2017-09-23 404 瀏覽
又來到太子吃午飯。這次吃新開不久的米線。整條街都是食肆,都是座位少少逼,環境少少舊的港式餐廳。推門而進,眼前的景象竟有耳目一新的感覺。跟上星期去完上環的fusion點心店一樣,牆上掛了一大堆碟子做裝飾。碟子色彩繽紛,超高的樓底吊著幾個大波波燈,座位不算很逼,加上新簇簇的,環境不錯。蜂蜜紅棗茶蜜太多,偏甜。雖然只有一顆切開的紅棗,但的確飲到不弱的紅棗味。鮮甜蠔仔泡飯份量都幾大,兩個人分都夠。湯很濃,味道佳,只是偏鹹。幸而有不少都幾大隻、肥美,而且鮮甜的蠔仔,中和一下。湯內的蔥、芫茜都有調味之效。加上浸完都脆的花生,口感多一層次,還幾香口。飯煮得太腍,浸完湯基本上已變粥,入口腍得沒有口感可言。吃泡飯的精粹是,飯粒吸滿湯,但保持粒粒分明,帶少少咬口。濃湯浸勝瓜湯果然很濃,但比泡飯的湯清一點,沒那麼鹹。勝瓜雖浸在湯內變得稍腍,但咀嚼時尚有少少爽脆的聲。吸滿濃湯,再加上瓜本身的甜,不俗。再爽一點就更好。芥末沙拉豬扒這是配米線的豬扒,沒有給友人的米線拍照。請店員把沙律醬另上,減低罪惡感。豬扒炸得十分可口,超脆卻不油膩。豬扒連著少許脂肪,更添香口。雖然肉不嚡不韌,但實實的,幸好切得又幼又薄,效果不差

蜂蜜紅棗茶
濃湯浸勝瓜
芥末沙拉豬扒這是配米線的豬扒,沒有給友人的米線拍照。請店員把沙律醬另上,減低罪惡感。豬扒炸得十分可口,超脆卻不油膩。豬扒連著少許脂肪,更添香口。雖然肉不嚡不韌,但實實的,幸好切得又幼又薄,效果不差。喜歡煎炸的香口的話,這個可以一試。
香脆墨魚餅配泰式辣醬
原來墨魚餅這麼扁,只比紙稍厚一點點。吃炸粉多過吃墨魚餅,很難吃出墨魚餅的彈牙。相比炸豬扒,這個很油膩,以泰式辣醬調味才勉強吃得完。
香脆墨魚餅配泰式辣醬
早幾天去了旁邊的湯加,湯加門外排長龍,一線之縁卻沒有人等位,沒想到有意外的驚喜。
2017-09-22
2017-09-21 258 瀏覽
近花園街嘅餐廳好多都係茶記冰室,想搵一間好坐少少嘅都唔係易,呢日去血拼前就俾我行經呢間同花園街只係一街之隔嘅餐廳~ 裝修得幾精緻,樓底高高掛咗幾個好似煎堆咁嘅燈籠,木系裝修清清地之餘牆上又掛咗五顏六色彩碟點綴吓,同隔離地下濕滑嘅茶記比較真係天同地,最重要嘅一點係,呢到啲野唔貴。 椒鹽雞軟骨 $18 每次見到呢樣都必定會嗌嫁喇,我同仔仔都鍾意食熱氣野丫麻~ 雞軟骨食落唔肥膩,夠香口,不過啲椒鹽落得重手咗D,食完有D口渴。 芥末沙拉豬扒 $18 見到呢個份量時我真係嚇一嚇,要再望真D個Menu睇吓係咪真係$18咁平,點知係真既,有邊個可以想像到廿蚊都唔駛係可以食到咁大碟豬扒? 方魚肉碎蠔仔泡飯 $72 方魚其實即係大地魚啦,平時食粉麵都大機會會食到大地魚湯底,因為夠鮮味丫麻!呢碗蠔仔泡飯仲加咗D方魚乾喺面,脆脆地好惹味。 蠔仔份量唔算係超多,但隻隻都肚滿腸肥滑劣劣嫁~ 勝瓜墨魚滑泡飯 $68 呢個湯底同頭先果個比就甜少少,勝瓜爽口嫁喎,仲唔會有我平時好怕嘅青澀味,墨魚滑有口感唔會一咬就散,我果然無揀錯! 加$14就有特飲,真係超大杯…最後我飲咗一半都無…個肚都就爆咁濟。 桶蠔泡飯要

椒鹽雞軟骨
椒鹽雞軟骨 $18

芥末沙拉豬扒 $18

方魚肉碎蠔仔泡飯
方魚肉碎蠔仔泡飯 $72
蠔仔份量唔算係超多,但隻隻都肚滿腸肥滑劣劣嫁~

勝瓜墨魚滑泡飯
勝瓜墨魚滑泡飯 $68

桶蠔泡飯要晚市先有供應,今次試唔到都幾可惜,下次夜晚黎食啦唯有~
椒鹽雞軟骨
方魚肉碎蠔仔泡飯
勝瓜墨魚滑泡飯
2017-09-20 61 瀏覽
屋企嘅金魚死曬, 又要出去返貨 ,買完行到攰, 要搵平嘢食幫補下個銀包 ,我哋見到一間新開嘅米線鋪, 都係貪新鮮入去試下 。小食叫左椒鹽雞軟骨, 來到完全驚喜, 估唔到咁大碟, 最重要味道又唔錯,鹹鹹辣辣, 超級惹味。主食 肉碎蠔仔泡飯 , 肉碎蠔仔泡飯最重要就係肉碎同蠔仔,兩樣嘢嘅比例啱啱好, 肉碎唔會過多,最重要係肥瘦均勻,唔會食落去全部肥或者太鞋口, 口感一流 。第二魚腐米線清湯底, 好普通清湯湯底太過清, 好似好dry咁。 魚腐得三嚿咁大把, 感覺比較少。飲品 菠蘿梳打, 賣相贏曬, 唔會特別甜, 又係用鮮菠蘿, 冇得輸。

• 椒鹽雞軟骨
2017-09-16 157 瀏覽
今晚同男友出旺角太子買野, 之後搵間餐廳食, 見到呢間好似新開又未食過, 就食下啦~間餐廳叫一線之緣, 食台灣野!我地叫左泡飯、米線、2個小食同2杯野飲.2杯野飲即時為我地降溫, 咸檸七同凍朱古力~咸檸七咸檸味適中, 凍朱古力香濃十足,又唔會太甜!先講個牛頸脊米線, 湯底超正, 有D 雞湯味~入面配料有鮮腐竹、菇、娃娃菜、芽菜、肉醬、牛肉, 牛肉好鮮嫩,米線份量又多, 好唔錯!而個鮮甜蠔仔泡飯, 蠔仔新鮮大粒,湯底鮮甜, 不過美中不足係D飯太多, 會吸哂D 湯, 同埋湯有D杰.小食叫左雞軟骨同香脆墨魚餅~雞軟骨有D硬,下次可以唔叫, 而香脆墨魚餅竟然用春卷皮包住墨魚皮炸,食落好香脆好味!
間餐廳叫一線之緣, 食台灣野!

我地叫左泡飯、米線、2個小食同2杯野飲.
2杯野飲即時為我地降溫, 咸檸七同凍朱古力~
咸檸七咸檸味適中, 凍朱古力香濃十足,又唔會太甜!

先講個牛頸脊米線, 湯底超正, 有D 雞湯味~
入面配料有鮮腐竹、菇、娃娃菜、芽菜、肉醬、牛肉,
牛肉好鮮嫩,米線份量又多, 好唔錯!

而個鮮甜蠔仔泡飯, 蠔仔新鮮大粒,湯底鮮甜,
不過美中不足係D飯太多, 會吸哂D 湯, 同埋湯有D杰.

小食叫左雞軟骨同香脆墨魚餅~

2017-09-15
2017-09-16 107 瀏覽
Happy Friday night ..yeahh!今晚約左朋友係旺角,行下行下見到間鋪頭叫"一線之緣"…好多人係入面食,我個米線達人朋友話試下咯…緣分呀!我地就咁意外食到好正既米線同泡飯。一入去就比天花吊燈同墻身裝飾吸引,不同顏色圖案花紋既圓碟拼埋一起,幾特別。光線明亮,冷氣又足。適應反應又快又禮貌,good!我就叫左個鮮甜蠔仔泡飯,超正~個湯底唔係味精湯底,好濃郁,浸住粒粒飽滿既珍珠米,配上肉碎,勁多蠔仔,又有花生,蔥花,芫西碎....口感極豐富。最緊要就係蠔仔好鮮甜又嫩滑。好似果凍咁,滑lulu…呢個真係要食,我連湯都飲埋。朋友就叫左個秘製爽脆墨魚丸米線,墨魚丸唔係急凍丸,十分彈牙,鮮甜。湯底係清雞湯,面頭有小許鹹肉醬,撈落個湯底剛剛好,配菜有白菜,芽菜,腐皮同菇。材料十足啊~我地食到渣都唔淨。正~另外都有叫小菜,分別有彘家濃湯浸勝瓜,湯底有好濃郁既乾蒜頭味,配上肉碎浸住,令勝瓜呢d淡口味既瓜即刻變得可口。仲有個滷水元蹄,滷肉片十分入味,切到薄一薄點辣椒醋。完全唔肥膩,反而嚼到好香既滷水味,底下還有原粒花生,夾埋一起食更是香口。最後有香脆墨魚餅,呢個真係好正。用春卷皮包住墨魚蓉

最後有香脆墨魚餅,呢個真係好正。用春卷皮包住墨魚蓉,煎到脆卜卜,咬落去墨魚蓉就彈口。又脆又彈,送啤酒一流。

至於餐飲,我真係要大推杯蜂蜜薑茶,微甜,蜂蜜香夾埋老薑,又辣又潤,相比其他地方勁甜既蜜薑茶。呢間好出色~
朋友就叫左杯鮮菠蘿青檸冰,我本身以為係碎冰,原來係冰粒。勁大杯,兩個人飲都得~呢杯幾乎每一台既客都有order…haha~一人一大杯,爽呀!

呢度價錢平民,嘢食又出色,我地清曬盤,就知好食啦~真係值得食哦!
2017-09-15 52 瀏覽
路過隨便搵個地方落腳開餐,意外有驚喜雞湯落足料煲,同米線個味好夾另外老婆叫左泡飯,米軟硬適中入晒味,超好食晚餐價錢每人40蚊左右,實屬超值兩大招牌菜冇甩拖,值得再次幫襯。
路過隨便搵個地方落腳開餐,意外有驚喜
雞湯落足料煲,同米線個味好夾
另外老婆叫左泡飯,米軟硬適中入晒味,超好食
晚餐價錢每人40蚊左右,實屬超值
兩大招牌菜冇甩拖,值得再次幫襯。
2017-09-13 116 瀏覽
下午同同事係太子呢邊做完野,大家都餓得不得了,見到呢間新店,裝修闊落,就決定入去喇!我地太肚餓了,一口氣叫了2個麵2個小食!秘製爽脆墨魚丸米線-份量好大碗,比平時食開ge 譚仔仲要大,足足有5粒墨魚丸,粒粒都足秤,爽口彈牙,好明顯係自家制唔係出面d hea 野,加上配菜好多,腐皮芽菜呢d 一定有,好好食!勝瓜牛柳粒泡飯-好有營養,勝瓜牛柳比例好多,加上個湯本身有哂勝瓜牛柳既精華,飯粒吸收哂,好易食下食下就會食哂!由於牛柳勝瓜都係健康食物,食哂都唔會覺得罪惡啦白灼安格斯牛頸脊-賣相討好,係小鐵板咁上,芽菜上舖滿數片牛,好精緻!而且牛味十足,口感新鮮嫩滑,配小小豉油已經好好味!芥末沙拉豬扒-炸得好香口!配上沙拉醬,絕配呀菠蘿青檸冰-大熱天時飲返呢杯都唔好話唔爽皮,有菠蘿果肉,有咬口非常唔錯!呢間真是高度讚揚!咁食法都係200多元,抵到爛丫!
我地太肚餓了,一口氣叫了2個麵2個小食!
芥末沙拉豬扒-炸得好香口!配上沙拉醬,絕配呀
呢間真是高度讚揚!咁食法都係200多元,抵到爛丫!
2017-09-13 119 瀏覽
食譚X食到厭~同一條街對面見到呢間新餐廳~一心諗住入黎食米線,意外發現呢度仲有湯飯食~一於一個湯飯一個米線SHARE食鮮甜蠔仔泡飯$68平時多數食有方魚嘅,今次揀左無方魚。大大隻蠔仔,因為夠新鮮,湯底非常鮮甜!仲有非常多嘅炸花生同肉碎,成碗食晒連湯都飲晒,其實唔難~手切牛頸脊米線$68配料包左娃娃菜、鮮腐竹、蟹味菇、芽菜、肉醬牛肉焯到半熟上,食前再浸落湯度,牛肉好滑!個湯底好清甜唔油,配料份量好足滷水元蹄$32 元蹄滷到好淋,好入味,而且無油膩嘅感覺,啖啖肉,底下舖滿左炸花生香脆墨魚餅$32估唔到係用春卷皮夾住墨魚皮去炸,好特別!變奏版春卷,好味呀!叫米線可以加錢加飲品,龍鳳7喜加$14,檸樂加$10龍鳳7喜即係鮮檸加咸檸,$14有咁大杯,好抵飲呀!!
食譚X食到厭~同一條街對面見到呢間新餐廳~
一心諗住入黎食米線,意外發現呢度仲有湯飯食~
一於一個湯飯一個米線SHARE食

鮮甜蠔仔泡飯$68

手切牛頸脊米線$68
手切牛頸脊米線

配料包左娃娃菜、鮮腐竹、蟹味菇、芽菜、肉醬

滷水元蹄$32
滷水元蹄

香脆墨魚餅$32
香脆墨魚餅

叫米線可以加錢加飲品,龍鳳7喜加$14,檸樂加$10
龍鳳7喜即係鮮檸加咸檸,$14有咁大杯,好抵飲呀!!
2017-09-07
手切牛頸脊米線
滷水元蹄
香脆墨魚餅
2017-09-12 93 瀏覽
放完工途經太子,見到有間野門面幾靚,諗住試一試,估唔到質素唔錯,有驚喜。原本想叫米線,靚仔老闆話要試米通,本身唔想理佢,後尾試落真係唔錯,原來米通係米線咁,不過中間通,食落比食米線得意。湯底好正,差不多飲曬,好似話加左花膠煲,好似話有唔同種類既辣椒加,不過今晚想食清少少,唔想加辣破壞左湯味。飲曬唔知有冇得加湯牛丸好彈,可惜得2粒,有少少美中不足,不過咁既價錢呢個質量,真係好唔錯。下次會番食,可能會變食堂,希望唔好咁多人去,因為依家坐得太適服

2017-09-11
慶祝紀念
生日
2017-09-11 101 瀏覽
出餐慢不止,一杯簡單飲品。熱檸茶。竟然要等15分鐘同吹左3次,連麵都食埋先到。地方唔大又唔係多人,啲米線整到根本未煮熟就出餐,湯底淡到不得了,無味,$46一碗五寶丸米線真係差,不值一試。
2017-09-11 97 瀏覽
其實米線譜而家真係越嚟越多,有好流行嘅麻辣米線,又有行健康路線嘅魚湯米線,要突圍而出確實唔係一件易事。今次嚟到旺角試試新式嘅台式米線, 睇下可唔可以有別於其他大路嘅餐廳。我地叫左手切牛頸脊米線,鹵水元蹄米線,芥末沙拉豬扒,香脆墨魚餅,龍鳳七喜,凍紅棗茶首先不得不提嘅係個米線嘅湯底,因為佢個湯頭同出面嘅湯米嘅味唔同,好飲嘅。而佢啲牛頸脊係薄切啦,而且係好有牛味,而且一啲都唔肥,絕對唔係普通肥牛。佢嘅鹵水元蹄,鹵得好入味,個元蹄一啲都唔肥唔膩,平時好怕啲元蹄/豬腳之類好大層脂肪,但佢絕對唔會,但入口依然係會溶化。芥末沙拉豬扒個豬扒唔會好油,再加啲沙律醬,好好食;而香脆墨魚餅係out of my expectation嘅,因為我本身以為會好似出面泰國餐廳食嗰種,但原來就唔係啦,佢係有塊脆片包住左加工過嘅墨魚肉,然後真係會做到外脆內軟嘅口感,係真係必定要推介。到飲品啦,我個fd就叫左龍鳳七喜其實姐係鹹檸+檸檬+可樂啦,但佢用左類似人地韓國餐廳嘅present方法嚟present杯飲品,當然又令到件事好加分。而我就叫左凍紅棗茶,我好麻煩咁叫餐廳幫我走冰啦,但係杯飲品都仲可以keep到相當嘅溫度,

到飲品啦,我個fd就叫左龍鳳七喜其實姐係鹹檸+檸檬+可樂啦,但佢用左類似人地韓國餐廳嘅present方法嚟present杯飲品,當然又令到件事好加分。而我就叫左凍紅棗茶,我好麻煩咁叫餐廳幫我走冰啦,但係杯飲品都仲可以keep到相當嘅溫度,我覺得好好,好細心。

總括嚟講,兩個人叫左咁多嘢,真係飽到捧住個肚走👍🏼
2017-09-08
2017-09-11 58 瀏覽
身為一個米線控 平時唔係食譚仔就去食雲貴香 今日行過旺角難得有間新開嘅米線鋪入去一試竟然有唔少驚喜一入去已經見到人哋有一杯大大杯嘅嘢飲用黎打卡一流呢到米線嘅配搭都好獨特我哋叫咗外面好少食到嘅滷水元蹄($52)同埋牛頸脊($68)牛頸脊仲係好鮮嫩嘅粉紅色食落牛味好重滷水元蹄點埋白醋酸酸地好醒胃呢度有別於其他鋪頭就係佢嘅湯底係清湯食慣辣的朋友可能要這家辣椒油調味呢個最大嘅驚喜嘅小食呢個沙拉豬扒好大塊而且層衣好薄唔會成口都係粉 芥末沙拉醬調得啱啱好 $18真係超抵食墨魚餅($32)就同平時食到嘅唔同 切得比較薄所以佢可以做到好香脆嘅效果 十分香口 真係食唔停!我哋就叫咗一杯龍鳳七喜同埋一杯熱嘅蜂蜜紅棗茶咁大杯七喜用嚟打卡真係一流 而且鹹柑桔都好入味紅棗茶食完咁多嘢之後可以用消滯原來Like咗Facebook仲有甜品送添 不過我哋食得太飽所以冇叫到下次去到旺角食米線有多一個選擇了
入去一試竟然有唔少驚喜

紅棗茶食完咁多嘢之後可以用消滯
下次去到旺角食米線有多一個選擇了
2017-09-04
2017-09-10 292 瀏覽
假日午餐時段,經過一線之緣見到唔少人,等左一陣先入到座原來係食泡飯同米線。見未食過就幫親一下。叫左濃湯浸娃娃菜$15,好抵估唔到咁平份量都咁多,而且有上湯浸味道唔錯。濃湯米線$30,可以自己加材料。可以任配,叫左冬瓜,勝瓜,凍豆腐同安格斯手切牛頸脊。米線份量都好多,湯底果然好濃,有雞湯的味道,絕對好食過普時30蚊既米線。方魚肉碎蠔仔泡飯$72泡飯唔係套套有得食,但整體飯吸晒湯既精華,仲加左魚仔,蠔特配料,淡淡都係肉。仲左叫款小食$30,老水味道好濃郁,豬耳既口感同味道都唔錯。連埋野飲~呢餐非常滿足!
假日午餐時段,經過一線之緣見到唔少人,等左一陣先入到座
原來係食泡飯同米線。見未食過就幫親一下。

濃湯米線$30,可以自己加材料。

方魚肉碎蠔仔泡飯$72

連埋野飲~呢餐非常滿足!
2017-09-09
10 分鐘 (堂食)
2017-09-08 446 瀏覽
今日見新開入去試(其實都有一排無行呢頭),又係食米線嘅,但係佢係彘家嘅,士旦嗱入去試,又係好似車仔麵甘30麪底(不過面一定係米線)+叫送(送4-8元一個),而簡嘅送都好似比較小同清淡,甘我簡咗鹵水豬腸同滷水元蹄。一黍到就見到d送好小(8蚊一份送得3-4塊都算貴貴地),食一啖,個湯好淡,不過就真係無乜味精味,仲有淡淡嘅雞香味😍😍😍泡飯飯應該👍👍👍但係今次我叫咗米線就攪到件事好淡,可以講係完全無味( 因為啲米線本身係冇味嘅),加上d米線煮到淋病病,個d肉粹又無味,所以麻麻,真係有d唔抵食🤣🤣🤣一個字寡,如果依個價不如去食譚仔嘅清湯😥😥至於嗰啲配送方便都冇咩特別,係預期嘅味😂
2017-09-08
1K
2017-09-07 316 瀏覽
當全港嘅密室都玩晒,可以去邊到玩?呢個大細路M佬近排又迷上玩Board Game,以前就去樓上Cafe玩,依家旺角有齋玩Game哪舖頭,30蚊兩個鐘。玩完就係要食飯啦!我哋又想食泡飯,又想食米線,搵呀搵呀,畀我哋行到去太子,搵到呢間一線之緣,滿足晒我哋願望。麻辣豬耳入口即刻有麻痺感,麻辣味超級醒胃,豬耳好爽口,正!小窩濃湯米線食麵之前梗係要試下嗰湯先,熱辣辣,好香濃,米線吸晒啲味。秘製爽脆墨魚丸入口彈牙,仲有好多墨魚肉,配埋本身嘅芽菜同肉燥,正呀!巨無霸桶蠔泡飯一嚟到就聞到好香嘅蠔香味啦,嘩,大家睇下隻蠔幾大隻,一碗有4隻,真係非常足料。湯底香濃,加埋炸蒜、芫荽同芹菜,真係好香口。雖然咁大碗,我哋兩個都食晒,一滴湯都唔放過。龍鳳七喜咸檸檬加鮮檸檬,清新解渴,為呢一餐劃上完美嘅句號。

麻辣豬耳
入口即刻有麻痺感,麻辣味超級醒胃,豬耳好爽口,正!

龍鳳七喜
咸檸檬加鮮檸檬,清新解渴,為呢一餐劃上完美嘅句號。

2017-09-06