2011-06-17 55 浏览
繼楊記麵家於4月結業,羅坤發粉麵又在5月結業,漢記牛什現在又疑似6月結業,2011年攪咩呀? 粉麵業大災難 !? 我係喺漢記班沙腩打入CNN美食榜之後先識得去漢記食牛腩 ga,試過漢記嘅班沙腩、爽腩,簡直有相逢恨晚嘅感覺。我唔敢講漢記好食過中環、天后、大埔嘅牛腩專門店,但漢記嘅牛腩喺我心中係香港number 1,漢記又就腳、又易搵位。 漢記結業 confirm 唔 confirm 呀? 好擔心呀! 去漢記食牛有分崩沙腩、坑腩、爽腩、牛三寶(筋、肚、腩)、牛什,悉隨尊便。 崩沙腩、坑腩係同價,賣貴d 嘅; 爽腩、牛腩平d。 荷包鬆d果日,我會叫崩沙腩,如果賣哂,漢記會提議你食爽腩。 如果無講明要什麼牛腩,漢記會比最瘦果part 你,瘦腩比較諧,所以,由於爽腩、牛腩係同價,講明要爽腩正好多!崩沙腩通常有兩層膠質筋膜,爽腩就通常只有一薄薄一層筋膜,煙韌得來好爽! 超正! 牛筋、牛肚個人認為一般,牛什我個人好少食,無意見。 因為牛腩太正,未有胃口試魚旦,又係無意見。 不過,我好confirm 湯米粉太硬,試過三次叫湯米粉都好後悔,唯有豪d 叫魚麵配靚牛腩。