难得有假放,梗系想揾个地方唞吓气放松下,有得打埋卡就最好喇🤩所以我同大佬星期日就去左流浮山既新地标—- 楼高3层,外墙画满晒蓝白希腊女神彩绘既🌟Myth House🌟享受左个Holiday Mood☀️满满既伪希腊之旅🤩呢间餐厅由内到外都以蓝白两色为主调;室内设计简约,白色大理石花纹既枱面放上蓝色嘅餐垫、金色嘅餐具再加上蓝色绒面既椅子,高贵又典雅;室外绿油油嘅草地上面仲设有露天雅座、-个好大既帐蓬、粉蓝色既露营车,劲有希腊feel👍🏻呢度主打法国Fusion菜,入面仲有几位米芝莲厨师系度坐镇,食物品质-定有保证,碟碟都色、香、味俱全😍摆盘又精致,餐牌仲要每星期转换,成日过嚟都唔会冇新鲜感👍🏻我地食左:✨是日餐汤✨是日餐汤系蕃茄浓汤,入口好creamy,蕃茄味好重,汤头够晒浓厚🍅✨是日鲜选海鲜✨是日海鲜系香煎三文鱼扒配芝士千层番薯蓉🐟香煎三文鱼块鱼皮煎得好香脆,鱼肉滑嫩又厚身,唔腥唔柴又多汁👍🏻意料之中既好食😋伴碟既千层芝士🧀️番薯蓉则系意料之外既出色👍🏻上面满满芝士既外皮烘焗到金黄薄脆,芝士味超浓,加上下面用上千层做法既幼滑既番薯蓉🍠味道咸香甘甜之余,口感仲好有层次👍🏻✨慢煮牛柳配牛肉浓汁

我地食左:

✨是日餐汤✨

✨是日鲜选海鲜✨

是日海鲜系香煎三文鱼扒配芝士千层番薯蓉🐟

✨慢煮牛柳配牛肉浓汁✨ $218

正所谓高端既食材往往只需要采用最朴素嘅烹饪方式😏呢份慢煮牛柳既熟度同我地要求既-様,完全冇overcook👍🏻牛柳肉味香浓,肉眼看得见的粉嫩,口感软嫩好juicy👍🏻唔点汁都已经好好食,点埋仲更加正👍🏻

饮品叫左:👉🏻

✨阿菠萝🍍✨

呢杯特饮系用左青柠、菠萝、乳酸、薄荷、梳打调配而成,味道酸酸甜甜又够气,仲带有微微海盐味,清新到不得了,好有夏日既感觉

✨爱琴海✨

呢杯特饮系用乳酸、雪碧、蓝柑糖浆调制而正,蓝蓝色调就好似海水咁清透,酸甜口味,清凉解渴👍🏻

另外值得一提嘅系墙外嘅壁画、室内既每幅画都系由香港画家所画,我地香港都有好多好出色既艺术家架👍🏻

逢星期六设有live band show,节日又有飘雪活动,提早订位仲有折扣,附近仲可以睇埋𧐢田添,放假过嚟半日游都咪话唔爽👍🏻

🇬🇷神话屋

📍元朗流浮山深湾路238号地舖

#神话屋 #周末去哪儿 #香港探店 #周末好去处 #流浮山美食#香港打卡#香港美食#香港拍照 #香港旅游攻略#元朗美食
  • 爱琴海