2023-01-19
有段時間𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚關注組很多人推薦這間,決定和朋友來試試~Book位都唔難,今次有指定要𝙃𝙪𝙜𝙤師傅,師傅全程keep住同我地有講有笑,好健談😂 這個價錢食Lunch Omakase性價比非常不錯,不過食完唔算好飽🤣✧ ︎𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙈𝙚𝙣𝙪 ($500) ✧茶碗蒸 / 十二貫 / 湯 / 甜品ෆ̈ 茶碗蒸第一次食茶碗蒸加了粟子和年糕,軟糯香甜的好好食~ෆ̈ 十二貫間八魚 l 金目鯛 l 白蝦 l 和歌山手吊池魚 l 鰆魚 l 北海道昆布漬甜蝦 l 鰤魚l BB吞拿魚拖羅 l 海膽 l 醬油漬赤身 l 栗蟹 l 干飄卷大致水準不錯,魚料新鮮,調味上不會太花巧,不會掩蓋食材本身的味道,走比較清新既風格~壽司偏細舊,飯粒酸度軟硬適中,不過芥末放得有點多,部分食個時有啲嗆🤣- 金目鯛燒到燶邊帶焦香又有油份- 鰆魚邊位輕輕炙過很香,質感較軟- 甜蝦爽彈,加上昆布漬很鮮甜!!!- 6日熟成的鰤魚,油份很夠,魚香十足 - BB吞拿魚拖羅相比大拖唔會太油,口感軟滑~好好食!- 海膽正常發揮,好鮮甜- 醬油漬赤身醃得很入味,我本身很怕吃赤身也覺得不錯- 栗蟹加上葱粒好清新,食到絲絲蟹肉好滿足🥹ෆ̈ 栗蟹清
✧ ︎𝙇𝙪𝙣𝙘𝙝 𝙈𝙚𝙣𝙪 ($500) ✧
茶碗蒸 / 十二貫 / 湯 / 甜品
ෆ̈ 茶碗蒸
第一次食茶碗蒸加了粟子和年糕,軟糯香甜的好好食~
ෆ̈ 十二貫
- 金目鯛燒到燶邊帶焦香又有油份
- 鰆魚邊位輕輕炙過很香,質感較軟
- 甜蝦爽彈,加上昆布漬很鮮甜!!!
- 6日熟成的鰤魚,油份很夠,魚香十足
- BB吞拿魚拖羅相比大拖唔會太油,口感軟滑~好好食!
- 海膽正常發揮,好鮮甜
- 醬油漬赤身醃得很入味,我本身很怕吃赤身也覺得不錯
- 栗蟹加上葱粒好清新,食到絲絲蟹肉好滿足🥹
ෆ̈ 栗蟹清湯
個湯超鮮甜!!!好似三隻蟹既濃縮版😂清底清得嚟又有濃郁既蟹味🫶🏻
ෆ̈ 甜品
有得選咖啡或雪糕,當日既焙茶味雪糕很不錯,好濃茶味~