06/03/2010 晴天那天放假同嘉豪去了慧安商場飲茶, 當我讀中學時都來過飲茶, 不過已經不同了名, 裝修都不同了, 今天始終都是星期六, 所以我們都等了一會兒, 地方都比較簡陋, 個茶壺都是崩了, 點心都好差了一點, 鹹水角凍冰冰, 餡料又少, 為一可讚的是皮都算薄, 鳳爪都算入味, 燒賣的肉質不是好新鮮, 暗黑色的豬肉又實, 鮮蝦菜苗餃蝦肉好碎, 又乾又不新鮮的雞扎, 火腿又乾, 冬菇又實, 雞肉又不滑, 又冇魚肚最差是雜果布甸, 又不似布甸, 反而似大菜糕, 雜果又少, 旁邊的奶都不似是花奶, 真是不知道是什麼?服務都不俗, 都常幫助客人斟茶, 又好快速幫助客人收碟, 不過食物方面就較差, 雖然埋單都是八十幾元, 都是好便宜, 但下次都是去別酒樓了
06/03/2010 晴天

都好入味的豉汁蒸鳳爪
凍冰冰的鹹水角
饀料又少
不新鮮的蟹籽燒賣皇
鮮蝦菜苗餃蝦肉好碎
不香滑的雜果布甸,似大菜糕
又乾又不新鮮的雞扎
崩了嘴的茶壺