2025-05-15
📍 祥榮餐廳 Cheung Wing Restaurant🌍紅磡黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G7A, 7B 及7D號舖Shop G7A, 7B & 7D, G/F, Amazing World (Site 1), The Whampoa, Hung Hom📝整體評分:8/10⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝⸝外吃食菜同食魚都唔係好抵,但鬼叫我地2個唔識煮飯,港式茶餐廳較少見有蒸魚食,就算有都係鯇魚同鯧魚,唔知點解都有陣土腥味,唔太鍾意。間唔時想食魚就會黎呢到,供應6款新鮮魚,而已有4種蒸法。✿ 古法蒸桂花魚• 新鮮桂花魚魚肉滑嫩,無腥味同埋細骨,係我最愛~ 蔥薩墊底,爽肉冬菇鋪面,豉油不死鹹,清淡鮮美,保留魚肉鮮味!✿ 枝竹牛腩煲• 牛腩切得有啲大件但依然煮到軟腍,帶有濃郁牛肉香。枝竹吸滿醬汁,口感軟滑。醬汁厚實但餸飯可以再鹹返些少。
📝整體評分:8/10
✿ 古法蒸桂花魚
✿ 枝竹牛腩煲
醬汁厚實但餸飯可以再鹹返些少。