2019-06-27 139 浏览
最近觉得身体好似有D潺,好易伤风感冒,于是就约埋朋友出旺角去食下药膳鸡煲补反下先,我地行到去旺角与太子交界附近时,见有栋大厦有好多餐厅系里面,其中有间食鸡煲都听过下几有名的,一进入lift 内,每间餐厅位处的楼层都很清晰显示于lift内,到达23/F 门一开,眼睛望到的是一缸大大的深海鱼,色彩鲜艳非常吸引人投注目礼,其中有条很大又黑又有斑点的魔鬼鱼,牠不是平时我们所见到啡黑色的那种魔鬼鱼,我差点以为那是玩具鱼。店员带我们埋位坐低后,我们开始睇餐牌,单系鸡煲既款式都有成7种,当然我紧系会选择叫花雕药膳鸡煲啦,朋友仲话想食下些小食菜,于是我地拣左个比较健康的吞pot招牌沙律。隔左一阵,店员拿著鸡煲黎帮我们起火,店员提醒我们说现在巳可以即食,跟著招牌沙律也送到,当中有苹果条、生菜、蟹柳丝、蟹籽加上麻酱,食落清甜美味,唔会太流。食完沙律,我们便开始进食鸡煲,药材味好香,而汤内会见到有北芪、当芯、纪子、红枣和准山等药材,我地二人唔系好大食,所以只系叫左半只鸡,鸡肉都好入味,我地一直煲住食,所以肉质唔会话太嫩滑,我俩食完仲饮哂煲内的所有汤,一滴都唔浪费。

2019-06-18
用餐时段