📌 联发茶餐厅 - 九龙城侯王道2-4号地下1号舖🗓(29/4) 星期六 ⏰ 晚上6点左右 💈特式:呢间茶餐厅系九龙城都相当出名,除左食物具有自家风格同特式之外,亦系不少明星会去帮衬嘅餐厅,例如张轩都有介绍过,相信食物出品应该会有不错嘅表现。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:见完menu同墙上嘅餐牌,真系即刻有少少选择困难,因为每样都好特别,但我只有两个人两个胃,根本就试唔到咁多食物,而家等我同大家讲下味道先。姜葱油鸡扒捞一丁$76 - 钟意食葱油嘅朋友见到呢个捞丁一定会好开心,个面铺满姜葱油,香喷喷,鸡扒皮脆肉厚,而且仲有好重嘅香茅腌味,份量亦都好大,抵食之选。特餐$66 - 特餐除左系早餐时段外就全日都有供应,个餐有餐包或多士/火腿煎双蛋或炒蛋/沙嗲鲜牛汤粉/餐饮。我系特登叫佢呢个特餐,因为通常茶餐厅嘅特餐都系做得最好,而且个餐有沙嗲牛,而沙嗲牛就系一间茶餐厅嘅灵魂。佢个沙嗲牛都做得几好,牛肉系用鲜牛,味道比较出,而且都切得够厚身,沙嗲汁又够浓郁同挂身,面底就可以拣意粉/米粉/通粉/出前一丁。炸餐肉条配蛋黄酱$32 - 呢个炸餐肉条我都系第一次见有茶餐厅咁做,够晒大胆创新,将餐
📌 联发茶餐厅 - 九龙城侯王道2-4号地下1号舖
🗓(29/4) 星期六 ⏰ 晚上6点左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

炸餐肉条配蛋黄酱$32 - 呢个炸餐肉条我都系第一次见有茶餐厅咁做,够晒大胆创新,将餐肉切到一条条厚切薯条咁,之后炸香炸脆,再配以蛋黄酱,真系一绝,建议大家可以试吓。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 特餐有包埋一杯餐饮,冻饮就要加$2蚊,可以拣普通咖啡/奶茶/柠茶/柠水,我就加钱转左红荳冰,花奶味浓,红荳够沙够香。另外我仲散叫左杯雪糕咖啡Affogato $38,呢个意式咖啡做法竟然系一间茶餐厅见到,都真系几新奇有趣,而且佢地都做得唔比楼上cafe差。

🍽环境:完完全全系大家熟悉嘅茶餐厅环境,左右两边一排木制卡位,中间再摆几张四方型餐枱,不过餐厅都算光猛整洁,卫生环境亦比起一般茶餐厅好好多。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服务:店员服务都唔错,唔会好似大家心目中嘅茶餐厅职员咁粗声粗气,店员语气好温柔有礼,亦几有笑容。

💰💸价钱:叫左主食/特餐/小食/特饮各一,埋单就大约$240蚊左右,以茶餐厅呢个价钱虽然就唔算好平,但佢地嘅食物质素做得几高,又有不少特式食物选择,所以以性价比嚟讲,我觉得系几抵食。

🐲💬总结:我个人好钟意佢d食物真系几有自己嘅特式,而且不是一般茶餐厅可以见到的,期待下次试埋佢地其他特式食物。

推荐指数:❤️❤️❤️❤️🤍
姜葱油鸡扒捞一丁