難得到觀塘友人家作客,為免空手拜訪,決定先到apm買個外賣帶上門。在2樓見到這間門面光鮮的「一汁一菜」,主打日系外賣食品。品牌啟發自日本的飲食哲學,食物風格主要傾向簡單輕便的料理。這碗胡椒濃湯配上了大量雜菜,有點像奶油津白的感覺。胡椒味中散發出陣陣柚子香,有點清新感。黑豚肉丸也頗為香口。個人很喜歡這個,打開蓋已經聞到強烈的龍蝦湯味。入口質感稠杰,有著海鮮香味,還伴隨著少量龍蝦肉粒。飯款方面,暫時有2款咖哩飯可供選擇。和風蕃茄雞肉咖哩頗有驚喜,咖哩濃香中夾雜著蕃茄氣味,想不到兩者甚為搭配。雞肉肉質雖未算十分嫩滑,但也不過不失。另一款咖哩就充滿著牛肉、紅蘿蔔、薯仔,還有野菌。配餸都煮得頗為入味,用來佐飯可說是合適不過。除了湯品和飯類,還有一些小食供應。白蘿蔔用清湯熬煮,外面包上豚肉後煎香,再淋上醬油。清甜的白蘿蔔配上香口豚肉,味道都幾夾,唯個人喜歡白蘿蔔煮得再腍一點。

,食物風格主要傾向簡單輕便的料理。
黑豚肉丸柚子胡椒濃湯

這碗胡椒濃湯配上了大量雜菜,有點像奶油津白的感覺
法式龍蝦濃湯

個人很喜歡這個

和風蕃茄雞肉咖哩飯

飯款方面,暫時有2款咖哩飯可供選擇。

和風蕃茄雞肉咖哩頗有驚喜
,咖哩濃香中夾雜著蕃茄氣味,想不到兩者甚為搭配
。雞肉肉質雖未算十分嫩滑,但也不過不失。
濃香牛肉野菌咖哩飯

豚肉大根卷醬油燒

除了湯品和飯類,還有一些小食供應。

,唯個人喜歡白蘿蔔煮得再腍一點。
2021-05-08
午餐
法式龍蝦濃湯
濃香牛肉野菌咖哩飯
豚肉大根卷醬油燒
2021-05-09 43 瀏覽
APM新開左間日式咖哩飯專門店,只做外賣,門店裝修好靚,簡約而不失優雅。我點左雞肉咖哩飯+櫻花🌸蝦雞肉丸濃湯($89)雞肉咖哩飯真係好香,放飯時間聞到咁香既咖哩飯真係口水直流,咖哩量好多,好送飯,雞肉都唔少,肉質嫩滑可口,小朋友都超愛食。櫻花🌸蝦雞肉丸濃湯表面見到有好多櫻花蝦,蝦味香濃,配料都好多,有雞肉丸同好多椰菜,混合一齊真係好正。番茄菠菜芝士雞肉卷(跟餐$20)有蕃茄汁、雞肉卷包著菠菜同芝士,口感好特別,肉質彈牙,一d都唔覺得自己食緊雞肉。🥰烏龍茶(跟餐$10)總結:外賣包裝好靚,完全唔覺自己拎既係食物🤣🤣,而且咖哩飯超好食,一定會推介朋友同事黎買。😆

我點左雞肉咖哩飯+櫻花🌸蝦雞肉丸濃湯($89)

櫻花🌸蝦雞肉丸濃湯

番茄菠菜芝士雞肉卷(跟餐$20)

烏龍茶(跟餐$10)

外賣自取
終於來了這間主打和風咖喱飯🍛和濃湯🍲的外賣店🥡,食物質素相當高👍🏻❤‼️‼️‼️◾套餐:湯+咖喱飯$89📌櫻花蝦雞肉丸濃湯🐔🦐🍲好多櫻花蝦,味道香濃,濃湯內超多料,向前蔬菜,免治雞肉丸🍡,味道和口感高質🤩👍🏻👍🏻📌北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯🐔🌽超香粟米濃湯,超濃好多料,豆乳健康,雞肉大大舊😋👍🏻📌和風蕃茄雞肉咖喱飯🍛🍅咖喱味和蕃茄味互相平衡,兩者都相當濃郁,雞肉量多,夠嫩,高質呀😋😋📌香濃牛肉野菌咖喱飯🍛🍄🐮好多餸菜,菇菇爽口,牛肉夠軟夠腍,好入味,完全是米飯殺手🍚好想加多個飯😋😋👍🏻👍🏻◾另加📌石窯麵包+$10石窯烘焙,令麵包夠軟同時有嚼勁,啖啖有麥香🥯📌野菜沙律🌈🥗+$10沙律七彩繽紛🌈,配沙律醋,喜歡他們在下方配有水果🥝🥝😍

◾套餐:湯+咖喱飯$89

📌櫻花蝦雞肉丸濃湯🐔🦐🍲

📌北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯🐔🌽
超香粟米濃湯,超濃好多料,豆乳健康,雞肉大大舊😋👍🏻

📌和風蕃茄雞肉咖喱飯🍛🍅

📌香濃牛肉野菌咖喱飯🍛🍄🐮

◾另加
📌石窯麵包+$10
石窯烘焙,令麵包夠軟同時有嚼勁,啖啖有麥香🥯

📌野菜沙律🌈🥗+$10
沙律七彩繽紛🌈,配沙律醋,喜歡他們在下方配有水果🥝🥝😍
  • 和風蕃茄雞肉咖喱飯
  • 石窯麵包
  • 櫻花蝦雞肉丸濃湯
  • 北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯
在APM有一家新的外賣店,它的名字很特別,一汁一菜意思是一個湯一個主食,有著日本洋食屋輕食概念,與別不同很吸引著我。最簡單,一汁一菜組合價$89,另外可加點其他東西。輕便紙袋帶外賣回家慢慢品嚐感覺外賣的包裝也精心挑選過野菜沙律杯以透明膠杯一層層裝著新鮮野菜,色彩繽紛吸引,連同專用的沙律醬汁,野菜口感爽脆有水份,令我想起在日本也有買這些沙律補充纖維。五彩野菜濃豆腐拌因為我比較喜歡吃菜,所以野菜又來了,這個以蘿蔔絲、菠菜、腐皮切成絲,混上濃郁的豆腐,也是很有日本風。和風蕃茄雞肉咖哩飯咖哩和飯分開盛載,汁料的比例很高,絕對夠用!而我發覺咖喱汁竟然吃到肉醬的味道,意想不到,它裡面有很多細碎的蔬菜,所以有蔬菜甜香,而雞肉也有數件大件的,肉質嫩滑。黑豚肉丸柚子胡椒濃湯這也是出乎意料,說是湯但實際應比較像餸吧,一打開被柚子味吸引著,很日本,然後發現它很多料,有大量娃娃菜、長芋,及黑豚肉丸子,肉丸鬆軟,咬下去很有水份,軟身而肉香重,而湯有點像薯仔湯很濃稠,不多湯汁。每個晚上不知回家吃什麼好,這裡絕對帶給你新鮮感,而喜歡日本的朋友更是不容錯過,令你再次回味日本!下次想試羅宋湯,今晚賣光了。

最簡單,一汁一菜組合價$89,另外可加點其他東西。

輕便紙袋帶外賣回家慢慢品嚐

感覺外賣的包裝也精心挑選過
野菜沙律杯

五彩野菜濃豆腐拌

和風蕃茄雞肉咖哩飯
咖哩和飯分開盛載,汁料的比例很高,絕對夠用!

黑豚肉丸柚子胡椒濃湯

下次想試羅宋湯,今晚賣光了。
2021-05-01 129 瀏覽
apm新開咗間日式外賣店「一汁一菜」,個名源自日本料理最basic嘅配搭,所以呢到嘅set ($89)都係一個湯🥘+一個咖喱飯🍛咁~ 湯有成7款,而咖喱飯就有2款,另外都仲有啲一品料理~ 包裝簡約風好日系,值得一提佢嘅白飯係有部機好似生蛋咁跌一團白飯出嚟,好過癮🤣一汁一菜和牛羅宋湯 呢個好特別,羅宋湯多料不在話下,佢仲加咗幾片檸檬🍋🤯 個味道會多咗份酸甜,同埋可能日式口味,唔覺有辣味~ 個湯仲有和牛肉🤤法式龍蝦濃湯 好creamy味道亦算濃郁,入面仲有好多蝦肉😍 日系餐廳都有咁好飲嘅西湯😋濃香牛肉野菌咖喱飯 啲食材煮得腍到不得了🤤 薯仔、紅蘿蔔、牛肉都入哂味,好好食🥘 加埋野菌又多返份口感🍄和風蕃茄雞肉咖喱飯 呢款咖喱帶少少酸,原來咖喱加蕃茄係咁開胃🤣 雞肉量好多,但我翻叮完有少少鞋,大家記得趁熱好食~蕃茄菠菜芝士雞肉卷 $20加配 得3舊有啲貴🤭 但食落又幾好食喎😆 趁熱食個芝士微溶,同菠菜、雞肉好夾❤️如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕

如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕