2018-05-05 273 瀏覽
自從上次第一次飲完某某台灣另一品牌的黑糖珍珠鮮奶後...就愛上了是日來到沙田....難得一芳沒有排隊...又試下呢間既黑糖粉圓鮮奶吧....一芳在台北的時候也有買過來飲....但太耐的事...也忘記了渴過什麼...只記得朋友Y很喜歡台北店的生果茶......不用5分鐘.....黑糖粉圓鮮奶就到我手了....得來真的很容易..........跟它拍完一輪沙龍.......期待左5分鐘既時候來臨了......喝完第一啖...........第一個反應是......."下?"我可能飲唔真......再喝第二啖.....OH MY GOD.........難怪得來真的很容易......先講黑糖粉圓......沒有很濃黏著粉圓的感覺....味道偏淡.....而鮮奶......也不是濃濃的奶味.....就好像用了低脂/脫脂奶的般....整杯感覺....好淡如水........我諗................它都是生果茶會出色點吧........~~~~~~~~~~~~完~~~~~~~~~~~~~~~~
一芳在台北的時候也有買過來飲....
但太耐的事...也忘記了渴過什麼...
只記得朋友Y很喜歡台北店的生果茶......
不用5分鐘.....黑糖粉圓鮮奶就到我手了....
得來真的很容易..........
我可能飲唔真......再喝第二啖.....
整杯感覺....好淡如水........

~~~~~~~~~~~~完~~~~~~~~~~~~~~~~
黑糖粉圓鮮奶
2018-04-28
$30 (其他)
2018-05-01 196 瀏覽
員工冇茶湯會同却腳亭咁helpful 多謝都未識講今時今日廿幾蚊買柸bad service 嘅飲品凍熱唔講清楚就係客人錯黎買野飲要唔要背晒你地個menu 同 rules 先?
員工冇茶湯會同却腳亭咁helpful
多謝都未識講
今時今日廿幾蚊買柸bad service 嘅飲品
凍熱唔講清楚就係客人錯
黎買野飲要唔要背晒你地個menu 同 rules 先?
2018-04-26 201 瀏覽
自問超級鍾意飲珍奶 一星期都心思思會去飲3、4次 ,見一芳係香港開左,當然要去試下啦 上網多數d人都飲佢既水果茶 ,但最後都忍唔住揀番珍奶 好啦 見每曰限量100杯 「黑糖粉圓系列」$30 (M杯)大大個牌 好吸引咁 就佢啦滿心期待第一啖 平凡 好平凡冇茶味 好 期望D珍珠會加番分 太細粒 冇咬口 話係黑糖整 我又唔多覺 可能佢水果茶會比較出色整體來說 ,係一杯好普通緊緊合格既珍奶 ,我會揀番天仁茗茶多d

滿心期待第一啖
平凡 好平凡
冇茶味 好 期望D珍珠會加番分

太細粒 冇咬口 話係黑糖整 我又唔多覺
可能佢水果茶會比較出色

2018-04-23 262 瀏覽
#fridayla_shatin⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀一芳早前進駐沙田,相信大家都知而每次行過都會見到佢既海報,寫住黑糖粉圓鮮奶茶,日限100杯😱⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀試過幾次去到都售罄😭所以早排一於特登早D去買😎⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀結果同預期有d落差😭⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣一芳呢個品牌喺源自於一個愛情故事:話說創始人既阿嘛Yoshiko,因為見到佢老公耕作時,日曬雨淋,所以將屋企過熟既鳳梨,熬成可以保存既果醬,然後泡成清熱解渴既鳳梨水,比老公滋潤下,而創始人就傳承左呢個秘方,創立左一芳水果茶😳😳⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀*️⃣所以,佢地水果茶既特色,就喺採用台灣盛產既時令水果,絕不添加任何濃縮汁調味,務求保留食材既原汁原味😍😍⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀1⃣黑糖粉圓鮮奶茶(M)💲30💭飲落茶味唔算突出,奶亦不香濃😢💭黑糖粉圓無想像中咁煙韌,天仁茗茶更好💭整體味道偏淡,明明已經無叫少糖😢💭建議叫返招牌水果茶算😣⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀🔘短
#fridayla_shatin
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
一芳早前進駐沙田,相信大家都知
而每次行過都會見到佢既海報,
寫住黑糖粉圓鮮奶茶,日限100杯😱
試過幾次去到都售罄😭
所以早排一於特登早D去買😎
結果同預期有d落差😭
💘💘💘快人快語💘💘💘 ⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1⃣黑糖粉圓鮮奶茶(M)💲30
💭飲落茶味唔算突出,奶亦不香濃😢
💭黑糖粉圓無想像中咁煙韌,天仁茗茶更好
💭整體味道偏淡,明明已經無叫少糖😢
💭建議叫返招牌水果茶算😣
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🔘短期內都唔會再試啦,感覺名過其實
🔘朋友仔話荃灣個間ok,夠甜,姐係間間不同🤨 ⠀⠀⠀⠀⠀
◤一芳台灣水果茶 ◥ ⠀ ⠀
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🗺∶沙田新城市廣場一期一樓158號鋪
🍟Food:🔥🔥
🎆Mood:🔥🔥
💰痛快度:🔥🔥🔥
🤡趣味度:🔥🔥🔥
🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
#fridayla_drinks #fridayla_desserts
#hkig #hkigfood #hk #hkfood #hk852 #hkgirl #hkgirls #hkboy #hkcouple #hkfoodie #foodporn #foodie #like #likesforlikes #tea #afternoontea #hkrestaurant #dessert #sweet #bubbletea #珍珠奶茶 #珍奶
作為珍奶粉絲🤔人買我又買下先🤗平日唔多人排🤗第3 個就是我們了🤤選擇都好多🤔😎 但係女人就總係會比"限量" lee 個字迷到了😊所以我叫左黑糖粉圓鮮奶😊可以選鮮奶或者奶茶🤔 不過就係無得選甜既程度🙀所以未飲之前都有d 擔心會唔會超級甜🤔🤔🤔🤔叫左中杯成為$30蚊! 都算係高消費bro🤣所以真係要飲真d😎到手😻 由於一直好擔心甜度無得選擇🤥所以第一啖飲好決定我lee 30蚊值唔值🤣🤣🤣甜度唔算太甜,可以接受!好欣賞佢既黑糖係好香濃既!配鮮奶🤗好香好滑!不過粉圓就偏"林" 同想像既"好有咬口" 有出入🤣 overall 都算係咁😌朋友就試左同樣係好出名既水果茶!好清新的😻聽說係用菠蘿汁做底!再有幾種生果,橙呀,百香果呀,蘋果😎 可以話係夏天消暑精選😎下次再試新野先🤤

作為珍奶粉絲🤔人買我又買下先🤗

平日唔多人排🤗第3 個就是我們了🤤

所以我叫左黑糖粉圓鮮奶😊

叫左中杯成為$30蚊! 都算係高消費bro🤣
所以真係要飲真d😎

朋友就試左同樣係好出名既水果茶!

下次再試新野先🤤
2018-04-19
2018-04-16 226 瀏覽
食完晚飯出黎沙田新城市廣場行下, 之前又係見到大多人排隊所以仲未試過。 今日見到無人排就試下喇。 我一向飲台灣飲品都係淨係識揀珍珠奶茶。 但今日見到個個等拎飲品嘅都係飯水果茶。 咁我一於都試下喇!加上售貨員都係推介。攞到野飲第一時間影返張相先,賣相確係幾靚, 入面有幾款水果(橙,蘋果,熱情果肉)。 望到佢廚房裏面有一個架排滿左已經放咗水果嘅膠杯,有人落單嘅時候就咁倒茶入去就搞掂,令我想像到佢嘅生果有幾新鮮🤨 第一啖飲落去,好失望😞說好的茶味呢?!一啲茶苦澀味都無, 似係飲緊果汁渣。 仲唔係名過於實?同埋我已經係嗌小甜,但依然好似飲緊糖水咁。只能說靚嘅野多數都無內涵。我無必要唔會再幫襯。早知過隔離 Starbucks飲 ice black tea lemonade 😩 平啲又好飲好多。價錢$33大杯

第一啖飲落去,好失望😞說好的茶味呢?!
一啲茶苦澀味都無, 似係飲緊果汁渣。
仲唔係名過於實?同埋我已經係嗌小甜,但依然好似飲緊糖水咁。

只能說靚嘅野多數都無內涵。我無必要唔會再幫襯。

價錢$33大杯
2018-04-15 170 瀏覽
同屋企人去沙田睇戲,咁岩見到沙田開左一芳台灣水果茶,而且好多人排隊,仲見到杯話每日限量100杯既黑糖粉圓鮮奶茶,梗係要去試下啦,之後仲叫左杯冬瓜檸檬露。黑糖粉圓鮮奶茶($33),第一啖當然要試下粉圓好唔好食先啦,食落好Q彈,細細粒,好咬口,唔會太淋,加上用新鮮牛奶沖,奶味好重,成杯感覺好滑,唔會太甜冬瓜檸檬露($27)口感分明,檸檬唔會搶左冬瓜味,飲落去好清甜,我亦叫左2/3糖,甜度岩岩好!值得一試。
冬瓜檸檬露($27)
  • 黑糖粉圓鮮奶茶
  • 冬瓜檸檬露
2018-04-15 120 瀏覽
今日黎沙田玩Pokemon go社團日,行左3個鐘,所以好累好口渴!於是醒起好多人黎一芳打卡,即刻去飲返杯啦!睇menu都幾多選擇,第一次飲就試下推介既水果茶啦!中杯30蚊;大杯33蚊;我地都好口渴所以就要左杯大既!飲第一啖既時候,嘩,好fresh好有水果味!不過好後悔無叫少冰,飲左2啖就剩返哂啲冰!見佢咁多生果,都是撕開左個面,試食下啲水果,不過認真麻麻,啲橙係乾爭爭的所以整體都還可以下次有機會都想試埋其他!

所以整體都還可以

下次有機會都想試埋其他!
2018-04-15
$16.5 (下午茶)
2018-04-08 231 瀏覽
今日係沙田一芳買左三杯野飲,本身都覺得佢啲野飲ok,但今次真係嬲到震。廢話唔多講,重點係一間連鎖台灣飲品店問佢擰個袋都無。講緊我一個人買三杯野飲,連最基本既袋都無一個,佢諗住所有人都係買一杯擰住黎飲?我三杯隻手都仲算擰得到,但試問如果有人買5-6杯,無袋點樣一個人擰得走?我然後問個店員如果有人買超過三杯咁點擰,佢答我用手擰,一啲都無諗過會帶比客人唔方便,好心你一係就限定一個人最多買1-2杯啦,一係就比個袋人啦,呢啲服務態度就算杯野幾好飲都唔值得去飲佢。
2018-04-06 200 瀏覽
一芳是新城市唯一的台式外賣飲品店,主打的是冬瓜、黑糖粉圓。今次點了兩杯,第一杯是冬瓜檸檬露,味道有幾個層次,先是檸檬香,然後,便嘗到冬瓜的天然甜,雖然點了少甜,依然味道偏甜。第二杯是黑糖粉圓鮮奶茶,標榜是農場鮮奶,珍珠口感q彈,鮮奶味比茶味重。

2018-04-03 183 瀏覽
黑糖粉圓鮮奶茶珍珠比較細粒,一d都五q,好淋!天仁x茶嘅珍珠最好味。茶味又唔夠,飲到最後好似飲水咁。有啲失望,係我期望太高!可能水果茶比較好味掛~~
黑糖粉圓鮮奶茶

珍珠比較細粒,一d都五q,好淋!
天仁x茶嘅珍珠最好味。
茶味又唔夠,飲到最後好似飲水咁。
有啲失望,係我期望太高!
可能水果茶比較好味掛~~

[不予置評]
2018-04-03 147 瀏覽
香港終於開一芳啦一芳呢個名出名左好多年,一直都未有係台灣試到,而家開左係香港,行過新城市見到唔試對唔住自己!上一次試過杯水果茶,我覺得好fresh好正,同一般既台式飲品既又濃又膩好唔同,passion fruit既味好出同菜底好夾!又有蘋果同橙食,都幾正架!不過記得香港人要叫返小甜,如果唔係我估會甜到癲!今次叫既就比較唔岩我口味啦!見佢有個限定叫冬瓜鮮奶,姐係用冬瓜茶加奶,我個人覺得雖然夾既,但我都係鍾意飲冬瓜茶多啲囉,加左奶冇好飲到⋯⋯仲有一點係,一芳個門口裝修得勁靚,完全係商場突圍而出!旺角朗豪坊都有一間,行過真心可以一試!
香港終於開一芳啦

2018-04-01 156 瀏覽
🍋👧🏻今個禮拜study week 終於有多啲時間出去食嘢啦 上次介紹完鼎泰豐嘅小籠包 今日就講下台灣嘅嘢飲啦☺️--------🥤黑糖粉圓鮮奶茶($30)叫咗中size 甜度同埋冰嘅多少都冇得選擇 店員一早已經set好左 有點失望😩因為平日都飲開微甜 粉圓簡單啲來講即係珍珠🍡珍珠比較甜 比平時飲嘅貢茶 天仁茗茶嘅珍珠甜好多🙊也許是因為加左黑糖 但攪勻奶茶之後比較好 不要把它當作是台式奶茶也許會好一點🍼 因為鮮奶的味道比較重 🥛茶味淡 🍵黑糖粉圓是暖暖的🔥奶茶是冷冰冰❄️ 感覺幾有趣🤣 不過$30有點貴😕下次都係飲反天仁茗茶好了

--------
黑糖粉圓鮮奶茶

🥤黑糖粉圓鮮奶茶($30)
2018-03-31 120 瀏覽
早幾日經過沙田,原來新城市廣場呢到,都有間一芳水果茶架😍😍😍咁岩見到最新推出左《黑糖粉圓鮮奶茶》喎☕️我呢個一芳果茶迷點會唔試埋(黑糖粉圓鮮奶茶)呀~?😏黑糖粉圓➡️好Q彈軟韌💓比d焦糖包住,所以有d甜甜既焦糖味😊😊口感好好🤩奶茶➡️係用新鮮牛奶(唔係用奶精)😋+茶,奶香充足😍😍,滑溜易入口~~好正~~我已經上引了😂😂每日限量一百杯架咋~一定記得早d去買喇💁🏻‍♀️~
我已經上引了😂😂

每日限量一百杯架咋~一定記得早d去買喇💁🏻‍♀️~
2018-03-28
2018-03-23 181 瀏覽
唔知幾時開始好鐘情飲珍珠奶茶,最好多茶少奶,唔少得珍珠,邊食邊飲好快飲完。出街食飯前去買杯飲,或者食完飯一定會走去買!有一排真係上左癮,仲不停同朋友去試唔同既台式飲品店!我一定會叫少冰微糖,最想飲到不被沖淡溝甜既茶!前排見個個都飲一芳,係沙田開左分店,位於沙田新城市廣場一樓就係戲院果邊。睇Menu先知甜度表細分為六級,而溫度表則分為五級,可惜我落完單先睇到~否則我會叫微微糖,因為通常都比較甜。熱粉圓紅茶微糖,唔知點解會變左奶茶,可惜飲的時候已遠離店鋪了,茶味唔錯,粉圓細細粒,好煙韌彈牙,但奶茶唔多唔少都遮蓋了粉圓的味,所以紅茶應該會更好!