2013-10-30 3106 浏览
如果唔系因为去睇林俊杰(JJ)既演唱会,都唔知道原来红磡有一间噤正既西餐厅。  小妹正值减肥期间,低脂高蛋白质既海鲜成为当晚既主角,我同男朋友两口子叫左以下几个菜:1. 蚝 - Virginica $32/ piece * 2 (生食)- NZ Rock $32/piece * 2 (生食)- Astoria Jumbo Tank $68/ piece * 2 (1只生食, 1只用秘制酱汁烧)- 生蚝系男朋友叫的,佢话D生蚝好新鲜,佢比较喜欢NZ Rock, 蚝味三种之中最重。店员好清楚介绍应该先食边只蚝,态度好好,好专业。- 因为我唔喜欢食生蚝,所以我叫左用秘制酱汁烧成既Astoria Jumbo Tank。呢只蚝差不多同我只手禁大,份量十足。佢既蚝味较淡,所以跟味道浓郁既烧汁好配合;呢个烧汁唔会太咸,无抢走蚝本身既鲜味。烧汁上面仲放左好多木鱼丝,好有口感。 2. 凯撒沙律 $48- 由于减肥,所以分开上酱汁,烟肉同芝士粉。店员听到我既要求多多,笑笑口念左一阵,竟然好宽容禁应承左!比起上次我同朋友去尖沙咀某CAFE叫沙律, 店员二话不说就拒绝左我,呢度既店员既态度噤好,真系加左少少服

1. 蚝
- NZ Rock $32/piece * 2 (生食)
生蚝
秘制酱汁烧Astoria Jumbo Tank
2. 凯撒沙律 $48
- 由于减肥,所以分开上酱汁,烟肉同芝士粉。店员听到我既要求多多,笑笑口念左一阵,竟然好宽容禁应承左!比起上次我同朋友去尖沙咀某CAFE叫沙律, 店员二话不说就拒绝左我,呢度既店员既态度噤好,真系加左少少服务分。

- 凯撒沙律以罗马菜为主,所有菜都好新鲜,无发黄。个沙律有好多好脆口既烤面包粒,令整个沙律无禁单调。
凯撒沙律
3. 鲜茄蚬肉意粉 $68
- 食意粉最紧要就系个汁。呢个意粉既茄汁好惹味,唔系意粉屋/Pizza Hut果种公式化既蕃茄味道。食得出系用蒜蓉,白醋,糖等调味既自制茄汁,真系好味过意粉屋/Pizza Hut好多倍。
- 厨师用既系偏身既意粉,比较软身。我觉得可以稍微煮多一阵,等D意粉再索多点汁,个意粉就更加完美啦。
鲜茄蚬肉意粉
4.火焰带子 $98
- 厨师用既系LL级既带子,用左带甜味既烧汁烧成,烧到8成熟,所以仍然有好多肉汁,好嫩滑。
- 加上用同一种烧汁烧成既青红黄椒做配菜,卖相真系好吸引,有系酒店食野既感觉。
- 火焰带子系我个人最喜欢既一道菜,只可惜一份得2粒带子,由于制作需时,我餐后要去睇演唱会,想再叫多一份都无时间。
火焰带子
5. 盐烧大虎虾 $78
- 一份有2只,系烧到好香既,不过大大只既虎虾烧到缩晒水,好干。
盐烧大虎虾
题外话/补充资料: 餐厅地方比较细, 只有10-12个位, 必须早点预约.
2013-10-26
生蚝