2019-03-16 1778 浏览
呢间葡菜虽然位于酒店,但价钱同环境(仲有份量)都系走亲民路线;同埋好欣赏佢地个新menu将澳葡菜同葡国菜分类,因为坊间(包括在下)都成日分唔清两者嘅分别,学到野呀今次👌🏻而今餐点嘅菜式都系正宗嘅葡国菜,highlight如下:🥣香菜马介休汤伴水煮蛋及酸面包呢个汤系葡国南部嘅特食菜,系澳门真系第一次食💁🏻‍♀️简单地以马介休吊起成个汤嘅鲜味,浸块sourdough加只靓仔水波蛋,好一道典型嘅葡式家庭菜,喜欢!🐂香煎牛里脊粒配白酒汁及腌菜呢味菜嘅葡文名Pica Pau,意思就系啄木鸟,因食嘅时候要好似啄木鸟咁逐粒逐粒食而得其名😂个牛肉煮得几腍,但最紧要系有自家制腌菜嘅加持,酸酸地几消滞🐙烧章鱼配新薯及蒜蓉香菜汁章鱼生熟程度刚好,但就咁食会觉得有啲普通,不过加埋底下嘅caramelized onion同个汁就完全唔同食法,味道层次会丰富好多💁🏻‍♀️ 主菜中最钟意系佢🥧葡挞系咪觉得系澳门入餐厅食葡挞好好笑呢🤡系厨师嘅强烈推荐下抱住有少少怀疑嘅心态叫左黎食,呀厨话呢个系正宗嘅葡挞,做法同澳门嘅唔同,蛋味更浓、质地似流心吉士,亦相对甜啲,但不变嘅系挞皮依然酥脆香口,又真系同葡挞始祖Pastéis d

🥣香菜马介休汤伴水煮蛋及酸面包

🐂香煎牛里脊粒配白酒汁及腌菜

🐙烧章鱼配新薯及蒜蓉香菜汁

🥧葡挞
系咪觉得系澳门入餐厅食葡挞好好笑呢🤡系厨师嘅强烈推荐下抱住有少少怀疑嘅心态叫左黎食,呀厨话呢个系正宗嘅葡挞,做法同澳门嘅唔同,蛋味更浓、质地似流心吉士,亦相对甜啲,但不变嘅系挞皮依然酥脆香口,又真系同葡挞始祖Pastéis de Belém有得挥,证明呀厨唔系吹水😂

另外仲叫左:
🐟马介休鱼柳配粟米面包、白豆、芥兰及葡国肉肠

🐖慢煮伊比利亚黑毛猪配黄油豆饭及自制薯片