2012-10-08 154 浏览
話未說完,由於行程緊迫,午宴後即撲出去「入貨」(那邊的蝦子平兼靚),回來已差不多是「品味薈」之約;而其實「品味薈」是藏在「品味坊」內,後者是自助餐餐廳,雖然我非自助餐迷,但比較香港,濠江這邊的配套就認真得多,先不談食物款式,單是主廳佈置企理的圓檯,如果不看自助餐吧檯,也想不到這裡是任吃的地方!而巡例繞場一圈,期時行政總廚Joe走來跟大家寒暄,要打理「聯合國」美食的他自要周身是刀,他先帶大家參觀特製烤爐做的原隻焗豬,這好東西只有香港高級餐廳才會供應,原以為加入這種宴客級數的料理收費自然不平宜,卻不知晚市每位不過MOP268,在香港吃一道主菜也要差不多這個價錢,絕對是任吃的「回本」亮點。方才大家已雀躍談起原隻烤葡豬,Joe也是客氣之一,即席名製作一隻讓大家品味,大家平時吃的烤乳豬其實已不乳,這裡是用真正奶豬仔,皮薄而脂肪不多,適合原隻烤焗,葡式烤豬特色是皮脆外,肉也以歐洲香料醃過,由於是未戒奶豬仔,肉非常幼嫩是相當好吃的美食,這好東西在香港已消失了,我胃納有限但也盡量把味道記下來,部份朋友雖然下午已吃了兩餐(或以上),但也毫不客氣KO,掂!

用餐优惠
試食活動
2012-09-30 3287 浏览
早上起來,習慣了一定要吃早餐,七時多便到了品味坊享用自助早餐。先看看食物檯,有多款麵包選擇,芝麻包、藍莓甜包、提子包、牛角酥、朱古力鬆餅等等,前一晚在品味薈吃過麵包很不錯,這裡的麵包出自同一廚房,所以也都算好吃的。除了吃麵包,也有廚師即場為客人煮蛋,可選煎蛋、炒蛋、奄列等,我就點了太陽蛋。另外也有我的早餐另一好選擇乳酪,一小杯的份量,不怕吃得太多,而且有多款味道選擇。食物款式還有很多,好像芝士、煙三文魚、粥、炒麵或飯等等,燒賣挺不錯,外形肥大,肉質有點咬口。不過,也不敢吃太多,要留肚待會在丹桂軒吃午飯。
2012-08-29 2381 浏览
因老婆同事話OK,所以早幾日前已訂位準備食餐勁嘅早了十分鐘到,其他場一定叫你在門外等,但他們立即安排坐位比杯水你話比你聽1900就會上菜,完全OK其實話黎星際我有D反對,不如去間好D貴D食餐好嘅(因二百幾真係唔係幾信)但真係水準一流,仲有好多影唔晒,快試!!!!

因老婆同事話OK,所以早幾日前已訂位準備食餐勁嘅
即開,超新鮮
一樣食一件都飽,仲要好好味
成隻燒豬腳,勁
仲有好多影唔晒
但真係水準一流,仲有好多影唔晒,快試!!!!
题外话/补充资料: 三小時任食,FREE到爆
2012-08-24
一樣食一件都飽,仲要好好味
成隻燒豬腳,勁
仲有好多影唔晒
2011-10-09 1612 浏览
澳門旅行去到尾聲,臨返港前到星際酒店的品味坊吃一頓自助午餐.雖然星期一的座位應該比較鬆動,但為保險起見,還是在前一天先訂座.下午一時到達,不算爆,只坐滿了八成左右.一行五人被安排到偏僻的一角,好處是比較清靜,壞處則是離食物枱比較遠.餐廳的裝修普通,用紙餐墊鋪枱有少少快餐店feel.不過品味坊自助午餐的價格真的很平,MOP150還包一杯飲品,實在不能有太多要求.服務方面人手比較吃緊,好幾次我出去拿食物,回來時上一隻碟還沒收走,或許是我們坐的位置太偏僻吧!食物方面是不過不失,先試試壽司和刺身.壽司飯是有點兒實但可以接受,大概是香港元氣迴轉壽司的級數,可以收貨了.三文魚刺身很肥美,忍不住多吃了兩件.很多人說三文魚有蟲不宜生吃,不過偶然吃一點是沒所謂的.而且也有醫學報告說三文魚的蟲很難在人體生長的,只要不是大量吃,禍害其實有限.品味坊的沙律吧內容也算豐富,可以自製凱撒沙律,就只缺少了鯷魚乾而已.除了壽司吧的三文魚刺身,冷盤區也有提供煙三文魚,味道也很不錯.凍青口配點cocktail sauce吃也很滋味.聽說自助晚餐還有提供生蠔和拖羅刺身,以MOP250來說,那是超值.熱盤之中,焗青口的肉很細
食物方面是不過不失,先試試壽司刺身.壽司飯是有點兒實但可以接受,大概是香港元氣迴轉壽司的級數,可以收貨了.三文魚刺身很肥美,忍不住多吃了兩件.很多人說三文魚有蟲不宜生吃,不過偶然吃一點是沒所謂的.而且也有醫學報告說三文魚的蟲很難在人體生長的,只要不是大量吃,禍害其實有限.
熱盤之中,焗青口的肉很細,主要都是吃到芝士和煙肉.椒鹽蝦也是的的式式,啜去蝦殼味道之後,其蝦肉可謂食之無味,棄之可惜.
燒牛仔肉有專人負責切片,肉芯嫩紅,焗得幾好.不過汁料偏淡,而牛仔肉本身又沒什麼肉味,吃了一件就不會想再吃.旁邊旳芝士焗蕃茄賣相糟透,芝士一點焦香也沒有,只是僅僅融掉,不合格!
專人負責即燒的牛仔骨非常差,嚴重overcook,燒到又乾又硬,醃味又非常之鹹,是我吃過最難吃的牛仔骨.
吃著吃著也差不多是時候轉戰甜品區.試了芒果布甸杏仁豆腐,好像是由即食甜品沖劑開出來一樣,口感跟大菜糕差不多.法式布甸蛋白球都算香甜.葡撻就唔係好夠熱.整體而言這裡的甜品是中下水準.
到品味坊食自助餐還得忍受部份低質素的食客.不曉得他們是否趕著到樓下賭場摶殺,各大小熱盤冷盤都像風捲殘雲一樣,被弄得鬼咁馬六.甜品區更加係重災區,所有慕絲類或質感近似的食品,都被攪拌成半糊狀,實在係慘不忍睹.話說回來,芒果布甸和杏仁豆腐下那麼多魚膠粉也有其道理,起碼是比較耐攪拌,不會爛茸茸.品味坊的服務員當然也要為此負責,好像一盤燒羊鞍,放夾子的位置不知被那位高人放了一件羊鞍上去,筆者整個用餐時間都沒見到有人收拾,實在嚴重影響食客心情.
看到中間那兩砵東西,誰還有心情試吃?補充食物的速度絕對需要改善!
呢件羊鞍成個下晝都攤喺度,服務員全無收走的打算
是晚五人埋單MOP750,價錢真的很平,但很怕要跟人搶食的感覺,不會再來了.
2011-08-01
2011-09-04 1035 浏览
澳門四周美食. 昨天就粗粗地試吓這酒店自助午餐.冷盤自助午餐無想過有咁肥美的青口.鮮甜. 魚生只有三文魚, 不過好生鮮欣賞個SALAD 汁. 有成6 款選擇; 我試左個法汁, 同醋汁. 都好refreshing 烤肉是我至愛的羊脾, 記得要埋個燒菠蘿. GOOD MATCHING. 熱食試過三兩味, 巴東牛肉, 炒反.都O. 食出是有心機的廚房做出來的甜點MY FLAVOR 是一個不起眼橙卷, 直徑都只是3-4CM. 軟軟的, 清香的橙味 10個好楊枝金露又是一絕. 沒有那濃濃的棷油, 花奶味, 甜, 濃度合適. ---> 這就是楊枝金露佢地D 甜點如葡撻 棷撻 都奉行小件約 3-4MM 直徑一個. 能顧及食別的好多食少的心態. 加分.GOOD PRICE : 只需MOP 148, 長者仲有6 折. 不過記得訂位. 我都要2 個星期前訂. 昨天都FULL HOUSE 備註. : 張SD 咭返來死了. 否則見完想一定即刻想去食. .
澳門四周美食. 昨天就粗粗地試吓這酒店自助午餐.

冷盤

烤肉

熱食

甜點

2011-09-03
  • 甜品 - 橙卷
  • 楊枝金露
2011-04-01 797 浏览
冷盤:生蠔即食即開。夠新鮮.(如果在香港,無$500以上,根本食唔到)三文魚:絕對得,因為(拖羅)的位置都讓客人品嚐到。熱盤:就少了点熱葷,年青人都無乜所謂。老人家就照顧不到了。燒味都無。甜品 : 都非常好。生果款式少了点。總括來說,這樣的价錢,HOTEL 服務。超值.抵 Very good A+++

三文魚:絕對得,因為(拖羅)的位置都讓客人品嚐到。

甜品 : 都非常好。

生果款式少了点。

2011-03-19
庆祝纪念
纪念日
  • 生蠔
  • 烤乳豬
2009-04-09 64 浏览
呢間餐廳標榜有個.."特色pizza坊"....."原隻燒乳豬", 烤羊架..作為此餐廳o既特色, 但以作o野多d囉!!刺身只有三款 ~ 三文魚, 吞拿魚(全晚最得), 八爪魚!!冷盤 ~ 凍蝦, 小龍蝦, 無生蠔供應....實在太失望!! salad ~ 生牛肉(牛肉包住生菜,,都幾得), 其他就無乜吸引Pizza ~ 有兩款, 不過太太普通... 唔食都擺, 無"特色pizza坊"可言!!好多食物都無乜吸引力...好普通...唉...今餐去錯地方添....無燒乳豬, 無羊架, 無生蠔..供應呢度環境服務係幾好, 但食物好多都係一般, 如此結果...無下次lu!!!!

無燒乳豬, 無羊架, 無生蠔..供應

生牛肉..吞拿魚..三文魚
肥美吞拿魚
生牛肉..吞拿魚..三文魚
肥美吞拿魚
2007-12-04 25 浏览
今日過左澳門玩,唔知發生咩事,今天勁多人去澳門,原本我地想試威尼斯入面的自助餐,由於fully booking,於是改為去了星際酒店裡面這間餐廳(因為有朋友入住星際,所以順便試下)講真,以$188這個價錢係一間5星級的酒店食dinner buffet,實在係超值架(話晒hk同級的都至少要328啦﹗)但係,澳門一向係食個方面都比我的印象係抵食好味,所以對這個buffet都有點期待…可惜…食品種類唔可以話好多,一般數量,不過佢地的refill真係超慢,d餸被清左後,要等好耐先有refill﹗有生蠔食,但係味道好渣,唔係咁新鮮同個口感好粉(yes,係粉,冇打錯字,對於我這些要求唔高的人都嫌佢唔掂),有魚生食(分別有三文魚、吞拿魚、'立' 魚、八爪魚),雖然要排隊等人切,不過就好鬆手,可以一次過俾10件厚身三文魚俾人,但略厭全部都無咩味道(鮮味、魚味)…生菓應當係正常的…但…佢地d生菓竟然有辦法做到無咩的﹗有個疑似蜜瓜的白色果肉及木瓜都毫無味道﹗﹗﹗大家覺得好味的就分別有長腳蟹、中東包(用波菜揉成的)、甜品的有葡撻、lemon的雪糕…可惜除左個ice cream外,其他的我都唔太鐘意食,所以無

大家覺得好味的就分別有長腳蟹、中東包(用波菜揉成的)、甜品的有葡撻、lemon的雪糕…可惜除左個ice cream外,其他的我都唔太鐘意食,所以無試﹗

他們的服務唔係太掂,以斟水為例,要催促幾次先有人眯你,而且唔夠醒目,一行十人,斟到第三個,第4個人話叫佢轉熱水,個waitress就會好傻乎乎咁放低手上的凍水,而唔會好醒咁先斟埋其他人的…唉…