星期一至五嘅上环,平时都车水马龙,周末就少左啲繁忙。心血来潮想食越南嘢,就谂起近近地office但系又唔成日去嘅鸣越。由中环或香港站行10分钟,或者上环站出口对面就到。一入门口就见到好多画,直到入去都系。同朋友坐低左就望下个餐牌。我地点左一碗生牛肉汤河,软壳蟹米纸卷,大虾米纸卷,lime coke同埋咸柠梳打。饮品先到,我order既咸柠味道啱啱好,唔太甜。然后到碗pho上。首先portion分量几大碗,特别系牛肉嘅分量几多,牛亦系新鲜手切肥牛,比普通火锅肥牛有口感。再食其余嘅嘢,汤底味道清香唔太咸,伴碗芽菜及洋葱新鲜。值得一赞👍🏻然后两个rice paper roll。大虾🍤新鲜,点上酸汁感觉清新同与内里嘅材料相配,里面嘅香叶味好突出。软壳蟹rice paper, 一啲都唔油腻,炸得啱啱好。总括而言,食物分量大,较健康唔油腻,几适合一家大细,系响中西区CP值几高嘅餐厅。
星期一至五嘅上环,平时都车水马龙,周末就少左啲繁忙。

饮品先到,我order既咸柠味道啱啱好,唔太甜。

软壳蟹rice paper, 一啲都唔油腻,炸得啱啱好。

生牛肉汤河
软壳蟹米纸卷