2020-06-27 30 浏览
今日嚟到西环打边炉,估唔到西环竟然有间坐得舒服,环境又好嘅火锅店!呢间系楼上铺,入到去劲宽躺,我哋两个人坐呢个窗边嘅卡位超阔落!啱晒情侣黎打边炉,静静地又舒服。首先入到去服务劲好,有围裙附送,唔惊整污糟件衫。而且服务员会即刻攞碗糖水话俾我哋暖下胃先!可以一路食一路等个炉滚。呢度点餐都好方便,系用QR code,而且所有食物都可以点半份,可以试多几样!汤底方面,梗系要试佢呢度出名嘅麻辣锅,我哋点左鸳鸯锅,另一款就拣咗猪骨汤底。(汤底 每位$38)见到啲辣椒铺就满晒,超级正!啱晒钟意食辣嘅人!麻辣锅嘅麻辣好香,不过真系几辣架,但系食得好过瘾,配牛肉食好正。猪骨汤就鲜甜,清清地。因为可以嗌半份,所以我地嗌左超多样𩠌,劲丰富!🤩个人强烈推介嫩牛肉同埋大刀牛肝😋😋美国安格斯优质肥牛半份 $119晓宇嫩牛肉半份 $42牛肉部份我哋嗌左两款,分别系肥牛同埋嫩牛肉。两款都好新鲜而且有肉味,肥牛较为簿身,脂肪同肉嘅比例啱啱好,见到啲雪花纹就知。🤤嫩牛肉名副其名真系好嫩!好滑,易咬,完全唔un!性价比来讲会推介呢款!真系好好食!👍🏻👍🏻手打三宝丸半份 $49三宝丸分别系墨鱼,牛肉同埋虾。个人最钟意虾滑,入

见到啲辣椒铺就满晒,超级正!啱晒钟意食辣嘅人!
猪骨汤就鲜甜,清清地。

因为可以嗌半份,所以我地嗌左超多样𩠌,劲丰富!
🤩个人强烈推介嫩牛肉同埋大刀牛肝😋😋

美国安格斯优质肥牛半份 $119

晓宇嫩牛肉半份 $42

牛肉部份我哋嗌左两款,分别系肥牛同埋嫩牛肉。

手打三宝丸半份 $49

三宝丸分别系墨鱼,牛肉同埋虾。个人最钟意虾滑,入面真系食到有虾,足料!
当然三款嘅味道都唔错,口感弹牙。
不过份量如果多啲就好😝

鸭血半份$42

鸭血配落麻辣锅简直系一流!

大刀牛肝半份$46

推介呢款!好特别出面比较少见!中间仲有个蛋黄,而且配送辣粉可以点。服务员教我地捞匀啲蛋黄,之后放落个锅度,之后再掂啲粉食。牛肝好嫰,而且厚身啖啖肉,而且感觉食材好新鲜!

莴笋片 白萝卜 甜粟米 半份 ($22 $16 $18)
皇帝菜一份($32)

蔬菜方面叫咗四款,比较特别嘅系莴笋片同埋皇帝菜。服务员教我地莴笋片放落锅中10秒内攞上嚟,咁样食会比较有口感!又脆又爽!
皇帝菜就唔系个个都接受,不过我哋两个都好钟意!超级新鲜,而且菜放落锅中系超级入味!不过放落麻辣锅就真系太辣😂
白萝卜同粟米就好甜。

罗汉果

因为麻辣锅太辣嘅关系,我哋都系点左罗汉果饮。好好味,甜得来唔会太漏,而且非常解辣!顺便清热~

总括来讲呢度啲食物好精致,唔会话太大份,但系样样都好新鲜!
如果有时想食得舒服,享受个环境,黎个火锅fine dining,依度系不二之选。🤩