餐厅: canton pot
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
资讯:

资讯:

美食当前,你耐得住性子把「最喜欢的食物」留到最后再吃吗?曾有心理学研究证实具有「延迟享乐」特质的人,在工作或健康上有更出色表现,能获得更大心灵满足。我就是能耐性子把「最喜欢的食物」留到最后再吃,好像火锅一样要用时间去等待然后就能够慢慢享受美味嘅食物似的。见到呢三只字就知道到达餐厅正确位置。上到去门面大方得体。先量度体温然后做好清洁店员随即带我们入座,餐厅范围非常四正。一眼望晒长方形的格局每张枱嘅距离都有一定嘅空间,而且都见到有唔少厢房。厢房里面都有一些人正在享用,行去座位期间多见到餐厅有唔同嘅饮品有酒同埋汽水等等。呢度嘅餐牌都系迎合而家新世代用电子iPad,落单真系好方便又环保睇住个萤幕又可以慢慢拣自己心水嘅食物,最紧要有图片可以睇又可以放大啲字,慢慢谂都唔系问题。同埋呢度都有好多选择,例如有套餐或者散叫不过叫套餐就唔使烦,因为一应俱全,里面都有齐已经想食嘅嘢。拣咗想食嘅火锅套餐之后就开始混合自己喜欢嘅调味料。▫️$28位呢度嘅调味料不得了,真系好多样嘢可以选择可以全部all in,或者慢慢调配自己钟意食嘅口味,好似有得玩又有得食咁。▫️12 款酱料「指天椒、廖孖记腐乳、自家制麻辣酱、花生

见到呢三只字就知道到达餐厅正确位置。

▫️$28位
▫️12 款酱料
「指天椒、廖孖记腐乳、自家制麻辣酱、花生酱、潮州辣椒油、自家制沙嗲酱、葱花、蒜蓉豆瓣酱、日式胡麻酱、蒜粒、洋葱粒。」

非常清晰嘅指示,入面可以睇到有啲咩时令嘅汤锅物套餐同埋一啲单点嘅餐牌,食唔够仲可以有埋甜品,想饮吓嘢都仲有餐酒俾你去拣。

餐饮就有自家制饮品啦,咖啡、茶、汽水同埋一啲唔同酒类嘅酒款

喺Walmart套餐入面总共有六款俾我选择,当中有两份系素食为主要。龙虾锅套餐同埋韩式锅套餐都比较吸引,但最后都系拣咗韩式锅套餐,因为佢嘅汤底系韩式牛肋骨汤。一定好清甜姐。

▫️韩式锅套餐  $588
套餐入面有咩配料?总共有15款,两个人来讲非常够饱。
韩式锅套餐

当中嘅配料有「韩国西冷牛肉1++、美国牛颈脊、泡菜野菌饺、鲜黑松露猪肉丸、秀珍菇、韩式泡菜、有机白萝卜、豆卜、韩国年糕、鲜墨鱼片、鲜冬菇、鲜腐竹、莲藕片、黑木耳、田园菜篮」

韩式锅套餐

本身汤头里面嘅肉都已经系超级好食,肉味浓、既鲜又甜仲要入口即化,opening 饮啖汤食旧肉都已经系非常满足。暖笠笠。好喜欢。

不过排第一嘅系韩国西冷牛肉1++
各地牛肉都有其不同的评级制度,韩牛会以牛只第 13 条肋骨(西冷部位)的切割面的脂肪分布、肉色及脂肪颜色,作为指标来评断其品质,1++ 为最高级别。
韩式锅套餐

至于今次呢个1++ 系咩感觉?
此级数之韩牛肉质与油花分布平均,带淡淡雪花纹理,入口之油腻程度却比和牛低,故深得我地喜欢呀。
韩式锅套餐

灼至五成熟,嫩滑且肉汁丰富,配以自家调味享用,能提升肉鲜。
第二系美国牛颈脊,哈哈全部都系肉类!
牛颈脊位于牛颈与肩胛之间,属于运动量比较多的部位。 杂落有适量油花,食落肉质鲜嫩爽滑,肉味浓郁,真系非常适合切成薄片作火锅食材。
韩式锅套餐

不过佢嘅白萝卜、豆卜、冬菇等等系火㶽里面滚咗好耐所以都相对软身同入味。

韩式锅套餐

食完其实都够饱,但系心思思想嗌多少少嘢食😇见到佢有其他丸类啦、手作嘅饺子、海鲜、牛肉同埋一啲手打鱼滑,见佢幅图都几靓仔,最尾拣咗...
▫️手打墨鱼滑$68
把墨鱼肉剁碎再用搅拌机搅成浆,之后打至起胶,而关键之处是放入粒粒墨鱼肉一起搅拌,呢度既墨鱼滑鲜味好澎湃啊。

由于系球体形状上枱所以每一粒墨鱼嘅大细都系因我哋嘅喜好去决定,我哋有时大大粒食有时细细粒食,边种口感都可以自行选择。

前菜有河豚干、胡麻手撕鸡、牛油果沙律同鸡翼等等但最后拣左大家爱吃既皮蛋。
▫️百花炸酿皮蛋 $78
中西合璧既菜式,薄薄一层嘅炸粉包住个皮蛋,想法好得意,卖相呢度就一般般但系食辣嘅反而有啲惊喜。

论味道和口感,都是与平时吃的明显有别,至少它一定没有皮蛋的"压"味,多左阵油香味。

打边炉点样唔叫杯饮品呢,系自家制饮品同埋特饮里面就拣咗一杯
▫️竹蔗茅根水$38,如果多人嘅话可以嗌一渣$88
食到热热地降下温,叫左杯饮下,味道甜美不在话下。清热又清润,爽!
仲有其他味道嘅,例如紫背天葵、罗汉果、洛神花等等,感觉都比较好似健康啲嘅嘢饮。

由于我系甜品红嘅关系最美梗系会食甜品甜品都见到有成12款,佢个芒果杨枝甘露黑白配影得好靓所以就俾佢吸引住啦。
▫️芒果杨枝甘露黑白配 $48
顾名思义一碗糖水入面有晒杨枝甘露同埋黑白凉粉,配埋芒果汁底。质感比较杰身, 用料十足。芒果味香浓,但略欠柚子的清新感。但食完热辣辣嘅火锅同埋少少煎炸野有碗清爽有甜甜地嘅甜品做ending就最舒服。
芒果杨枝甘露黑白配

在吃东西方面,追求食物要吃爽也吃得疗愈,每天吃一样的东西可以得到快乐与安全感 ...虽然火锅不能每天吃,但是如果能够时不时喺呢度打一次边炉其实都真系几爽。
用餐时段
芒果杨枝甘露黑白配