成日话好少黎香港岛哩边,但机会总系接踵而来,今日又黎到湾仔喇,做完野又到午饭时间,我唔客气了 再次喺附近,上次食过哩间嘅【巴东牛肉】,卖相系怪咗啲,但味道的确唔错,就做返次回头客啦 今日我嘅目标系【海南鸡饭】~上次黎【莎巴】系happy hour时段,望住菜谱,花多眼乱,样样都好好味咁,我用咗成个字先决定到食乜 今日黎到门口,见到set lunch有海南鸡饭,真好彩,唔驶烦~我未到12点就入坐,入面唔系好多人,快快坐低落order先~【热咖啡】一杯~热辣辣嘅一杯咖啡,附上牛奶一小杯,黄糖一包~咖啡味道冇乜特别,但还算浓郁,亦冇奇怪嘅苦涩味,比一般货色要好嘅出品除非你有特殊喜好,如果唔系牛奶就唔驶加喇。糖我就成包落喇,落完都唔系点甜差唔多同时上台嘅系【mussel 忌帘汤】一碗,汤味还算鲜,冇局部咸,质感整体适中,味道中规中矩,一碗汤居然有成8粒左右嘅mussel,都几慷慨,不过都唔系咩新鲜货 汤够热,饮落都算舒服~汤饮到差唔多,主菜【跟餐版海南鸡饭】就上台了 份量对我哩个大男人黎讲系比较少的,先试试啲油饭。。。鸡油味几香,比尖沙咀【好时沙爹】嘅出品要黎得香,食落味道都唔错,食到有少少姜
今日我嘅目标系【海南鸡饭】~

Set lunch

咖啡

Mussel汤

,不过都唔系咩新鲜货
汤够热,饮落都算舒服~

跟餐海南鸡饭

汤饮到差唔多,主菜【跟餐版海南鸡饭】就上台了
份量对我哩个大男人黎讲系比较少的,先试试啲油饭。。。鸡油味几香,比尖沙咀【好时沙爹】嘅出品要黎得香,食落味道都唔错,食到有少少姜,但感觉淡咗少少,不过哩个只系一时间嘅感觉,因为一碟饭嘅味道系要睇整体加嘛
当我夹一件鸡同啲饭一齐食嘅时候,居然会俾到我一种完全唔一样嘅感觉。净系食鸡嘅话会觉得几有鸡味(讲紧肉连皮一齐食嘅情况下),虽然唔系件件都滑,但味道唔错,不过感觉上好似唔多够油香。。。但两者配合一齐食嘅时候,鸡嘅味道就弥补咗饭唔够味嘅问题,而饭嘅油香同时令啲鸡油香起黎,好!食得好舒服,上上之作
顺带一提,鸡嘅味道同口感同【好时沙爹】嘅出品颇为相似,鸡味一样地足够(总觉得近年啲鸡冇咩鸡味,同20几年前街市货差得远,唔通系宜家啲鸡食得药多
),一样唔系件件滑,唔通系海南鸡嘅特色?

付上嘅姜蓉味道偏淡,但同鸡饭一齐食嘅话,佢适当咁增加咗整体层次感嘅同时,又唔会影响咗本来食落好舒服嘅感觉,唔加可惜

值得一提嘅系甜辣酱,系甜中带辣,味道调得啱啱好,完全唔会过甜或者过辣,又或者有甜辣不相容嘅奇怪感觉,口感清醇,食落非常舒服,系我食过最好嘅甜辣酱
唔知系自家出品定系买返黎嘅呢

椰汁糕

鸡饭食完之后,侍应收走空碟,set lunch嘅甜品就随即奉上。(服务唔错
)今日嘅甜品系【椰汁糕配椰丝】,清甜嫩滑嘅椰汁糕,配上怀疑用黄糖处理过嘅椰丝(比一般食到嘅白色椰丝要甜少少,自家制造???),一清一稍为甜,一滑一粗,粗中带幼,层次分明,又一诚意之作

埋单,盛惠75加一,83蚊~以哩个套餐嘅高水准黎讲的确物有所值
但以好似我咁嘅男人黎讲就只有6成饱了,食完总觉得差咗啲乜咁(可能饮返杯水之后感觉会好啲。。。。。。啊,佢地冇俾到水我
),所以我行咗出门口之后,我就继续揾食了
2015-03-06
Mussel汤