2009-09-06 26 浏览
九月五日(星期六)在氹仔吃得飽飽的,於是到威尼斯人,可惜我們今次手風不太好,首次錄得虧蝕!算吧!下次再來過!於是我們七個人分兩部的士再去搵野食,下一站就是添發碗仔翅,由威尼斯人搭去都要$60!專情過來吃!一定有原因呢!門口有人龍!等了不消5分鐘就有位了,我們想過外賣,但是太熱了!都是坐坐好點!有位時,另外三位朋友又剛好來到了!我們上次吃過豪華碗仔翅,今次就試試$20那種吧!有竹笙,肉絲,少少散翅,味道都可以!比出面的碗仔翅當然好呢!吃完也不覺得口乾!用料算足呢!下次有機會試試$90那個呢!
九月五日(星期六)

有位時,另外三位朋友又剛好來到了!
我們上次吃過豪華碗仔翅,今次就試試$20那種吧!

下次有機會試試$90那個呢!
2009-09-05
2009-08-27 39 浏览
看過衆多網友讚賞的食評,星期一終於來到添發品嚐出名的碗仔翅。我們一行4人來到添發,已發現長長人龍在門外排隊。正因為我們之前已吃了東西,所以我們選擇買一碗外賣自取。店內已坐無虛席,而門外又排滿人龍,那店主都沒有理會我們的外賣要求! 等了一會,店主終於回應我們。於是,我們點了一個"海參碗仔翅"外賣。基本上,外賣收取額外費用無可口非,但是當我們要求多一個膠碗及湯匙時,店主要逐一計算,還當眾大罵我們買的少,要求多!!!因為有客戶光顧,才會生意好! 如果用這樣的態度對待客人,最終損失是自己!!發財不立品,那店去一次就夠了!

發財不立品,那店去一次就夠了!
買了一肚氣的"海參碗仔翅"
2009-08-24
$50 (其他)
2009-08-23 29 浏览
這次的旅程到了最後了,當然要吃豪點!行了好長的路,找了好久終於找到了這兒到達時不太多人,等了一會就可以吃了小小的店舖裡人們不停來來回回,足以證明這兒的水準! 為了快點上菜疏導人流,在我們排隊的時候就點了菜了在老闆的介紹下要了魚肚海參砂鍋魚翅三個人分進入店內一坐下魚翅就上桌了魚翅到了還不斷的在滾,而且冒著滾燙燙的煙這個冬天吃真的一流,現在吃就真的辛苦了一點表面看上去整煲翅材料十分,老闆果然沒介紹錯接著再拌幾下魚翅就清晰可見,一梳一梳的,還未吃下去視覺都已經滿足了吃第一口什麼拌料都不加可清楚吃到湯底的鮮甜,接著就是竹笙 海參等食物的鮮味拌一點點紅醋去吃真的是無可挑釁了! 最後我們三人每人分了兩碗,撐著肚滿足的離開,為這個旅程畫上完美的句號
這次的旅程到了最後了,當然要吃豪點!
行了好長的路,找了好久終於找到了這兒
到達時不太多人,等了一會就可以吃了
小小的店舖裡人們不停來來回回,足以證明這兒的水準!

為了快點上菜疏導人流,在我們排隊的時候就點了菜了
在老闆的介紹下要了魚肚海參砂鍋魚翅三個人分
進入店內一坐下魚翅就上桌了
魚翅到了還不斷的在滾,而且冒著滾燙燙的煙
這個冬天吃真的一流,現在吃就真的辛苦了一點

表面看上去整煲翅材料十分,老闆果然沒介紹錯
吃第一口什麼拌料都不加
可清楚吃到湯底的鮮甜,接著就是竹笙 海參等食物的鮮味
拌一點點紅醋去吃真的是無可挑釁了!

最後我們三人每人分了兩碗,
撐著肚滿足的離開,為這個旅程畫上完美的句號
2009-07-05
$90 (其他)
  • 魚肚海參砂鍋魚翅
2009-08-08 20 浏览
食過祥記後,來到同一條街的添發碗仔翅,媽媽一直恨食所以特別去了那間食翅.在網路上很有名的店,有平有貴,最平碗仔翅MOP20 有交易,最貴就幾百多的煲仔翅!既然一場來到就叫了三人至四人份量的煲仔翅,很足料!另外海參肉絲很多,而且很熱很滾喲~我們三個人食真的超夠飽~埋單$260

既然一場來到就叫了三人至四人份量的煲仔翅,很足料!
另外海參肉絲很多,而且很熱很滾喲~

我們三個人食真的超夠飽~埋單$260
2009-08-06
2009-08-05 90 浏览
幾好味既海參肉絲煲仔翅;熱辣辣、足料。
2009-07-18
庆祝纪念
生日
煲仔翅
2009-08-04 11 浏览
黎澳門試下去威尼斯人住,本來想去船屋食,點知冇位=。=咁緊係即時出黎食翅先啦一去到已經有人排隊,個時12點半,原來佢1點先開始營業佢裡面已經有第1批人坐左係到,等左1個鍾左右終於入到去叫左2個豪華翅同1個魚肚海參翅黎個時點解係1碗既明明記得豪華翅都係用瓦煲上架><不過唔緊要啦,可能加左價呢D材料海參得個1舊仔不過最緊要都係D翅,真係正好多又大塊,下次去都一定要再食呀!!
黎澳門試下去威尼斯人住,本來想去船屋食,點知冇位=。=
咁緊係即時出黎食翅先啦

一去到已經有人排隊,個時12點半,原來佢1點先開始營業

佢裡面已經有第1批人坐左係到,等左1個鍾左右終於入到去

叫左2個豪華翅同1個魚肚海參翅
黎個時點解係1碗既
明明記得豪華翅都係用瓦煲上架><
不過唔緊要啦,可能加左價呢D材料

海參得個1舊仔

不過最緊要都係D翅,真係正好多
又大塊,下次去都一定要再食呀!!
2009-08-02
2009-08-04 28 浏览
再一次到這家店吃翅上次1月頭在店外等了半個小時才能入內但今次是八月...天氣的確難以在門外等侯所以決定買外賣回酒店非常有份量的翅!!碗內有兩梳像我手掌大的翅~~不過外賣飯碗的份量應該SET好...所以比堂食的少湯而且這次食的口感差了一點..或者上次是閒日, 這次是星期日...質素有點分別個人認為味道跟香港的碗仔翅差不多...只不過材料豐富, 值得一試~~
再一次到這家店吃翅
上次1月頭在店外等了半個小時才能入內

但今次是八月...天氣的確難以在門外等侯
所以決定買外賣回酒店

非常有份量的翅!!
碗內有兩梳像我手掌大的翅~~
不過外賣飯碗的份量應該SET好...所以比堂食的少湯
而且這次食的口感差了一點..
或者上次是閒日, 這次是星期日...質素有點分別

個人認為味道跟香港的碗仔翅差不多...
只不過材料豐富, 值得一試~~
$75 海參花膠翅
2009-08-01
$75 海參花膠翅
2009-08-02 158 浏览
今次澳門遊嘅第一個食站就係添發碗仔翅,首先,排緊隊嘅應該全部都係香港人。間舖開一點,我地一點半嚟到,一排就排左半個鐘。由於舖頭位處於頗有特色嘅福隆新街,所以等嘅時候可以影幾張相打發下時間。天氣好熱,仲以排咁耐,入到去仲係食熱野,因乜解究都仲有咁多人?!終於輪到,入面其實好細,得廿個位左右。我地叫左"70"同"35",即豪華碗仔翅同招牌魚肚海參煲仔翅 。豪華碗仔翅: 其實唔係好大碗, 一個碗仔, 好似平時去飲果d咁大碗~ 入面的確有翅, 唔係粉絲,冇話好唔好味, 不過香港冇呢d幾十蚊碗既真翅食, 所以都OK既~招牌魚肚海參煲仔翅: 呢個貴一倍, 但係真係好多料, 同埋係煲仔上, 好熱, 幾入味~ 至於服務, 響咁既環境之下, 個大叔算幾有禮貌, ok!其實澳門周圍都有呢D店舖, 但點解要食呢間呢, 因為旅遊書有介紹。我澳門既同事介紹我去另一d食店食翅架, 但我冇去, 因為果d係普通食飯既食店, 唔可能咁核突只係入去叫碗翅架嘛~ 呢d只係食翅既店舖方便d既~
至於服務, 響咁既環境之下, 個大叔算幾有禮貌, ok!
豪華碗仔翅
招牌魚肚海參煲仔翅
2009-07-20
豪華碗仔翅
招牌魚肚海參煲仔翅
2009-08-02 32 浏览
早上路過未開門晚上本來無打算去食,點知比在店外朝拜的人吸引,走入去試下。點了35蚊的,驚奇原來用真翅,分量也不算少。比之前禮記的差不多,但禮記是256蚊。味道以碗仔翅來評價,當然非常好和低食。好多人也叫20蚊的,我看也用真翅。好多澳門人外賣。
早上路過未開門
晚上本來無打算去食,點知比在店外朝拜的人吸引,走入去試下。

味道以碗仔翅來評價,當然非常好和低食
。好多人也叫20蚊的,我看也用真翅。好多澳門人外賣。
35蚊版本
2009-07-29
35蚊版本
2009-07-26 48 浏览
由於我同我女朋友今晚已經食左蝦子撈麵, 姜汁撞奶, 豬扒包, 想叫一個$75share來食, 點知個落單的人話$75只足夠一個人食, 我女朋友唔係太鐘意食翅, 被迫只叫左$20. 服務態度差, 環境一般, 只得3張台. 我聽度$80賣曬, 這間店都幾受歡迎.....幸好我地係閒日來不用排隊等位, $20等了一陣就有, 份量比較細, 湯底不夠濃, 真係一分錢一分貨, 至於我個$75等了好耐終於來到, 我個$75都幾足料, 加左醋或胡椒粉會比較好食, 湯底有好濃郁的鮮味, 打算下次再來澳門會試其他店舖的翅, 看看邊間好味D
2009-07-23
2009-07-22 29 浏览
下一站, 就係去街尾的一間碗仔翅專門店食, 去食的原因, 係朋友的推介, 話不可不試, 於是就改變一吓行情, 放棄了李康記了去到門口, 有十人排隊, 原來真係咁受歡迎,自己都唔孤寒自己的時間了, 不過排了只係十分鐘, 就有得食, 都唔係等太耐哈, 我只係食最平的碗仔翅, 兩蚊一碗, 再飲一枝靈芝雞骨草! 廿蚊碗的碗仔翅, 翅窆份量當然唔要求高啦, 其實想試的, 係個湯, 個人而言, 魚翅唔係太好, 只係覺得取翅係好殘忍的行為, 不過食翅又真係一種享受, 戒不了, 只好食少一點..碗仔翅有竹生, 豬肉絲同少許散翅, 味道很好, 湯的味道很濃, 加入浙醋, 白胡椒粉食, 比起一般的街頭碗仔翅有水準得多, 朋友果然無介紹錯!試過個湯, 相信其他貴價的翅都唔會差得去邊了, 放心推介俾大家啦

2009-07-14 28 浏览
澳門之旅的最後一餐,行左幾條街...終添俾我搵到啦...當時仲落住雨我地就排緊隊!好彩果陣都唔係好多人...老闆仲介紹我地食魚肚海參砂鍋魚翅...所以排緊隊就已經ORDER左!店內只有3張檯,很擠迫...但為了食 就要犧牲一下...入座後...等了數分鐘!熱辣辣的砂鍋魚翅上台了...仲滾緊還冒著煙的...眼見非常足料~撈一撈見到一梳梳魚翅...老闆果然冇介紹錯~魚翅爽口彈牙,魚肚海參也很野味...加多小小醋調味...正*我地3個人食....每人可以食到2碗...咁既價錢食到咁有質數既野~唔錯架啦~算係物有所值!下次黎食要食紅燒特大魚翅

澳門之旅的最後一餐,行左幾條街...終添俾我搵到啦...

當時仲落住雨我地就排緊隊!好彩果陣都唔係好多人...
店內只有3張檯,很擠迫...但為了食[好野] 就要犧牲一下...

眼見非常足料~撈一撈見到一梳梳魚翅...老闆果然冇介紹錯~
我地3個人食....每人可以食到2碗...
咁既價錢食到咁有質數既野~唔錯架啦~算係物有所值!

下次黎食要食紅燒特大魚翅
魚肚海參砂鍋魚翅
2009-07-05
魚肚海參砂鍋魚翅
2009-07-07 25 浏览
早排同媽咪去左澳門玩不過即日來回就有D趕咁, 好彩都食到唔少好野由於我地都唔係太識路, 所以都搵左一段時間先黎到呢度個陣太約夜晚6點幾, 前面大約有3人排隊, 佢地都係2-4人左右既然都黎到, 又唔算好多人, 就排隊等LA望一望入面, 其實都幾窄, 得3張大枱, 同埋有4個打橫位係"面壁"位初初去到只係諗住平平地30蚊碗仔翅算等下+睇下其他人食邊種多, 原來50蚊個隻有個煲仔仲滾到有泡泡出, 正過30蚊好多喎, 所以揀左呢隻大約等左半個鐘左右, 我地要坐"面壁"位拎住一大袋野都真係幾唔方便1人叫左1個煲仔翅, 好期待呢呢度係要比左錢先比野食你的2個熱辣辣煲仔翅, 賣相都幾好呀撈一撈入面, 都有幾多翅下, 仲有D魚肚呀同雞絲個湯都幾杰下, 落左少少醋同麻油就好好味D魚翅真係好大塊呀, 係連住架食落好爽口, 雖然好熱但食到唔停口D魚肚都好好味, 有少少腥先似係真野XD個翅都算係材料多, 加埋熱辣辣, 真係好吸引有機會會再去食!!
早排同媽咪去左澳門玩
不過即日來回就有D趕咁, 好彩都食到唔少好野
由於我地都唔係太識路, 所以都搵左一段時間先黎到呢度

既然都黎到, 又唔算好多人, 就排隊等LA
初初去到只係諗住平平地30蚊碗仔翅算
等下+睇下其他人食邊種多, 原來50蚊個隻有個煲仔
仲滾到有泡泡出, 正過30蚊好多喎
, 所以揀左呢隻

大約等左半個鐘左右, 我地要坐"面壁"位
拎住一大袋野都真係幾唔方便
1人叫左1個煲仔翅, 好期待呢

呢度係要比左錢先比野食你的

2個熱辣辣煲仔翅, 賣相都幾好呀
撈一撈入面, 都有幾多翅下, 仲有D魚肚呀同雞絲
個湯都幾杰下, 落左少少醋同麻油就好好味
D魚翅真係好大塊呀, 係連住架

食落好爽口, 雖然好熱但食到唔停口
D魚肚都好好味, 有少少腥先似係真野XD
個翅都算係材料多, 加埋熱辣辣, 真係好吸引
有機會會再去食!!
2009-06-18 36 浏览
見電視雜誌均有介紹位於福隆新街這間碗仔翅,當然也要一試。未及光顧,先要測試大家的耐性。店外排了兩條長長的隊,右邊的為堂食,左邊則為外賣。最後等了大約半小時,終於輪到我們入座。 先講店面,不計牆身拉下來的活動板面檯,店內只有三張普通圓桌。由於人流多,所以每檯動輒擠上五六人,除了非常擠迫外,似乎沒有甚麼更貼切的形容詞了。 食品方面,單是翅類就有多種,由二十元的普通碗仔翅,到二百多元的砂煲翅也有。另外還有豬腳薑和雞骨草可供選擇。看過之前眾多的負面食評,通常都是選了價錢較低的項目;不想有相似的遭遇,加上久候了半小時,小弟決定要試試高價貨:每位一百七十元的紅燒特大魚翅。 落單不夠數分鐘,熱騰騰的魚翅便奉上。砂煲放在檯上一會,仍見沸騰的氣泡不斷冒出。略待熱氣稍緩,可見砂煲內一排排魚翅,以湯匙一翻,翅群一層疊一層,非常誇張。 為了要試出真味道,小弟沒有加添醋或胡椒粉等調味料。先試湯底,比較濃郁及厚身,不知是否因為材料太多,或是生粉芡汁所致吧!味道方面似乎預先放了胡椒粉了來去腥。 魚翅方面,翅身比較挺,爽口彈牙。而份量的確十足,吃了一排又有一排,連旁邊的食客也以羨慕眼光窺看。 其他配料還有花膠、竹笙、
見電視雜誌均有介紹位於福隆新街這間碗仔翅,當然也要一試。

其他配料還有花膠、竹笙、雞絲等,不過統統被魚翅的風頭蓋過了。

魚翅確實份量十足,物有所值。但有點像在遊樂場玩機動遊戲般,花了半小時,享受十分鐘。值不值得,見仁見智吧。

另外,有見不少遊人得知堂食大排長龍而購買外賣到門外席地享用,雖然也是一樣的魚翅,但畢竟用上塑膠碗盛著,感覺始終較差。所以如果時間許可,最好還是閒日來光顧呢!

紅燒特大魚翅
2009-04-11
紅燒特大魚翅
2009-05-21 36 浏览
碗仔翅就真係有少少少翅,其他都是肉絲和竹笙,講到個湯就非常之差,居然有一股人造香料味,我真是無法再吃第二口,舖頭又細,唔想等就買在門口食,其實招乎已經好差可能生意好la,但我都幾欣賞佢的概念,幾十蚊有翅食,作為一個遊客當然會試下....中招!!!!
,居然有一股人造香料味,我真是無法再吃第二口,
$40 (其他)