2021-10-04 1625 浏览
2021年10月2 日 晴好耐之前见到见到呢间个价都几亲民, 就一心谂住]男朋友生日个阵黎庆祝(私心)因为怕冇位所以早一个月就book 定, 而餐厅大约早一星期wtsapp 同你confirm menu.难得食fine dine而且价钱又ok, 我地决定叫4-course + signature dish, 一于试晒佢。因为我地book 左1:30pm, 1点个阵已经好肚饿, 心谂: gg 了, 法国菜唔系又系碟又食得慢, 我会唔会饿死...而今次...原全癫覆左我对法国菜ge 感想。一去到, 餐厅个感觉好光猛洁净, 两边都间左房所以我地个area 得返我地呢枱, 静静地几好。坐底冇耐之后店员就放底左碟餐前小食, 一篮包同问我地要唔要水。估下枝水几钱? 最尾开估Amuse Bouche蜜瓜珍珠 - 分子料理咁款, 食落口甜甜地几清新, arm 晒我地arm arm 到, 个人仲好热ge 时候食。上面仲有块脆片(好似乳猪皮咁)喊喊地, 配埋一齐又几好食面包 - 一共有三款, 牛角包, 香草包, 同普通面包。牛角包好脆, 香草包好香香草味。香草包同普通个只包出面烘到脆脆地但又唔会整到个包好
2021年10月2 日 晴

而今次...原全癫覆左我对法国菜ge 感想。

Amuse Bouche
蜜瓜珍珠

面包
面包 - 一共有三款, 牛角包, 香草包, 同普通面包。牛角包好脆, 香草包好香香草味。香草包同普通个只包出面烘到脆脆地但又唔会整到个包好干, 会食完再想食。

Appetizer

Confit Quail Leg
早排睇d 煮食比赛成日见佢地 confit , 好奇究竟系点。confit 油封, 系源自法国的料理技巧, 将食材放入油脂中以慢火烹调, 让食材的水分和风味被完整保留。

心谂: 点样可以有礼仪地食呢?

切落去个下, 腿肉好易同骨分离, 但又唔会淋到一pat 野咁, 都会食到肉ge 质感。入口几香, 鹌鹑有dd 膻味, 不过唔会接受唔到。伴碟ge hazelnut 好香好食, 仲有d 蘑菇(而家先知原来可以生食), 同松露蛋黄酱, 不过个酱就唔太重松露味。

Tuna Tartare
吞拿鱼他他上面有西瓜粒,  yuzu dressing 食落酸酸地, 好开胃, 会引起你ge 食欲。

Signature Dish (Additional course +$88)

42°C Fresh Smoked Salmon
摆盘已经好吸睛, 店员拎起个盖之前会问你ready 好影相未, 同想自己拎定佢帮你拎。玻璃盖入面系苹果木烟, 一打开好想烟熏味。系烟下系舖满左鱼子酱ge 三文鱼(第一次食鱼子酱)。旁边有青苹果分子料理, 红菜头蓉同yogurt。店员建议可以一半就咁食, 一半就点侧边ge 酱。

42°C Fresh Smoked Salmon
第一啖: 鱼子酱+三文鱼。三文鱼好淋, 好浓三文鱼味 (废话), 我觉得有d 似出面一片片烟三文鱼个只味但又冇咁喊。不过鱼子酱个味就唔太突出, 但整体感觉好和谐, 更鲜味。
第二啖: 就咁食鱼子酱。鱼子酱有d 似平时食三文鱼籽个只味, 咸咸鲜鲜。我以为会好腥, 但唔会㖞。又几好食。
第三啖: 配红菜头蓉。食落几出个味, 会bling 左一下又唔会俾三文鱼遮左个味, 喜欢。
第四啖: 配yogurt。个人觉得口感太cream, 但男朋友就喜欢呢个多d。
第五啖: 配青苹果分子料理。甜甜地, 几清新, 但都系中意红菜头多d 。

Daily Soup

椰菜花汤
店员会系你面前倒汤出黎, 碟旁有炒香左ge 紫椰菜花, 饮时捞埋一齐饮。
好creamy 好浓, 仲有面包粒粒饮落好香, 好饮。

Main

Grilled USDA Prime Beef Bottom Sirloin Flap Meat
好香, 真系好香。个肉汁好香浓, 侧边仲有松露薯蓉。今次个松露味重d, 配牛都几好食。

而个牛呢, 好重牛味, 唔会好淋但唔会有渣。每一啖都系浓浓牛香, 正。

Fish of the Day
鱼都系佢ge 招片煎金鲷, 上面鱼鳞炸到脆晒, chok chok 声, 可以食得。而下面鱼肉唔会好干, 仲保持到鱼肉ge 湿润, 好味。

Daily Dessert
甜品有两款, 我地各一可以试晒, 嘻。

朱古力mousse cake
朱古力好浓, 唔会好甜, 上面配咖啡雪糕, 中和返朱古力个苦味, 好食。

Apple Crumble
甜甜玉桂苹果味, 配云呢拿雪糕, 我觉个人觉得苹果馅甜左d, 但男朋友话佢中意呢个。

最后仲有 Tea or Coffee, 叫左杯 Mocha +$15, 不过不失, 唔识品啡。
离开时仲见到店员会用熨斗熨直个枱布, 系格调啊。

成餐埋单 $998, 慢慢叹慢慢食(都唔算好慢, 一道接一道), 食到棒住个肚走(份量比想像中多, 下次可以唔洗食咁多), 可以话系法国菜ge 一个入门版吧。

最后最后, 枝水要 $80, 好贵 lol
2021-10-02