是晚入到店内,我就拣咗个系铺最入的枱,好似一个Corner位咁,Very Good ar!跟手就同老友出去睇吓饮咩食乜喇?我爱黑啡就拣咗Espresso Macchiato Caldo,佢饮开Cappuccino就拣了Cappuccino Viennese。另外每人拣一个Cake,虽然我对蛋糕就唔多好,不过适逢生日㖞,点都要拣个自己有兴趣架啦,当晚几件Cut Cake最令我想食嘅就系Matcha M. Cake,我爱抹茶呀。老友都系拣返芝士蛋糕,不过呢到冇blueberry,所以佢就拣A New York Chesses Cake啦,再多叫一个Caprese Salad清新一下啦,拣好野食我先返去枱到,佢就系柜面点餐,再等店员拎过来,咁样半自助都好,起码唔使收加一吖。20点25分终于可以开餐喇:① Espresso Macchiato Caldo 泡沫意大利特浓咖啡 $26② Cappuccino Viennese 鲜忌廉泡沫维也纳咖啡 $36③ Matcha M. Cake 抹茶栗子士蛋糕 $34④ Caprese Salad 水牛芝士番茄沙律 $54⑤ A New York Che

20点25分终于可以开餐喇:

③ Matcha M. Cake 抹茶栗子士蛋糕 $34

④ Caprese Salad 水牛芝士番茄沙律 $54

⑤ A New York Chesses Cake 纽约芝士蛋糕 $36
= $186
我杯<Espresso Macchiato Caldo>Caldo意即热,即系出面饮嘅Caffe Macchiato,面层的奶泡除店员随画,我的系心型图案,细细杯整我好靓呀!!真系要望多两眼先舍得饮,但热啡滩冻咗就会变得难饮啦,望多两眼要试吓喇。啡味只有微苦一点点酸又好香浓,好饮!!
老友杯<Cappuccino Viennese>都系细细杯,面层有朱古力粉,奶味重,啡味淡咗D。
我件<抹茶栗子士蛋糕>好靓仔,面层有淡淡抹茶味颇甜的macaron同白朱古力片,中间抹茶Mousse都几有抹茶味,可是底层的栗子Mousse味比较薄,不过两种味的Mousse都好滑,唔甜都好啱我口味呀。
又估唔到<Caprese Salad>都几大兜,足够2人份量,材料有切粒新鲜水牛芝士、车厘茄沙律菜和罗勒,酱汁就用食盐、大蒜,香草橄榄油而成,酸酸地同水牛芝士好夹,虽然水牛芝士份量多,不过同酱汁一齐人一D都唔觉腻,几好味。
我就比较怕<纽约芝士蛋糕>,怕佢质地实的的啰,芝士味超浓,见老友系咁食,我谂佢应该几钟意喇,我就觉得腻咗D,慢慢少少食下都OK嘅。
2013-01-29
庆祝纪念