2022-05-16 107 瀏覽
講到海港城人氣食店, 一定會諗到哩間過江龍人龍店, 基本上每日午市同晚市都一定有條長長嘅人龍排緊隊, 認真誇張. 餐廳主打咖哩同蛋包飯, 甜品梳乎厘班戟都好受歡迎, 今次一於試齊佢! (温提: 可以用海港城coupon!)1. 龍蝦湯 $78第一樣上嘅係湯, 本身都係無乜期望, 只係好想飲所以先叫. 點知, 竟然成為今餐mvp!!!👍🏻👍🏻👍🏻 龍蝦味十足, 非常濃香, 稠度啱啱好, 龍蝦肉都有好多舊, 非常足料! 味道方面可以話係top, 唔識點形容, 自己試下就知啦! 黎到嘅話必點!2. 吉列大海老 $128小食試咗個炸蝦, 望落炸得耐左少少, 份量都唔多, 只有四隻. 不過勝在蝦新鮮, 咬落啖啖肉有肉汁. 不過咁嘅價錢expect會更好3. 滿天星肉汁忌廉蟹肉餅蛋包飯 $208個名認真長, 而且係招牌菜, 當然好有期望. 賣相確係唔錯, 大大堆蘭王滑蛋加兩大舊忌廉蟹餅, 份量十分霸氣. 味道又如何呢? 我會形容係中上, 一樣嗰句, 二百幾蚊一個飯, 我會期望更高. 係好食嘅, 蛋好香滑, 蟹餅都炸得啱啱好, 汁微甜好開胃. 不過加埋一齊, 無好有驚喜嘅感覺, 可惜4. 咖哩吉列豬

1. 龍蝦湯 $78

2. 吉列大海老 $128

3. 滿天星肉汁忌廉蟹肉餅蛋包飯 $208

4. 咖哩吉列豬扒蛋包飯 $228
兩個字 - 失望🥲 蛋同飯無問題, 係個主角豬扒出左事. 炸到勁老, 豬扒唔多嫩滑, 甚至有啲乾同韌, 個脆皮可以同舊肉分離, 認真唔合格. 咖哩同蛋包飯正常但救唔返成個飯

5. 日式梳乎厘班戟 $108
另一道mvp, 終於對得住個價. 梳乎厘非常出色! 空氣感十足, 鬆軟, 配上個cream認真不得了, 超好食!!!👍🏻👍🏻👍🏻

其實餐飯又唔係差, 不過要排咁耐同價錢又咁貴, 總會有個高嘅要求. 湯同甜品做到, 個主食未係好做到, 仲要好似食快餐咁, 半個鐘食完, 應該唔會番了
❀ グリル滿天星 #尖沙咀 ❀❗️日本過江龍蛋包飯推出粉嫩系列❗️——————————————————近期人氣爆燈嘅日本過江龍蛋包飯餐廳,於1978年由日本昭和天王御廚秋山德蒧嘅入室弟子窪田好直創立,係著名老字號。啱啱仲推出咗重新夢幻限定系列《櫻の春》💓用粉紅色櫻花為主題,無論係蛋包飯、意粉、甜品,定係飲品都充滿着少女心!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 粉紅咖喱蛋包飯 $128 (4/5)望見粉紅色嘅咖喱本來有啲卻步,但有驚喜!一啲怪味都冇之餘仲出乎意料地非常惹味🤩,不過就唔係太似日式咖喱,反而有啲似港式,入口辛辣香口😆另外用上高質蘭王蛋製作嘅蛋包飯非常嫩滑,好香蛋味!内裡仲係炒飯底,有青豆、提子乾同用上黃咖喱調味,幾特別,可以一試!.☞ 粉紅卡邦尼 $148 (3.8/5)粉紅色天使麵睇得亦頗有咬口😂。採用日本蘭王蛋製作流心蛋,攪勻後令口感更加rich。因為冇用到忌廉,所以味道主要係靠煙肉、蜆肉嘅鹹香,唔算好豐富但係感覺冇咁膩。☞ 櫻花梳乎厘班戟 $138 (3.7/5)梳乎厘即叫即整,口感都算鬆軟,不過就有少少黏口😶。配上櫻花忌廉 (唔算好重櫻花味),主要靠紅豆蓉嘅甜味。另外仲有鹽漬櫻花水信玄子。.
❀ グリル滿天星 #尖沙咀 ❀
❗️日本過江龍蛋包飯推出粉嫩系列❗️
——————————————————
櫻花梳乎厘班戟

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 粉紅咖喱蛋包飯 $128 (4/5)
望見粉紅色嘅咖喱本來有啲卻步,但有驚喜!
另外用上高質蘭王蛋製作嘅蛋包飯非常嫩滑,好香蛋味!
粉紅咖喱蛋包飯

☞ 粉紅卡邦尼 $148 (3.8/5)
粉紅色天使麵睇得亦頗有咬口😂。
採用日本蘭王蛋製作流心蛋,攪勻後令口感更加rich。
粉紅卡邦尼

☞ 櫻花梳乎厘班戟 $138 (3.7/5)
梳乎厘即叫即整,口感都算鬆軟,不過就有少少黏口😶。
配上櫻花忌廉 (唔算好重櫻花味),主要靠紅豆蓉嘅甜味。
另外仲有鹽漬櫻花水信玄子。
櫻花梳乎厘班戟

☞ 櫻花芭菲 $108 (3.8/5)
芭菲杯賣相唔錯,味道不過不失🤣。
牛奶味雪糕配上紅豆蓉、白玉、脆脆,。口感層次係幾豐富
表面再有櫻花忌廉同櫻花碎 (同樣地櫻花味都唔係好重)。
櫻花芭菲

☞ 浪漫回憶 $52 (3/5)
櫻花糖漿梳打水,有少少藥水味。
☞ 櫻花樹下 $58 (3.5/5)
似草莓奶昔,相對容易入口。

——————————————————
✨整體味道: 3.6/5
✨環境裝修: 3.7/5
✨服務態度: 3.7/5
✨性價比: 3.5/5
✨再訪興趣: 3/5
💞整體來講
今次推出嘅《櫻の春》 真係令少女心爆燈😂本身擔心櫻花味會好奇怪,但好在都冇,粉紅色嘅咖喱蛋包飯幾有驚喜,不過甜品同飲品就相對冇咁特別。供應期由而家起至5月31日咋,有興趣嘅快啲去試啦!
粉紅咖喱蛋包飯
粉紅卡邦尼
2022-05-13 148 瀏覽
因為有美食券關係及朋友極力推介,決定一試,可惜並不如想像中的一試難忘,。午飯時間,排了一陣隊很快有枱。我們要了三個菜,分別是滿天星肉汁蛋包飯、素菜意粉、蟹肉餅,三個菜剛好$400可用四張美食券。好可惜三個菜都真是不太好吃,比較下只有蟹肉餅較為好些。素菜意粉杰撻撻冇乜味道,我相信很多茶餐廳做得比他好,蛋包飯方面,望上去蛋好像好滑溜,但食落並不是那麼滑,飯亦是沒有什麼味道。我在日本食過蛋包飯,完全不同感覺,日本的蛋包飯蛋是十分滑溜,蕃茄飯有酸酸甜甜的感覺,十分之美味,可是這個蛋包飯完全不是那回事。唯有下次寄望pancake。

蟹肉餅
素菜意粉
滿天星肉汁蛋包飯

2022-05-12
5 分鐘 (堂食)
📍 グリル滿天星 (尖沙咀)尖沙咀海港城海運大廈3樓OT301-301A號舖因為有海港城coupon,所以就試下呢間日本過江龍,見到條人龍就更加對佢有期望😀😀點知!真係好失望,因為真係唔好食🤢🤢蛋包飯入面啲飯又爛味道又唔好👎👎咁既價錢俾咁質素真係🚫🚫👉 蒲燒鰻魚蛋包飯💰248+1😋/5個一個😋係俾條鰻魚,同donki買個啲無乜分別,入面個炒飯🤢味唔好,飯又爛🚫🚫🚫👉 滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯💰238+1😋😋/5漢堡扒唔算多肉汁,但無話好岀色,呢個蛋包飯入面個炒飯係用茄汁炒,但都係唔好食🚫🚫👉 日式吉列豬扒三文治💰148+1🥲🥲/5一上枱見到個賣相已經想🥲望落已經乾,食落真係咁乾,過江龍做成咁真係好失敗🚫🚫🚫🚫👉 甜蝦牛油果他他💰138+1😋😋/5全餐最好食,所有野都係新鮮嘅,無技術可言回頭: No!!!!!仲要排隊,價錢同質素完全唔成正比,同埋真係唔!好!食! #kermit食在尖沙嘴
📍 グリル滿天星 (尖沙咀)
尖沙咀海港城海運大廈3樓OT301-301A號舖

🥲🥲/5

👉 甜蝦牛油果他他
💰138+1
😋😋/5
全餐最好食,所有野都係新鮮嘅,無技術可言

#kermit食在尖沙嘴
2022-05-11 95 瀏覽
始創於1978年來自天皇的真正洋食--過江龍滿天星今次主要是為了期間限定的櫻花主題慕名而來餐廳任何時候都大排長龍,幸好等了大約三十分鐘左右就有位一口氣點了蛋包飯、炸雞、梳乎厘班戟和飲品粉紅咖哩蛋包飯$128看上去並不是宣傳海報般的粉紅色粉紅咖喱汁以椰奶、紅菜頭、忌廉汁及紅咖喱炮製而成,咖喱飯屬於微辣易入口,招牌滑蛋用上日本蘭王蛋及日本忌廉,蛋香濃厚,入口軟滑。櫻花梳乎厘班戟$138梳乎厘班戟賣相相當吸引,粉紅色屬打卡首選,班戟鬆軟綿密,蛋味芳香,配以幼滑忌廉及紅豆蓉甜度適中,口感豐富。(2:30pm後供應)日式炸雞$88外皮炸得香脆,炸衣不會太過厚身,雞肉嫩滑,惹味可口。浪漫回憶soda$52飲品方面,櫻花latte已售罄便試試這杯櫻花梳打雖然只是普通梳打水,但隱約聞到糖漬櫻花的香味,入口不會太甜,有種清涼的感覺。總括而言,高價定位的蛋包飯是否物有所值見仁見智,但櫻花主題確實吸引到不少打卡愛好者。
始創於1978年
來自天皇的真正洋食--過江龍滿天星

今次主要是為了期間限定的櫻花主題慕名而來
餐廳任何時候都大排長龍,
幸好等了大約三十分鐘左右就有位

一口氣點了蛋包飯、炸雞、梳乎厘班戟和飲品

粉紅咖哩蛋包飯$128
看上去並不是宣傳海報般的粉紅色

櫻花梳乎厘班戟$138
梳乎厘班戟賣相相當吸引,粉紅色屬打卡首選,
班戟鬆軟綿密,蛋味芳香,
配以幼滑忌廉及紅豆蓉甜度適中,口感豐富。
(2:30pm後供應)

日式炸雞$88
外皮炸得香脆,炸衣不會太過厚身,
雞肉嫩滑,惹味可口。

浪漫回憶soda$52
飲品方面,櫻花latte已售罄便試試這杯櫻花梳打

2022-05-09
2022-05-11 212 瀏覽
 本身係一個鍾意食蛋包飯既人,亦都食過唔同餐廳既蛋包飯,但係呢間既蛋包飯竟然可以賣到超過200蚊一碟,好奇心驅使下,去試左一次,冇諗過咁貴都仲有咁多人排隊食😳鋪頭主要就係食蛋包飯、咖喱飯、仲有各式小食同埋鐵板料理。食完之後覺得,好食係幾好食既,但好食到比我一種wow超曬班既感覺,200幾蚊真係太貴,食過一次之後唔會再食🙈   1⃣️滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯($238) 呢個算係佢地既招牌菜,首先蛋包飯既蛋係真係靚既,色澤望落已經同出面一般蛋包飯唔同,食落都有蛋香同埋算嫩滑既,用既係蘭王蛋👍肉汁係用酒同牛肋骨熬製,食落味道幾香,不過有啲鹹。漢堡扒好厚,食落牛味好重,都幾juicy😋蛋包飯用既係炒飯,係茄汁底既,配上菇、火腿、粟米、帶子、蝦、青豆炒埋一齊,味道都幾好,就咁食都已經幾好食。不過overall覺得呢個價錢實在太貴🤔  2⃣️滿天星肉汁忌廉蟹肉餅蛋包飯($208) 忌廉蟹肉餅淋上左茄汁,茄汁係偏抽身偏酸既,蟹肉餅炸得好脆,真係食到絲絲蟹肉🤤中間既部分係軟心幼滑既忌廉,幾好食~  、

1⃣️滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯($238)

滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯

2⃣️滿天星肉汁忌廉蟹肉餅蛋包飯($208)
滿天星肉汁忌廉蟹肉餅蛋包飯
相信大部分女仔對於粉紅色嘅嘢都無法抗拒,小肥妹當然唔例外啦😳🤣去年登陸香港嘅日本過江龍「グリル滿天星」推出咗一系列以櫻花為題嘅粉紅色食物,身在香港都可以感受到日本櫻花季節嘅氣氛啦🌸✨• 粉紅咖喱蛋包飯 $128粉紅色咖喱,可遇不可求😂咖喱汁有啖啖椰奶香,口味比較偏辣,帶點刺激感,同佢咁夢幻嘅顏色形成強烈對比。蛋包飯用上著名嘅日本雞蛋「蘭王」製作,蛋香味特別濃郁,而飯嘅部分亦用上咖喱粉調味,唯飯粒較為濕同細碎,尚有改善嘅空間🤔• 粉紅卡邦尼 $148粉紅色嘅天使麵配上溫泉蛋、煙肉同蜆肉做配料,啱曬相機食先😆• 櫻花梳乎厘班戟 $138梳乎厘班戟口感鬆軟,蛋味一貫香濃,不過中心有啲黏口。附有白豆蓉忌廉同鹽漬櫻花水信玄餅,係一道充滿日式風味嘅甜品🌸• 櫻花芭菲 $108非常大杯又豐富嘅芭菲,配料有紅豆、白玉、豆蓉、威化脆餅等,適合嚐甜人士享用🥰• 浪漫回憶 $52• 櫻花樹下 $58

• 粉紅咖喱蛋包飯 $128

• 粉紅卡邦尼 $148
粉紅色嘅天使麵配上溫泉蛋、煙肉同蜆肉做配料,啱曬相機食先😆

• 櫻花梳乎厘班戟 $138

• 櫻花芭菲 $108

• 浪漫回憶 $52

• 櫻花樹下 $58

每次經過海港城呢間東京老字號蛋包飯都有長長人龍🚶🏻‍♂️雖然已開業一段時間但熱潮無減退。今期推出新Menu《櫻の春》限定,由蛋包飯、意粉、甜品至飲品都用上櫻花主題🌸被粉紅色包圍,終於可以講我嘅世界喺粉紅色啦🤪。⇛ 🫧粉紅咖喱蛋包飯 $128第一次試粉紅咖喱未食會有啲驚驚地諗緊會唔會有怪味😂,但入口帶辛辣出奇地幾好味同幾夾蛋包飯。呢度雞蛋一定唔會失望,用上蘭王蛋做成夠晒嫩滑🥚,內裡炒飯底亦有誠意有帶子粒、青豆、提子乾同用上黃咖喱調味,所以咖喱味夠香濃出眾🍛可以試試!..🫧粉紅卡邦尼 $148少女心滿瀉嘅卡邦尼💖天使麵都染上粉紅色,配料有煙肉、蜆肉,流心蛋用上日本蘭王蛋(蛋黃超深色✨),味道方面都唔錯夠香夠惹味,賣相又夠特別打卡啱晒!..🫧櫻花梳乎厘班戟 $138梳乎厘即叫即整🤤入口鬆軟充滿空氣感,重點好濃蛋香味!!!拌上櫻花忌廉🌸、紅豆蓉同鹽積櫻花啫喱,要準備多個胃食埋甜品啦!..🫧櫻花芭菲 $108芭菲杯份量不能忽視賣相夠靚仔🥰材料夠豐富有香甜紅豆🫘、白玉、豆泥食到中層更有脆脆增加口感,面層同樣吱上櫻花忌廉同櫻花碎,但整體偏甜少少。..🫧浪漫回憶 $52🫧櫻花樹下 $58飲品同樣以櫻花做

🫧粉紅咖喱蛋包飯 $128

🫧粉紅卡邦尼 $148

味道方面都唔錯夠香夠惹味,賣相又夠特別打卡啱晒!
🫧櫻花梳乎厘班戟 $138

梳乎厘即叫即整🤤入口鬆軟充滿空氣感,重點好濃蛋香味!!!
🫧櫻花芭菲 $108

🫧浪漫回憶 $52

🫧櫻花樹下 $58

飲品同樣以櫻花做主題淨係聽個名都夠浪漫💕,回憶以梳打水同櫻花糖漿為主,另一杯面層有一棵櫻花樹飲落有幾分似草莓奶昔,唔會有藥水怪味!
2022-05-07 123 瀏覽
22年5去了滿天星食飯,我叫了吉列豬扒蛋包飯,朋友叫了鰻魚蛋包飯,食完之後感覺一般,甜品叫了雜莓pancake, 甜品還可以,但蛋包飯真係唔得,最後兩人合共食咗八百幾, 嘩,完全唔掂,無下次呀!個飯200幾,有無搞錯,初時諗住蛋包飯會有一定質素,可惜大失所望, 蛋唔滑,吉豬皮還皮(麵包糠),豬扒還豬扒,甩皮甩骨咁,連一些小舖都唔比唔上,重話自己係過江龍?而甜品就還可以,但唔係抵食,只係比蛋包飯可以接受; 而環境又唔係太坐得太舒服, 但唔明重有咁多人排隊等位,why?
2022-05-05 5537 瀏覽
For many HongKongers, a trip to admire the beauty of Sakura across Japan is a springtime tradition. But unfortunately, it isn’t possible this year as the pandemic has put our travel plans on hold.Helping to cure our serious “home sick”, グリル滿天星 is now launching a Sakura-themed 櫻の春 limited time menu, which is incorporated with a variety of Sakura inspired sweet and savoury dishes. If pink is your colour and you love Sakura everything, be sure to grab your loved ones and make this season even mor
Helping to cure our serious “home sick”, グリル滿天星 is now launching a Sakura-themed 櫻の春 limited time menu, which is incorporated with a variety of Sakura inspired sweet and savoury dishes. If pink is your colour and you love Sakura everything, be sure to grab your loved ones and make this season even more pink!

Pink Carbonara (HK$148)
Pink Carbonara

Looking at it carefully, this is not an ordinary Spaghetti Carbonara, the pasta is PINK! Pink lovers, how can you resist not to order this pasta dish.
Pink Carbonara

Pink Curry Omelette Rice (HK$128)
Pink Curry Omelette Rice

The pink curry was fragrant and carried just the right amount of kick. The golden yellow egg wrapped omelette rice was hearty and wholesome, paired excellently with the curry.
Pink Curry Omelette Rice

Sakura Soufflé Pancake (HK$138)
Sakura Soufflé Pancake

The pancake itself was pillowy, fluffy and eggy, while the whipped cream was smooth and airy, served with red beans and a romantic raindrop cake with sakura petals inside.
Sakura Soufflé Pancake

Sakura Parfait (HK$108)
Sakura Parfait

This parfait was a real treat, it tastes as good as it looks! The presentation and the level of sweetness was executed perfectly. The array of accompanying ingredients also worked well with the dessert.
Sakura Parfait

Sakura Soda (HK$52)
Sakura Soda

A cool and refreshing Sakura soda.

Sakura Latte (HK$58)
Sakura Latte

The Sakura latte filled with harmonious flavours with a beautiful latte art on top.

Menu

2022-05-02
Sakura Soda
Sakura Latte
2022-05-03 100 瀏覽
日本43年老牌洋食屋「滿天星」登陸香港,幾年沒有去日本的我,當然要解一解家鄉情懷! 去到滿天星,必食招牌滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯!蛋包飯的靈魂當然是表面的滑蛋,單是一份蛋包飯已用上三隻蘭王雞蛋! 蘭王蛋果然名不虛傳,蛋香非常濃郁,而且蛋炒得十分嫩滑,配上用了洋葱、粟米和香菇等炒成的茄汁炒飯,十分夾。漢堡扒方吃落口感鬆化,充滿豐盈的肉汁,不錯吃~另一份蒲燒鰻魚蛋包飯,鰻魚份量很多,不過我覺得肉質可再厚些,雖然味道也不錯,但個人覺得漢堡扒更佳。小食叫了忌廉蟹肉餅,一份兩件,炸得很香脆,忌廉和蟹肉的配搭,很難不好吃。甜品的朱古力香蕉疏乎厘pancake 邪惡又美味。巧克力醬很濃郁,還有一些穀物脆片,增加口感,吃完後, 十分滿足!

漢堡扒方吃落口感鬆化,充滿豐盈的肉汁,不錯吃~

2022-05-03 93 瀏覽
叫咗一碟鰻魚蛋包飯,價錢不平,環境一般,蛋包飯不是蛋包著飯,只是一片蛋放在炒飯的頭頂上,啲蛋同飯都唔熱,好像是早已整好然後放條鰻魚上去,那些米飯吃上去和看上去都唔似係日本米,如果係都係次等米碎,冇一粒米是完整的!但是鰻魚質素很好,可惜也是不熱;啲奶昔奶味唔夠,以為嗰啲鮮忌廉會幫手加味道;我諗佢唔會做得好耐!😪未食唔好去食除非有人請但唔係自己人,因為你會替他肉痛。
未食唔好去食除非有人請但唔係自己人,因為你會替他肉痛。
2022-05-03 75 瀏覽
今日係我第二次幫襯, 剛剛11:30去到,要11:50入座坐最後一張枱,好好彩!如果佢又要客人掃安心出行,又要check 針卡,應該安排多少少人手,上次我食漢堡扒蛋包飯,茄汁同肉汁分開,今次我揀咖喱吉列豬扒蛋包飯,d飯都有咖喱味,我覺得好食。
2022-05-02
25 分鐘 (堂食)
  • 日式咖喱吉列豬扒蛋包飯
2022-05-02 173 瀏覽
始終咁耐冇得去旅行,係香港食下日本野真係生活中不可缺少既活動 。其實呢餐都好耐之前食,最近比較空閒先打返篇食評~聽朋友講長期都大排長龍,所以當日我就揀咗5:30左右去到,雖然已經有人排緊,但好似10分鐘左右已經入到座。嚟呢到最緊要當然係蛋包飯啦~同朋友一人點左一份:蒲燒鰻魚同埋滿天星肉汁安格斯牛扒。賣相已經相當吸引,雖然價錢真係偏高,但份量大,還好吧。聽講每份蛋都用咗3隻蘭王去整,唔怪得睇落顏色咁鮮豔~夠哂蛋香呀!除咗蛋包飯仲叫咗份前菜:忌廉蟹肉餅同埋朱古力香蕉班戟。蟹肉餅炸得非常香脆但略嫌味道軟清淡,有少少失色。唔記得影背面,幾中意佢比咗好多朱古力醬XD 見到都覺得開心。啖啖都係入口即溶,滿足~

滿天星肉汁安格斯牛扒蛋包飯

賣相已經相當吸引,雖然價錢真係偏高,但份量大,還好吧。

除咗蛋包飯仲叫咗份前菜:忌廉蟹肉餅同埋朱古力香蕉班戟。
忌廉蟹肉餅

蟹肉餅炸得非常香脆但略嫌味道軟清淡,有少少失色。
朱古力香蕉梳乎厘班戟
滿天星肉汁安格斯牛扒蛋包飯
朱古力香蕉梳乎厘班戟
今天適逢疫情稍為緩和, 帶小朋友來尖沙咀海運購物, 之前一直想試因為太多人排隊, 今天終於下定決心排隊, 晚上6時開始排七時有得入去食, 服務員服務態度良好, 食物好快就送到嚟 先呢個龍蝦湯, 味道很好, 沒有太鹹, 然後來了咖哩同炸蝦飯, 味道不錯, 然後還叫了一個南瓜拼盤, 略嫌鹹了一點, 小朋友最後還叫了兩個甜品, 一個係梳乎利粉紅色的外觀看起來很精美, 最後我們還叫了朱古力雪糕, 食物外觀精美吸引, 小朋友讚不絕口吃得津津樂道, 最後太太還點了即磨咖啡我自己就飲凍檸茶! 總結 這間餐廳絕對值得再來 難怪有這麼多人排隊前來試試!
2022-04-30
30 分鐘 (堂食)