2025-08-09
去澳門玩要試下地道葡國菜,行過氹仔見到呢間餐廳,覺得幾有特色,門面幾吸引,就決定入去試下佢。一入到去,覺得間舖嘅設計幾獨特,仲有幾層,整體環境幾舒服,坐低都幾寫意。不過呢排天氣好熱,喺街行到身水身汗行到入去好似冇冷氣咁,主要靠風扇,如果可以涼爽啲就 perfect 👍🏼坐低點完餐,店員送上餐包,但我哋四個人,佢只係俾咗三個包... 有啲尷尬 😅。問店員拎多個,等嘅時間都幾耐下。至於上菜速度就正常,唔算等好耐。食物方面:▪️香蒜牛油煮蜆 ($178):第一碟上枱,味道同份量都 OK,牛油味好香濃,食落幾惹味。不過食到有幾隻蜆入面有沙,扣咗少少分。▪️大西洋八爪魚沙律 ($248):搭配新鮮生菜同洋蔥,八爪魚嘅口感亦都煮得啱啱好,食落唔韌。不過份量睇落唔算好大份,感覺有啲貴。▪️忌廉薯蓉焗馬介休 ($188):個面焗到金黃色,賣相好吸引!薯蓉本身好滑,奶香味好出,食落好creamy。可惜馬介休嘅味道就唔係好突出,整體食落冇乜驚喜。▪️葡式傳統烤乳豬 ($358):乳豬皮好薄好脆,烤得幾香,味道係唔錯。不過食落就覺得啲肉有少少肥膩,而且以 $358 呢個價位嚟講,份量真係偏少咗啲,有啲唔夠喉。另外叫
食物方面:
另外叫左一jar rose sangria ($268) 入口果味幾清新,酒體比平時嘅果酒厚,以一jar嚟講就唔算貴。
整體嚟講,餐廳環境有特色,食物水準有高有低,部分菜式嘅價錢有啲貴,性價比唔算好高。如果唔係特別追求環境或者想試特定菜式,可能會有其他更抵食嘅葡國菜選擇。