2018-01-22 182 浏览
成日同女朋友经过e个餐厅都系排晒长龙,真系好利害呀!都真系想试好耐啦!咁今日同女友食完饭咁岩经过后,刚刚有两个位,咁就即刻入去啦!餐厅装修走文青风格,石屎墙、木枱櫈,像时下Cafe,感觉都非常舒服,而且陈列柜上都好多精美摆设,成个舖感觉非常干净,食都食得舒服同安心。好啦!望下个餐牌先,非常多花款,有养生系列,烩雪梨,烩苹果,雪莲制品等....亦有以公鸡碗盛载嘅刨冰系列,款式多,变化大,口味完全唔同,亦有小芭菲系列,以不同嘅皇牌雪糕再加一些配料做成,唔想食野嘅话,也有古树红茶及白茶系列,配搭都好创新,基本上钟意食甜品嘅我出面都好少见,可能因为出面好多甜品店都无咩茶嘅制品,亦都显出e间餐厅嘅特色,今时今日经营一家餐厅都好睇特色呀!咁我最后就选择左佢个皇牌之选雪莲•铁观音,而我女友亦选择半熟芝士炖蛋。好啦,等左一阵,我叫果个雪莲铁观音就到左啦,外观非常靓啦,颜色配搭得非常好,咁我就首先食左个推介嘅雪糕先啦,据我所知,佢同用嘅gelato同ice cream系好大分别呀!Gelato含脂肪少但含糖量和含水量较大。因此会比ice cream较为健康,咁就可以放心食啦,雪糕好香浓茶味,香得黎唔会话
好啦,等左一阵,我叫果个雪莲铁观音就到左啦,外观非常靓啦,颜色配搭得非常好,咁我就首先食左个推介嘅雪糕先啦,据我所知,佢同用嘅gelato同ice cream系好大分别呀!Gelato含脂肪少但含糖量和含水量较大。因此会比ice cream较为健康,咁就可以放心食啦,雪糕好香浓茶味,香得黎唔会话系腻,而佢都唔会话好似茶味咁样甘香味,餐厅会系甘香味上再加d甜味,感觉好新鲜清新,而配料就有美颜雪莲,雪莲就无咩味道,但我都知道佢系一个好有益嘅野,所以都食晒,另外有琥珀桃胶,上网见到,桃胶是桃树树皮天然分泌出来的树脂,会在树上结成琥珀色的晶体。桃胶不但有助促进肠道蠕动,并可使人饱腹感增强,减少食物摄入,从而有助控制体重,同时有助排毒。虽然味道都系淡d,但系都几有咬口,有口感,而同莓啦,莓就偏酸左d,成个甜品黎讲配搭都非常好,个雪糕非常非常正,食完之后我根本唔洗饮水都唔会话个口好又甜又腻,而且重非常香茶味!
雪莲铁观音
跟住就到我女友个半熟芝士炖蛋,卖相都系杀晒,e间餐厅所有嘅菜式都系非常专注外观,正所谓相机食先呀ma!咁首先我地就食个朱古力普洱雪糕先啦!普洱雪糕坚系好浓茶味同朱古力味,浓得黎佢都唔会太甜,佢有朱古力嘅香同埋普洱茶嘅甘,跟住就到半熟芝士炖蛋啦,好香芝士味,而佢就唔会话焗到好硬,而系入口有d林,咁我女友就好得意咁攞支饼干条黎点d芝士炖蛋,又几好食wor!最后全部都食晒啦!

总结,就系e间餐厅感觉上好干净,灯光够光猛,而且好细心,墙边座位系提高usb叉电装置呀,不过就无线,而菜式都非常创新,将传统茶叶融入甜品都几费心思呀!之后我都一定会再黎试下佢d晚餐呀!我相信都一定会好正!
半熟芝士炖蛋
2018-01-16
$66 (宵夜)
半熟芝士炖蛋