2024-04-26 127 浏览
新泰东南亚餐厅今日同朋友去湾仔行街食晚饭,去完利东街打卡后,朋友话附近有间好吃嘅泰国餐厅,这间餐厅叫新泰东南亚餐厅,位于湾仔大王东街21-23号兴旺阁地舖至2楼,港铁湾仔站B2出口行几分钟便到,非常方便。这间泰国餐厅原来系有三层高,餐厅外招牌好光亮,令人一眼就见到,有三层高真系好适合一大班朋友聚会嘅地方,餐厅内环境非常宽敞,装修都好有泰国风格,好靓又新净,好似去咗泰国食晚餐,楼梯及墙上都罢放咗好多东南亚的摆设作为装饰, 好有特色,好适合俾客人打卡,每张枱都好濶落,令人坐得舒服,尤其是梳化位更有咕𠱸坐得阔络舒适。这间餐厅嘅员工有好嘅服务,门口就有员工安排客人去上那层楼吃餐。这间泰国餐厅嘅食物款式都不少,有沙律、小食、汤、烧烤、咖喱、肉类、菜类、海鲜、饭面类、甜品、果汁及饮品,真系样样都想选择来吃,但我哋看见隔离枱啲食物份量亦不少,所以我哋先选沙律、小食、面类,食唔够就再叫。泰式沙律嘅款式都唔少,有成十几个款式,我哋就点咗烧猪颈肉沙律,烧猪颈肉份量都多,有成十几块,烧嘅时间啱啱好,肉质爽弹,令到猪颈肉咬落去非常有口感,油脂分布平均,一啲都唔干,点埋个惹味嘅泰式酱汁及伴埋个生菜一齐食,非常之
新泰东南亚餐厅

这间泰国餐厅嘅食物款式都不少,有沙律、小食、汤、烧烤、咖喱、肉类、菜类、海鲜、饭面类、甜品、果汁及饮品,真系样样都想选择来吃,但我哋看见隔离枱啲食物份量亦不少,所以我哋先选沙律、小食、面类,食唔够就再叫。泰式沙律嘅款式都唔少,有成十几个款式,我哋就点咗烧猪颈肉沙律,烧猪颈肉份量都多,有成十几块,烧嘅时间啱啱好,肉质爽弹,令到猪颈肉咬落去非常有口感,油脂分布平均,一啲都唔干,点埋个惹味嘅泰式酱汁及伴埋个生菜一齐食,非常之惹味,不过就有啲辣,不是太辣小小辣啫。跟住就叫小食香芒软壳蟹米纸卷,芒果同炸脆嘅软壳蟹,夹住生菜同红萝卜,连埋块有啲烟韧嘅米纸卷,点埋酸鱼露,真系好好食。芒果够鲜甜,软壳蟹够脆,生菜同萝卜够爽,真系唔错米纸卷。

饭面类就叫咗海鲜湿炒河粉,份量大亦非常足料,海鲜有大虾、鱿鱼、青口,份量不少,样样海鲜都新鲜爽口,好有味道,蔬菜就有好多款唔同种类嘅蔬菜,有菜心苗、椰菜花、西兰花、椰菜、红萝卜、粟米条、草菇,而河粉非常爽口,所有足料加上配对浓味多汁嘅芡汁,就非常滋味。我哋食完之后都觉得饱,但未到好饱,最后都要叫埋个甜品食,叫咗芒果雪糕配糯米饭,这个甜品里面有芒果雪糕、芒果肉、椰青肉,同埋有椰子香味嘅暖暖糯米饭,糯米饭不硬,仲好配合同芒果雪糕、芒果肉、椰青肉一齐食,非常出色。

这个泰国餐厅真系好值得推荐俾大家,食得好滋味,好抵食,价钱又大众化,我哋下次都会再嚟试埋其他食品,尤其是烧烤、咖喱嘅食物。
  • 香芒软壳蟹米纸卷