餐厅: 明發小食
资讯:

2023-03-14 194 浏览
第一次嚟到深水埗嘅明发小食,紧系要试下佢哋嘅招牌菜啦。我哋点咗净汤鸳鸯饺子,分别有韭菜饺同椰菜饺。饺子皮薄馅靓,椰菜饺入口爽甜,而韭菜饺加咗爽脆嘅马蹄,中和咗韭菜浓烈嘅味道,平时好少食韭菜饺嘅我,都忍唔住要食多只。如果钟意有少少辣嘅,仲可以再加埋辣椒酱呀~之后出场嘅系怀旧猪油渣面,听到猪油渣面,可能会觉得好油腻,其实经过低温油炸之后,已经逼出咗啲猪油,剩低嘅就系碗上嘅猪油渣啦~入口嘅时候猪油渣香脆可口,唔会觉得好肥腻。而上海面条口感烟韧,呢碗猪油渣面份量都算多,可以叫埋其他食物 一齐happy share!另外仲叫咗一碗细嘅三沟,即系鱼肉同碗仔翅加埋生菜,手打鱼肉嘅份量好多,而且鱼肉非常弹牙,加埋果皮、肉丝、蛋花、冬菇同粉丝,唔单止好足料仲好抵食。最后仲叫咗两款甜品-自家制嘅豆腐花同埋巴斯克芝士蛋糕,两款甜品各有特色。豆腐花嘅豆味浓郁,又香又滑。而巴斯克芝士蛋糕充满芝士嘅香味,又唔会觉得好腻。今餐食到好饱呀,下次经深水埗可以再食!
第一次嚟到深水埗嘅明发小食,紧系要试下佢哋嘅招牌菜啦。
净汤手工饺子
我哋点咗净汤鸳鸯饺子,分别有韭菜饺同椰菜饺。
净汤手工饺子
如果钟意有少少辣嘅,仲可以再加埋辣椒酱呀~
怀旧猪油渣面
鱼肉菜碗仔翅 三沟