2024-04-09 27 浏览
星期日晚同朋友睇完戏,想揾个舒服嘅环境食下野,倾下偈,即时醒起Alchemy ORIGIN。始终系商业区,又系周末,所以餐厅人流冇平时咁旺,不过对我地黎讲,成个环境就好舒服啦!之前饮过佢地嘅咖啡,谂住咁夜,唔饮咖啡住,改饮朱古力,点知店员话所有朱古力类6点几已卖晒,唯有下次再试啦。上次试过冷泡咖啡,系正嘅,今次试Espresso Tonic。—Espresso Tonic—咖啡果酸香郁,混合Tonic水一齐,意外地夹,几醒神。—烤鸡菠萝汉堡配柠檬醋酱及焗薯—份量颇大。面包香软,烤鸡厚肉又大块,调味香浓,有肉汁,配上菠萝、蕃茄、生菜,层次丰富,加埋柠檬乳酪醋酱,都几开胃,而配料系焗薯。分别喺荃湾同鲗鱼涌嘅分店都食过法式西多士,本身打算再回味下,但又想试下新野,所以今次甜品决定点另一款。—生酮Tiramisu 卷蛋—卷蛋嘅质地好湿润,包住丰厚、顺滑嘅cream,一入口已经食到好香浓嘅咖啡味,唔错。—牛油果青瓜蕃茄沙律伴芝士配柠檬醋酱—清沙律清新、新鲜,牛油果够大粒。柠檬醋酱非常开胃,不过唔够多,我之后再问店员拎,佢哋都非常友善,再拎俾我。建议喺落单时,喺选项可以点额外嘅酱。

—Espresso Tonic—
咖啡果酸香郁,混合Tonic水一齐,意外地夹,几醒神。
—烤鸡菠萝汉堡配柠檬醋酱及焗薯—

—生酮Tiramisu 卷蛋—