2018-02-07 176 浏览
Sat morning早起,老公话不如出去觅食,唔好食早餐! 蛊蛊惑惑咁🤔唔知今次又带我去食咩呢?去到铜锣湾佢先话我知,原来上次佢同客去左间日本餐厅食,觉得好正,所以带我去食个豪华午餐! 🙈“锅処雪舟” 果然系一间高级日本餐厅,装修得好有格调,中间系好大既工作间,客人可以边食边望住厨师整野食,几好feel! 💕💕 坐底无耐,就见到厨师长亲自过来招呼我地,话呢度最出名系Sashimi & Shabushabu! 😍😍 既然系咁,我地就决定每个set叫一样!前菜前菜有南瓜沙律、关东煮、海带沙律。南瓜沙律好特别,食落好似蕃薯味,入面有d提子干同果粒,好特别,阵味好fresh! ❤️❤️ 关东煮好入味,真系个好开胃既前菜!刺身八种盛由右到左:牡丹虾、鲷鱼、吞拿鱼、鲜带子、深海池鱼、拖罗、左口鱼、𫚕鱼。哇~ 正啊! 每款鱼都有2片,件件都好厚切! 我地由最淡味开始食:-左口鱼:鱼味好清甜,好鲜味,唔加豉油食仲正!-鲜带子:咬落去带子肉一梳梳,好有口感,好鲜甜!-牡丹虾:清甜爽弹,正啊!-鲷鱼:鱼味好浓,有好靓既纹理,入口回甘!-深海池鱼:深海池鱼连著少许皮,鱼味更浓,但肉质好嫩,正!-𫚕鱼:白肉既𫚕

刺身八种盛
-左口鱼:鱼味好清甜,好鲜味,唔加豉油食仲正!

-鲜带子:咬落去带子肉一梳梳,好有口感,好鲜甜!
-牡丹虾:清甜爽弹,正啊!
-鲷鱼:鱼味好浓,有好靓既纹理,入口回甘!
-深海池鱼:深海池鱼连著少许皮,鱼味更浓,但肉质好嫩,正!

-𫚕鱼:白肉既𫚕鱼味道清D,不过充满鱼油,色泽好靓!
-拖罗:再试拖罗,雪花靓到同和牛一样,入口即溶,有种淡淡既甘香,真系好满足啊!😌😌
-吞拿鱼:最后食最浓味既吞拿鱼,睇到血红既色泽就知好新鲜,一D都唔腥!

拖罗
讲真,咁样食刺身真系第一次! 我条皇后俐食开好多刺身都话腥,但今次刺身八种盛我样样都食到,证明全部鱼生都好新鲜
好高级! Yummy!😍😍

大葱酱油锅膳
刚刚厨师长话呢度酱油锅系特调,酱油味特别香,带种甜甜既味度! 再黎终于到呢个set既重点啦~~

飞驒牛
见到真系N个心心眼😍😍 肥牛食得多,和牛都试过,但日本出名既”飞驒牛”都真系第一次食!
飞驒牛切得好薄好大片,上面既雪花纹真系见到都流晒口水! 😋😋 牛肉落锅后,其实刷几秒已经食得,入口即溶,口感极佳,好有牛味!
飞驒牛唔算重牛味,配上特调酱油锅真系好match!
飞驒牛
店员介绍呢个锅,仲可以配两款酱料:第一种系醋+葱花+萝卜蓉,酸酸地既酱汁配上飞驒牛,味道特别鲜! 另一种系配芝麻酱,食落牛味特别香,我都好钟意!

食完飞驒牛,仲有野菜锅,入面有好多种一式野菜,全部都好fresh!

除此之外我地仲加个乌冬,食得出呢种系手打乌冬,系有咬口,又唔太粗,好好味!

一次过食齐两个set,真系大满足!
之后仲有即磨咖啡同西瓜做甜品! 食完饱饱!

以lunch黎讲,食左咁多正野,都真系豪食! 😳
拖罗