兒時居住地方,依條街都好多餐廳,哩晚唔係食泰菜,係同朋友黎到[三和敘]食鐵板燒🏮餐廳是一幢獨立樓高五層大樓😎是一家全新風格的日式餐飲概念餐廳,有壽司、鐵板燒、爐端燒及和食🥘鐵板燒及和食係一樓;餐廳和式裝潢,環境典雅寬敞舒適,睇吓我地今晚Menu食乜😍Summer Testing Menu$1380(1人前)🔸️鮮北寄貝海膽水雲酢物新鮮空運食材海膽🤤爽彈鮮北寄🤤配埋水雲酸酸甜甜好醒胃🔸️藁燒新鮮鯖魚用禾桿草煙熏鯖魚,再連面上葱花加washbi😋味道更加鮮味突出🤤🔸️鐵板海膽大蝦伴松茸菇醬來自沙巴大蝦伴松茸菇醬哩道菜非常有驚喜🦐大蝦非常彈牙,松茸菇醬勁香濃,係將蝦膏加海膽再用上摩利菌、羊肚菌做成醬汁🤩一試難忘🔸️花膠天婦羅伴乾貝柱雞湯好出色一道菜👍花膠天婦羅都係第一次食🐔雞湯用4至5小時熬製的,一定要飲哂🤭飲完感覺好骨膠原😂好養顏🔸️羊肚菌釀北海道帶子雞肉師傅心機之作,將雞肉免治加帶子釀入羊肚菌,裡面有雞軟骨,所以吃落有嗦嗦聲🔸️鐵板佐賀和牛西冷三文治半熟和牛西冷入口爆油脂,肉質好嫩牛味好濃🦬🔸️瑤柱舞茸菇清湯吃完和牛西冷三文治已經好飽🍄再飲哩個非常清甜舞茸菇最啱,好解油腻😋🔸️水信玄餅
Summer Testing Menu$1380(1人前)

🔸️鮮北寄貝海膽水雲酢物
新鮮空運食材海膽🤤爽彈鮮北寄🤤配埋水雲酸酸甜甜好醒胃

🔸️藁燒新鮮鯖魚

🔸️鐵板海膽大蝦伴松茸菇醬

🔸️花膠天婦羅伴乾貝柱雞湯

🔸️羊肚菌釀北海道帶子雞肉

🔸️鐵板佐賀和牛西冷三文治
半熟和牛西冷入口爆油脂,肉質好嫩牛味好濃🦬

🔸️瑤柱舞茸菇清湯

🔸️水信玄餅配日本士多啤梨
是日本著名米糕甜點,味道似果凍,配以黄豆粉及黑糖糖漿調味,味道清甜可口

🔥感到師傅好用心烹調👨‍🍳無論各食材甚至連個配汁、湯汁都係咁新鮮美味🤩擺盤都非常精美👍哩晚真係又開心又難忘🥰

• 鮮北寄貝海膽水雲酢物
  • 藁燒新鮮鯖魚