因为临近母亲节,所以特登请妈妈食自助餐。岩岩好经openrice订有6折,所以拣左呢间。但要注意一下,我午餐订1点半食先有6折,但佢2点半就截左,变相得1个钟食,提提大家可以俾75折既价钱早少少食。虽然平日黎,但人都好多下。一开始先食冷盘,去左刺身吧同海鲜吧揾食。但整体海鲜唔算太新鲜。生蚝冇肉唔鲜,我同妈食左一round已经唔想再攞,佢有专人开蚝,每次每人限攞3只。其他冷藏海鲜得4款,蚬,青口,螺同虾,我只攞左蚬同青口,妈食左虾同螺,唔要求好高其实就ok。刺身种类唔多,只有3-4款,有专人切俾你,我只食左三文鱼同希灵鱼,味道还好,唔算最新鲜。妈妈食左立鱼吓亲,雪到冇哂味除左海鲜吧,前菜整体冷盘前菜仲有沙律吧,有经典沙律菜罗马生菜,火箭菜等等可以拣,仲有啲配料如粟米,红腰豆,腌三文鱼同两款腌肉等等可配,酱汁有3款,千岛酱等等,沙律吧整体算干净。我只推介下面呢样,三色豆磨菇沙律,有营养高既鹰嘴豆混合入蘑菇,粟米同红腰豆入边,有先调味,香草味唔太浓岩岩好,有营之选。前菜,仲有汤同面包区,但我完美无视,记得有南瓜忌廉汤同冬瓜煲唐排。面包直头冇望,食自助餐冇理由食一埋包去削弱自己个胃既战斗力。野

虽然平日黎,但人都好多下。

冷盘

刺身

三色豆磨菇沙律

野饮区系自己调制,有得自己整冻柠茶,甜度可以自己拣。

到熟食区,有大类肉食,岩哂meat lover。妈妈每样攞左一旧试,普遍肉类味道正常,唯独三文鱼头好咸,仲有鸡件好鞋口,其余ok。
熟食,肉类

好彩有妈妈试食完,我就可以重点出击,众多熟食只推介下面呢样,野菌黑椒牛柳粒。有几种菇同青红椒炒,黑椒味唔会太辣,咸度岩岩好,牛柳粒炒得仲有肉汁,上枱菜式仲有热度。
野菌黑椒牛柳粒

另一样我拣左既熟食系烧肉眼,但我极度失望,肉眼烧得过老,冇哂肉味,而且系好鞋口,咬唔开。反而旁边既蔬菜好食,鸡脾菇同翠玉瓜烧得岩岩好,食落仲有蔬菜既水份同甜度,亦冇过分调味,食得出只系落左少少盐。
烧肉眼,烧鸡脾菇及翠玉瓜

熟食吧仲有车仔面档,几款点心同粥档,但我都无视左。因为冇特别值得推介。妈妈攞左款鲍鱼粥,试食一啖,味道相当清淡。

去到甜品,款式都算唔少,有唔少西饼类既甜品,但本人唔太食甜品,所以冇试好多,但妈妈攞左一大堆,话唔算好甜,几好食,但生果佢就觉得唔新鲜。有朱古力喷泉,可以拮黎点既有两款生果,蜜瓜同菠萝,一款手指饼同绵花糖。

最令我惊艳系自助pancake,有得食又有得玩,一个制就可以自己整出黎,出黎既pancake甜度刚好,够热同软,仲可以自己加配料。

自制左两次,两次都伴雪糕。雪糕有5款拣,士多啤梨,抹茶,朱古力,温呢嗱,曲奇口味,我食左一次抹茶一次士多啤梨。两次都拣左草莓酱,另外有普通糖酱同朱古力酱。仲有一大堆软糖可以加,我冇加到。
自制pancake伴雪糕加朱古力手指

至于服务方面唔错既,员工换碟率快,基本上一食完你出左去攞野返黎就会帮你收左碟,虽然唔太环保,但可避免生熟食物混埋而引致交叉感染。但出到去食物枱,如甜品区,要等一阵先会有人理你,帮你攞野,尤其雪糕都等左几耐下。

整体黎讲我觉得最好有折先黎食,原价食唔推介都唔抵。因为一食物款式唔多,二有好多回本食物都唔太新鲜,如生蚝同刺身类,三冇特色推介食物,料都系一般自助餐有既菜式或食物。系甜品区水准同出边一样,自助pancake亦系亮点所在。

三色豆磨菇沙律
野菌黑椒牛柳粒