2022-07-25 161 瀏覽
見到個餐牌好似好多嘢食,門口又有好多人排隊,諗住試吓啦,結果失望而回。叫咗個漢堡扒蛋包飯,個蛋係好味嘅,好嫩滑,但係啲飯係凍嘅,味道非常一般,漢堡扒略嫌偏鹹。跟住叫咗個查忌廉蟹肉餅,味道OK,但係好似未鯨乾啲油,上碟嘅時候,個餅下邊有一攤油浸住。而最差嘅係黑豚扒,呢份扒要成$300,但係塊扒煎度又乾又硬,切嘅時候已經要俾啲力先至能夠切開,切開後即刻見到啲肉好乾好鞋,咬左一輪到吞嘅時候,有種kick住喺喉嚨嘅感覺,鞋到吞唔落。份扒要成$300,點都有啲期望,但係真係好失望,簡直係嘥晒啲食材。最後叫咗個靜岡蜜瓜窩夫,呢個係好味嘅,以後如果再嚟,都只係會食甜品。
2022-07-22
45 分鐘 (堂食)
2022-07-24 121 瀏覽
滿天星蛋包飯-海港城☝🏻日本過江龍之一過左咁耐都仲要排隊食架🤪❇️招牌咖喱蛋包飯$128日本不嬲咖喱🍛都同即食包味道無咩太大出入。主要喺餐廳食會多咗帶子粒同埋用蘭王蛋整既超好食蛋😜不過個咖喱上桌時唔夠熱🥲❇️炸雞$88普通😗真係好似食完都唔記得食過咁無記憶點😅但個醬幾好食❇️甜品—士多啤梨華夫🧇$108反而甜品係最好食鬆軟邊脆,熱熱地食嘅時候擺近咀邊個鼻已經聞到浸香味🥰外面好多人等位,我用咗34分鐘完食成餐飯同埋單🙃用餐過程好急趕,因為一坐低五分鐘內上菜,每碟食好即有人收走。服務因為時間短促無感受到😂但係feel到快啲讓反個座位出泥係員工身體力行表達出嚟嘅感覺🤣Instagram @ hkfoodies. ladies90s
滿天星蛋包飯-海港城

☝🏻日本過江龍之一
過左咁耐都仲要排隊食架🤪

❇️招牌咖喱蛋包飯$128
日本不嬲咖喱🍛都同即食包味道無咩太大出入。

❇️炸雞$88
普通😗真係好似食完都唔記得食過咁無記憶點😅但個醬幾好食

❇️甜品—士多啤梨華夫🧇$108
反而甜品係最好食
鬆軟邊脆,熱熱地食嘅時候擺近咀邊個鼻已經聞到浸香味🥰

招牌咖喱蛋包飯
炸雞🍗
士多啤梨華夫餅
2022-07-21
30 分鐘 (堂食)
士多啤梨華夫餅
  • 士多啤梨窩夫
2022-07-23 127 瀏覽
成日經過都見到排哂長龍,今日終於有機會試下啦!日式咖喱吉列豬扒蛋包飯用蘭王蛋整的蛋包飯,赤黃色既蛋,好吸引喔~ 豬扒外脆內軟,果然正呀梳夫厘等左20分鐘先有,但絕對唔會令大家失望,鬆軟得黎好香濃,好想食多碟呀
成日經過都見到排哂長龍,今日終於有機會試下啦!

日式咖喱吉列豬扒蛋包飯

梳夫厘

2022-07-23
午餐
2022-07-23 126 瀏覽
₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈開業咁耐都人氣滿滿既過江龍蛋包飯🥰永遠座無虛席呢!假期開11點30諗住11點到一定無死可以即入加坐到圓枱,點知11點15分到竟然已經大排長龍,有啲嚇親我😂不過人流都算快但如果想等圓枱就要耐啲時間了,我地都等左1個鐘┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜日式咖喱炸蝦蛋包飯 $178 (4/5)店家係選用蘭王蛋,所以色澤會偏深色,入口嫩滑有蛋香。而飯底係根據日本總店做法,日本米加入竹筍,洋蔥,粟米等再配上雞湯先煮後焗。入口不乾身🍛配埋醬汁一齊享用味道出色🤤中意食蛋包飯既朋友都表示滿意~至於炸蝦🍤都非常滿意,放左一段時間外皮依舊乾身脆口不厚粉,蝦肉色澤鮮艷又夠彈牙!┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜忌廉蟹肉薯餅 $148 (5/5)推薦!超愛呢家店既蟹肉薯餅,薯餅餡多皮薄,薯仔整得夠淋🤤內餡充實軟熟,口感滿足🥰配埋蕃茄汁酸酸甜甜幾開胃,而配菜份量都幾多當日就算食到好飽,我都會想食曬┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜朱古力芭菲 $108 (3/5)溶化速度快過我進食速度😂好彩底下有個碟仔唔係就成枱都係了🫠雪糕面有少許杏仁碎,焦糖香蕉🍌烤得金黃,火候適中。┈┈
₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
開業咁耐都人氣滿滿既過江龍蛋包飯🥰永遠座無虛席呢!
但如果想等圓枱就要耐啲時間了,我地都等左1個鐘

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜日式咖喱炸蝦蛋包飯 $178 (4/5)

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜忌廉蟹肉薯餅 $148 (5/5)
當日就算食到好飽,我都會想食曬

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜朱古力芭菲 $108 (3/5)
溶化速度快過我進食速度😂好彩底下有個碟仔唔係就成枱都係了🫠
雪糕面有少許杏仁碎,焦糖香蕉🍌烤得金黃,火候適中。

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜藍莓紫薯窩夫 $128 (2/5)
唔知係咪放得太耐先食🥹佢已經變得不脆
下次要即刻食好啲

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
總括嚟講,價錢上比較進取,如果有海港城飲食券都幾抵食!主食比甜品出色
建議平日過嚟食應該唔洗排咁耐😹┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈

2022-07-22 164 瀏覽
我幾乎一星期去一次吃饅魚「蘭王」蛋飯再加埋個甜品。今日12點左右去到,又係排長龍,無辦法都係要等,鬼叫自己鍾意食咩。今次吃完飯便叫左個新出嘅waffle +雪糕及依舊我喜愛的梳乎厘班㦸⋯⋯居然兩個甜品好好食到一個點,超正!真係要舉起大拇指!
我幾乎一星期去一次吃饅魚「蘭王」蛋飯再加埋個甜品
居然兩個甜品好好食到一個點,超正!真係要舉起大拇指
2022-07-22
20 分鐘 (堂食)
長期都排大隊嘅日式蛋包飯終於有機會試到✊🏻 賣相一流 滑蛋呈鮮艷橙黃色😍 炒飯底入味 鰻魚厚身 而漢堡扒係獨特自家整法 口感軟綿 用70%鹿兒島和牛混合30%北海道和豚搓成🐮🐽 個人覺得味道不俗但性價比唔算高 試過一次就算😛  📸1️⃣ 滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯 ($238) 2️⃣ 蒲燒鰻魚蛋包飯 ($248) 3️⃣ 帶子刺身拌滿天星醬汁 ($118)
📸
1️⃣ 滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯 ($238)

2️⃣ 蒲燒鰻魚蛋包飯 ($248)

3️⃣ 帶子刺身拌滿天星醬汁 ($118)

不清楚是否香港人太有錢,認為昂貴才是高質,所以一碟coco 壹番屋質素的蛋包咖喱飯花上過百蚊才開心,小編可以概括這是半年來性價比最低的一餐👎🏼👎🏼 食10次coco 壹番屋反而最值⋯⋯🌟滿天星咖哩吉列廣島蠔蛋包飯零售價: $188滿天星選用了皇族之稱的日本蘭王蛋,小編也是從事日本飲食業,公司選材也是使用蘭王蛋,故知cost 不至於需要定價至近$200起跳。雖然用料比一般蛋包飯較多,有蝦仁同咖喱味炒飯,但味道不至於十分出色,蛋包飯亦沒有散發散發濃厚蛋香。唯一值得讚就是廣島吉列蠔質素不錯,帶有鮮味。🌟滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯零售價:$238用料較其他蛋包咖喱飯餐廳豐富,而且蕃茄炒飯配濃郁肉汁,味道匹配。漢堡扒採用70%鹿兒島和牛同30%北海道和豚,肉質柔軟嫩滑,口感細緻,但個人認為質素最盡只值$150。這裡最氣憤是+1的服務費,快餐毫無服務可言,點餐倒水都是自助式,而且用餐時間只有1小時,未食完待應至少問了2次可否收起碟,壓迫地吹迫人快點離座。最終結帳也是要自行到收銀櫃比錢,但好笑是上餐同清枱速度神速,但結帳速度卻很慢,排隊入座同結帳等候得耐過用餐時間。最後呼籲想食蛋包飯的人,一齊去coco
滿天星咖哩吉列廣島蠔蛋包飯

🌟滿天星咖哩吉列廣島蠔蛋包飯
零售價: $188

🌟滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯
零售價:$238

最後呼籲想食蛋包飯的人,一齊去coco 壹番屋會更開心,不如錫下自己荷包,千萬不要光顧這裡😊

味道:2/10
環境:7/10
性價比:0/10
回頭度:0/10
2022-07-16 284 瀏覽
每次經過海港城都見到呢間蛋包飯大排長龍,特登搵咗一日平日嘅下午去,唔使等太耐就可以入坐。蛋包飯嘅選擇都算好多,最後揀咗滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯,佢嘅但係用咗3隻頂級嘅蘭王蛋,見到係偏橙色,一上枱已經香氣撲鼻,上面嘅蛋仲有帶子粒同埋帶子粒,上面嘅壞蛋蛋味非常濃郁,加埋少少海鮮嘅鮮味,提升左成個蛋包飯嘅好味程度。漢堡扒係用咗鹿兒島嘅牛肉同埋北海道嘅豚肉製成,煎過嘅漢堡扒仍鎖住肉汁,口感鬆軟。飯底係炒飯底,炒得非常之香,配埋蛋同埋漢堡扒一齊食好正。

2022-07-07 176 瀏覽
成日去海港城都見唔到呢間嘢,佢係角落頭位,一直都無發現佢。約咗朋友在海港城食飯,佢知道我鐘意食鰻魚飯,於是搵咗呢間餐廳,果然傳統日式老字號店舖,鰻魚蛋包飯真的一流,大碟又美味!
2022-07-05 150 瀏覽
Grill Manten-boshi グリル 滿天星💵 Hkd 100-300 一位午餐推介指數 🥃🥃成日經過都見到排晒隊,今日見12:00pm sharp未有人就即刻試吓佢。心諗賣到成$300個蛋包飯仲要咁多人排隊應該好好食。⚓️ 蒲燒鰻魚蛋包飯 $248賣相的確幾吸引,啲蛋橙到紅色咁制 Saturation +20,蘭王蛋零舍不同。但食完覺得都係雷聲大雨點小。同行友人話街賣$50一pack ,依個價錢買到60隻蘭王蛋了
Grill Manten-boshi グリル 滿天星

💵 Hkd 100-300 一位午餐

推介指數 🥃🥃

⚓️ 蒲燒鰻魚蛋包飯 $248
2022-07-05 144 瀏覽
過江龍日本餐廳點可以唔試,蛋包飯同梳乎厘班戟都係我好鍾意既菜式,兩樣都好味,份量唔少食到好飽🍚滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯 $238蘭王雞蛋整既蛋包飯真係特別好食,仲有2款汁,一款酸酸地唔怕滯呀,漢堡扒有小小細但好味🍚滿天星肉汁忌廉蟹肉餅蛋包飯 $208忌廉蟹肉餅好味!雖然唔多蟹肉但忌廉味好重好香🥞日式梳乎厘班戟 $108梳乎厘好有蛋香味好soft,好好味呀味道 | ❤️❤️❤️❤️抵食 |❤️❤️❤️❤️環境 | ❤️❤️❤️❤️服務 | ❤️❤️❤️❤️推薦 | ❤️❤️❤️❤️5個❤️為滿分

🍚滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯 $238

🍚滿天星肉汁忌廉蟹肉餅蛋包飯 $208
忌廉蟹肉餅好味!雖然唔多蟹肉但忌廉味好重好香

🥞日式梳乎厘班戟 $108
梳乎厘好有蛋香味好soft,好好味呀

味道 | ❤️❤️❤️❤️
抵食 |❤️❤️❤️❤️
環境 | ❤️❤️❤️❤️
服務 | ❤️❤️❤️❤️
推薦 | ❤️❤️❤️❤️
5個❤️為滿分
2022-07-04 135 瀏覽
東京43年老牌洋食屋滿天星聽聞3只蘭王雞蛋整一個蛋包飯,一直都想來試下,可惜每次都大排長龍一直無機會試,今日路過竟然無咩人排隊,甘就真系要試下啦!我地2個大人2個小朋友等左大約10分鐘就有位,好幸運安排我地坐梳發圓台,小朋友好開心。我地肯定要試最有名蛋包飯滿天星肉汁蛋包飯HKD128個蛋包飯都十分出色,但系個咖喱汁我就麻麻感覺上加左番茄醬,微酸我個人唔系好鐘意,不過我兩位小公主就系鐘意,可能平時都鐘意茄汁。日式咖喱吉列廣島蠔蛋包飯HKD188炸蠔好出色,好松脆D蠔好新鮮一D都唔腥,我老公都話個咖喱汁麻麻地士多啤梨芭菲HKD108芭菲就真系十分出色,一層層忌廉加上士多啤梨再加上軟雪糕同餅乾,簡直系小朋友的最愛,好大一杯,我地食完飯一家人share剛剛好。整體來講價錢貴左少少,但系如果有Coupon甘我都覺得好低食
滿天星肉汁蛋包飯HKD128
日式咖喱吉列廣島蠔蛋包飯HKD188
士多啤梨芭菲HKD108
2022-07-03
10 分鐘 (堂食)
用餐優惠
優惠券
  • 士多啤梨芭菲
2022-07-02 185 瀏覽
呢間長期都好多人排隊嘅蛋包飯店,我分咗兩次去食,兩次都係因為有海港城優惠券所以試下。晚餐、午餐分別都試過,不過都係咁多人,非常誇張。呢度嘅蛋包飯選用蘭王蛋製作,蘭王蛋出名香濃嫩滑,所以咁多人慕名而來。滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯($238)蒲燒鰻魚蛋包飯($248)日式咖喱吉列廣島蠔蛋包飯(冇圖$188)選用蘭王蛋製作既蛋包飯蛋汁香濃,佢入面既飯都唔同既唔係白飯或者一般蛋包飯既茄汁。漢堡扒入面非常鬆軟,有滿滿既肉汁,配上濃厚既醬汁真係大滿足。鰻魚蛋包飯嘅鰻魚都好香濃,咖喱吉列廣島蠔既咖喱比普通日式咖喱有香濃既咖喱味,廣島蠔都都好新鮮好甜。蟹肉薯仔沙律($108)呢個沙律真係好有日本嘅味道,薯仔沙律既酸甜度岩岩好,有保留左少少薯塊,有口感之餘其他薯泥都好滑身。朱古力香蕉疏乎厘班戟($138)本身對於佢哋嘅班戟冇乜期望,純粹有得試就試吓,點知都有少少意外驚喜,可以媲美其他專賣疏乎厘班戟既店,朱古力醬亦唔係死甜既普通醬料,都有朱古力既甘甜味。呢度整體嘅裝修都好有日本家庭餐廳嘅感覺,雖然而家冇得去旅行但係就覺得好似返咗日本咁,200幾蚊一個蛋包飯真係算得上幾貴下,但係服務同食物質素都係中上,間唔中嚟
滿天星肉汁漢堡扒蛋包飯($238)
蒲燒鰻魚蛋包飯($248)
日式咖喱吉列廣島蠔蛋包飯(冇圖$188)
蟹肉薯仔沙律($108)
朱古力香蕉疏乎厘班戟($138)
呢度整體嘅裝修都好有日本家庭餐廳嘅感覺,雖然而家冇得去旅行但係就覺得好似返咗日本咁,200幾蚊一個蛋包飯真係算得上幾貴下,但係服務同食物質素都係中上,間唔中嚟一次都可以既。
之前成日係ig見過啲人去排隊試呢間日本過江龍蛋包飯專門店,早排難得同男朋友Staycation二人世界拍下拖,我成功說服左佢陪我排隊試下啦🍛果時仲有個春天期間限定既粉紅色咖哩飯😅但我哋冇試到!- 🍛日式咖哩吉列豬扒蛋包飯ʜᴋ$228據知呢度既蛋包飯係選用左雞蛋中既貴族🫅蘭王蛋🥚所講質素都比較高,赤黃色既賣相亦都非常靚☺️不過整體上,咖哩飯味道中規中矩、吉列豬扒亦都有少少皮肉分離,如果淨係為個蘭王蛋,其實就唔值得我哋大排長龍去食啦🫢·忌廉蟹肉餅ʜᴋ$148一份有兩大件,即炸好香脆可口都幾好食,可能係為左賣相好睇啦🤔上枱時已經幫我哋淋好左呢個調配過既茄汁,個樣好靚,但其實我哋都有少少覺得,個茄汁同忌廉餅既味道係唔太夾,唔蘸汁反正仲好食🙈·🍓士多啤梨梳乎厘班戟ʜᴋ$138🍫朱古力芭菲ʜᴋ$108兩款甜品都係賣相好靚、而且都好好味😋尤其係士多啤梨班專,應該係我食過會比最多🍓既一個班戟(平時果啲係好孤寒,成碟加埋都無一粒😅)而家班戟好鬆軟濕潤,配搭一齊我覺得係成餐飯最好味既野🤤不過朱古力芭菲就普通左少少🤏無乜特別,純粹係男友想食肥仔甜品所以嗌返個嘆下🤪·全晚整體既用餐體驗都唔錯,環境衛生做得幾好、

🍛日式咖哩吉列豬扒蛋包飯ʜᴋ$228

忌廉蟹肉餅ʜᴋ$148

🍓士多啤梨梳乎厘班戟ʜᴋ$138
🍫朱古力芭菲ʜᴋ$108
而家班戟好鬆軟濕潤,配搭一齊我覺得係成餐飯最好味既野🤤

全晚整體既用餐體驗都唔錯,環境衛生做得幾好、服務都唔錯,但係打住過江龍既旗號、價錢真係貴,我哋兩個人食一個飯,叫下甜品同小食,都無嗌過飲品,埋單已經接近$700🙉男友仲話寧願食返LDK🤣大家都係咖喱蛋包飯、班戟、芭菲之嘛
嗯⋯⋯陪我試一次,試過就算啦🐽
  • 日式梳乎厘班戟
  • 忌廉蟹肉餅
2022-07-01 135 瀏覽
今日經過呢間店舖, 驚喜地竟然沒有人排隊 ,可能因為下午茶時間 。平時呢度通常都係排長龍, 所以冇事嘅意欲。但今日冇人排隊,就嘆個下午茶啦。 因為下午四點半要去海運戲院睇戲, 仲有一個鐘左右, 又唔想行街, 又下著大雨三號風球, 咁啱呢間店舖又沒有人排隊,所以就入去試下下午茶啦我哋嗌咗一個 牛油果大蝦 沙律同一個甜品 紫薯格仔餅, 估唔到有驚喜又幾好食, 仲有店員服務都ok, 價格正常。其實仲有好多其他嘢食嘅 ,下次可以試下, 因為這間店都多人排隊,所以 相信應該都唔差嘅。

牛油果蝦沙律
紫薯雪糕格仔餅