2024-04-24 42 浏览
今日去咗东涌庆祝朋友新屋入伙,见到六小馆做紧666优惠有几款套餐都有折仲可以用优惠价加多碟𩠌,咁就同朋友食豪啲。系openrice拣咗个皇牌二人餐($956) – 有汤有参有花胶咁多款贵价中菜👍🏻👍🏻成个餐用炖汤同三小菜打开美食之旅。另外,朋友见到原来餐厅有金汤翅,就话要加一个嚟试吓🤪#瑶柱海螺炖野生竹笙汤 – 炖汤好足料好多材料系入面,饮得出冇味精系原汁原味系港式炖老火汤咁,好够味好补身。海螺系用咗细细粒个款,咬落唔韧#极品煲仔金汤烧鲍翅 – 原个烧煲上菜,旧翅好大旧成只手掌咁大,足够两个人去share有多添。汤汁好鲜甜加少少醋更加带出佢哋本身个汤底既韵味#巴蜀烧羊鞍架 – 羊架就一人一只既,佢用咗巴蜀既腌料去调味,有麻麻香香既感觉令到羊膻味一啲都冇,而且羊架肥瘦适中,烧完都唔干仲有肉汁👍🏻#虾籽海参烧珍宝明虾球煲 – 海参同虾球都好大只好大块,旧旧都有成只麻雀咁大。海参炆得好够冧但又保持到个口感,而且虾球都好爽好鲜味。另外酱汁会浓味少少令到个海参同虾都够入味#蜜糖豆山珍菌炒日本带子 – 食咗咁多野,终于都嚟到菜类。蜜糖豆冇渣而且仲有啲菇菌系到唔会咁单一。带子有煮香过而且数量都唔少

#蜜糖豆山珍菌炒日本带子 – 食咗咁多野,终于都嚟到菜类。蜜糖豆冇渣而且仲有啲菇菌系到唔会咁单一。带子有煮香过而且数量都唔少成十几粒,厨师煮野都好落足本。带子唔会过老散哂仲保持到本身既鲜同弹性😋😋

#金华鸡汁扣原只花胶捞粗面 – 佢款粗面冇碱水味煮得几好,粗幼度应该有谂过,因为每一条每一段面都好挂汁,个汁好香好够味就咁鸡汁捞面都够。本身都食到好饱最尾先上碗面以为会食唔落,但试完一啖完全唔使再谂因为好食到停唔到手😋😋
再配上原只花胶,食到啖嗦既骨胶原既味道,个一种黏嘴感食完都仲感受到😝

最尾仲有个甜品系桂花糕,为成餐饭划上完美既句号
除咗鲍鱼之外我哋食均哂参翅肚,同朋友食得好满足又好满意而且味道都比一般既楼酒好食同摆得靓。

晚市除咗依啲套餐之外,仲可以用$6.6 加多一碟𩠌而且款式都好多。另外,午市亦有66折既套餐同加配。又真系几抵食

庆祝纪念
纪念日