2019-01-04 347 瀏覽
平日放工忽然想BBQ,食住串燒頂當先。見OpenRice 訂位單點食物有65折,就試一試!平均一碟折後約$25-$30(價錢與串串貢價錢差不多),吃過後覺得值得的。燒牛舌:5/5 出色必點 (夠入味同脆身)燒野菌: 5/5 出色必點 (非常濃郁牛油味)甲羅燒: 5/5 出色必點 (爆蟹膏 好抵)燒牛仔粒 4.5/5 必點 (軟熟)燒魚干 : 4/5 (夠乾身 脆卜卜)巨峰梳打/水蜜桃梳打: 4/5芝麻雞翼 : 3.5/5 夠脆夠熱 可點牛肉可樂餅:2/5 (可不用試 sogo 地庫樂食d)燒蕃薯: 3.5/5 (同燒野食味道一樣)燒秋刀魚 : 2.5 /5 同一般餐廳不大分別但好多骨餃子雞翼:0/5 燒菠蘿:-1/5 好難食(用梅淹過,一陣酸梅味 好奇怪)同大喜屋燒菠蘿兩回事環境: 裝修相比其他主打日本食物的餐廳較簡單,像和洋式的設計價錢: $264/人注意:餐廳只做晚飯和宵夜時段(晚上6時至凌晨2時)

燒牛舌:5/5 出色必點 (夠入味同脆身)

燒野菌: 5/5 出色必點 (非常濃郁牛油味)

甲羅燒: 5/5 出色必點 (爆蟹膏 好抵)

燒牛仔粒 4.5/5 必點 (軟熟)

燒魚干 : 4/5 (夠乾身 脆卜卜)

巨峰梳打/水蜜桃梳打: 4/5

芝麻雞翼 : 3.5/5 夠脆夠熱 可點
牛肉可樂餅:2/5 (可不用試 sogo 地庫樂食d)

燒蕃薯: 3.5/5 (同燒野食味道一樣)

燒秋刀魚 : 2.5 /5 同一般餐廳不大分別但好多骨

餃子雞翼:0/5

價錢: $264/人

注意:餐廳只做晚飯和宵夜時段(晚上6時至凌晨2時)
2019-01-03
  • 生燒牛舌芯
2019-01-03 188 瀏覽
位置離地鐵口超級近,出來就是,環境很安靜,但是不是很居酒屋的感覺,日式清新,玉子燒點的蟹肉的不太好吃,覺得腥,別的燒烤都很日式,虎蝦,什麼的有點貴,一個98好像,味道還行,性價比一般
2018-12-27 424 瀏覽
「一鳴燒」這間日式串燒店,鄰近銅鑼灣地鐵站。幸好預早訂位,因店面不算太大,而且食客也很多。食了很多很多不同的串燒,現精選一些較特出:「原條鰻魚泡菜石鍋飯」嘩!真的是原條鰻魚鰻魚佈滿燒汁,配飯一流!泡菜飯味道剛好,而且熱熱的,帶出泡菜香氣,飯量小小的,每人兩口就剛剛好。吃下去有點泡菜的辣味,再加上鰻魚帶甜的燒汁,溶左口中是甜中帶點微辣,感覺新鮮「香草燒羊架」用香草燒出來的羊架,香草味濃,沒有很濃羊騷味。而且火候控制得好,吃下去羊肉的肉汁沒有流失,肉質鮮嫩,整個羊架都非常好吃「甲羅燒」溫熱的蟹殻上,盛著滿滿的蟹膏,蟹膏上有一隻生的鵪鶉蛋。看到已經流口水了吃時用紫菜,包著蟹子、香蔥、暖暖的日本米,再加上蟹膏。真是大滿足想不到蟹膏內還有切片的蟹柳!而且,日本米是有調味的!「餃子雞翼」其實就是壤雞翼,店主非常貼心,把壤好的雞翼切開了,方便吃!壤入雞翼的料帶點微辣,挺惹味!

「原條鰻魚泡菜石鍋飯」
嘩!真的是原條鰻魚

鰻魚佈滿燒汁,配飯一流!
原條鰻魚泡菜石鍋飯

「香草燒羊架」

「甲羅燒」

想不到
蟹膏內還有切片的蟹柳!而且,日本米是有調味的!
甲羅燒

「餃子雞翼」
2018-12-26
原條鰻魚泡菜石鍋飯
甲羅燒
  • 餃子雞翼
2018-12-21 262 瀏覽
昨晚兩個麻甩佬去,幾好食,但份糧極細,印象最深刻係豚肉露筍卷微形到誇張,煮花螺都細,係正常既一半,呢間店主要係張一D勁便宜既食材煮完擺靚靚上枱,味道係可以,個豆腐同玉米千其唔好叫,個蟹蓋都幾好,不過所有食物個size都係正常既一半,螺同蟹都可以揾到咁迷你,冇得頂。女仔去影下相都oK,D食物都精緻。男仔就唔多岩,除非食糧係好細好細食。兩個人埋單九百幾蚊,唔飽,好似冇食過野咁,幫中飲左4杯野。去過就算了,不會番啅。
2018-12-09 447 瀏覽
收工收得晏就去咗公司附近搵好嘢食, 因為夜咗又唔想食得太過飽於是同事就揀咗呢間居酒屋, 食咗幾款小食, 環境好舒服 一邊吹水一邊食小食非常之寫意, 我最like就係呢款田螺...肉質鮮甜, 醬汁少少辣又好惹味. 燒羊架好香口.... 外香內嫩用黎送酒真一流. 再食番個西班牙火腿沙律...清清地中和番肉類嘅油膩 非常配合. 總括嚟講食物同環境係都好ok, 加埋有六折優惠就真係物超所值。 以後放工同同事去食飯吹水又多左個好地方。L
L

2018-12-07
5 分鐘 (堂食)
2018-12-09 326 瀏覽
今日難得同好友一齊放假,染完頭髮就去左銅鑼灣既食晚餐叫左幾樣餸加兩杯野飲,價錢唔貴第一樣係甲羅燒,我地見係推薦的,就叫黎試下,真係好好味呀!蟹膏好香,味道好豐富,同埋好新鮮👍🏽👍🏽大讚👍🏽👍🏽👍🏽呢個係朋友想食既羊扒,入口好香口,上面有小小蔥,味道岩岩好,一d都唔會過咸或淡,帶黎好特別的口感😋😋跟住叫左火腿沙律,同樣地,火腿既皮脆脆的,肉質新鮮,加上味道唔腥,好正!沙律菜都好好食鰻魚飯好大份,鰻魚味道鮮甜,飯焦好香口,又一樣頂級料理出乎意料之外每樣食物都唔差,價錢又唔貴,食完唔會好心UP,下次同朋友會再黎
今日難得同好友一齊放假,染完頭髮就去左銅鑼灣既食晚餐
叫左幾樣餸加兩杯野飲,價錢唔貴

2018-12-08 336 瀏覽
一直久仰這間食堂大名,這天男友忽然說他卜了這間餐廳慰勞我,一定是他知道我最近工作很辛苦在整幢都是食肆的百樂中心,一出lip向右轉,走廊盡頭就是了。中位價錢。由於未病好,不能啤一啤。惟有點了熱柚子茶,柚子肉比想像中多,不會太甜。男友點忌廉溝鮮奶,冰涼飲品配串燒真是一流呢。先來冷盤,麻醬很多,豆腐很涼很嫩滑。在炎熱的夜晚吃上一口簡直是透心涼,作為餐前小吃一流。芝士年糕($36)中的芝士是流心出來,表皮亦很煙韌。帆立貝($36)有三大粒,咬下啖啖肉,這個價錢真是大推介呢!豚肉露荀卷($38),露荀很新鮮沒有渣,被燒得剛好的豚肉包著,清新的露荀可以解串燒的膩。京蔥($22)不像其他串燒燒得太乾身,咬下還帶有汁。秋葵($24)很欣賞餐廳不同食材會有不同present的方法,用的碟也不同。秋葵這樣串法令我想起日本五月兒童節掛的鯉魚旗呢,是我想得太多嗎?咬下去也很清爽,不過若能燒得脆口一些會更喜歡。冬菇,翠玉瓜,金菇肥牛,雞軟骨冬菇($22)大驚喜,從來沒有吃過串燒冬菇咬下去仍有很多汁,多數吃得都是乾身再乾身!四塊都十分多汁,很幸福呢翠玉瓜($24)都是十分多汁,表面燒到黃金,火候掌握很好。這裡的燒

中位價錢。

男友點忌廉溝鮮奶,冰涼飲品配串燒真是一流呢。

芝士年糕($36)中的芝士是流心出來,表皮亦很煙韌。

京蔥($22)不像其他串燒燒得太乾身,咬下還帶有汁。

咬下去也很清爽,不過若能燒得脆口一些會更喜歡。

冬菇,翠玉瓜,金菇肥牛,雞軟骨

翠玉瓜($24)都是十分多汁,表面燒到黃金,火候掌握很好。這裡的燒疏菜普遍水準以上呢。
金菇肥牛($38)金菇很大串,包著它的肥牛也很夠味。
雞軟骨($32)鹽味很足,脆口不太熱氣。

七味粉魷魚圈($48)炸粉不會過厚,甘香可口,男友吃得chop chop聲,不用點醬汁都很惹味。

自家製豬軟骨手打湯烏冬,開始怕不夠飽各自點了個烏冬,豬軟骨有三舊,烏冬比想像中彈牙,菜甚多,份量不少。

二人埋單642,自問跟男友都算大食,吃到飽到上心口,這個價錢質素甚高,值得下次再encore!
  • 七味粉魷魚圈
2018-12-07 265 瀏覽
今天接女朋友收工 在銅鑼灣 餐廳其實 都數之不盡 由於女朋友還未吃飯所以 帶佢吃這間日本料理。見到餐牌種類食物非常多女朋友最like就係鹅肝, 所以就叫了 野菌鵝肝石鍋飯 ,啲鵝肝size非常大塊 ,而且肉質非常新鮮吃落都唔會太過飽濟。 還有就係玉子燒不過如果想吃玉子燒最好是早啲order ,因為燒得比較耐 ,玉子燒賣相真係冇得輸而且上面有埋舖頭名, 玉子燒裏面有好多餡料真係好豐富。 最後叫埋芝士燒龍蝦尾 肉質非常彈牙唔會燒得太過熟加埋芝士鋪上面味道 同外面有好大分別。 下次來值得試其他食物。

2018-12-06
2 分鐘 (堂食)
2018-12-03 265 瀏覽
今日放工約左朋友去銅鑼灣食飯,去左一鳴燒,朋友都對我既建議唔抗拒。一入到去,店員好熱情咁招待我地😊。因為一鳴燒既食品種類都幾多,我哋又再次選擇唔到食啲咩 🤔 店員就誠意推介左人氣串燒比我地🙈。甲羅燒都幾肥美🤤,仲要係成隻咁上,而且烹調嘅水準又高,鍾意食蟹膏嘅朋友仔一定要試下😎!喺熟食方面,我哋就叫咗一個鰻魚石鍋飯。鰻魚成條上都大大舊😍,價錢又抵,。更何況仲要好新鮮,無咩雪味,好抵食👍。而我朋友就叫咗芝士帶子燒,都唔會覺得炸到好油膩😗好好味,食完都唔覺得肥😜。下次放工一定會再去食多次,試埋佢其他款式嘅串燒先😋!

下次放工一定會再去食多次,試埋佢其他款式嘅串燒先😋!

• 原條鰻魚泡菜石鍋飯
2018-12-01 177 瀏覽
假日夜晚和朋友到了這間居酒屋吃晚餐, 居酒屋環境不錯, 有格調。 餐牌上大部分的食物也是串燒, 可以叫好幾款串燒, 然後和朋友一起分享。明太子玉子燒應該是店內其中一款必點的菜式。玉子燒上面用了茄汁寫上餐廳的名字。玉子燒很嫩滑, 充滿蛋香, 一點也不乾身, 明太子的味道很惹味呢!羊扒很惹味, 很喜歡當中的調味料的味道。煎羊架肉質嫩, 帶一點油脂香, 啖啖也是羊肉, 不錯不錯!鰻魚飯細細碗, 很喜歡它的鋪排,很精緻, 望落已經覺得很吸引。鰻魚上的燒醬油夠濃味, 用來配白飯吃也不錯。

2018-11-30
  • 明太子玉子燒
2018-11-30 325 瀏覽
夜晚9點先食飯,見呢間有6折,就黎試下啦。環境整潔,燈光係暖色系,所以之後影出黎啲相都較黃。雖然有啲肚餓,但見menu單價都較貴,所以只係叫左7樣野。第一碟上檯嘅竟然係野菌黑松露炒烏冬,味道都幾好,略嫌烏冬太碎。呢個魚干喺第2間店食過係好好食,可惜今次令我失望,燒得太乾同無味。焗扇貝太太太細隻了,$75未免太貴。牛舌芯好淋幾好味,唔錯!餃子雞翼味道正常,燒得幾靚,起碼無燶。翠玉瓜如果份量多啲,會物有所值啲。幾樣野食黎講,燒羊架嘅味道/份量/價錢都相對地性價比高。

野菌黑松露炒烏冬

味淋魚干

焗扇貝太太太細隻了,$75未免太貴。
蒜蓉燒扇貝

牛舌芯好淋幾好味,唔錯!
生燒牛舌芯

餃子雞翼味道正常,燒得幾靚,起碼無燶。
餃子雞翼

翠玉瓜如果份量多啲,會物有所值啲。
翠玉瓜

幾樣野食黎講,燒羊架嘅味道/份量/價錢都相對地性價比高。

2018-11-19
用餐優惠
優惠券
野菌黑松露炒烏冬
生燒牛舌芯
2018-11-27 159 瀏覽
今日喺銅鑼灣放工之後同朋友去咗呢間居酒屋食晚飯。入面個餐牌選擇唔算好多,已串燒為主,基本上冇刺身食嘅。我同朋友叫咗一個鰻魚炒飯、一份餃子雞翼、一份凍食嘅辣酒煮螺、一份免冶雞肉串、一份燒粟米、一份金菇肥牛卷。咁多樣嘢食最深刻嘅就係個金菇肥牛卷,個牛肉味好出,同埋個金菇好爽,亦都以佢嘅價錢來講相當大份,有5件,東食嘅辣酒煮螺就相當辣,但係個酒味唔係好出。餃子雞翼入面嘅係明太子,其實都幾特別嘅,但我自己覺得普通雞翼會好食啲。至於個免治雞肉串同燒粟米就唔算好特別。
2018-11-13 327 瀏覽
估唔到係公司附近會有間唔錯的日本菜、我哋幾個女仔食咗18碟美食、樣樣嘢食都唔差!安格斯牛小排幾入味、西班牙火腿沙律、西班牙火腿唔錯、原本我以為會有渣、點知冇!☺️跟住仲有個凍食嘅鮑魚,我覺得呢度啲海鮮其實都幾新鮮㗎!黑松露石鍋飯入面仲有鵝肝!真係好好食、其實本來都唔係好食飯、但我都食晒!呢度啲羊架我覺得香料未夠多、不過我啲朋友仔話啱啱好、可能我鍾意勁多香料!之後叫咗啲蔬菜、車厘茄我哋每人一人一支、竟然食得晒!我食咗個蒜蓉燒大蝦🍤、因為夠新鮮所以成舊肉可以起出嚟!整體來講呢度啲嘢食全部都算有水準!我哋幾條女清得晒成個枱、認真誇張。😝#一鳴燒
跟住仲有個凍食嘅鮑魚,
我覺得呢度啲海鮮其實都幾新鮮㗎!
黑松露石鍋飯入面仲有鵝肝!
真係好好食、其實本來都唔係好食飯、但我都食晒!
呢度啲羊架我覺得香料未夠多、不過我啲朋友仔話啱啱好、

#一鳴燒
2018-11-04 372 瀏覽
放假難得約左三五知己, 平日大家都工作繁忙,好想悠悠閒閒坐低食下野傾下偈。 最後揀咗位於銅鑼灣一鳴燒 。一出𨋢已經見到大大個一鳴燒嘅招牌, 門口用左日系嘅橫額佈置,好有居酒屋feel。 餐廳嘅内部設計更見心思:窗台景觀開揚, 配合清新嘅植物擺設。牆上亦掛有幾部單車, 增添家嘅感覺。一鳴燒菜單嘅選擇多, 當中唔少係具創意既特色小食,都非常吸引。可惜最近天氣翳焗又悶熱, 大家都胃口缺缺。 但試完田螺後, 個個都讚不絕口兼胃口大開。 田螺肥厚鮮美, 味道恰到好處,食完齒頰留香, 實在係消暑精選。一鳴燒對食物既擺設亦十分用心,帶子好大舊, 感覺都幾抵食。 帶子鮮甜有回甘, 值得推薦。半熟牛肉烏冬係一鳴燒其中一款最多人點既食物,烏冬口感軟滑, 出奇地和牛肉十分配合, 味道唔錯。另外飲左啤酒,本來加$188可以任飲,不過得我一個人飲啤酒就太多啦一鳴燒食物無論在擺設和質素方面絕對用心, 價錢算中價合理。環境休閒舒適,店員親切殷勤的招呼, 十分適合與朋友共聚談歡。 在繁忙的市中心裹, 有如此家的感覺嘅食堂,絕對難得。

2018-10-31 380 瀏覽
朋友一早預訂左4位,所以去到唔洗等位...4個女仔食左二千幾蚊野...好飽好飽😆😆😆叫到成枱都係😋😋😋總共叫左20款美食,有啲唔記得影相就食左啦😂佢地個帶子、和牛、羊架、鵝肝飯都好正架😍味道唔重又唔淡👍👍下次要同埋老公再去食先得
2018-10-30
  • 燒五花腩