2022-05-17 36 瀏覽
我同家人經常都會去Superdon食飯,地方闊落,座位多。呢道採用快餐店模式運作,先到自助售賣機或收銀處點餐付款,再找位置坐,等叫號。今個母親節仲有特別優惠,買一送一,超抵食!店家提供不同種類丼飯選擇,熟食丼和刺身丼款式也不少,亦不時推出限定款式。丼飯套餐價錢包含了丼飯、麵豉湯、茶碗蒸,份量豐富。🐮 澳洲和牛.鰻魚丼 ➖💲88將金黃色的蛋黃戳破,蛋漿溢出,和牛被蛋黃包裏著更滋味。和牛呈嫩紅色,肉質鮮嫩多汁,有油香。珍珠米加上鰻魚醬汁同蛋漿,口感好香濃。🐟 三文魚.吞拿魚丼 ➖💲82兩款魚生排列整齊,中間擺放紫菜,賣相好好。魚生厚薄適中。【スーパー丼】📌大埔安邦路9號大埔超級城B區1樓130-133A號舖

🐮 澳洲和牛.鰻魚丼 ➖💲88

🐟 三文魚.吞拿魚丼 ➖💲82
兩款魚生排列整齊,中間擺放紫菜,賣相好好。
魚生厚薄適中。

【スーパー丼】
📌大埔安邦路9號大埔超級城B區1樓130-133A號舖
2022-05-15 24 瀏覽
【大埔•スーパー丼 】————————————————————————性價比抵食嘅日式餐廳 現時香港設有三間分店丼飯主要分 鮪。鵝肝。熟食。鮭 四款🍯S6 三文魚腩.蟹膏丼 HKD90丼飯配味噌湯同沙律 套餐夠哂飽肚三文魚腩挺新鮮 紋理清晰 油脂分佈平均蟹膏都夠鮮甜 拌飯一流🍯S2 三文魚.牛油果.醬油漬蛋丼 HKD65隻蛋放係牛油果上面😍吸引呀 本身已經鍾意食牛油果配埋店鋪刺身豉油 (牛油果+豉油=三文魚)🍯日式餃子 跟餐HKD10一客三隻 餃子皮厚薄適中 餃子汁幾正 質素適中🍯芝士年糕 HKD28芝士年糕正呀😍記得叫 軟軟糯糯口感 芝士吾重奶味餐廳環境:📸📸📸📸服務質素:😊😊😊😊😊食物味道:👅👅👅👅性價比:💰💰💰💰💰消費 HKD193。✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#nkiki大埔 #nkiki日本菜 🏠 スーパー丼 (大埔超級城)📮 🔹大埔超級城B區1樓130-133A號舖 🔹 銅鑼灣駱克道501號地舖 🔹 香港逸東酒店Eaton Food Hall LG樓1號
【大埔•スーパー丼 】
————————————————————————
性價比抵食嘅日式餐廳 現時香港設有三間分店
丼飯主要分 鮪。鵝肝。熟食。鮭 四款

🍯S6 三文魚腩.蟹膏丼 HKD90
丼飯配味噌湯同沙律 套餐夠哂飽肚
三文魚腩挺新鮮 紋理清晰 油脂分佈平均
蟹膏都夠鮮甜 拌飯一流

🍯S2 三文魚.牛油果.醬油漬蛋丼 HKD65
隻蛋放係牛油果上面😍
吸引呀 本身已經鍾意食牛油果
配埋店鋪刺身豉油 (牛油果+豉油=三文魚)

🍯日式餃子 跟餐HKD10

食物味道:👅👅👅👅
性價比:💰💰💰💰💰消費 HKD193

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#nkiki大埔 #nkiki日本菜
🏠 スーパー丼 (大埔超級城)
📮 🔹大埔超級城B區1樓130-133A號舖
🔹 銅鑼灣駱克道501號地舖
🔹 香港逸東酒店Eaton Food Hall LG樓1號
由銅鑼灣佐敦開到入嚟大埔 終於喺新界駐足好多人座無虛席 好采可以外賣上車食都不減豐富程度大大碗又有味噌湯 又有滑滑茶碗蒸非常抵食.《三文魚.帆立貝.蟹膏丼》厚切三文魚 新鮮肥美帆立貝 爽嫩鮮甜唔單止大堆蟹膏 仲有蟹籽食極都仲有 可撈哂成個飯食.《漬呑拿魚.牛油果丼》角切吞拿魚醃得岩岩好 唔會遮左本身既魚味牛油果目測手掌咁大個🥑質感幼滑 好似雪糕一樣咁creamy好容易可以推開撈飯每個餐都包左味噌湯同茶碗蒸 好滿足👍🏻

由銅鑼灣佐敦開到入嚟大埔 終於喺新界駐足

質感幼滑 好似雪糕一樣咁creamy
好容易可以推開撈飯

每個餐都包左味噌湯同茶碗蒸 好滿足👍🏻
2022-05-09 48 瀏覽
//大埔日式牛丼飯//-#詩食大埔#詩食日式料理-超超超超超超超耐無去過大埔,見到咁多人排隊!試一試佢!佢係買完之後會比張紙仔你既!咁可以我喺入面等睇號碼再出去攞飯。位與位之間嘅位置都好廣闊,唔會話坐得太逼好有壓迫咁。尼間鋪頭餐牌主打丼飯,有刺身和熟食丼飯,小食,價錢經濟實惠,最平的丼飯只係$48,丼飯套餐已有茶碗蒸和麵豉湯。-👅:澳洲珍寶和牛丼佢呢個係超多和牛,布滿成個飯嘅表面,不過佢就比較生,啱晒啲鍾意食較生既牛食!-👅:澳洲珍寶和牛,鰻魚丼佢既和牛都係同上面一樣👍 但有唔同就係呢度有兩舊鰻魚,兩款主食入面我就比較喜歡鰻魚!因為鰻魚肥美,無骨,啖啖肉💕💕。-📍 スーパー丼 Superdon 📍大埔安邦路9號大埔超級城B區130-133A號舖
//大埔日式牛丼飯//
#詩食大埔
#詩食日式料理
👅:澳洲珍寶和牛丼
👅:澳洲珍寶和牛,鰻魚丼
📍 スーパー丼 Superdon 📍
大埔安邦路9號大埔超級城B區130-133A號舖

新店勁大間 位置好寛敞明亮🙆🏼‍♀️採用自助形式 大埔店menu有點區別雖然都是主打和牛丼及海鮮丼但款式冇咁多 相對價錢來得較親民尤其是牛舌滑蛋丼.鵝肝.吞拿魚丼!.◽️澳洲和牛帆立貝丼 $92這款也算是我平常的招牌pick😛和牛肉質細緻帶牛感 唔會過韌帆立貝炸過但略嫌乏味😶丼飯則灑上了葱花 還有配了燒肉汁 不錯吃的每個丼飯也會配茶碗蒸同麵豉湯~茶碗蒸好滑有蛋香 仲加了冬菇作佐料喔.◽️三文魚腩蟹膏丼 $90三文魚腩肥美柔軟帶魚香蟹膏質地綿密味道香濃 撈飯岩晒😬仲有啲蟹籽粒.總結,整體來說 我還是較喜歡銅鑼灣店😬質素和份量也好像較好和滿足!!(外賣自取還是有維持九折優惠的)在附近的想吃日式丼 有空可以試一下
新店勁大間 位置好寛敞明亮🙆🏼‍♀️
採用自助形式 大埔店menu有點區別
雖然都是主打和牛丼及海鮮丼
但款式冇咁多 相對價錢來得較親民

尤其是牛舌滑蛋丼.鵝肝.吞拿魚丼!
◽️澳洲和牛帆立貝丼 $92

這款也算是我平常的招牌pick😛
和牛肉質細緻帶牛感 唔會過韌

帆立貝炸過但略嫌乏味😶

丼飯則灑上了葱花 還有配了燒肉汁 不錯吃的
每個丼飯也會配茶碗蒸同麵豉湯~

茶碗蒸好滑有蛋香 仲加了冬菇作佐料喔

◽️三文魚腩蟹膏丼 $90

三文魚腩肥美柔軟帶魚香
蟹膏質地綿密味道香濃 撈飯岩晒😬
仲有啲蟹籽粒

總結,
整體來說 我還是較喜歡銅鑼灣店😬
質素和份量也好像較好和滿足!!
(外賣自取還是有維持九折優惠的)
在附近的想吃日式丼 有空可以試一下
2022-04-18 107 瀏覽
餐廳呢排出左個抗疫優惠,只需48蚊就試到佢地既"抗疫丼",即係吞拿魚蓉丼同三文魚蟹籽丼🐟見唔使50蚊就食到魚生飯咁抵,就每人叫一款黎食😳兩個丼都配有麵豉湯同茶碗蒸,吞拿魚蓉份量唔多,大約鋪滿一半碗面左右,味道正常冇特別,但以呢個價黎講,有咁多野食算係高性價比。而個三文魚蟹籽丼就有5塊三文魚,計埋大約一大羹既蟹籽,份量還可以,雖然味道只係一般,但都係以價格取勝👌餐廳環境就需要改善,餐廳開左唔算好耐,但周圍都已經顯得殘殘舊舊,好似開左10幾廿年咁,而好多枱食完野都冇人處理,可能同佢經營模式類似快餐店有關,希望餐廳方面多加關注堂食環境💥

見唔使50蚊就食到魚生飯咁抵,就每人叫一款黎食😳

三文魚蟹籽丼
吞拿魚蓉丼
呢間日式餐廳其實開咗係個唔錯嘅位置🤭頂替咗原先個吉野家 還大家一個食牛肉丼嘅機會kekee 仲要裝修簡約得黎坐落又舒服 買完飛自己就揀個位坐so free 雖然係賣日本刺身同熟食丼 但啲野食都出得幾快🤣同快餐店有得揮 而質素同格調又保持到日式嘅水準👍最抵50幾蚊就食到個丼 包埋茶碗蒸野飲嗰啲 得閒食下都唔錯喲~。。。🦔👉薄切油甘魚 · 甜蝦丼 $88其實色水真係好靚 但食落口係有啲失望嘅😀海鮮無想像中咁新鮮 無咗陣冰鮮感仲帶點室溫 不過一份錢一份貨啦 油甘魚係幾厚幾大的 甜蝦仔話大唔大話細唔細咁 佢嘅壽司飯都醋味滿滿的😂係我鍾意嘅type 係個茶碗蒸只不過係碗普通蒸蛋 係料多啲嘅🤣大家千祈唔好expect係水嫩嗰種超滑口嘅感覺P.S. 搞到我另一日即刻去食番餐高水準啲嘅丼食平衡下心理🤠。。。🦔👉角切魚生丼 配麵鼓湯&茶碗蒸 $68大大粒嘅角切魚生睇落好吸引 但…其實都係正常發揮😂感覺下面嘅飯有啲多 餸就真係見到咁多 不過咁嘅價錢有埋魚生同side dish其實好足夠了 開心嘅係佢比嘅蟹籽唔少(錯重點🤣 但家姐表示好開心咁食個茶碗蒸時 咬到蟹柳粒有膠套就傷心了🤢。。。🦔👉跟餐追加 日式餃

👉薄切油甘魚 · 甜蝦丼 $88

👉角切魚生丼 配麵鼓湯&茶碗蒸 $68

👉跟餐追加 日式餃子3粒 $10
很寥落的3粒dumplings🤣🤣預計係長條形點知係細粒粒的 食黎過下口癮is fine
以前呢個位係吉野家,而家換咗一間新嘅日式料理,裝修都幾靚,幾舒適,所以就嚟試一試今次就試下佢啲丼飯,本身鐘意食鵝肝,咁就試下呢個鵝肝和牛丼飯啦。個飯有跟麵豉湯同埋茶碗蒸,味道就不過不失,係普通日式料理會食到嘅正常水準。碗飯$100左右但係就唔算好大碗,和牛唔錯,份量都足夠,但係鵝肝就有少少細塊,整體感覺冇我想像中咁滿足,感覺唔算好抵食。如果下次再嚟會試下烏冬,或者一啲炸物同埋小食,最值得加分應該係個環境喇。

2022-01-25 307 瀏覽
原味乳酸梳打 太酸,淨係飲到乳酸味鰻魚和牛井 靚和牛,仲有4-5片片!蒸蛋同麵豉湯跟餐附上天婦羅蝦和牛井加咗粒溫泉蛋,成件事開心好多The size is just ok for girls. Even though they had soup and steam egg in the set …To be fair , the food is good , but with such price ~ definitely could had something better than that Could have try once tho
原味乳酸梳打
太酸,淨係飲到乳酸味
鰻魚和牛井

靚和牛,仲有4-5片片!蒸蛋同麵豉湯跟餐附上
天婦羅蝦和牛井

加咗粒溫泉蛋,成件事開心好多
Could have try once tho
平時極小黎大埔,其實可以話係人生第二次黎第一次仲要只係黎轉車!原來同我屋企唔算好遠而且呢邊真係好多好嘢食,以後都會黎多啲今次第一次踏足超級城真係頭都大埋不過經過見到呢間魚生飯幾抵食又多選擇就試吓火炙海鮮丼 $98相信大家未睇已經知我會叫火炙系列無錯,基本上我未睇餐牌,未睇有咩海鮮都會叫海鮮有三款,三文魚、左口魚、呑拿魚鐘意呢度燒嘅程度啱啱好,輕輕用匙羹切開到微微焦香加埋刺身豉油超正左口魚魚油豐盈,撈飯食好滿足SUPER 海鮮丼 $138呢個貴$40但真係更加更加足料三文魚、呑拿魚、帶子、油甘魚、三文魚子、蝦最開心係有埋葱花呑拿魚蓉係好綿好滑,少少筋都無,完全同啲飯融合咗帶子都好有光澤感,粒粒漲卜卜呢個價錢仲要包埋麵豉湯同茶碗蒸個茶碗蒸都好高質,好滑lut lut真係好抵食,加幾蚊仲有埋罐裝嘢飲除咗刺身嘅丼飯,仲有唔少熟食選擇添架
平時極小黎大埔,其實可以話係人生第二次黎
第一次仲要只係黎轉車!原來同我屋企唔算好遠
而且呢邊真係好多好嘢食,以後都會黎多啲
今次第一次踏足超級城真係頭都大埋
不過經過見到呢間魚生飯幾抵食又多選擇就試吓

火炙海鮮丼 $98
相信大家未睇已經知我會叫火炙系列
無錯,基本上我未睇餐牌,未睇有咩海鮮都會叫
海鮮有三款,三文魚、左口魚、呑拿魚
鐘意呢度燒嘅程度啱啱好,輕輕用匙羹切開到
微微焦香加埋刺身豉油超正
左口魚魚油豐盈,撈飯食好滿足

SUPER 海鮮丼 $138
呢個貴$40但真係更加更加足料
三文魚、呑拿魚、帶子、油甘魚、三文魚子、蝦
最開心係有埋葱花呑拿魚蓉
係好綿好滑,少少筋都無,完全同啲飯融合咗
帶子都好有光澤感,粒粒漲卜卜

呢個價錢仲要包埋麵豉湯同茶碗蒸
個茶碗蒸都好高質,好滑lut lut
真係好抵食,加幾蚊仲有埋罐裝嘢飲
除咗刺身嘅丼飯,仲有唔少熟食選擇添架
今日又同家人去Superdon食午餐原來依家有黃金鹹蛋醬天婦羅系列!睇圖都非常吸引😍🔸黃金炸雞丼 ➖ $68黃金醬同炸雞分開上,單食一啖鹹蛋醬,超沙口感好正!呢個炸雞唔同唐揚雞,炸衣用咗天婦羅個種,好特別,好酥脆!🔸Super海鮮丼 ➖ $138有三文魚、油甘魚、呑拿魚、甜蝦、帆立貝、吞拿魚蓉同三文魚籽。三文魚籽晶瑩剔透,咬後破魚油滲進口中,濃郁的醬油味滲出點點甜香。帶子肉質滑嫩。每款丼飯仲配有麵豉湯和茶碗蒸,好飽好滿足!

今日又同家人去Superdon食午餐
原來依家有黃金鹹蛋醬天婦羅系列!
睇圖都非常吸引😍

🔸黃金炸雞丼 ➖ $68

🔸Super海鮮丼 ➖ $138

2022-01-23 124 瀏覽
一嚟到呢間餐廳嘅時候,除咗可以透過店員點餐之外,亦都可以透過呢度嘅自動販賣機去點餐。操作上亦都非常方便,而且一打開個菜單嘅時候,價錢亦都唔算貴。就少食自然,我就會叫呢度嘅日式餃子同埋牛舌,餃子裏面充滿着肉汁,牛舌亦都非常脆,唔軔多汁。之後我叫咗呢度嘅H6生薑豚肉丼,佢係一個完整嘅套餐,最欣賞嘅係佢嘅豚肉飯上面嗰個玉子,整穿佢嘅時候,蛋汁滿晒成碗飯,非常正。我另外亦都叫咗呢度嘅帶子丼飯,應該係新出嘅,同樣都係一個套餐,有齊麵豉湯飲品,帶子係炸嘅,所以會比較香脆,但就有機會少咗一份新鮮感。佢哋呢度嘅茶碗蒸,都係套餐嘅一部份,裏面有雞湯嘅香味,係幾唔錯。呢一個嘅年糕,裏面嘅料係芝士,食落去嘅時候煙煙韌韌,而且亦都幾香。

2022-01-12
2022-01-22 90 瀏覽
之前銅鑼灣返工lunch 間唔中都會食下,d 丼飯性價比高,經開大埔又再黎食下!❤️吉列海鮮烏冬 有2隻炸到好脆好香口既吉列蝦+吉列蠔,稻庭烏冬質地好煙韌,好中意呢個烏冬質地!仲有茶碗蒸都好滑滑~🧡日式咖喱牛肉烏冬 日式咖喱烏冬既咖喱味好香,有好多塊牛肉,同樣有嗚門卷昆布等等既配料💛日式煎餃子 餃子皮夠薄,入面係豬肉餡,個底煎到微微脆,唔錯唔錯💚芝士年糕 好軟綿既芝士年糕,入面既芝士一咬就會流出黎,好味呀!!💙燒牛舌 煎得好香,一份有3片,大大片!

💙燒牛舌 煎得好香,一份有3片,大大片!

2022-01-22
2022-01-18 652 瀏覽
食物款式繁多👍🏼有海鮮丼、熟食丼、和牛丼、黃金系列丼,如果唔想食飯仲可以揀烏冬系列😍而每款丼飯都配有麵豉湯及茶碗蒸更可以平價追加餃子/溫泉蛋/飲品🤩由落單到送餐都好方便快捷,店員亦好友善,整體感覺十分良好☺️❣️帆立貝和牛丼 $98和牛片數比想像中多👍🏼肉質夠嫩易咬牛味重🤤帆立貝輕輕炸過,微微嘅脆食落更香更有口感😋 丼飯仲配搭咗京蔥及醃菜,拌飯食味道更加豐富😆如果中意多汁,可以加店鋪提供嘅刺身豉油嚟拌飯,同樣好食👍🏼-跟餐 茶碗蒸🍥麵豉湯❣️吉列海鮮烏冬(吉列蠔.吉列蝦) $88烏冬系列淨喺得大埔分店發售‼️仲喺冬日限定🤭烏冬配料豐富,有大大粒冬菇、海帶、名門卷、小紅蘿蔔🥕、獅子狗、京蔥。自己個人最中意冬菇😋夠淋又鮮甜,唔會有草菇味👍🏼🤣湯底清甜,烏冬夠煙韌😙至於吉列蠔同蝦都好有驚喜😳炸到脆卜卜😋蝦同蠔味道都好出,蠔肉夠厚🥰讚👍🏼-跟餐 醃蘿蔔茶碗蒸🍥❣️日式餃子 (追加) $10$10有5隻餃子🥟真係幾抵👍🏼餃子皮唔算太厚或太薄,有啲咬口,內餡係豬肉餡,唔會好乾但如果肉汁再多啲會更加好食,不過呢個價錢都算不錯😌❣️日式炸豆腐4件 $28薄薄微脆嘅外皮加好滑溜嘅豆腐🤤不錯👍🏼❣️芝士年糕2件 $28

❣️帆立貝和牛丼 $98

❣️日式餃子 (追加) $10

❣️日式炸豆腐4件 $28
薄薄微脆嘅外皮加好滑溜嘅豆腐🤤不錯👍🏼

❣️芝士年糕2件 $28
芝士味好濃😋外皮煙韌,作為芝士控嘅得好中意😍

環境🌌
燈光明亮,乾淨企理,一有人離座店員就會收拾枱面👍🏼空間夠闊落👏🏽整體感覺好舒適😌
2022-01-16
2022-01-11 122 瀏覽
在大埔的DON DON日式小店🤩店內裝潢簡潔,粉系色調設計,近窗邊位有落地玻璃採光,幾舒適!自助式落單,午市時段唔算多人,唔洗等位.▪️天婦羅蝦和牛井 $98跟餐配麵豉湯同日式蒸蛋雖然睇落好精緻,唔係好大份,但其實份量岩岩好!天婦羅香脆,唔會太厚粉🤣另外再加左粒溫泉蛋,拌飯一流▫️鰻魚和牛井 $98跟餐配麵豉湯同日式蒸蛋~和牛煎得超香,鰻魚亦夠滑!▪️原味乳酸梳打/巨峰提子原味梳打$15個人覺得比較酸~

▪️天婦羅蝦和牛井 $98

跟餐配麵豉湯同日式蒸蛋
▫️鰻魚和牛井 $98

跟餐配麵豉湯同日式蒸蛋~和牛煎得超香,鰻魚亦夠滑!
▪️原味乳酸梳打/巨峰提子原味梳打$15
個人覺得比較酸~