2015-01-01 1435 浏览
早前同老婆、表姨甥行完麦理浩径,第一次嚟大卖怀旧情怀嘅「罗麦记」食晏,知道太古及将军澳都有分店,但相对唔就脚,屯门店就较顺道啲。其实𠮶次都志在个怀旧环境,因为好多墙画、公仔、标志都伴著小弟一同成长,份外有共鸣,不过,当日样样都几好食,但个滑蛋牛肉煎脆米喺失手之作,所以,只喺可以俾个OK佢,有啲百「麦」一疏。今次同几个朋友再访,比起上次就物有所值嘞 。「怀旧」始终喺罗麦记最大嘅卖点,尤其几位朋友都喺有番少少咁上下,对餐厅内好多事物,如飞行棋、粉蓝色手册、旧式二极管电视、拨轮式电话、绿白格仔地砖、怀旧商标……等等,都叫我哋可以讲过不停,缅怀一番 !言归正传,大家唔停咁讲都应该肚饿吧!晌餐牌上思量一番,朋友面对样样都想试嘅心态,都要狠心咁一人拣一样作决定。 红豆冰小忌廉奶茶 $38(跟主食$28) 上次试过红豆冰粒粒奶茶,所以提议朋友一试,朋友都赞佢唔错,由头到尾奶茶味都保持到,无被沟淡嘅情况。今次小弟就试另一款小忌廉奶茶,唧上大抹忌廉,外观变得靓仔咗,捞匀之后,口感更加柔滑如丝,不过,茶味会稍稍冲淡少少。 虾多士 $58 因为喺店家嘅十大必食之一,上次食过亦觉得有水准,所

红豆冰小忌廉奶茶 $38(跟主食$28)

红豆冰小忌廉奶茶
虾多士 $58

因为喺店家嘅十大必食之一,上次食过亦觉得有水准,所以推介俾朋友。新鲜热辣,虾胶爽弹足秤,多士炸得金黄香脆,入口又唔算油腻,翻兜水准依然。
罗记炒蛋 $28

另一十大必食之一,炒蛋果然炒得滑嫩,无过老,仲带有点点蛋浆,集香滑一身,如果糁少少香草碎,吊吊味,可以有唔同效果;伴有半件牛油厚多士,搽上厚厚一层牛油,啱晒小弟。如果你话三几朝就有一份咁嘅炒蛋做早餐,几令人赏心乐事呢
罗记炒蛋
香煎红酒牛脷 $45

一小碟精精致致,色泽深沉嘅牛脷切成一口一小件,因为煎过,表面有轻微焦脆感,咬落好软腍,又有轻轻红酒味,以及牛脷独有嘅膻香,易入口,喺一份唔错嘅小食。
香煎红酒牛脷
避风塘鲜鱿 $58

热气嘢总喺人人爱,加埋以炸蒜粒嘅避风塘做法,甘香惹味,诱人小食。上次试嘅避风塘鸡翼已经觉得好食,今回嘅鲜鱿又喺令人回味,不单鲜鱿粉浆薄,鲜鱿味突出,唔似雪藏货,沾满炸蒜及七味粉,好易一件接一件食唔停
避风塘鲜鱿
砖头焗咖喱芝士虾球饭 $92

个「砖头」大得无三几个人都咪叫,面包砖外层焗得脆脆,而里面一半喺面包,一半喺白饭(炒饭相信更好),上层铺得满满咖喱虾球,咖喱香气扑鼻,而虾球既大粒,又爽口,捞匀个炒饭食一流。不过,食到尾净番唔少白面包,唔食好似有啲嘥,所以店家有个温馨窝心提示,就喺如客人有需要,可以向职员索取酱汁回点用,仲要有蕃茄汁、咖喱汁及白汁3款选择,期望大家唔好嘥嘢啫
,抵赞!
砖头焗咖喱芝士虾球饭
砖头焗咖喱芝士虾球饭
怀旧香蕉船 $38

嚟得怀旧就要走多少少,一于以「香蕉船」作结怀旧到底。老实讲,豆丁年代,经济边有咁好,细个𠮶时未食过香蕉船,一盒牛奶公司三色雪糕已经喺难得嘅极品。所以,晌只「香蕉船」见番三色雪糕:朱古力、士多啤梨、云呢拿,勾番唔少儿时食雪糕嘅片段
,香蕉夹雪糕,入口一阵冰凉、香甜,慢慢晌口内化掉,无哗一声嘅感觉,却有一份回忆嘅味道。
怀旧香蕉船
晌香港,虽然仍有少量真真正正嘅冰室老字号,但基于铺租、人工、接班人……种种问题,执一间就少一间已经喺个事实,故此,好似罗麦记依类仿怀旧嘅餐厅亦逐渐多起嚟,所以,旧物依然引起很多人嘅共鸣,大家都未忘昔日情怀。
避风塘鲜鱿