复活节放假,第日继续有补假,所以去街去夜啲,食埋甜品先返屋企都无问题😜。讲真,我好耐无试过正式去甜品店食甜品,因为多数都喺餐厅食埋。但呢晚食𠮶间餐厅无卖甜品,所以可以转场再战!我哋上网揾下旺角一带有乜甜品舖,但原来好Pure𠮶种甜品店已经所剩无几,所以我哋二话不说就拣咗甜牙牙🦷。虽然我知佢开咗好耐,但都系第一次食。由于受政府禁令影响,小店只可以坐半满,长期都有客等紧,不过大家都唔使等好耐就入得。小店系典型甜品舖,所以座位本身都比较迫,而家反而阔落咗🙈。甜品款式劲多,由窝夫、心太软、松饼、绵绵雪花冰、焦糖炖蛋、火焰雪山、西米露以至芋圆等,通通都有,花多眼乱🌸!价钱属合理水平,偏抵食👍。冰火焦糖炖蛋($48),材料包括炖蛋、焦糖、蛋白霜同水果。本身想要熔岩火焰雪山,但卖哂😭😭😭,唯有失望地转食Creme Brûlée。焦糖炖蛋卖相唔算突出,但味道相当有惊喜。首先搭配嘅水果包括蓝莓同芒果🥭,两者都非常甜。第二就系个炖蛋本身好出色,唔会太甜,🥚蛋香味又够浓郁,口感亦都唔太水、唔太实,啱啱好。一个字,正😋!提拉米苏松饼层层($55),材料包括即焗松饼、手指饼、咖啡甜酒、饼碎、忌廉同雪糕。Panc

提拉米苏松饼层层

提拉米苏松饼层层($55),材料包括即焗松饼、手指饼、咖啡甜酒、饼碎、忌廉同雪糕。Pancake同Tiramisu都系我嘅最爱❤️,所以我毫无悬念地会点呢款。
提拉米苏松饼层层

松饼制作需时,造型精美。🥞松饼果然够松,厚厚的,但唔系而家好流行𠮶种Fluffy疏乎厘。味道同口感反而更佳,闻落又好香。另外,松饼上面嘅Tiramisu亦绝不欺场,唔系用普通忌廉呃人,而系用上正宗Mascarpone Cheese搭配浓浓嘅咖啡酒加手指饼🤤。

总括嚟讲,呢日食嘅两款甜品都真心好好食,完全系意料之外😆。可能我本身对呢类港式甜品舖有偏见,觉得系粗制滥造多,点知依到系慢工出细货!不过甜品舖今晚有部份甜品同饮品都未能供应,可能系刚刚复工嘅关系吧。我下次会再嚟食过🍮。
2020-04-12
等候时间
5 分钟 (堂食)
$50 (宵夜)