2023-08-16
上篇永興食堂食評提到,11-8-2023 (Fri)公司Annual Dinner,地點係呢喥,菜色當然係揀定咗,有: 1. 鴻運乳豬全體冇花冇假係全體,口感味道都正常嘅,不過食咗兩件覺得膩.味道:3分2. 翡翠花姿桂花蚌由於我上台領獎,所以由同事幫我舀起,佢只留咗甜豆,桂花蚌同魷魚鬚各一,食落冇乜問題嘅.但女同事M話花姿片好鯹,好彩我冇食.味道:3分3. 發財金錢瑤柱甫菜係摘走咗葉嘅細肥白菜,奇怪.呢個正常冇問題.味道:3分4. 百花炸釀蟹拑Size口惑都正常,味道普通.味道:2.8分5. 竹笙燴燕窩稠杰度正常嘅,但就鹹咗啲,不過佢熱騰騰.味道:2.8分6. 蠔皇海參扣鵝掌海參OK冇問題,但見到鵝掌嘅腳甲係冇清喥,係咪正常?唔記得喇.好彩食嘅時候冇被拮親,佢亦夠腍.而冬菇都大件,口感亦正常.味道:3分7. 清蒸海星斑大大條,上枱時已幫我哋起肉,睇到係蒸到好熟,呢個都熱騰騰,肉質就嚟接近嚡口.味道:3分8. 薑蔥霸王雞係好大隻,味道普通正常.味道:3分9. 福建炒飯好耐冇食呢樣喇,材料有冬菇粒,呢個味道幾濃.味道:2.8分10. 雲腿片上湯生麵就係冇乜料,只有雲腿片,生麵口感都正常嘅.
1. 鴻運乳豬全體
冇花冇假係全體,口感味道都正常嘅,不過食咗兩件覺得膩.
2. 翡翠花姿桂花蚌
3. 發財金錢瑤柱甫
菜係摘走咗葉嘅細肥白菜,奇怪.呢個正常冇問題.
4. 百花炸釀蟹拑
Size口惑都正常,味道普通.
5. 竹笙燴燕窩
稠杰度正常嘅,但就鹹咗啲,不過佢熱騰騰.
6. 蠔皇海參扣鵝掌
7. 清蒸海星斑
味道:3分
8. 薑蔥霸王雞係好大隻,味道普通正常.
9. 福建炒飯
好耐冇食呢樣喇,材料有冬菇粒,呢個味道幾濃.
10. 雲腿片上湯生麵
就係冇乜料,只有雲腿片,生麵口感都正常嘅.
11. 滋潤紫米露湯丸
紫米露唔太甜,湯丸我就唔記得係咩餡,ok正常.
味道:3分
呢餐啲份量好似唔夠,我哋都唔夠飽,而且大多數嘅餸菜都唔熱.
服務:
未正式開始時,都有問飲咩嘢,開始後就完全漠視,只顧上菜同收嘢,甚至可以冇公筷,食完乳豬至放一對咁大把.之後我忍唔住,叫侍應俾多兩對.
我喺等候上台領獎區時,啱啱喺佢哋飲品喥,佢哋要工作我明,我亦有讓開俾侍應行,但佢哋依然係直行直撞,唔會講聲唔該或小心,就只有一個好似高級少少嘅男人冇講.
抵食係2.5分