2018-08-06 5323 浏览
同事话三希楼的水煮鱼好好味 于是同朋友去试吓真心不错呢间应该算系高级川菜餐厅虽然分店位置比较难找,但都好多人食,特别外国人店员带我哋坐窗口位,然后即刻睇Menu首先叫个冷盘前菜—蜂蜜番茄冷食再加埋番茄好甜,加上蜂蜜就更甜感觉好似甜品,女性应该钟意食再来一个沙律笥 分量唔会好多,两个人食啱啱好。第一次食笋系用沙律整,都好特别钟意食笋嘅我就当然要试吓开始上小菜—三椒猪手呢道菜有惊喜炒得好香好够镬气猪手切到好小块,猪皮够韧好咬口加埋青椒炒得好香果然冇叫错再来碟我最爱的—炝炒莴笋丝几旧干辣椒炒埋莴笋丝,特别香特别好食特别爽口,每次都大啖大啖食份量唔少,两个人食唔晒抵!最后就系重点—水煮桂花鱼两个人叫一碟小份量的水煮鱼,但上枱时份量都唔少,两个人食唔晒,但味道真系好好味鱼片完全冇骨,够滑够香有够辣而且仲有好多配菜:芽菜、笋片、薯粉、猪红、青瓜全部都系入味嘅配菜配埋个水煮汤底一流薯粉够粗够烟韧,即使好饱都忍唔住食多几条最后都系食唔晒,打包返屋企煮其他嘢食最后朋友想试试枣红千层糕好浓红枣同椰奶味,朋友赞不绝口!而我认为椰奶味比较重小小盖过红枣味的感觉总括而言,餐厅的小菜及水煮鱼味道都好好人多食的话可
同事话三希楼的水煮鱼好好味 于是同朋友去试吓
真心不错

呢间应该算系高级川菜餐厅
虽然分店位置比较难找,但都好多人食,特别外国人
店员带我哋坐窗口位,然后即刻睇Menu

首先叫个冷盘前菜—蜂蜜番茄

冷食再加埋番茄好甜,加上蜂蜜就更甜

感觉好似甜品,女性应该钟意食

再来一个沙律笥
钟意食笋嘅我就当然要试吓

开始上小菜—三椒猪手

呢道菜有惊喜
炒得好香好够镬气

猪手切到好小块,猪皮够韧好咬口
加埋青椒炒得好香
果然冇叫错

再来碟我最爱的—炝炒莴笋丝

份量唔少,两个人食唔晒
抵!

最后就系重点—水煮桂花鱼

鱼片完全冇骨,够滑够香有够辣

而且仲有好多配菜:芽菜、笋片、薯粉、猪红、青瓜
全部都系入味嘅配菜
配埋个水煮汤底一流

薯粉够粗够烟韧,即使好饱都忍唔住食多几条
最后都系食唔晒,打包返屋企煮其他嘢食

最后朋友想试试枣红千层糕
好浓红枣同椰奶味,朋友赞不绝口!而我认为椰奶味比较重
小小盖过红枣味的感觉
总括而言,餐厅的小菜及水煮鱼味道都好好
人多食的话可以试多几款菜式
用餐时段