2025-07-29
不嬲鐘意食東南亞菜。如果要食印度菜,當然首選過嚟尖沙咀區。近排就同2個朋友試咗CARAT Fine Indian and Mediterranean Cuisine。一入呢間樓上印度餐廳,好闊落,有氣氛,當然都好乾淨,仲要有室外區,啱哂三五知己上嚟食好嘢傾吓偈。由於唔係好熟悉印度菜,就問吓侍應推介。雖然我哋係咁問嘢,但侍應態度好好,好有禮貌好耐心解答,仲主動幫我哋影相。好Friendly!最後我哋試咗:👍🏻Afgahani Mushroom 阿富汗瑪莎拉香料芝士釀蘑菇每串蘑菇燒得剛好,唔會太Dry,連埋芝士、馬莎啦,各種豆醬,好有趣又惹味,好食!👍🏻Butter Chicken 印度牛油咖喱雞呢道菜可以話係經典印度菜必食。特別欣賞呢間餐廳份量足夠,雞都好多件,夠哂我哋三人分!醬汁好香又滑,蘸Naan 食,多多都食得落。👍🏻Palak Paneer 菠菜芝士咖喱又係份量十足,好多芝士,菠菜蓉都好嘢味,送Naan一流。👍🏻Sunhari Laccha Naan 皇室烤餅份Naan烤得剛剛好,熱辣辣上菜,而且咁油,真心推薦!CP高又好食,服務好坐得舒服。總而言之,值得再翻轉頭!📍CARAT
最後我哋試咗:
👍🏻Afgahani Mushroom
阿富汗瑪莎拉香料芝士釀蘑菇
👍🏻Butter Chicken
印度牛油咖喱雞
👍🏻Palak Paneer
菠菜芝士咖喱
又係份量十足,好多芝士,菠菜蓉都好嘢味,送Naan一流。
👍🏻Sunhari Laccha Naan
皇室烤餅
份Naan烤得剛剛好,熱辣辣上菜,而且咁油,真心推薦!
CP高又好食,服務好坐得舒服。總而言之,值得再翻轉頭!
📍CARAT Fine Indian and Mediterranean Cuisine
尖沙咀寶勒巷6-8A號盈豐商業大廈4樓