2019-07-23 609 瀏覽
大型餐廳愈來愈多,有時其實都希望能光顧一些小店,光顧小店有什麼好處呢?裝潢雖沒有一些大型餐廳的豪華或花了很多的心思,但食物質素往往都不錯。「一番日本料理」離我的家算近,吃一個簡單的日式下午茶也不錯。價錢都很便宜,對我來說簡直是恩物裝潢就是很普通的一間小店的裝潢。優惠時段即是下午時段,壽司和刺身都超便宜的😱真的多點些也不覺得有什麼問題。除了優惠時段的刺身和壽司外,餐廳當然都有其他食物供客人選擇,例如是手卷、拉麵、串燒等等,選擇多不勝數,花多眼亂呢。壽司方面,分別點了腐皮、玉子和雪蟹肉,腐皮和玉子都是常見的壽司款式,就不多談論。倒是雪蟹肉壽司真的不錯,蟹肉很新鮮,還有一些蟹籽和沙律,口感不俗。點了數款刺身,這裡的三文魚竟然令我感覺有點失望,較薄,跟外面的有點分別。榮螺片超正,爽口彈牙,來到這裡不妨也試試😉帶子帶點不規則的形狀,倒是清甜肥美。最好吃的是「日本磯煮鮑魚」,$16就有一隻,非常划算!入口有很重的日式醬油味,有適當的嚼勁唐揚炸雞即是日式炸雞,通常日式炸雞的炸粉都比一般炸雞的多,但這裡炸雞的炸粉確實有點兒多,雞肉是嫩滑的,肉味濃郁,炸粉那方面再改善一下就好。叉燒拉麵竟然比我想像中好吃

價錢都很便宜,對我來說簡直是恩物

裝潢就是很普通的一間小店的裝潢。

優惠時段即是下午時段,壽司刺身都超便宜的😱真的多點些也不覺得有什麼問題。

除了優惠時段的刺身壽司外,餐廳當然都有其他食物供客人選擇,例如是手卷、拉麵、串燒等等,選擇多不勝數,花多眼亂呢。

炸雞唐揚

叉燒拉麵竟然比我想像中好吃😳本來$28那麼便宜,真沒有抱很大的期望。叉燒每一片都很薄,不會太難咬,再加上甜甜的味道,真的令我很滿意
湯底很清,沒有很多的油份,也不會太鹹。
叉燒拉麵

蒲燒鰻魚在日本菜來說真的太吸引,基本上光顧的日本餐廳有鰻魚我就會吃。這裡的鰻魚有大量的醬汁,醬汁有點兒鹹,不過鰻魚挺軟稔的。
蒲燒鰻魚

蒜蓉焗帆立貝也是我很愛的一道菜式,不可以說這是日本菜,因為有時在港式大排檔也會有這道菜,不過怎樣能烹調得好也很考廚房的功夫。蒜蓉十分多,帆立貝也很大隻,滿意了。
蒜蓉焗帆立貝

順帶一提,一位女店員全程都很有禮貌,臨走的時候還問我們覺得有什麼食物需要改善,好讓他們能改進一下。
2019-07-21
叉燒拉麵
蒲燒鰻魚
蒜蓉焗帆立貝
  • 日本磯燒鮑魚
2019-07-22 10 瀏覽
同朋友游完水就嚟呢度附近食嘢叫咗個蟹籽沙律諗住無咁肥 $2x份量都唔少壽司就叫咗帶子 有頭甜蝦 都幾好食 卷物就點左芒果軟殼蟹卷物 大大件 夠飽肚不過最欣賞都係個赤蝦 9蚊一隻 大大隻 肉質鮮甜 一個人都食左4隻 過癮總結 食物大大件都幾飽肚 而且價錢都唔貴
同朋友游完水就嚟呢度附近食嘢

叫咗個蟹籽沙律諗住無咁肥 $2x份量都唔少

總結 食物大大件都幾飽肚 而且價錢都唔貴
2019-07-08 34 瀏覽
同屋企人每個月都要食1-2次先安樂😂🤣員工態度同服務都幾好 食物都新鮮!我地最愛生蠔 每次都一定會叫不過一定要係finedeclaire先會叫好甜好回味🤤前幾日去食叫左個「飛魚刺身」好好味!個碟擺設好靚!配個酸酸甜甜既醬汁!好夾!海膽好甜好新鮮!帶子大大粒好鮮甜!壽司大大件!其他刺身都好新鮮!赤蝦又係必食 好大隻好甜!仲有三文魚頭粉絲鍋 每次食晒生冷既刺身同生蠔都會想食d同飲d熱野 呢個鍋又係我地必叫既😁清清甜甜 好好味!!!期待下次去食🤤😋
同屋企人每個月都要食1-2次先安樂😂🤣
員工態度同服務都幾好 食物都新鮮!

我地最愛生蠔 每次都一定會叫
不過一定要係finedeclaire先會叫
好甜好回味🤤
前幾日去食叫左個「飛魚刺身」好好味!
個碟擺設好靚!配個酸酸甜甜既醬汁!好夾!
海膽好甜好新鮮!
帶子大大粒好鮮甜!
壽司大大件!
其他刺身都好新鮮!
赤蝦又係必食 好大隻好甜!
仲有三文魚頭粉絲鍋 每次食晒生冷既刺身同生蠔
都會想食d同飲d熱野 呢個鍋又係我地必叫既😁
清清甜甜 好好味!!!
期待下次去食🤤😋
2019-06-29 132 瀏覽
今日走到入元朗探個親戚,親戚帶左我去佢幫襯開嘅日式料理,話抵食喎~門口已經見到親民價賣緊平時貴價壽司刺身,入到去order左d熱食同壽司,店員反應快,落order都唔會要你三催四請。壽司 (玉子、蟹柳、甜蝦、墨魚、三文魚、蟹子軍艦、吞拿魚)- $7-$10一件嘅壽司唔會hea做,剩係蟹子多到瀉嘅軍腩都覺得抵。壽司可以揀少飯,岩哂我~細細舊飯,又夠黏唔易散。三文魚近腩刺身 - 唔洗$50就食到近腩,味濃脂肪均勻。日式鍋燒烏冬 - 熱辣辣嘅鍋燒烏冬,估唔到平價嘢會落心機做即炸天婦羅。鍋面係即炸天婦羅,脆卜卜,裡面係新鮮嘅蝦、南瓜、蕃薯等等。再飽d叫多個剩烏冬,熱辣辣天氣叫埋杯凍奶茶,埋單無加一,唔洗二百蚊確係抵~睇得出老板對街坊嘅用心

壽司

三文魚近腩
三文魚近腩刺身 - 唔洗$50就食到近腩,味濃脂肪均勻。

日式鍋燒烏冬

三文魚近腩
日式鍋燒烏冬
2019-06-29 47 瀏覽
呢間餐廰係元朗開店多年,一直主打平民化同大份量路線。中午套餐都有十多款選擇, 刺身,熟食都有,今次點了豬扒飯,蛋醬味道不錯,不會太老,豬扒份量很多,幾鬆化同juicy,飯就係double size,兩個人也吃不下,套餐都包飲品。另外點了特色壽司拼盤, 最好味係甜蝦,新鮮無腥味,沙律壽司都很高分,夠濕口同材料很多,蟹子壽司裏面有大量蟹子,係外面食的份量多一倍,性價比幾高。中午時段人流很多,建議早點到揚拿枱或訂位。
呢間餐廰係元朗開店多年,一直主打平民化同大份量路線。

中午時段人流很多,建議早點到揚拿枱或訂位。
2019-06-28 26 瀏覽
呢度既午餐都係行大眾化路線,由串烤,湯面,刺身都有選擇,今次媽咪生日,唯有食好點。刺身點了最有名的7色剌身,有三文魚,寄貝,scallop, ,octopus,甜蝦,賣相都幾靚,相當厚切,食得岀係齊全新鮮貨,元朗有呢個水平相常驚喜。串炸方面,分别點了厚牛舌同雞軟bone, 前者厚身又有大量肉汁,師傅特別少落調味令牛舌鮮味更岀,吃一串已經有點飽,雞軟骨有點硬身,但勝在即整夠熱。性價比不錯,可謂元朗平價食堂。

性價比不錯,可謂元朗平價食堂。
2019-06-06 33 瀏覽
今日同阿妹剪完頭髮,去附近醫下肚子先今日見到一番唔洗排隊,梗係衝入去啦!出門大大件,好味又抵食,大滿足!見到manu 樣樣都好想試,眼闊肚窄首先黎一個蟹籽沙拉真係好大份量,大大盆,仲好足料,蟹柳蟹籽玉米,青瓜好新鮮!好爽,真係食個唔停!再黎一個加州卷,呢個卷有分正常同少飯系列。我地叫左店員少飯,但依然咁重份量有成2/3個碗咁大!面頭三文魚刺身好新鮮厚切。仲有我最愛既巨型海曼壽司,件海曼長度起碼有10cm以上,好香噴噴,鮮味呢一餐真係大大滿足!
今日同阿妹剪完頭髮,去附近醫下肚子先
今日見到一番唔洗排隊,梗係衝入去啦!

出門大大件,好味又抵食,大滿足!

見到manu 樣樣都好想試,眼闊肚窄

首先黎一個蟹籽沙拉

有成2/3個碗咁大!面頭三文魚刺身好新鮮厚切。

呢一餐真係大大滿足!
2019-06-06 43 瀏覽
星期日的晚市時段來到,已經有不少人在等候,等了一會就能入座。菜單的選擇多,有各種刺身、壽司、串燒、小食、一品料理以及各式日式拉麵和炒飯等。因為我和友人都餓了,一口氣點了好幾個壽司和小食。正在做特價的一板海膽,想不到份量也不少,而且海膽味道鮮甜,亦不腥,抵讚。我們另外也點了一件加拿大海膽壽司試試。味道亦非常不錯,也很新鮮,不過按份量來看還是一板的感覺比較抵吃。芝士脆炸豬扒反卷份量十足,大大件非常抵吃。中間的豬扒夾住流心的芝士以及蛋黃醬,十分邪惡。我們還點了明太子雞翼和汁燒帆立貝串燒。雞翼預先去骨釀入明太子作為餡料。雞翼燒得剛剛好,外邊燒得香脆,內裡仍然嫩滑。明太子帶微辣,提升了雞翼味道的層次。蒜片一口牛柳粒熱辣辣以鐵板上枱,牛柳粒的火候控制得宜,入口時仍然嫩身,不會煮得過老,而且牛味濃郁。我們還點了一件鰻魚壽司。鰻魚長身大件,抵食。
星期日的晚市時段來到,已經有不少人在等候,等了一會就能入座。菜單的選擇多,有各種刺身壽司、串燒、小食、一品料理以及各式日式拉麵和炒飯等。因為我和友人都餓了,一口氣點了好幾個壽司和小食。

我們還點了一件鰻魚壽司。鰻魚長身大件,抵食。

• 原板海膽
2019-06-05 36 瀏覽
平時經過呢間一番都心思思想試,不過次次都好多人排隊,所以今次決心打電話訂枱去試試佢!入到去舖唔係好大間,不過勝在光猛清潔。見到個刺身餐牌$48蚊,即點一客!呢樣不過不失,但勝價比就滿分!跟著叫左虎蝦同海膽壽司,蝦同海膽都大大件,我初頭仲諗住價錢平,應該唔會比好多海膽。一口芝士波真係不得了,成口芝士好滿足喔!最抵讚係廚師推介十件壽司,日本空運海鮮,賣相靚不特止,件件都好味又特別,價錢仲要唔貴($198)!!服務員態度一流,仲推介左兩杯果汁(白桃同巨峰)唔太甜,Nice~唔使食親日本野都飲綠茶咁悶蛋。
元朗朗屏嗰邊不嬲都有好多間餐廳,要做到又好食又多人幫襯實在好難,依間小店雖然門面唔算太靚,不過個價錢非常之合理,有冷氣有嘢飲服務態度又唔差,重點係佢選擇非常之多。除咗壽司卷物定食小食之外,仲有串燒,佢依間嘅卷物全部都好大舊,分量十足我哋叫咗個炸番薯條熱辣辣又新鮮,調味都足夠,重點係夠大, 又唔貴,依個份量淨係賣26元明太子雞翼,要預多少少時間比廚師準備,如果趕急嘅人唔好叫呢個啦,喺圖都見到入面明太子係爆曬出嚟嘅,熱辣辣,幾好食圖後面嘅三文魚子壽司,同埋帆立貝壽司,我諗都唔使點形容你都見到好大喇,飽足感十足,不過建議想食多幾款嘅人,最好唔好叫太多壽司,叫下小食啊炸物啊咁仲開心,同埋可以叫廚師小飯,咁就可以食多幾樣野啦。依間小店份量咁十足,CP值足夠,會再光顧,食物質素就一定冇貴價壽司咁正㗎啦,不過一分錢一分貨,如果budget 有限唔想每個人人均消費要over $200嘅話,依家係一個好嘅選擇

我哋叫咗個炸番薯條

2019-05-18 53 瀏覽
元朗有好多日本餐廳,睇食評話依間出名大件壽司,就嚟食下正唔正。依度有午市套餐,都好抵食下,29至60元有咁多選擇,見到旁邊有人食午市套餐勁大碟!當喺深水埗食午餐都揾唔到有平過40元既時候,竟然喺元朗見到今次係想食壽司,佢壽司選擇多,一件件計錢嚟到,每一件壽司都好大件,同我拳頭差不多,飯量每件都唔少嘢。質素方面,同元朗田中壽司同其他壽司店差不多,都有鮮味又大件,個蟹棒好食,磯燒鮑魚完全唔勒,每件份量都好足夠,仲有一點非常之值得稱讚,喺炎熱嘅夏天入面,依間店開嘅冷氣絕對足夠,所以如果喺入面想食啲熱少少嘅嘢都絕對冇問題總括嚟講,依間店實在非常之抵食,不論份量質素方面,地點都幾好,星期六嘅下午雖然都滿場,不過未至於要等位等好耐,所以依間會推薦別人嚟食因為真係好抵食!

今次係想食壽司,佢壽司選擇多,一件件計錢

2019-05-14 34 瀏覽
前兩個禮拜同朋友入元朗睇樓,睇完樓都八點幾就喺元朗搵嘢食。元朗最出名有大大件壽司,我哋冇去大馬路個間,去左近朗屏呢邊呢間。雖然呢間唔係好出名,但食完呢次覺得非常超值! 黃金蟹籽沙律-容器已經先聲奪人!有成個面盆咁大,份量好足,青瓜冇出水嘅情況出現。蟹籽份量超多,沙律醬亦都唔會孤寒!刺身拼盤(三文魚、油甘魚、帶子、北寄貝)$48呢個淨係價錢已經超值,偏偏都大片,都算新鮮!值得一讚係個帶子,雖然係$48等於兩片帶子超級厚切,抵讚👍三文魚反卷$52呢個雖然有少少貴, 但我哋叫咗少飯都仍然成個拳頭咁大件。味道正常但足以食飽你😂三文魚壽司$26超大件仲要拖尾,但飯會比較大件,好快食飽!
雖然呢間唔係好出名,但食完呢次覺得非常超值!
黃金蟹籽沙律

刺身拼盤(三文魚、油甘魚、帶子、北寄貝)$48
呢個淨係價錢已經超值,偏偏都大片,都算新鮮!
值得一讚係個帶子,雖然係$48等於兩片帶子超級厚切,抵讚👍
三文魚反卷

三文魚反卷$52
  三文魚壽司

三文魚壽司$26
超大件仲要拖尾,但飯會比較大件,好快食飽!
2019-05-12 42 瀏覽
元朗人一定食過一番呢間壽司鋪 貪佢大件夾抵食 平時去親都一定要排隊 因為次次都撞正食飯時間 但係唔知點解今次唔使排隊 入到去坐仲有空位淨 叫咗黃金牛油果粟米沙律 芝士炸豬扒反卷 豬肉蜆肉鍋 同埋少少三文魚帶子鮮蝦刺身 整體味道同以往食嘅一樣 不過略嫌沙律份量太細 食兩啖就食完 芝士炸豬扒反卷啲飯都幾多 一碟六件食完都幾飽肚 Size好似半個拳頭咁大 都幾抵食嘅 豬肉蜆肉鍋同刺身就不過不失啦
2019-01-28
2019-04-30 33 瀏覽
估唔到元朗都有咁抵食嘅日本餐廳 係門口望到佢都幾多種類而且款式都幾多元化 環境方面都幾乾淨企理 座位都比較多 光線充足 而且仲可以慢慢揀食啲咩🙈 一入到去就慢慢睇下到底有啲咩嘢食跟手就落埋order之後期待我的美食送到黎我面前🙈見到佢啲壽司同埋刺身都幾抵最低價錢係由$6起囉 我就梗係唔執輸啦買咗啲鍾意食嘅刺身壽司刺身方面 分別叫左5款刺身 刺身都好正而且好新鮮🤤吞拿魚刺身:入口即溶嘅感覺🙈三文魚刺身:都算厚切 食落好都有魚油嘅香味日本磯煮鮑魚:好貼心啊佢哋幫我地將個鮑魚一開四 咁就食得優雅啲 一啖一舊 鮑魚都幾有口感 加拿大海膽:食落好新鮮 微甘甜味 而且睇落去都知道係新鮮👍🏻 鮮帶子:鮮甜 都幾大舊 而且都厚身壽司方面:挪威三文魚壽司:佢嘅三文魚切得比較薄身嘅 但食物都唔錯燒廣島蠔肉壽司:呢款嘅壽司係其他鋪頭唔見到 佢哋鋪頭自家製嘅壽司 感覺上都幾特別 蠔肉都幾大粒 少少蔥粒 為平平無期嘅蠔肉加左啲色彩 食落都甜甜地 夾埋啲蔥 令到蠔肉個味再出啲 汁燒墨魚鬚壽司:食落甜甜地幾過癮 而且個墨魚鬚都好爽 唔會痴牙海鰻壽司:佢同平時食開啲鰻魚壽司好唔同 呢款係比較薄身啲 雖然係薄身啲 但佢

刺身方面 分別叫左5款刺身 刺身都好正而且好新鮮🤤
吞拿魚刺身:入口即溶嘅感覺🙈
三文魚刺身:都算厚切 食落好都有魚油嘅香味
鮮帶子:鮮甜 都幾大舊 而且都厚身

壽司方面:
挪威三文魚壽司:佢嘅三文魚切得比較薄身嘅 但食物都唔錯
海鰻壽司:佢同平時食開啲鰻魚壽司好唔同 呢款係比較薄身啲 雖然係薄身啲 但佢同平時嗰啲鰻魚比較想睇冇咁多細骨仔 感覺上係好啲嘅 啱晒平時驚食魚骨嘅人可以食呢款嘅壽司呀🤣而且食落去同平時食個啲鰻魚壽司嘅唔係太大分別 佢係原條海鰻都幾大條 仲好抵食

另外仲叫咗個韓式海鮮燒餅
個燒餅上面鋪滿左木魚碎屑 食落去甜甜地 成個感覺上有啲似大阪燒 但係佢比較上係薄身啲 仲有佢會切成六小塊 咁食落去會方便啲一口一小塊 另外個燒餅淨係食到有章魚 其他海鮮就唔多覺有 但都算係唔錯
2019-04-27 48 瀏覽
瑪姬兒👸🏻呢日去到元朗嘅一番💓因為聽聞呢度嘅下午茶時段好抵食✨所以就去試下啦~一入到去坐低,有好多野食揀😳仲有新出嘅春夏之選系列🌸.經仔細睇完之後,我決定叫✋🏻芝士吉列牛卷、三文魚刺身、油甘魚刺身、大甜蝦刺身、北寄貝刺身同埋加拿大海膽😋本身冇expect個芝士吉列牛卷($58)會係好大份,點知一送到上黎👀覺得好好彩冇見壽司🍣咋一客有6件,每件有我半個拳頭咁大😳入面有好多芝士,外脆內軟,不過芝士味太勁搶曬肥牛風頭😂自己一個食曬6件會有少少漏,建議兩個人或以上分享,少食多滋味😋如果呢個改為4件配個烏冬就會perfect✨另外,刺身都真係性價比幾高💓最鍾意油甘魚😋好新鮮,點分新唔新鮮係睇佢嘅顏色,係好粉紅嘅肉同埋紅色嘅邊,呢個顏色食落就會好鮮甜,之前見過有啲地方嘅油甘魚個邊有少少灰色,啲肉較暗粉紅色,食落會有少少腥,店員話唔新鮮先會有呢個情況;另外覺得甜蝦都唔錯,頗鮮甜,唔會解凍唔夠有陣雪味👍🏻👍🏻海膽食落都新鮮,微甘甜味,而睇質感都知道係新鮮,唔會水nel nel;至於三文魚就中規中距,唔算太重魚油味,應該係所算部位問題,但都算抵食😆;至於北寄貝就相對麻麻,冇乜鮮甜味,而且可能我箍緊牙,有
瑪姬兒👸🏻呢日去到元朗嘅一番💓

因為聽聞呢度嘅下午茶時段好抵食✨
所以就去試下啦~

一入到去坐低,有好多野食揀😳

仲有新出嘅春夏之選系列🌸

經仔細睇完之後,我決定叫✋🏻
本身冇expect個芝士吉列牛卷($58)

會係好大份,點知一送到上黎👀覺得好好彩冇見壽司🍣咋

另外,刺身都真係性價比幾高💓

最鍾意油甘魚😋好新鮮,點分新唔新鮮係睇佢嘅顏色,係好粉紅嘅肉同埋紅色嘅邊,呢個顏色食落就會好鮮甜,之前見過有啲地方嘅油甘魚個邊有少少灰色,啲肉較暗粉紅色,食落會有少少腥,店員話唔新鮮先會有呢個情況;另外覺得甜蝦都唔錯,頗鮮甜,唔會解凍唔夠有陣雪味👍🏻👍🏻海膽食落都新鮮,微甘甜味,而睇質感都知道係新鮮,唔會水nel nel;至於三文魚就中規中距,唔算太重魚油味,應該係所算部位問題,但都算抵食😆;至於北寄貝就相對麻麻,冇乜鮮甜味,而且可能我箍緊牙,有啲難咬🙈😂
🍣一番日本料理 (元朗)
📍元朗教育路29號地下C舖
  • 油甘魚刺身