2023-09-26 308 浏览
呢日我哋去咗一间叫做616牛肉火锅专门店嘅餐厅,真系食得好开心,味道好过瘾!佢嘅招牌菜式有吊龙肉、封门柳安格斯牛肩脊、酸辣凤爪、鱼皮饺同埋粟米,令我哋留下深刻嘅印象。首先讲吊龙肉,佢嘅质地鲜嫩多汁,入口即化,真系好好食!每一片肉都有恰到好处嘅脂肪,令味道更加丰富。肉质鲜美,肥瘦相间,真系一绝!而封门柳安格斯牛肩脊亦非常出色。呢款牛肉嘅质感好弹牙,有嚼劲又唔会太过咬劲。牛肩脊嘅肉质更加鲜甜,加上火锅汤底嘅滋味,真系令人回味无穷。酸辣凤爪系一道出色嘅小食,凤爪皮薄肉嫩,酸辣味道恰到好处,吃落去酸辣麻辣嘅感觉真系好开胃。佢嘅酱汁亦非常特别,增添咗菜式嘅层次感。鱼皮饺系一个不容忽视嘅菜式。鱼皮薄脆,内里嘅馅料鲜香多汁,加埋啲香菇同食用油,真系令人回味无穷。呢个菜式特别适合锅底汤汁,一啖落口,鲜味四溢。最后,我哋叫咗个花椒牛腩汤鸳鸯汤底,真系一个明智嘅选择。汤底香浓,有麻辣同埋微微花椒嘅味道,令整个火锅都更加有层次感。牛腩汤底嘅牛肉质感鲜嫩,汤汁滋味浓厚,同鸳鸯汤底一齐煮,真系好过瘾!